Κεφαλονιά: Μυστικά για επίδοξους επισκέπτες

Πού θα απολαύσετε τα καλύτερα γλυκά εδέσματα του νησιού; Πού θα δείτε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα και πού θα ακούσετε γνήσια επτανησιακή μουσική; Τα μυστικά της Κεφαλονιάς αποκαλύπτονται και μας προ(σ)καλούν να τα ζήσουμε στο έπακρο.
Κεφαλονιά: Μυστικά για επίδοξους επισκέπτες
του Σπύρου Παπαθανασίου

Μεταξύ των πανέμορφων ετπανήσων δεσπόζει σε εξέχουσα θέση τόσο λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους της όσο και λόγω του πλούσιου πολιτισμού της η Κεφαλονιά, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο υποσχόμενους νησιωτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Αναμφίβολα συνδυάζει μοναδικά θα λέγαμε την εικόνα της πλούσιας και παρθένας φύσης, με την ποικιλομορφία των ορεινών της όγκων, των τουρκουάζ κρυστάλλινων νερών της, των μαγικών θαλασσών της ορισμένες από τις οποίες συγκαταλέγονται στις καλύτερες του κόσμου (Μύρτος, Πετανοί κλπ.).

Η πρωτεύουσα της είναι το αρχοντικό Αργοστόλι, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι το «περήφανο» Ληξούρι, όπως το προσφωνεί και μια γνωστή καντάδα, το οποίο βρίσκεται αντικριστά με το Αργοστόλι. Τα χωρίζει μια θαλάσσια εσοχή που σχηματίζει έναν στενόμακρο κόλπο και συνδέονται με τοπικά Ferry Boats. Εκτός από την ονειρεμένη πραγματικά φυσική της ομορφιά η Κεφαλονιά φημίζεται για τα μελωδικά της ακούσματα, τις περίφημες καντάδες, τον πλούσιο μουσικό της πολιτισμό και επίσης για τις εξέχουσες παραδοσιακές γευστικές της συνταγές.

Από το κουκλίστικο Φισκάρδο στη βόρειο-δυτική άκρη του νησιού, μέχρι την κοσμική Σκάλα στα νότια, ο επισκέπτης θα συναντήσει μια τεράστια ποικιλομορφία οικισμών, χωριών, προσεισμικών αρχοντικών σπιτιών μοναδικής αρχιτεκτονικής, πλούσιας γηγενούς βλάστησης (μαύρο Έλατο του Αίνου) και κυρίως την υποδοχή και τη φιλοξενία των κατοίκων της υπό τη μουσική υπόκρουση των επτανησιακών μελωδικών καντάδων και τη χαρακτηριστική μελωδική ομιλία των ντόπιων που προσελκύει άμεσα την προσοχή.

Προτάσεις προς τους υποψήφιους επισκέπτες: Πού να απολαύσετε τα καλύτερα γλυκά εδέσματα του νησιού, πού να συναντήσετε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του Ιονίου δοκιμάζοντας αυθεντικές συνταγές από τα παλιά και πού να ακούσετε τους καλύτερους του είδους κιθαρωδούς-κανταδόρους της Κεφαλονιάς ολοκληρώνοντας την μοναδική αυτή γευστικό-οπτικοαουστική εμπειρία.
 
Αργοστόλι: Κοσμοπολιτισμός και γαστριμαργική πανδαισία
Το Αργοστόλι, η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, φημίζεται για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, δίνοντας έναν «αέρα» ενετικής θα λέγαμε πολυτέλειας και επιρροής στα υπόλοιπα ιόνια νησιά. «Αγκυροβολημένο» μέσα στον όμορφο απάνεμο κόλπο του περιμένει τους εκλεπτυσμένους του επισκέπτες να περπατήσουν στους χαρακτηριστικούς δρόμους με τους φοίνικες και την όμορφη παραλία του. Εάν μάλιστα είναι τυχεροί μπορεί να συναντήσουν περιπλανώμενους μερακλήδες κανταδόρους οι οποίοι περιδιαβαίνουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης γεμίζοντας με επτανησιακές μελωδίες και καντάδες τον αέρα, θυμίζοντας μας μια άλλη ρομαντική εποχή, στην οποία το κέφι και η αστείρευτη διάθεση του απλού κόσμου κατάφερνε πάντα να παραγκωνίσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια της καθημερινής ζωής.

Επειδή όμως οι αισθήσεις του απαιτητικού ταξιδιώτη ολοκληρώνονται πραγματικά μόνο εάν συναντήσουν τον κατάλληλο χώρο γαστριμαργικών απολαύσεων, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να έρθει σε επαφή κανείς με την πιο αρμονική συνύπαρξη τοπικών αλλά και δυτικο-ευρωπαϊκών αλμυρών και κυρίως γλυκών εδεσμάτων από το Premier το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, αυτή με τους χαρακτηριστικούς φοίνικες.

Ξεκινώντας την απόλαυση μας με τον πιο περιποιημένο καφέ της πόλης, συνεχίζουμε επιλέγοντας μέσα από μια πραγματική πανδαισία αλμυρών εδεσμάτων, με έμφαση στην ποιοτική ιταλική κουζίνα, στο πλούσιο μενού του αναγνωρισμένου ανάμεσα σε ντόπιους και όχι μόνο γευσιγνώστες ονόματος το οποίο αναμφίβολα ικανοποιεί και τα πιο απαιτητικά γούστα. Ολοκληρώνοντας το γεύμα μας με το μενού των γλυκών γεύσεων έρχεται η αποκορύφωση των αισθήσεων καθώς ο κύριος Βαγγέλης Κονάδης, ιδιοκτήτης του Premier, είναι ένας πραγματικός αριστοτέχνης, γνωστός για την αγάπη και το ιδιαίτερο μεράκι του στις γλυκιές δημιουργίες, με είκοσι και πλέον έτη ιστορίας στο χώρο της ζαχαροπλαστικής.
Premier Ζαχαροπλαστείο – Ιταλικό Εστιατόριο, κεντρική πλατεία Αργοστολίου, τηλ. 2671023280.

Πετανοί: Το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του Ιονίου!
Η Κεφαλονιά δεν είναι μόνο ένα από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά, αλλά και ένας τόπος γεμάτος χρώματα, αρώματα και γεύσεις που πηγάζουν από την παραδοσιακή επτανησιακή κουζίνα και αποτελούν το «κερασάκι» θα λέγαμε πάνω στην «τούρτα» του απέραντου φυσικού κάλους της. Άλλωστε υπάρχει και μια γνωστή επτανησιακή καντάδα που αναφέρει χαρακτηριστικά: «όμορφη Κεφαλονιά...στα επτάνησα φαντάζεις σαν πανό για ζωγραφιά». Οι συνταγές ή «ρετσέτες» στην τοπική διάλεκτο, τις οποίες μπορεί να γευτεί ο ταξιδιώτης κατά την επίσκεψη του στο νησί περιλαμβάνουν την κρεατόπιτα, την αγγιναρόπιτα, την μπακαλιαρόπιτα, την αβράκωτη πίτα, τις αγγινάρες γεμιστές (συνηθιζόταν παλαιότερα να τρώγονται τη μεγάλη Πέμπτη), το μπουργέτο (μπακαλιάρος με πατάτες κοκκινιστό), την αλιάδα (τη γνωστή μας σκορδαλιά η οποία φιάχνεται όμως μόνο με πατάτα), το κρεμμυδοζούμι, τα τσιγαρίδια, τις τηγανιτές ντομάτες και τις τηγανιτές αγγινάρες, μεταξύ άλλων. Η αμυγδαλόπιτα, το παστέλι, το κομφέτο (κυδωνόπαστο), οι μάντολες αλλά και το μπαρμουλέ (καραμελομένα αμύγδαλα με μέλι) είναι ορισμένα από τα τοπικά γλυκίσματα, όπως επίσης και μια μεγάλη ποικιλία από λικέρ.

Εμείς ανακαλύψαμε το σημείο που συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χαλαρωτικό ρεμβασμό με το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του Ιουνίου και την απόλαυση της αυθεντικής κεφαλλονίτικης κουζίνας, σε μια τοποθεσία ακριβώς πάνω από την παραλία «πετανοί» στην δυτική πλευρά του νησιού, στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου, με θέα προς την Αδριατική θάλασσα. Λέγεται μάλιστα πως η ονομασία «Πετανοί» προήλθε από τη φράση «εκεί που πετάει ο νούς»…

Η παραλία Πετανοί είναι ένας μαγευτικός τοξοειδής κόλπος συνολικού μήκους λίγο λιγότερο από ένα χιλιόμετρο καλυμμένος με λεπτό άσπρο βότσαλο από άκρη σε άκρη και πλαισιωμένος από ψηλούς ορεινούς όγκους που ανοίγουν σαν βεντάλια και την «αγκαλιάζουν» επιβλητικά. Καθώς ο ταξιδιώτης κατηφορίζει από την κορυφή των βουνών, ακολουθώντας τον φιδωτό δρόμο, αντικρίζει τα τουρκουάζ πεντακάθαρα νερά του κόλπου με τις ποικίλες κατά τόπους αποχρώσεις τους, ανάλογα με τα ρεύματα που τα διατρέχουν.

Στην κορυφή των βουνών αυτών και πριν ο δρόμος ξεκινήσει την κατηφορική του πορεία προς την παραλία των πετανών βρίσκεται το συγκρότημα Niforos, στην καταλληλότερη θέση για να αγναντέψει κανείς το πέλαγος και να θαυμάσει την εντυπωσιακή δύση του ηλίου σε όλο της το μεγαλείο. Εκτός από τη δυνατότητα πολύ άνετης διαμονής στα δωμάτια του συγκροτήματος με απέραντη θέα στο Ιόνιο πέλαγος και την χαλάρωση στους χώρους της πισίνας και των κήπων, λειτουργεί εστιατόριο που ο ιδιοκτήτης κύριος Γεράσιμος Δαμουλιάνος και η γυναίκα του έχουν αναγάγει σε σημείο συνάντησης των καλοφαγάδων και εραστών της γευσιγνωσίας.

Η χρήση ποικίλων μυρωδικών και «μυστικών» μαγειρέματος σε κάθε ένα από τα παραδοσιακά πιάτα μαγειρεμένα με μεράκι από τους αριστούχους του είδους καταφέρνει να απογειώσει τις αισθήσεις και να καλέσει κάθε επισκέπτη σε μια γαστριμαργική εξερεύνηση που φθάνει στα βάθη του Ιονίου πελάγους. Δύσκολα θα πετύχει κανείς ωραιότερο συνδυασμό αυθεντικής και φιλόξενης περιποίησης για διαμονή και φαγητό και απόλαυσης μιας θέας που κόβει την ανάσα. Επίσης το κτήμα Niforos διατίθεται και για δεξιώσεις γάμων – βαπτισίων καθώς είναι χωροθετημένο γύρω από την όμορφη πισίνα σε ποικίλα επίπεδα, διαθέτει service πολύ υψηλού επιπέδου και εξασφαλίζει τις τέλειες φωτογραφίσεις με φόντο τη δύση του ηλίου και το ανοικτό πέλαγος. Είναι ένα κάλεσμα προς κάθε απαιτητικό και σκεπτόμενο επισκέπτη του νησιού ώστε να γνωρίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις παλιές αυθεντικές συνταγές και μια εγκάρδια φιλοξενία από μια άλλη νοσταλγική και συνάμα ρομαντική εποχή…
Niforos Studios, Πετανοί - Ληξούρι – Κεφαλονιά. Τηλ. 2671097350 Κιν. 6936879355.

Επτανησιακή μουσική: Μελωδίες που αφυπνίζουν τις αισθήσεις
Τα Επτάνησα και ειδικότερα η Κεφαλονιά φημίζονται για την τεράστια ποικιλία μελωδικών ακουσμάτων από την απλή «τραγουδιστή» ομιλία των ντόπιων κατοίκων της, τις πλούσιες μελωδικές ψαλμωδίες στις εκκλησιαστικές τελετές μοναδικές στο είδος τους, μέχρι και τις περίφημες επτανησιακές καντάδες οι οποίες επινοήθηκαν για να υμνήσουν τη φύση, τον άνθρωπο, τον έρωτα και το μεγαλείο της ζωής, με βασική περίοδο σύνθεσης τους από την εποχή της ενετοκρατίας μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα κατά το διάστημα το οποίο άνθισε ιδιαίτερα η καλλιτεχνική επτανησιακή δημιουργία.

«Η Κεφαλονιά είναι ένας ολόκληρος μουσικός κόσμος», όπως παρατηρεί το εκπαιδευμένο αυτί του επισκέπτη της. Η άγρια φύση του νησιού και τα «παιχνιδίσματα» των ορεινών του όγκων, συνυφαίνονται με τα ηχοχρώματα της λαϊκής της παράδοσης που διατηρούνται ζωντανά χάρη σε ορισμένους μαστόρους της μουσικής, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη διατήρηση και διάδοση του επτανησιακού μουσικού και όχι μόνο πολιτισμού σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας και όχι μόνο.

Οι καλύτεροι και πιο αναγνωρισμένοι εκπρόσωποι του επτανησιακού μουσικού πολιτισμού είναι αναμφίβολα οι αδερφοί Καραβιώτη, οι οποίοι έχοντας δημιουργήσει αφενός μια ανδρική χορωδία συνοδεία μαντολινάτας και αφετέρου μια ελαφρά ορχήστρα ελληνικής μουσικής, κρατούν άσβεστη την Κεφαλλονίτικη μελωδική παράδοση αιώνων και ζωντανεύουν τα ήθη μιας άλλης εποχής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Σπύρος και ο Μάκης Καραβιώτης, τενόροι και οι δύο, έχουν «δέσει» αρμονικά τις εξαίσιες φωνές τους με τους καλύτερους βαρύτονους του είδους δημιουργώντας ένα μουσικό σχήμα εξαιρετικής απόδοσης και ηχοχρωματισμού.

Όταν η αγάπη του μουσικού για τη δουλειά του είναι τρόπος ζωής, δεν μπορεί παρά να εξωτερικευτεί στην τελική απόδοση του σχήματος και να αφήσει νωπές τις εντυπώσεις για πολύ-πολύ καιρό στους παρευρισκόμενους. Η πιο αρμονική συνύπαρξη παραδοσιακής και ακουστικής μουσικής, με ρεπερτόριο γλεντιού υπάρχει στο σχήμα των αδερφών Καραβιώτη, το οποίο καλύπτει όχι μόνο την Κεφαλονιά αλλά και την Αθήνα όπου και βρίσκεται η επίσης έδρα τους. Η μουσική κάλυψη από τους αδελφούς Καραβιώτη θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για κάθε κοσμοπολίτικο επτανησιακό γάμο τοπικού ύφους, καθώς εκεί συναντά κανείς το απόγειο της συνύπαρξης παραδοσιακού και μοντέρνου σε πρόσωπα που λαμπυρίζουν χαμόγελα και μουσική εμπειρία ετών.
Γεράσιμος και Σπύρος Καραβιώτης, Μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες, Ασκληπιού 39 Αθήνα, τηλ. 2103636182.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v