Πόσο πάει (τελικά) η άλλη όχθη του Ατλαντικού;

Βαρεθήκατε να ακούτε πόσο "συμφέρει τώρα" να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ; Κι εμείς. Γι' αυτό βάλαμε κάτω χαρτί, μολύβι, κομπιουτεράκια και μετατροπείς συναλλάγματος και υπολογίσαμε πόσο θα μας κοστίσει μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Μέχρι το τελευταίο (υποτιμημένο) δολάριο.
Πόσο πάει (τελικά) η άλλη όχθη του Ατλαντικού;
της Ηρώς Κουνάδη

Με το δολάριο να κατρακυλάει εδώ και καιρό στα διεθνή χρηματιστήρια, το πετρέλαιο να πέφτει αισθητά μετά την ξέφρενη ανοδική κούρσα του τελευταίου χρόνου και τις αεροπορικές εταιρείες να διανύουν μια από τις πιο «σίγουρες» περιόδους προσφορών πριν το γλέντι της περιόδου των Χριστουγέννων, είναι πλέον δύσκολο να ακούσεις ή να συμμετάσχεις σε συζήτηση περί ταξιδιών η οποία να μην περιλαμβάνει τουλάχιστον μία διεξοδική ανάλυση του πόσο «τώρα» είναι η Νέα Υόρκη, πόσο συμφέρει το ταξίδι στις ΗΠΑ, πόσα gadget μπορείς να αγοράσεις στα μισά λεφτά απ’ όσα θα τα έβρισκες εδώ και πώς μήπως τελικά είχαν δίκιο όταν μας έλεγαν «με το ευρώ καλύτερα». Έστω κι αν δεν εννοούσαν ακριβώς αυτό.

Δύσπιστοι πάντα απέναντι σε μαζικούς παροξυσμούς τέτοιου τύπου, καθότι πολλοί από αυτούς δεν ανταποκρίνονταν πάντα στην πραγματικότητα, αποφασίσαμε να το ψάξουμε. Ωραία, είναι φθηνό. Πόσο φθηνό είναι, όμως; Φθηνότερο από ένα ταξίδι στην Ευρώπη ή απλά φθηνότερο σε σχέση με αυτό που ήταν παλιά; Συμφέρει, ας πούμε, να πάμε Νέα Υόρκη αντί για Λονδίνο, κι αν ναι, γιατί; Επειδή θα ψωνίσουμε φθηνότερα –gadget, ρούχα ή ό,τι άλλο–, επειδή θα μας βγουν οικονομικά τα αεροπορικά και τα ξενοδοχεία, ή απλά επειδή το Λονδίνο το έχουμε δει πολλές φορές, ενώ στη Νέα Υόρκη αν δεν πάμε φέτος του χρόνου θα πληρώσουμε περισσότερα;

Με ερωτήματα σαν αυτά στο μυαλό, τα βάλαμε κάτω, βγάλαμε κομπιουτεράκια από τα συρτάρια, ανοίξαμε site μετατροπής συναλλάγματος, προσθέσαμε, αφαιρέσαμε, διαιρέσαμε, πολλαπλασιάσαμε και υπολογίσαμε ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες –εντάξει, ρίχνοντας λίγη περισσότερη βαρύτητα στη Νέα Υόρκη– μέχρι και το τελευταίο δολάριο. Η απάντηση –αν βαριέστε να ακούτε λεπτομέρειες– είναι ναι, όντως, συμφέρει. Σε σχέση με παλιά.

Τα αναπόφευκτα
Εν αρχή ην τα αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία στην Ευρώπη μπορείς και να τα γλιτώσεις –παίρνεις τραίνο, αυτοκίνητο, λεωφορείο, πλοίο, μηχανή ή ποδήλατο αν είσαι πιο hardcore– στην περίπτωση της Αμερικής, δυστυχώς, μεσολαβεί ένας Ατλαντικός που σου περιορίζει τις επιλογές σε μία και μοναδική. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι η περίοδος προσφορών των αεροπορικών εταιρειών που διανύουμε ρίχνει τις τιμές στα: 600,68 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων απευθείας από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη με τη Delta, 652,68 ευρώ με την Ολυμπιακή και 623,70 ευρώ με στάση στη Μαδρίτη με την Iberia.

Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι κλείνοντας το εισιτήριο online στα site των αμερικανικών εταιρειών, όπως η US Airways που πετά απευθείας στη Νέα Υόρκη με 684,76 ευρώ μετ’ επιστροφής, η κάρτα σας χρεώνεται σε δολάρια –όπερ μεθερμηνευόμενο, σε ένα μήνα που θα αφαιρεθεί το ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό σας, θα γλιτώσετε όσα δεκαδικά θα έχει χάσει μέχρι τότε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Μετά είναι τα ξενοδοχεία. Εδώ οι επιλογές είναι κάθε άλλο παρά λίγες. Ανάλογα με το budget που είστε διατεθειμένοι να διαθέσετε, θα επιλέξετε ανάμεσα σε bed & breakfast ή hostel, κατάλυμα μεσαίας κατηγορίας ή ξενοδοχείο πολυτελείας. Ενδεικτικά, στο γλυκύτατο 414 Hotel στο Midtown της Νέας Υόρκης το δίκλινο δωμάτιο ξεκινά από 131 ευρώ, ενώ στο arty Awesome Bed & Breakfast στο Brooklyn τα 140 δολάρια από τα οποία ξεκινούν οι τιμές για τα δίκλινα μεταφράζονται σε 103 ευρώ. Ανεβαίνοντας κατηγορία, οι τιμές στο Radisson Lexington Hotel ξεκινούν από 271 ευρώ, ή 369 δολάρια, τη στιγμή που το οικονομικότερο δωμάτιο στην ίδια αλυσίδα στο Παρίσι θα σας κόστιζε 295 ευρώ.

Γεγονός είναι ότι η διαμονή αποτελεί το λιγότερο συμφέρον κομμάτι του ταξιδιού, καθότι δύσκολα θα βρείτε value for money επιλογή διαμονής κάτω από τα 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ειδικά αν μιλάμε για τη Νέα Υόρκη. Ευκαιρίες, όμως, υπάρχουν, αν είστε διατεθειμένοι να ρίξετε λίγο τα στάνταρ σας προκειμένου να εξοικονομήσετε χρήματα: μια αναζήτηση στα HostelWorld (που να περιλαμβάνει και την επιλογή Budget Hotels) και Booking.com επιστρέφει περί τις 20 low budget επιλογές. Αν, δε, ο προορισμός σας είναι το Σικάγο ή η Βοστόνη, οι επιλογές αυξάνονται κατά πολύ, ενώ οι παροχές και το περιβάλλον διατηρούνται σε αποδεκτά επίπεδα.

Food for Thought
Σύμφωνα με το «εξοδόμετρο» του Lonely Planet, ένα γεύμα σε ένα καλό εστιατόριο της Νέας Υόρκης κοστίζει από 20 έως 35 δολάρια, ή 14 έως 26 ευρώ, το άτομο –η αντίστοιχη τιμή που δίνει για την Αθήνα είναι 25 με 40 ευρώ– ενώ σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας από 10 έως 20 δολάρια, ή 7,5 έως 14 ευρώ. Αν επιλέξετε να φάτε… low budget, αφρικανική κουζίνα στο Harlem ας πούμε, ή noodles στην China Town, θα πληρώσετε από 5 έως 10 δολάρια –ή 3,5 έως 7,5 ευρώ. Δε θα προχωρήσουμε σε συγκρίσεις με τις αντίστοιχες τιμές των αθηναϊκών εστιατορίων –οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Και το πνεύμα, όμως, δε θα χρειαστεί πολύ περισσότερα για να χορτάσει, καθότι η είσοδος στα παγκοσμίου φήμης μουσεία της Νέας Υόρκης κοστίζει λιγότερο απ’ όσο νομίζετε. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 20 δολάρια, ήτοι κάτι λιγότερο από 15 ευρώ για το MoMA, το Metropolitan Museum και το Cloisters Museum and Gardens, 18 δολάρια ή 13,20 ευρώ για το Guggenheim και 8 δολάρια ή σχεδόν 6 ευρώ για το Brooklyn Museum. Μικρή, δηλαδή, διαφορά με αντίστοιχα ευρωπαϊκά μουσεία όπως το Λούβρο –στις μόνιμες συλλογές του οποίου η είσοδος κοστίζει 9 ευρώ, ή 13 για να δείτε και τις περιοδικές εκθέσεις– ή το Prado, στο οποίο η είσοδος κοστίζει 9 ευρώ.

Shopping therapy
570 ευρώ στοιχίζει το iPhone στην ελληνική αγορά. Από 367 ευρώ, ή 499 δολάρια, θα το βρείτε σε ένα πολυκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών στις ΗΠΑ –εκτός περιόδου προσφορών. Με 50 ευρώ λιγότερα θα αγοράσετε τη νέα Cybershot T77 της Sony (220 έναντι 270 ευρώ που τιμάται εδώ), ενώ αν θέλετε ένα Blackberry Bold 9000 θα το αποκτήσατε με κέρδος 150 ευρώ (606 έναντι 760 ευρώ).

Η φήμη της Νέας Υόρκης ως παραδείσου του μανιώδους shopper ξεκινά, βεβαίως, από τις χαμηλότατες σε σχέση με την Ευρώπη τιμές και τις προσφορές σε ρούχα και αξεσουάρ: ενδεικτικά, το Levi’s Red Tab 501 θα το βρείτε στο Kohl’s να ξεκινά από 37 δολάρια, ήτοι 27 ευρώ, ενώ ένα φόρεμα Donna Karan σε προσφορά στο Saks Fifth Avenue δε θα σας κοστίσει περισσότερα από 72 ευρώ.

Και τα… ψιλικά
1,5 δολάριο (1,10 ευρώ) ο καφές, 10,50 (7,70 ευρώ) το εισιτήριο του κινηματογράφου, 1,5 δολάριο το μικρό μπουκαλάκι νερού, 1,70 (1,25 ευρώ) το hotdog είναι οι ενδεικτικές τιμές του ταξιδιωτικού οδηγού του Lonely Planet για τη Νέα Υόρκη. Ακριβότερα από την Ανατολική Ευρώπη, ελάχιστα φθηνότερα από τη Δυτική.

Δηλαδή;
Δηλαδή, αν θέλατε χρόνια να επισκεφθείτε τη Νέα Υόρκη ή οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ, αλλά το κόστος του ταξιδιού σας φαινόταν απαγορευτικό, τώρα είναι η ευκαιρία σας. Αν, όμως, σκέφτεστε ότι ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη θα σας βγει φθηνότερο από ένα ταξίδι στο Λονδίνο ή το Παρίσι, λόγω της διαφοράς ευρώ δολαρίου, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε: οι διαφορές είναι μικρές, τα αεροπορικά επιβαρύνουν το συνολικό κόστος και οι τιμές των ξενοδοχείων κινούνται στα ίδια επίπεδα, ενώ οι low budget επιλογές διαμονής είναι μάλλον περιορισμένες.

Συνολικά, το κόστος μιας εβδομάδας στη Νέα Υόρκη περί τα τέλη Νοεμβρίου ανέρχεται σε: 600 ευρώ τα αεροπορικά με τη Delta, 131 ευρώ η διανυκτέρευση στο 414 Hotel του Midtown, ήτοι 393 ευρώ το άτομο για έξι βράδια, 50 ευρώ την ημέρα για δύο γεύματα, άλλα 40 την ημέρα για εισόδους σε μουσεία, καφέδες και ποτά, σύνολο 1.754 ευρώ το άτομο. Σε αυτά προσθέτετε ό,τι είστε διατεθειμένοι –ή ό,τι θα παρασυρθείτε– να ξοδέψετε για τις αγορές σας και έχετε το συνολικό κόστος του ταξιδιού σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v