City breaks: 10 tips για "γεμάτα" weekends

Weekend για shopping στο Λονδίνο; 48 ώρες στο Βερολίνο; Σ/Κ στην Ανατολική Ευρώπη; Με ένα low cost εισιτήριο και τα tips που συγκεντρώσαμε για εσάς, το τέλος της εβδομάδας θα είναι πολύ πιο συναρπαστικό από το κλασσικό καφέ-ποτό-ταβερνάκι.
City breaks: 10 tips για γεμάτα weekends
της Ηρώς Κουνάδη

Κανείς δεν πρέπει να είχε προβλέψει, όταν ο όρος έκανε δειλά δειλά την εμφάνισή του πριν από μερικά χρόνια με την εξάπλωση των πρώτων low cost αεροπορικών στην Ευρώπη, ότι η μόδα θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις που εν έτει 2008 θα ήταν αδύνατο να ανοίξεις κάποιο ταξιδιωτικό περιοδικό ή site και να μη μετρήσεις τουλάχιστον πέντε αναφορές στα city breaks στις σελίδες του.

Τι ήταν αυτό που έκανε τα weekends στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις τόσο δημοφιλή, όταν πριν από δέκα χρόνια κανένα ταξίδι –πλην των επαγγελματικών– δε διαρκούσε λιγότερο από τέσσερις ημέρες; Σίγουρα οι low cost airlines έπαιξαν το ρόλο τους –διότι σίγουρα αν είναι να πληρώσεις 400 ευρώ για να πας μέχρι το Παρίσι κρατάς την όρεξη για την επόμενη άδεια, ενώ αν μπορείς να πας με 100 πετάγεσαι και το επόμενο Σαββατοκύριακο–, δεν ήταν όμως μόνο αυτές. Ήταν και οι ρυθμοί ζωής που επιταχύνθηκαν, οι άδειες που έπαψαν να επαρκούν για όλα τα ταξίδια που θέλαμε να κάνουμε μέσα στο χρόνο, ο καθημερινός τρόπος ζωής που επέτασσε αλλαγή περιβάλλοντος και διαφυγή από την αγχωτική ζωή της πόλης, έστω κι αν ήταν σε μια άλλη πόλη, τουλάχιστον μια φορά στις δεκαπέντε –έτσι δεν είναι, γιατρέ μου;

Στα θετικά αυτών των αποδράσεων – αστραπή συγκαταλέγεται, πρώτα απ’ όλα, η εξαιρετική διάθεση με την οποία γυρνάμε στο γραφείο, και το χαμόγελο που μας κάνει να βλέπουμε τη Δευτέρα σαν μια νορμάλ εργάσιμη, κι όχι σαν τη μισητή μέρα που στην πραγματικότητα είναι. Στα αρνητικά, η γνώριμη αίσθηση νοσταλγίας που μας αφήνει να μουρμουρίζουμε «μακάρι να είχαμε λίγο χρόνο ακόμα». Επειδή, όμως, τίποτα στον κόσμο αυτό δεν είναι τέλειο –εκτός από τη σοκολάτα, αλλά κι αυτή ακόμα έχει θερμίδες που δημιουργούν τύψεις– συμβιβαζόμαστε ακόμα και με αυτήν την αίσθηση, αν είναι να δουλέψουμε με όρεξη έστω και μια Δευτέρα το μήνα.

Φτιάχνουμε, λοιπόν, βαλίτσες και παράλληλα συγκεντρώνουμε, από πεπειραμένους ταξιδιώτες, όλα εκείνα τα tips που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε σωστά τον ελάχιστο χρόνο ενός city break, όχι μόνο για να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερο την πόλη που επισκέπτεστε, αλλά και για να περάσετε όσο καλύτερα γίνεται.

Λάβετε θέσεις. Έτοιμοι…

* Η επιλογή της πόλης που θα επισκεφθείτε μόνο για ένα weekend καλό είναι να γίνεται με βάση κριτήρια όπως το μέγεθός της, η ευκολία μετακινήσεων που προσφέρει και η εγγύτητα στην πόλη που ζείτε. Το Παρίσι, για παράδειγμα, δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για city break, καθώς η έκτασή του και η απουσία ενός συγκεκριμένου ιστορικού κέντρου με «μαζεμένα» αξιοθέατα κάνουν την εξερεύνησή του χρονοβόρα –μέχρι να αποφασίσετε πιο quartier προτιμάτε, θα έχει φτάσει η ώρα να φύγετε. Από την άλλη, το Γιοχάνεσμπουργκ μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα, αλλά η αναλογία δεκάξι ώρες στα αεροπλάνα - τριάντα δύο στην πόλη δεν είναι η πλέον συμφέρουσα.

Τα κριτήρια, βέβαια, αυτά δεν είναι απόλυτα, καθώς εδώ εισέρχονται παράγοντες όπως η ύπαρξη κάποιου insider, φίλου που μένει μόνιμα ή για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πόλη και μπορεί να σας μυήσει στα μυστικά της πόλης στο ένα εκατοστό του χρόνου που θα χρειαζόσασταν για να τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Ιδανική επιλογή για city break είναι μια πόλη που γνωρίζετε καλά και αγαπάτε πολύ –όπως το Λονδίνο των φοιτητικών σας χρόνων ή η Ρώμη του πρώτου ταξιδιού που κάνατε ως ενήλικας– και η οποία απλά σας έχει λείψει.

* Προκειμένου το city break σας να μην καταχωρηθεί στην κατηγορία «πεταμένα λεφτά», τα εισιτήριά του πρέπει να είναι πολύ φθηνά. Αυτό πρακτικά σημαίνει περίπου 80 ευρώ για την Ανατολική Ευρώπη, και μέχρι 150 για τη Δυτική. Τα πού, πώς και πότε βρίσκουμε τέτοιες τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια τα έχουμε ξαναπεί. Αν η παρόρμηση είναι τόσο ανεξέλεγκτη και το weekend σας πρέπει οπωσδήποτε να συμπίπτει με το τετραήμερο του Πάσχα είναι καλύτερα να ζητήσετε μερικές ημέρες άδεια παρά να ξοδέψετε 300 ευρώ για να πιείτε έναν καφέ στη Μαδρίτη.

* Διαβάστε τους οδηγούς. Κατ’ αρχάς για να έχετε μια γενική ιδέα για την πόλη που πρόκειται να επισκεφθείτε και να μπορείτε να προγραμματίσετε τις κινήσεις σας, αλλά και για να ξεχωρίσετε τα μέρη που θα θέλατε να δείτε. Επιλέξτε τα αξιοθέατα, τα μουσεία, τις γειτονιές, τους εμπορικούς δρόμους ή τα μπαρ που θέλετε οπωσδήποτε να επισκεφθείτε –αν δεν είστε από εκείνους που μισούν την οργάνωση μπορείτε να κάνετε και μια λίστα κατά σειρά προτίμησης– και αποκλείστε εξαρχής εκείνα που δε σας κινούν το ενδιαφέρον. Δε θέλετε να χάσετε τρεις ώρες από τις πολύτιμες σαράντα οκτώ που διαθέτετε επισκεπτόμενοι το Prado αν βαριέστε θανάσιμα τα μουσεία ή περιμένοντας στην ουρά για να σκαρφαλώσετε στον Πύργο του Άιφελ αν πάσχετε από υψοφοβία. Και μην ακούτε κανέναν από αυτούς που λένε πως δε γίνεται να πάτε στην εκάστοτε πόλη χωρίς να δείτε τη μεγάλη της τουριστική ατραξιόν. Δεν οργανώνετε ολόκληρο city break απλά και μόνο για να μπορείτε γυρνώντας να συγκρίνετε απόψεις για το Κολοσσαίο με όλους τους γνωστούς και φίλους που το έχουν επισκεφθεί.

* Επιλέξτε προσεκτικά το σημείο της πόλης στο οποίο θα μείνετε. Μπορεί το έκτο διαμέρισμα της Πράγας να είναι το αγαπημένο σας γιατί εκεί περάσατε τους μήνες του Erasmus, αλλά αν σκοπεύετε να περάσετε το μεγαλύτερο μέρος του weekend σας κάνοντας sightseeing στην Παλιά Πόλη θα ξοδέψετε δυσανάλογα πολλές ώρες στις μετακινήσεις. Αντίστοιχα, αν σχεδιάζετε bar hopping μέχρι το ξημέρωμα και δε σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα «κλασσικά» αξιοθέατα, αλλά τα νέα πράγματα που συμβαίνουν στην πόλη, δε θα επιλέξετε να μείνετε στο Δυτικό Βερολίνο. Λάβετε υπ’ όψιν την τοποθεσία στην οποία σας ενδιαφέρει να περάσετε περισσότερες ώρες και αναζητήστε κατάλυμα σε αυτήν, ή έστω κάπου κοντά. Επίσης, καλό θα είναι να κλείσετε δωμάτιο εκ των προτέρων, ακόμη κι αν είστε υπέρ της αναζήτησης on the spot, για να εξοικονομήσετε χρόνο.

* Εξετάστε το ενδεχόμενο ενοικίασης αυτοκινήτου, πάντα όμως με γνώμονα την πόλη που επισκέπτεστε. Στο Βερολίνο θα σας γλιτώσει χρόνο, καθότι πολλά από τα μέρη που ίσως θέλετε να επισκεφθείτε είναι απομακρυσμένα από το κέντρο, στο Παρίσι, αντίθετα, μάλλον θα σας κοστίσει χρόνο χαμένο στην κίνηση –και δε θα σας χρειαστεί ιδιαίτερα, καθότι το μετρό πάει παντού, όπως και στη Μαδρίτη. Στην Πράγα και τη Ρώμη θα σας δημιουργήσει ατελείωτους πονοκεφάλους, καθότι τα ιστορικά κέντρα τους είναι σχεδόν εξολοκλήρου πεζοδρομημένα ή κλειστά για τα περισσότερα οχήματα και θα δυσκολεύεστε να βρείτε πάρκινγκ στις γειτονιές που θέλετε να επισκεφθείτε.

* Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά όπου και αν ταξιδεύετε, όσο μικρό κι αν είναι το χρονικό διάστημα παραμονής σας, είναι πάντα καλό να μιλάτε την τοπική γλώσσα ή έστω να ξέρετε τα βασικά. Είναι ευγενικό, υποδηλώνει σεβασμό στην τοπική κουλτούρα, σας βοηθά να γνωρίσετε κόσμο και να μάθετε πράγματα που δε θα βρείτε γραμμένα σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό και εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο σε αναζήτηση πληροφοριών. Το «ποιο τραίνο περνάει από το βορειότερο προάστιο της πόλης» δεν είναι καθόλου εύκολο στη νοηματική και, παρά τον πρόσφατο εορτασμό της 50ης επετείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν ακόμα λαοί που δε φημίζονται για την προθυμία τους να μιλήσουν αγγλικά.

…Φύγαμε!

* Όσο ταπεινωτική και αν σας φαίνεται η ιδέα του μαζικού τουρισμού, οι οργανωμένες ξεναγήσεις των πόλεων –ναι, αυτές με τα πολύχρωμα λεωφορεία που ξεχειλίζουν από Ιάπωνες τουρίστες– αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμες για να ρίξετε μια πρώτη ματιά στην πόλη, να πάρετε μια γενική ιδέα προσανατολισμού και να επιλέξετε τα μέρη που σας ενδιαφέρει να δείτε περαιτέρω, αργότερα και με την ησυχία σας. Ρωτήστε στα γραφεία πληροφοριών για τα σημεία συνάντησης και τις ώρες κατά τις οποίες πραγματοποιούνται και φροντίστε να κλείσετε θέση στην πιο πρωινή –και να ξυπνήσετε για να πάτε.

* Ενημερωθείτε για τα ωράρια λειτουργίας μουσείων, αξιοθεάτων και καταστημάτων, ώστε να μπορέσετε να οργανώσετε καλύτερα το χρόνο σας. Αν βρίσκεστε εκεί για shopping και τα καταστήματα είναι ανοιχτά μόνο το πρωί του Σαββάτου δεν έχει νόημα να περάσετε όλο το βράδυ της Παρασκευής κάνοντας clubbing, εκτός αν σκοπεύετε να πάτε για ψώνια κατ’ ευθείαν και παραπατώντας.

* Εφοδιαστείτε με επαρκείς ποσότητες βιταμινών και καφεΐνης, για να κοιμηθείτε όσο λιγότερο γίνεται. Αυτό βέβαια μόνο στην περίπτωση που δεν είστε από τους ανθρώπους που δεν έχουν διάθεση να κάνουν τίποτα αν έχουν κοιμηθεί λιγότερες από οκτώ ώρες –ο σκοπός είναι να εκμεταλλευτείτε καλύτερα το διαθέσιμο χρόνο, όχι να καταστρέψετε το ταξίδι σας. Φορέστε άνετα παπούτσια, κατά προτίμηση αθλητικά, γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείτε μια πόλη από το περπάτημα. Μη γεμίσετε μια βαλίτσα με πράγματα που δε χρειάζεστε: δύο αλλαξιές ρούχα και ένα βραδινό ένδυμα για την περίπτωση που σκοπεύετε να βγείτε σε stylish μαγαζί είναι υπεραρκετά, και αφήνουν ελεύθερο χώρο στη βαλίτσα για ό,τι αγοράσετε.

* Ό,τι και αν κάνετε, σε καμία περίπτωση μην αγχωθείτε να τα προλάβετε όλα και μη σχεδιάσετε ημερήσιο πρόγραμμα που θα σας αναγκάσει να είστε διαρκώς με το ρολόι στο χέρι. Ακολουθήστε τη διάθεση της στιγμής αν ανακαλύψετε ένα ζεστό café στο οποίο θέλετε να μείνετε μία ώρα ακόμα, κι ας μην προλάβετε το μουσείο ανοιχτό. Μοναδικός σκοπός του city break σας είναι να περάσετε καλά, ακόμη κι αν χρειαστεί να ξαναεπισκεφθείτε την πόλη για να δείτε ό,τι δεν προλάβατε την πρώτη φορά. Δείτε το σαν αναγνωριστική επαφή με τον τόπο και όχι σαν ταξίδι που «πρέπει» να είναι ολοκληρωμένο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v