Πάμε Euro!: Πώς και... με πόσα;

Πόσο κάνουν τα εισιτήρια; Πού τα βρίσκουμε; Με ποια αεροπορική θα πάμε; Πού θα μείνουμε; Θέλει πολλά λεφτά; Υπάρχουν οικονομικές εναλλακτικές; Απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα για την εκδρομή της χρονιάς. Αν σκέφτεστε ότι είναι νωρίς... ξανασκεφτείτε το!
Πάμε Euro!: Πώς και... με πόσα;
της Ηρώς Κουνάδη

Αν ξεκινώντας την ανάγνωση αυτού του άρθρου κοιτάξατε απορημένοι το ημερολόγιο και σκεφτήκατε «από τώρα;», πρέπει να σας ενημερώσουμε για τα εξής: α. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UEFA, η πρώτη φάση πώλησης των εισιτηρίων έληξε στις 31 Μαΐου 2007, με κλήρωση (!) στην οποία αναδείχθηκαν οι τυχεροί που θα μπορούσαν να αγοράσουν εισιτήρια. Η διαδικασία κρίθηκε απαραίτητη, καθότι οι φίλαθλοι που είχαν αιτηθεί εισιτήρια ήταν πολύ περισσότεροι από τα μαγικά χαρτάκια που διατέθηκαν σε αυτήν τη φάση. Για να προλάβουμε τις αυτοκτονίες, σπεύδουμε να τονίσουμε ότι θα υπάρξει και δεύτερη φάση πώλησης –λεπτομέρειες παρακάτω.
β. Μια γρήγορη αναζήτηση στα sites των αεροπορικών εταιρειών υποψιάζει και τον πλέον ανειδίκευτο υποψήφιο πελάτη. Οι τιμές προς τις πόλεις όπου διεξάγονται οι αγώνες έχουν ανέβει επικίνδυνα τις ημέρες των αγώνων και τις αμέσως προηγούμενες. Μια ματιά στις γύρω ημερομηνίες επιβεβαιώνει την ανησυχία: οι υπόλοιπες τιμές παραμένουν φυσιολογικά χαμηλές.
γ. Ουκ ολίγα ταξιδιωτικά πακέτα έχουν αρχίσει να προσφέρονται από εξειδικευμένα και μη ταξιδιωτικά πρακτορεία, σε τιμές προνομιακές –ή όχι και τόσο προνομιακές.
Το συμπέρασμα είναι μάλλον προφανές: ναι, από τώρα. Για να μη σας πούμε ότι αργήσατε και λίγο.

Πού βρίσκουμε εισιτήρια;
Όπως είπαμε, η πρώτη φάση πώλησης των εισιτηρίων από την UEFA ολοκληρώθηκε πολύ πριν τελειώσουν τα προκριματικά και οριστούν οι όμιλοι. Η δεύτερη φάση ξεκινά τον Ιανουάριο, με το 20% των θέσεων κάθε γηπέδου να διατίθεται στις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Πράγμα που σημαίνει πως, σε ό,τι μας αφορά, η ΕΠΟ θα διαθέτει, από τον Ιανουάριο του 2008, περίπου 6.000 εισιτήρια. Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας μας είπε πως λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή αριθμό των εισιτηρίων και τον τρόπο απόκτησής τους θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο. Φήμες θέλουν περίπου 2.000 από αυτά τα εισιτήρια να διατίθενται από τα εγχώρια ταξιδιωτικά πρακτορεία, ως μέρος των πακέτων που θα προσφέρουν για το Euro.

Η ανακοίνωση της UEFA αναφέρει ότι αν υπάρξουν διαθέσιμα εισιτήρια μετά από αυτήν τη φάση, αυτά θα πωλούνται από την επίσημη ιστοσελίδα της στους ενδιαφερόμενους, κατά σειρά προτεραιότητας. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 45 και φτάνουν μέχρι 110 ευρώ για τους αγώνες των ομίλων, από 60 μέχρι 180 για τα προημιτελικά, από 80 μέχρι 300 για τα ημιτελικά και από 160 μέχρι 550 ευρώ για τον τελικό –ανάλογα πάντα με τη θέση. Ειδικά εισιτήρια “Follow My Team”, για όλους τους αγώνες της ομάδας, διατίθενται στην τιμή των 240 ευρώ για τη φάση των ομίλων και των 865 ευρώ για όλη τη διοργάνωση.

Ωραία. Και πού παίζουμε;
Στη φάση των ομίλων, οι τρεις αγώνες της Εθνικής Ελλάδος –με τη Σουηδία, στις 10 Ιουνίου, τη Ρωσία στις 14/6 και την Ισπανία στις 18/6– θα διεξαχθούν στο 30.000 θέσεων Stadion Salzburg Wals-Siezenheim, στο Salzburg της Αυστρίας. (*ατμοσφαιρική μουσική των Άλπεων) Γενέτειρα του Wolfgang Amadeus Mozart, η κτισμένη στο βορειότερο σημείο της οροσειράς των Άλπεων τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας φημίζεται για τα στρούντελ, την καλύτερα διατηρημένη παλιά πόλη στο γερμανόφωνο κόσμο –μνημείο πολιτιστικής κληρονομιά της UNESCO–, την εντυπωσιακή μπαρόκ αρχιτεκτονική της και το αλπικό σκηνικό που θα έχετε προσέξει στη Μελωδία της Ευτυχίας, η οποία γυρίστηκε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, εδώ. Οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί διεξάγονται στη Βιέννη και τη Βασιλεία της Ελβετίας, και ο τελικός στο 50.000 θέσεων Ernst-Happel-Stadion της Βιέννης.

Και πώς πάμε εκεί;
Απευθείας πτήση από Αθήνα για Salzburg δεν υπάρχει –αν και κάτι μας λέει ότι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν πολλές charter. Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Τα καλά νέα είναι ότι, λόγω της στρατηγικής του θέσης ανάμεσα σε πολλά hubs της Κεντρικής Ευρώπης, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το προσεγγίσετε. Μερικές ιδέες είναι:
i. Πτήση SkyEurope Αθήνα – Βιέννη (η τελική τιμή που έδωσε η αναζήτηση στις 14/12, με αναχώρηση στις 8/6 και επιστροφή στις 30/6 ήταν 258,23 ευρώ κατ’ άτομο) και από εκεί τραίνο, από εκείνα τα υπέροχα high speed της Κεντρικής Ευρώπης, για περίπου 3 ώρες –η απόσταση Βιέννη- Salzburg είναι 317 χιλιόμετρα– στην τιμή των 45 περίπου ευρώ, one way. Συνολικό κόστος περίπου 250 ευρώ.
ii. ΠτήσηAustrian Airlines Αθήνα- Salzburg με στάση στη Βιέννη. Η τελική τιμή στην αναζήτηση της 14ης Δεκεμβρίου για αναχώρηση στις 8 και επιστροφή στις 30 Ιουνίου ήταν 445,76 ευρώ το άτομο.
iii. Πτήση AirBerlin Αθήνα – Μόναχο (τελική τιμή αναζήτησης στις 14/12 για αναχώρηση στις 6/6 και επιστροφή στις 2/7 143 ευρώ) και από εκεί τραίνο για μιάμιση – δύο ώρες, ανάλογα με την αμαξοστοιχία, και ενδεικτική τιμή στα 35 ευρώ. Συνολικό κόστος 213 ευρώ.
iv. Πτήση GermanWings Αθήνα – Στουτγάρδη (158,28 ευρώ τελική τιμή της αναζήτησης στις 14/12 για αναχώρηση στις 8/6 και επιστροφή στις 30/6) και από εκεί τραίνο για 4-4,30 ώρες, με ενδεικτικό κόστος στα 50 ευρώ. Συνολικό κόστος περίπου 260 ευρώ.
v. Πτήση Aegean Airlines Αθήνα – Μόναχο (259,06 ευρώ τελική τιμή της αναζήτησης στις 14/12 για αναχώρηση στις 8/6 και επιστροφή στις 30/6) και από εκεί τραίνο για μιάμιση – δύο ώρες, ανάλογα με την αμαξοστοιχία, και ενδεικτική τιμή στα 35 ευρώ. Συνολικό κόστος περίπου 330 ευρώ.
Γενικώς, μπορείτε να κάνετε διάφορους συνδυασμούς με αεροπλάνο και τραίνο. Άλλες εταιρείες που πετάνε στην περιοχή είναι η Lufthansa, η Swiss και –αν υπάρχει μέχρι τότε– η Ολυμπιακή. Για τη μετάβασή σας στις υπόλοιπες πόλεις μετά το τέλος της φάσης των ομίλων δε θα αντιμετωπίσετε κανένα απολύτως πρόβλημα –ολόκληρη η περιοχή εξυπηρετείται από ένα ταχύτατο, αξιόπιστο και αρκετά οικονομικό δίκτυο τραίνων.

Βαριέμαι να τα κλείσω όλα αυτά μόνος μου. Πακέτα δεν υπάρχουν;
Υπάρχουν ήδη κάποια –από τον Ιανουάριο θα υπάρχουν σίγουρα περισσότερα. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
* 7ήμερη αεροπορική εκδρομή του Cami Travel για τους αγώνες Ελλάδα-Σουηδία & Ελλάδα-Ισπανία με αναχώρηση στις 09/06/2008 και επιστροφή στις 15/06/2008, η οποία περιλαμβάνει Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα - Μόναχο - Αθήνα με απ' ευθείας πτήσεις της Ολυμπιακής, 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία +3*** με πρωινό, ξενάγηση στο Σάλζμπουργκ με Ελληνόφωνο ξεναγό, μεταφορές αεροδρόμιο - ξενοδοχείο - αεροδρόμιο και ξενοδοχείο - γήπεδο - ξενοδοχείο με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν, συνοδό, ασφάλεια αστικής ευθύνης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, φόρους αεροδρομίων και εισιτήριο των αγώνων στην τιμή των 1.190 ευρώ κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο.
* 4ήμερη αεροπορική εκδρομή του Ταξιδεύω.gr για τον αγώνα Ελλάδα-Σουηδία με αναχώρηση στις 09/06/2008 και επιστροφή στις 12/06/2008, η οποία περιλαμβάνει Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα - Βιέννη - Αθήνα με απ' ευθείας πτήσεις της Ολυμπιακής, 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία +3*** με πρωινό, ξενάγηση στο Σάλζμπουργκ με Ελληνόφωνο ξεναγό, μεταφορές αεροδρόμιο - ξενοδοχείο - αεροδρόμιο και ξενοδοχείο - γήπεδο - ξενοδοχείο με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν, συνοδό, ασφάλεια αστικής ευθύνης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, φόρους αεροδρομίων και εισιτήριο των αγώνων στην τιμή των 870 ευρώ κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο.
* Ολοκληρωμένα πακέτα ετοιμάζει και ο επίσημος υποστηρικτής της Εθνικής Ομάδας, GS Travel. Αναλυτικές πληροφορίες και τιμές θα είναι διαθέσιμες στο site της εταιρείας μετά τις 15 Ιανουαρίου 2008.

Και πού θα μείνω;
Σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, σε δίκλινο ζεστής, συμπαθητικής πανσιόν, σε hostel, σε κάμπινγκ, σε οικογένεια που νοικιάζει διαμερίσματα στο σπίτι της... Οι επιλογές είναι κάθε άλλο παρά λίγες –και σίγουρα θα αυξηθούν εν όψει της διοργάνωσης– οι οικονομικές προτάσεις δε λείπουν και το μόνο που ίσως προβληματίσει λίγο είναι η εύρεση καταλύμματος τις ημέρες του τελικού στη Βιέννη –οι αισιόδοξοι θα κλείσουν από τώρα, οι υπόλοιποι θα το αφήσουν να... αγχωθούν τότε. Ούτως ή άλλως αν βρεθούμε στη Βιέννη για τον τελικό το λιγότερο που θα μας απασχολεί θα είναι το να μην έχουμε δωμάτιο.

Για τις ημέρες στο Salzburg, καλό θα είναι να φροντίσετε από τώρα –περισσότερο για να πετύχετε καλύτερες τιμές και λιγότερο για να μην κινδυνεύσετε να μη βρείτε δωμάτιο την τελευταία στιγμή. Από τις καλύτερες επιλογές, τα ξενοδοχεία Wolf Dietrich και Hotel Gabelbrau προσφέρουν πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια σε μοναδικής αισθητικής κτίρια –το δεύτερο λειτουργεί ωα ξενοδοχείο εδώ και έξι σχεδόν αιώνες– με όλες τις ανέσεις και παροχές που θα περιμένατε από ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, σε τιμές που ξεκινούν από 129 και 148 ευρώ αντίστοιχα. Επίσης, η αλυσίδα Starwoods λειτουργεί τέσσερα συνολικά ξενοδοχεία 5 αστέρων στην περιοχή. Πανέμορφο, με όλες τις απαραίτητες παροχές –και με policy “pets welcome and free” – είναι και το Amadeus, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 170 ευρώ.

Στις οικονομικές επιλογές, η Pension Elisabeth διαθέτει όμορφα, προσεγμένα δωμάτια προς 71 ευρώ το δίκλινο -47 ευρώ με κοινόχρηστο μπάνιο– και διαμερίσματα των 4 ατόμων προς 106 ευρώ. Οργανωμένο κάμπινγκ λειτουργεί σε απόσταση που καλύπτεται άνετα με τα πόδια από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και, με τιμές 6 ευρώ το άτομο και 5 ευρώ η σκηνή, αποτελεί σαφέστατα την οικονοκικότερη επιλογή διαμονής.

Στη Βασιλεία, σύμφωνα με το επίσημο site, υπάρχουν συνολικά 4.000 μικρά και μεγαλύτερα ξενοδοχεία –πεντάστερα πολυτελή καταλύμματα, μικρές, φιλόξενες πανσιόν και ξενώνες. Από τις πολυτελέστερες επιλογές, το 5 αστέρων Les Trois Rois προσφέρει πλήρως εξοπλισμέν δίκλινα σε τιμές που ξεκινούν από 219 ευρώ. Στον αντίποδα, το Alegria Bed & Breakfast διαθέτει προσεγμένα δίκλινα προς 66 περίπου ευρώ.

Στη Βιέννη –για όσους αποφασίσουν να το ψάξουν από τώρα– το πολυτελές Kaiserin Elisabeth, που έχει φιλοξενήσει και τον Μότσαρτ, διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα δίκλινα σε τιμές που ξεκινούν από 216 ευρώ, ενώ μία από τις καλύτερες οικονομικές επιλογές ακούει στο όνομα Pension Hargita και προσφέρει λιτά αλλά όμορφα και καθαρά δωμάτια προς 66 ευρώ το δίκλινο -52 ευρώ με κοινόχρηστη τουαλέτα.

Να κάνουμε κι ένα ρεζουμέ;
Υποθέτοντας ότι μένουμε 22 μέρες –φεύγουμε, δηλαδή, την επόμενη του τελικού και δεν ακολουθούμε το παράδειγμα του Σάββα– και έχουμε μείνει στα οικονομικότερα ξενοδοχεία, με 70 ευρώ τη μέρα το δίκλινο maximum, έχουμε ξοδέχει 213 ευρώ για τα πήγαινε – έλα και 435 για όλα τα εισιτήρια –μαζί με αυτό του τελικού– θέλουμε 1418 ευρώ σύνολο. Συνυπολογίζοντας έξοδα για φαγητό και εξόδους, χοντρικά «βγάζουμε» όλη τη διοργάνωση με 2500 ευρώ το άτομο. Αξίζει τον κόπο, έτσι;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v