Διακοπές τελευταίας στιγμής: Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, φύγαμε!

Μίνι απόδραση για να ξεπεράσουμε τη μελαγχολία της επανόδου, έκτακτη άδεια, διακοπές χωρίς πρόγραμμα. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να οργανώσετε τις διακοπές σας την παραμονή της μεγάλης φυγής.
Διακοπές τελευταίας στιγμής: Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, φύγαμε!
της Ηρώς Κουνάδη

Ένας μίνι καύσωνας στα τέλη του Αυγούστου συνιστά την τέλεια δικαιολογία για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις από την πόλη. Όπως ακριβώς και η βαρετή εκλογολογία που μας προέκυψε εν μέσω θέρους. Από την άλλη, βέβαια, μπορεί να μη χρειαζόμαστε καν δικαιολογία. Μπορεί η άδεια να τελείωσε, μπορεί να προέκυψε χωρίς να την έχουμε προγραμματίσει, ή μπορεί απλά να έφτασε χωρίς να το καταλάβουμε –και χωρίς να προλάβουμε να οργανωθούμε.

Σε κάθε περίπτωση, οι διακοπές –ή τα long weekends σε κάποια παραλία– χάνουν το νόημά τους αν αποτελούν πηγή άγχους. Και, αντίθετα με άλλες καταστάσεις, το κλειδί εδώ δεν είναι η οργάνωση. Είναι η καλή διάθεση –και μόνο αυτή. Για να μην αναφερθούμε στις περιπτώσεις εκείνες που έχουμε σχεδιάσει τόσο πολύ τις διακοπές μας που τελικά δεν τις χαιρόμαστε τόσο –είτε γιατί φτάνουμε στον τελικό προορισμό ήδη κουρασμένοι από την υπερβολική οργάνωση είτε γιατί η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στο τέλειο σκηνικό της φαντασίας μας.

Αντί, λοιπόν, να αγχώνεστε που όχι μόνο δεν έχετε κάνει κανένα σχέδιο, αλλά δεν έχετε κλείσει καν εισιτήρια, μπορείτε να χαλαρώσετε και να προετοιμαστείτε για τις καλύτερες διακοπές που κάνατε ποτέ. Εμείς συγκεντρώσαμε ό,τι χρειάζεστε για να κλείσετε θέσεις σε αεροπλάνα και βαπόρια και να βρείτε δωμάτια σε σωστή τιμή, καθώς και κάποιες προτάσεις για προορισμούς στους οποίους δε θα χρειαστεί να προσλάβετε ντετέκτιβ για να εντοπίσετε διαθέσιμα δωμάτια. Τα υπόλοιπα, αφήστε τα στην τύχη.

Κατ’ αρχήν, τα διαδικαστικά

* Αναζητήστε τις λεγόμενες «προσφορές τελευταίας στιγμής» στα σχετικά sites. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, πολλά καλά ξενοδοχεία ρίχνουν τις τιμές των ελάχιστων δωματίων που έχουν μείνει διαθέσιμα, κυρίως λόγω ακυρώσεων. Στο Greeka.com βρήκαμε προσφορές για ξενοδοχεία στη Λευκάδα, τη Νάξο, τη Ζάκυνθο και τη Σίφνο που ξεκινούν από 35 ευρώ το δίκλινο για την περίοδο από 24 έως 31 Αυγούστου. Στο Octopustravel.gr βρήκαμε ξενοδοχείο 4 αστέρων στο Κάιρο για τις 24/8 με 32 ευρώ την ημέρα και, για την ίδια ημερομηνία, δίκλινο δωμάτιο στη Σαντορίνη με 67 ευρώ.

* Η λίστα του ταξιδιωτικού οργανισμού Interdynamic.com περιλαμβάνει πακέτα προσφορών για συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία ανά τον κόσμο –που ισχύουν, βέβαια, για κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Για παράδειγμα, μία εβδομάδα στο Al Rawda Rotana Suites στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα σας κοστίσει 494 ευρώ μέχρι τις 31/8, ενώ μια σουίτα στο Porto Fira Suites της Σαντορίνης για 5 ημέρες θα την κλείσετε για 1.084 ευρώ έως τις 30/9. Extra bonus, η καθημερινή ανανέωση που σας βοηθά να γλιτώσετε χρόνο, εξασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα των αναφερόμενων δωματίων.

* Κλείστε τα εισιτήρια μέσω internet, για να πετύχετε καλύτερες τιμές. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ταξιδέψετε με πλοίο, αντί για αεροπλάνο, καθώς τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν το πλεονέκτημα να μην αλλάζουν τιμή ανάλογα με το πόσο έγκαιρα θα τα αγοράσετε. Από την άλλη, αυτήν την περίοδο το Ελευθέριος Βενιζέλος δεν έχει μεγάλη κίνηση σε αφίξεις από το εξωτερικό –πράγμα που, πρακτικά, σημαίνει ότι, αν ταξιδέψετε εκτός Ελλάδας, η επιστροφή θα σας βγει οικονομικότατη, καθώς η αεροπλοΐα διαμορφώνει τις τιμές της ανάλογα με τη ζήτηση. Ενδεικτικά, η πτήση της easyJet από το Μιλάνο στην Αθήνα στις 4 Σεπτεμβρίου κοστίζει 45,99 ευρώ χωρίς τους φόρους.

* Εξαιρετικές τιμές για ξενοδοχεία στην Ελλάδα και τον κόσμο θα βρείτε και στις προσφορές των site Myhotel.gr, LastMinute.gr και Pamediakopes.gr. Στο PameDiakopes μπορείτε, επίσης, να κάνετε κράτηση για ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ το LastMinute διαθέτει καλή υπηρεσία αναζήτησης πτήσεων με βάση την τιμή και την αεροπορική εταιρεία. Γενικότερα, η αναζήτηση προσφορών θα πρέπει μάλλον να επικεντρωθεί σε ελληνικά ταξιδιωτικά sites, καθώς οι δελεαστικότατες προσφορές των «μεγάλων» του εξωτερικού, όπως η Expedia, σπάνια ισχύουν για αναχωρήσεις από την Ευρώπη –κι ακόμα σπανιότερα από την Ελλάδα.

Και πού θα πάμε;

Αν δε μας τρομάζει το ψάξιμο, παντού. Αν πάλι δε θέλουμε να ξοδέψουμε χρόνο αναζητώντας δωμάτιο στα υπερπλήρη ξενοδοχεία των «κοσμικών» νησιών, θα προτιμήσουμε τα πιο low profile μέρη –τα οποία είναι, συνήθως, και τα καλύτερα αυτήν την περίοδο, αφού, όσο κοσμικός τύπος κι αν είσαι δεν μπορεί να μην ενοχληθείς από την ατέρμονη αναζήτηση του ενός μέτρου στο οποίο θα απλώσεις την πετσέτα στην παραλία.

* Στη Νίσυρο, για τα ενεργειακά της vibes, την Καλντέρα, τους γραφικούς ορεινούς οικισμούς Εμπορειός και Νικειά, το ηφαιστειογενές τοπίο και τις εξωτικές παραλίες της, αλλά και τα παραδοσιακά μεζεδάκια που θα δοκιμάσετε στο Μπαλκόνι του Εμπορειού και στην Πόρτα στα Νικειά. Τα White Beach (22420 31497-8) Mammis Appartments (22420 31453) και Πορφυρίς (22420 31376) διαθέτουν συμπαθέστατα, προσεγμένα δωμάτια σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ.

* Στη Λευκάδα, για τις εκπληκτικές παραλίες της –ταπεινή μας άποψη, το Πόρτο Κατσίκι αξίζει από μόνο του όσο καιρό μπορείτε να του αφιερώσετε–, την καταπράσινη ενδοχώρα, τα γραφικά ψαροχώρια και την κλασσική, επτανησιακή πρωτεύουσά της –που απαιτεί χρόνο και… περπάτημα για να την αγαπήσεις. Κλασσική επιλογή διαμονής, το πολυτελές Ionian Blue (26450 29029) μαθαίνουμε ότι διαθέτει ακόμη δωμάτια. Σπεύσατε.

* Στην Αμοργό, γιατί συνδυάζει το κυκλαδίτικο χρώμα με τους χαλαρούς ρυθμούς που τόσο ταιριάζουν σε αυτόν τον καλοκαιρινό μήνα, γιατί διαθέτει εκπληκτικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά, γιατί ενέπνευσε τον Λικ Μπεσσόν να σκηνοθετήσει το απέραντο γαλάζιο, αλλά και γιατί απέχει λιγότερο από έξι ώρες από το κλεινόν άστυ. Διαμονή στο πολυτελές Aegialis Hotel & Spa (22850 73393) και στο Lakki Village (22850 73253), με τις τιμές των –διαθέσιμων– δωματίων να ξεκινούν από 140 και 85 ευρώ αντίστοιχα.

* Στη Σκόπελο, γιατί τα έχει όλα: και καταπράσινα δάση, και πεντακάθαρα νερά, και μαγευτικές παραλίες, και γραφικά χωριά και παραδοσιακή αρχιτεκτονική και νυχτερινή ζωή. Επίσης, γιατί αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης για τις ημερήσιες εκδρομές στο Θαλάσσιο Πάρκο Σποράδων. Τα Skopelos Village (24240 22517) και Αριάδνη (24240 22772) εξακολουθούν να διαθέτουν δωμάτια για τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής. Δίκλινα από 100 και 50 ευρώ αντίστοιχα.

* Στον Καϊάφα, για την απέραντη παραλία, το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, το καταπράσινο πευκοδάσος και την αίσθηση ότι μοιράζεσαι ένα πολύτιμο μυστικό με τους υπόλοιπους –ελάχιστους– παρευρισκόμενους. Κυρίως, όμως, για την αίσθηση ελευθερίας του ελεύθερου κάμπινγκ και το μοναδικό προνόμιο που δίνει στη συμπαθέστατη ράτσα ταξιδιωτών που αντιπαθεί την οργάνωση το γεγονός ότι δε χρειάζεται να κλείσεις ούτε εισιτήριο ούτε δωμάτιο. Αν επιμένετε, στη γειτονική Ζαχάρω δε θα δυσκολευτείτε καθόλου –τα δωμάτια είναι πολλά και σπανίως γεμίζουν όλα. Από τις καλύτερες επιλογές, τα Theodore (26250 31724) και Banana Place (26250 34400).

* Στην Πάρο, γιατί αποτελεί την επιτομή της έκφρασης «κυκλαδίτικη ομορφιά», γιατί έχει ξέφρενη νυχτερινή ζωή και ήσυχες κρυψώνες, γιατί είναι κοσμική χωρίς να αναλώνεται σε υπερβολές, γιατί διαθέτει παραλίες με χρυσαφένια άμμο και γαλανά νερά και γιατί είναι δίπλα. Δωμάτια –ναι, κι όμως– υπάρχουν ακόμα στα Lefkes Village (22840 41827) και Heliessa (22840 52537) σε τιμές που ξεκινούν από 90 και 50 ευρώ αντίστοιχα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v