Ευρωπαϊκά φεστιβάλ: Ταξιδεύοντας με... αφορμή

Χορός στην Πράγα, θέατρο στη Βαρκελώνη, διεθνείς παραγωγές στο Άμστερνταμ, Glastonbury στην Αγγλία. Επειδή οι αφορμές για ταξίδι δεν είναι ποτέ αρκετές, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις πλέον ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στην Ευρώπη έως το τέλος Ιουνίου.
Ευρωπαϊκά φεστιβάλ: Ταξιδεύοντας με... αφορμή

της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί η εκ βάθρων ανανέωση του Φεστιβάλ Αθηνών και οι συναυλίες που… αυξάνονται και πληθύνονται εδώ και μερικά χρόνια να έβαλαν την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη των πολιτιστικών γεγονότων και εκδηλώσεων, τα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, όμως, διατηρούν την αίγλη τους –και μαζί της λίγη από την έλξη που μας ασκούσαν τότε που η φράση ”η Συλβί Γκιλέμ στην Αθήνα” αποτελούσε σύντομο ανέκδοτο.

Επειδή, λοιπόν, οι λόγοι για ταξίδι δεν είναι ποτέ αρκετοί –ιδιαίτερα σε ένα μήνα όπως ο Ιούνιος, και δη ο φετινός με τις βροχές του, που δε δελεάζει για long weekends στην παραλία– κι επειδή (μάλλον απίθανο αλλά μπορεί και να) υπάρχουν κάποιοι που δεν καλύπτονται από το μέχρι στιγμής ανακοινωθέν line up των ιερών τεράτων που θα επισκεφθούν το κλεινόν άστυ, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε από τα πλέον ενδιαφέροντα φεστιβάλ, και μερικές ακόμα εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα στη Γηραιά Ήπειρο έως τα τέλη του μήνα.

Holland Festival

Άμστερνταμ, Ολλανδία, 29 Μαΐου – 24 Ιουνίου

Μουσική, χορός, θέατρο, όπερα, βίντεο, multimedia, ποίηση και λογοτεχνία είναι μερικές μόνο από τις θεματικές ενότητες του μεγαλύτερου φεστιβάλ της… εναλλακτικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με περισσότερες από 80 παραστάσεις σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα, διαθέτει ένα από τα πλέον ”γεμάτα” προγράμματα του φετινού καλοκαιριού.

Highlights οι παραστάσεις ”Άμλετ” από το Wooster Group, που ανακατασκευάζει ”αρχαιολογικά” την κινηματογραφική βερσιόν του Richard Burton, ”Sharing the Same Shade” από το ensemble του Paul Koek, The Veenfabriek, που είδαμε πέρυσι στην Επίδαυρο, ”Forsythe Moris Fonte”, με το Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας σε έργα τριών αμερικανών χορογράφων, ”Era la Notte” με τη σοπράνο Anna Caterina Antonacci, ”Cani di Bancata” από την ομάδα Sud Costa Occidentale, για τις ιεροτελεστίες της μαφίας και τις ρίζες των Σισιλιάνων, και η ωδή στην ομορφιά της απρόβλεπτης και ατελούς ζωής ”The Lobster Shop” από τον Jan Lauwers και τη Needcompany.

Δείτε κι αυτό: Το Σαββατοκύριακο 15-17 Ιουνίου 25 ολάνθιστοι κήποι ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό στα πλαίσια των ”Open Garden Days”, ενώ από τις 16 έως τις 24 Ιουνίου το Amsterdam Roots Festival πλημμυρίζει με έθνικ ήχους την ολλανδική πρωτεύουσα.

Festival de Barcelona Grec

Βαρκελώνη, Ισπανία, 18 Ιουνίου έως 20 Αυγούστου

Όσοι είδατε πέρυσι την εκπληκτική ”Μεταμόρφωση” του Κάφκα από τους Καταλανούς La Fura dels Baus έχετε μάλλον υποψιαστεί ότι η θεατρική σκηνή της Βαρκελώνης αξίζει την προσοχή μας.

Οι υπόλοιποι, μπορείτε να πάρετε μια γεύση στο φετινό φεστιβάλ, όπου, εκτός από θέατρο θα παρακολουθήσουμε και παραστάσεις χορού και, βέβαια, συναυλίες καλλιτεχνών όπως οι Omara Portuondo, Chucho και Bebo Valdés, Antony & the Johnsons, Laurie Anderson και Vinicio Capossela –για όσους δεν τους τίμησαν στην Αθήνα.

Μέρος του φεστιβάλ, οι Dies de dansa, ελληνιστί ημέρες χορού, από τις 29 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, γεμίζουν δημόσιους χώρους, δρόμους και πλατείες της πόλης με contemporary dance performances.

Δείτε κι αυτό: Από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου η Βαρκελώνη κινείται σε ρυθμούς electro, hip-hop, post rock και πειραματικής jazz: Beastie Boys –που θα δούμε και στην Αθήνα, στο Ejekt Festival–, Dizzee Rascal, Mogwai, Mira Calix, James Holden, Mala Rodrigues, Dave Clarke, the New York Pony Club, Timo Maas, Miss Kittin, Devo, Jeff Mills, Radio Slave είναι μερικά μόνο από τα ονόματα του φετινού line up του Sonar.

Tanec Praha (Dance Prague)

Πράγα, Τσεχία, 1-28 Ιουνίου

Από το 1989 μέχρι σήμερα το Φεστιβάλ Χορού της Πράγας έχει φέρει στην τσέχικη πρωτεύουσα μερικούς από τους διασημότερους σύγχρονους performers και χορογράφους, ενώ από το 2001 επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει κι άλλες πόλεις, όπως το Brno, το Český Krumlov και το České Budějovice.

Επίτιμη προσκεκλημένη για φέτος είναι η Compagnie Marie Chouinard, της μεγάλης Καναδής χορογράφου, με την παράσταση ”The Rite of Spring”. Από το υπόλοιπο πρόγραμμα ξεχωρίζουν η Ελβετίδα Jessica Huber με την παράσταση Touche, η Ιταλίδα Simona Bertozzi με το L’ Endroit, ο Ισπανός Guillermo Weickert Molina με την παράσταση Descenso (Capricho) και η Ιαπωνέζα Chikako Kaido με το ”Showcase of the Body”.

Δείτε κι αυτό: Όλο τον Ιούνιο η έκθεση σκηνογραφίας και θεατρικής αρχιτεκτονικής Prague Quadrennial φιλοξενείται σε εκθεσιακούς χώρους σε ολόκληρη την πόλη, ενώ στις 22 και 23 Ιουνίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Musica Sacra Prague χορωδίες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στον ομώνυμο διαγωνισμό.

Glastonbury Festival

Γκλαστονμπέρι, Αγγλία, 22-24 Ιουνίου

Ίσως το διασημότερο φεστιβάλ διεθνώς, το Glastonbury δε χρειάζεται συστάσεις. Μετρώντας ήδη 37 χρόνια και 150.000 θεατές ετησίως, η θρυλική διοργάνωση έχει καταστήσει το όνομά της συνώνυμο των μεγάλων καλοκαιρινών συναυλιών –εξ ου και οι θαμώνες του Terra Vibe της Μαλακάσας έλεγαν πέρυσι ”Γκλαστονμπέρι γίναμε”.

Εντυπωσιακό όπως κάθε χρόνο, το φετινό line up περιλαμβάνει ονόματα όπως αυτά των Arctic Monkeys, The Killers, The Who, Björk, Iggy & the Stooges και The Chemical Brothers. Η ανερχόμενη σκηνή εκπροσωπείται από τους Dame Shirley Bassey, Amy Winehouse, Super Furry Animals, The Coral, Rufus Wainwright, Arcade Fire, Lily Allen, Kasabian και Paul Weller.

Δείτε κι αυτό: Από τις 8 έως τις 24 Ιουνίου η Γλασκόβη φιλοξενεί το δημοφιλές West End Festival με θεατρικές παραστάσεις, χορό, κινηματογράφο, μουσική, stand up comedy και την περίφημη ”Mardi Gras της Σκωτίας” –street party και παρέλαση που σηματοδοτεί την έναρξη του φεστιβάλ–, ενώ από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου το City Showcase του Λονδίνου προσφέρει βήμα στους ανερχόμενους καλλιτέχνες –μουσικούς, ηθοποιούς, σχεδιαστές μόδας– της πόλης, με ελεύθερη είσοδο.

Art Basel

Basel, Ελβετία, 13-17 Ιουνίου

”Οι Ολυμπιακοί Αγώνες των Τεχνών”, όπως την αποκάλεσαν οι New York Times, η Art Basel συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από τις πέντε ηπείρους, που έρχονται για να θαυμάσουν τα έργα που εκθέτουν 260 γκαλερί από όλο τον κόσμο.

Ζωγραφική, γλυπτική, installations, βίντεο, φωτογραφία και multimedia, έργα δύο χιλιάδων καλλιτεχνών από τριάντα συνολικά χώρες συνθέτουν αυτό το εκπληκτικό μωσαϊκό τέχνης που ανοίγει τις πόρτες του για ένα πενθήμερο, μετατρέποντας τη γραφική πόλη στα σύνορα της Ελβετίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία σε Μέκκα των εικαστικών τεχνών.

Δείτε κι αυτό: Το Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής Metamorphosis, στο Ιντερλάκεν, φιλοξενεί κορυφαίες παραστάσεις όπερας, μεταξύ των οποίων το Liederabend με τη μέτζο σοπράνο Hermine May και τον διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα Manuel Lange, σε έργα Schumann, Dvorak και Strauss, ενώ ο διαγωνισμός τριαντάφυλλου της Γενεύης γεμίζει την πόλη με… χρώματα και αρώματα.

Και για να μην ξεχνιόμαστε…

Μεγάλα ονόματα του διεθνούς πενταγράμμου περιοδεύουν φέτος το καλοκαίρι στη Γηραιά Ήπειρο. Οι περισσότεροι από αυτούς θα επισκεφθούν, οσονούπω, και την Αθήνα. Για τους υπόλοιπους, κλείστε αεροπορικά. Ενδεικτικά:

- Οι Rolling Stones θα βρίσκονται στις 13 Ιουνίου στη Φρανκφούρτη, στις 16 στο Παρίσι, στις 21 στη Βαρκελώνη, στις 25 στη Μαδρίτη και στις 28 στη Λισαβόνα.

- Οι Arctic Monkeys επισκέπτονται στις 19 και 20 Ιουνίου το Cardiff της Ουαλίας, στις 25 το Όσλο, στις 26 τη Στοκχόλμη και στις 28 το Αμβούργο.

- Οι φαν των INXS θα τους απολαύσουν live στις 14/6 στο Μάντσεστερ και στις 17/6 στο Μπράιτον της Αγγλίας.

- Η Beyonce τελειώνει τη σύντομη ευρωπαϊκή της περιοδεία στις 9 και 10 Ιουνίου στο Δουβλίνο, έχοντας πρώτα κάνει μία στάση στο Μάντσεστερ, στις 7/6.

- Οι The Who εμφανίζονται στις 11 Ιουνίου στη Βερόνα, στις 13 στο Μόναχο, στις 14 στη Ζυρίχη, στις 18 στο Αμβούργο, στις 26 και 27 στο Λονδίνο και στις 29 στο Δουβλίνο.

- Οι Chemical Brothers θα βρίσκονται στις 13 Ιουνίου στο Βελιγράδι, στις 15 στο Μιλάνο, στις 16 στη Ρώμη και στις 29 στο Άμστερνταμ.

- Οι Red Hot Chilli Peppers, που ακόμα περιμένουμε να τιμήσουν με την παρουσία τους την Αθήνα, θα επισκεφθούν, στα πλαίσια της σύντομης ευρωπαϊκής τους περιοδείας, το Μπιλμπάο στις 22/6, το Βελιγράδι στις 26/6 και το Μόναχο στις 29/6.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v