Πώς να μην παίρνεις μαζί σου βαλίτσα στα αεροπλάνα

Πού θα χωρέσεις όλα τα ρούχα σου, τι γίνεται με τα υγρά στην χειραποσκευή και άλλες απορίες στον καιρό των πτήσεων χωρίς βαλίτσες.
Πώς να μην παίρνεις μαζί σου βαλίτσα στα αεροπλάνα
της Ηρώς Κουνάδη

Σου φαίνεται άδικο που χρεώνεται πλέον έξτρα η βαλίτσα στις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες; Είναι σίγουρα άβολο, αλλά σκέψου το κι έτσι: Τότε που η βαλίτσα ήταν «δωρεάν» πλήρωνες μια τιμή εισιτηρίου περίπου τριπλάσια από αυτήν που πληρώνεις σήμερα για να ταξιδέψεις. Και σίγουρα, αν είσαι άνετος/η με το μπάτζετ, δεν θα σε πειράξει να πληρώσεις π.χ. 40€ για εισιτήριο και άλλα 40€ για τη βαλίτσα, 80€ το σύνολο, εκεί που κάποτε θα έδινες 200€ ακατέβατα.

Τι γίνεται, όμως, αν δεν είσαι και τόσο άνετος/η; Ή αν απλά μπαίνεις στον πειρασμό αυτά τα 40€ να τα δώσεις για ένα κιλό φαγκρί στο νησί, αντί για το πήγαινε-έλα μιας αποσκευής; Λύσεις υπάρχουν –λέγονται χειραποσκευές, και ταξιδεύουν μαζί σου δωρεάν.

Τι σημαίνει χειραποσκευή για την αεροπορική σου;

Κάνε ένα search στο google «[όνομα αεροπορικής] carry on baggage allowance» για να βρεις ακριβώς τις διαστάσεις και το μέγιστο βάρος της χειραποσκευής στην αεροπορική που ταξιδεύεις. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν χειραποσκευή ένα μεσαίο σακίδιο πλάτης, ή μια μικρή βαλίτσα (τις βρίσκεις και στο Jumbo με την επισήμανση «κατάλληλη για καμπίνα αεροπλάνου»).

Ένα καλό κόλπο για το σακίδιο πλάτης είναι να μην είναι πολύ ψηλό –σαν αυτά με τα οποία κυκλοφορούν οι backpackers– αλλά να είναι πλατύ. Έτσι χωράει πολλά πράγματα, αλλά φαίνεται μικρό στο μάτι όταν το έχεις στην πλάτη σου, οπότε κανείς δεν ασχολείται να το μετρήσει την ώρα που επιβιβάζεσαι.

Τα κορίτσια, θυμηθείτε να αφήσετε λίγο κενό πάνω-πάνω για την τσάντα που κρατάτε στον ώμο, την οποία και θα βάλετε μέσα στο σακίδιο πριν ξεκινήσει η επιβίβαση. Πολλές αεροπορικές έχουν γίνει τελευταία αυστηρές με αυτό, και τη μετράνε σαν δεύτερη χειραποσκευή αν ξεπερνά σε μέγεθος ένα πορτοφόλι.

Τι κάνουμε με τα υγρά;

Οι συσκευασίες που επιτρέπονται είναι μέχρι 100 ml η καθεμία, και μέχρι 1000 ml όλες μαζί. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να πάρεις συνολικά δέκα μπουκαλάκια σαμπουάν/ αφρόλουτρα/ κρέμες/ αποσμητικά/ οδοντόκρεμα/ υγρό φακών.

Οι περισσότερες οδοντόκρεμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι έτσι κι αλλιώς κάτω από 100 ml, και το ίδιο ισχύει για τα αποσμητικά. Το πρόβλημα είναι κυρίως στο αντηλιακό, που μάλλον θα χρειαστεί να το αγοράσεις από το νησί, γιατί 100 ml δεν θα σου φτάσουν. Εναλλακτικά, μπορείς να το μοιράσεις σε δυο-τρία μπουκαλάκια και να μην πάρεις μαζί σαμπουάν και αφρόλουτρο –που ούτως ή άλλως θα έχει σχεδόν σίγουρα το δωμάτιο που θα νοικιάσεις. Επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες μικρότερες των 100 ml θα βρεις σε πολύ πρακτικά (και πάμφθηνα) ταξιδιωτικά σετάκια στο Tiger.

Πού θα χωρέσω ρούχα και παπούτσια;

Ένα παλιό ρητό λέει πως «όσο περισσότερο ταξιδεύεις, τόσο μικρότερη βαλίτσα κρατάς». Κι αυτό συμβαίνει κατά κανόνα μετά την τρίτη φορά που θα γυρίσεις με αφόρετα ρούχα από ταξίδι, και θα συνειδητοποιήσεις ότι τελικά δεν χρειαζόσουν 12 t-shirt για 10 μέρες διακοπών. Ειδικά το καλοκαίρι, που τα ρούχα είναι πανάλαφρα, ένα μεσαίο σακίδιο χωράει άνετα όλα όσα θα φορέσεις σε 15 μέρες –και περισσεύει και χώρος.

Οι πρωτάρηδες, ακολουθήστε αυτόν τον γενικό κανόνα: Βγάλτε από την ντουλάπα όσα ρούχα πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε, και τοποθετήστε τα πάνω στο κρεβάτι, δίπλα στην ανοιχτή βαλίτσα. Μετά, πάρτε τα μισά από αυτά και ξαναβάλτε τα στην ντουλάπα. Ό,τι μείνει τυλίγεται ρολό (όχι όπως τα διπλώνετε για να τα βάλετε στο συρτάρι, κάνουν ζάρες και πιάνουν και περισσότερο χώρο) και μπαίνει στη βαλίτσα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v