10 καλοί λόγοι να κάνεις φέτος διακοπές στην Ελλάδα

Τώρα που τελειώνουν (ή μήπως αρχίζουν;) τα δύσκολα, τώρα η απόφαση «πού θα πάμε φέτος διακοπές» έχει περισσότερη σημασία από ποτέ.
10 καλοί λόγοι να κάνεις φέτος διακοπές στην Ελλάδα
της Ηρώς Κουνάδη

Βρέθηκες κι εσύ πρόσφατα σε μια παρέα διχασμένη ανάμεσα στα ταξίδια στο εξωτερικό που τόσο μας έχουν λείψει, και τις διακοπές στην Ελλάδα που μοιάζουν φέτος κάπως σαν ηθική υποχρέωση −πράγμα που κάνει, και όχι αδίκως, πολύ κόσμο να αντιδρά και να εξανίσταται στην ιδέα και μόνο; Δεν είσαι ο μόνος. Άφησέ μας να σου εξηγήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι οι διακοπές εντός συνόρων είναι η τέλεια ιδέα για φέτος το καλοκαίρι.

Κατ’ αρχάς, το (υγειονομικό) ρίσκο είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με οπουδήποτε αλλού. Πες ό,τι θες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε την πανδημία και το κόστος του, καθόλου δεν θα διαφωνήσουμε, αλλά ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων ήταν από τους μικρότερους όλης της Ευρώπης. Και εδώ που φτάσαμε, το αποτέλεσμα μετράει.

Και τώρα που είπαμε «εδώ που φτάσαμε», θέλουμε να σκεφτείς όλους τους ανθρώπους που ξέρεις και αγαπάς, και να μετρήσεις πόσων οι δουλειές εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό. Στοίχημα πως θα είναι πολλοί. Τώρα, συναισθηματικοί δεν θέλουμε να γίνουμε, και μια χαρά καταλαβαίνουμε όλα τα «άντε μωρέ, με τις τιμές που ζητάνε στα νησιά πάω μια βδομάδα εξωτερικό και μου μένουνε και ρέστα», αλλά αυτή τη φορά δεν το κάνουμε για καμία αφηρημένη ιδέα –και τα λεφτά και οι χώρες είναι αφηρημένες ιδέες αν το καλοσκεφτείς. Το κάνουμε για τους ανθρώπους μας.



Οι τιμές θα πέσουν. Ήδη, για τον Ιούνιο, υπάρχουν καταπληκτικά δωμάτια με λιγότερα από 30€ το δίκλινο –τιμή που είχαμε να δούμε από το μακρινό, να-πάει-και-να-μην-ξανάρθει 2011. Εντάξει, η Μύκονος μπορεί να παραμείνει ακριβή, αλλά ξέρεις πόσα άλλα μέρη έχει αυτή η ταλαίπωρη μεν, πανέμορφη δε, χώρα που δεν έχεις μπει στον κόπο να γνωρίσεις;

Road trip στα παράλια της Ηπείρου, ας πούμε, έχεις κάνει; Οι παραλίες είναι φανταστικές, το φαγητό ίσως το καλύτερο στην Ελλάδα, έχει και παγωμένα ποτάμια να πλατσουρίσεις, συγκλονιστικά φαράγγια να περπατήσεις και πανηγύρια στα Ζαγοροχώρια να χορεύεις όλο το καλοκαίρι.

Και μιλώντας για road trip, δεν ξέρουμε αν το πρόσεξες μετά από 7 εβδομάδες εγκλεισμού, αλλά η τιμή της βενζίνης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ιστορικό χαμηλό πενταετίας και βάλε. Και πολλοί από τους δρόμους που περιμέναμε 20ετίες να ολοκληρωθούν (εσάς κοιτάμε, Κορίνθου-Πατρών και Ιωαννίνων-Αντιρρίου) είναι επιτέλους κοντά μας. Αυτά, για την περίπτωση που ετοιμαζόσουν να γκρινιάξεις για τιμές ακτοπλοϊκών (που δεν είναι διαφορετικές από πέρυσι, δες εδώ).

Το Ιόνιο, ας πούμε, έχει σταθερά χαμηλές τιμές στα ακτοπλοϊκά (γύρω στα 10€ κάνουν τα εισιτήρια από την Κυλλήνη για Κεφαλονιά και Ζάκυνθο) συν τη δυνατότητα να πας σε νησί χωρίς να μπεις σε πλοίο, οδηγώντας απλά πάνω στη γέφυρα της Λευκάδας. Και ξέρεις τι άλλο έχει; Τα πιο τιρκουάζ νερά και μερικές από τις ωραιότερες παραλίες όλης της Ελλάδας, φύση που οργιάζει και κουζίνα που δεν θα βρεις πουθενά αλλού.



Η Πελοπόννησος, από την άλλη, προσφέρεται για ό,τι και να θες να κάνεις, από μονοήμερη για μπάνιο μέχρι δέκα μέρες διακοπές, σε βουνά, σε θάλασσες, σε μυστικούς καταρράκτες με νερά μπούζι να σφίγγει και το δέρμα, σε μεσαιωνικές καστροπολιτείες που τα βράδια φωτίζονται μαγικά, σε αρχαίες πόλεις που δεν είναι πια πόλεις, είναι ιδέες (ναι, την Ολυμπία έχουμε στο μυαλό μας), σε χωριά λαξευμένα από πέτρα και φως, σε παραλίες όσο ερημικές ή όσο φασαριόζικες τις θες.

Και οι Κυκλάδες, όμως, βάζουμε στοίχημα πως δεν μπορείς να πεις ότι δε σου έχουν λείψει. Δηλαδή, τι άνθρωπος είσαι αν δεν χαμογελάσεις διαβάζοντας για μεσημέρια με τζιτζίκια στις αιώρες του Q στην Αιγιάλη, για ξημερώματα-δίνεις-δικαιώματα στο Στενό (τι ποιο στενό; ένα είναι το στενό) στη Σίφνο, για ηλιοβασιλέματα στην Οία και ανατολές στην Καλαμιώτισσα, για πρωινό με σκαστικές φουρτάλιες στη Χώρα της Άνδρου και μεσημεριανό με λούζα τηνιακή στα εξωπραγματικά τοπία του Βώλακα;



Αν είσαι βόρειος ξέρεις, αν είσαι νότιος το οφείλεις στον εαυτό σου να διαπιστώσεις επιτέλους ιδίοις όμασι αν έχουν δίκιο οι άλλοι ότι «σαν την Χαλκιδική δεν έχει». Spoiler alert: Αν είσαι τύπος «όλη μέρα παραλία» στις καλοκαιρινές σου διακοπές, θα συμφωνήσεις ότι όντως δεν έχει, αν πάλι η ψυχούλα σου λαχταρά το κάτι τις το παραπάνω, γίνεται άνετα κομμάτι ενός μεγάλου road trip στη Βόρεια Ελλάδα, που θα σε φέρει, εκτός από παραλίες, και σε δάση, σε ποτάμια, σε πετρόχτιστα χωριά που μιλούν άλλες γλώσσες, σε πόλεις πανέμορφες σαν την Ξάνθη και τη Βέροια (σου φαίνονται μακριά, δεν είναι, η Εγνατία να ‘ναι καλά, και οι αποστάσεις να) και σε λίμνες γεμάτες ανθισμένα νούφαρα.

Και τελικά, ακόμα και αν δεν πείθεσαι με τίποτα, θέλεις ντε και καλά κάτι εξωτικό, κάτι που να μη σου θυμίζει τίποτα, κάτι που θα μπορούσε να βρίσκεται όχι απλά σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλο παράλληλο σύμπαν, υπάρχει πάντα η Κρήτη. Όχι, κοίτα μια φωτογραφία με τη ροζ άμμο στο Ελαφονήσι, ή τα ατελείωτα χιλιόμετρα της Σαμαριάς, ή την Πρέβελη, ή το Βάι, ή τις σπηλιές στα Μάταλα, ή τα κόκκινα παλάτια της Κνωσού, και έλα μετά να μας πεις ότι αυτό το νησί δεν είναι βγαλμένο από άλλο πλανήτη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v