Εσύ, πού κλείνεις δωμάτια για τα ταξίδια σου;

Βάζουμε τέσσερις πλατφόρμες που «κοντράρουν» το Airbnb στο μικροσκόπιο, και τις συγκρίνουμε με βάση την ποικιλία, τις τιμές και τον σχεδιασμό τους.
Εσύ, πού κλείνεις δωμάτια για τα ταξίδια σου;
της Ηρώς Κουνάδη

Το Airbnb μπορεί να μοιάζει πια… παντοκρατορία. Είναι όμως, έτσι; Οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε για τις κρατήσεις μας δεν αρχίζουν –και σίγουρα δεν τελειώνουν– εκεί. Ιδού τέσσερις εναλλακτικές για να τσεκάρετε την επόμενη φορά που θα ψάχνετε δωμάτια, σπίτια ή ξενοδοχεία για τις εκδρομές και τα ταξίδια σας.

Το Booking.com: Το εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια, για την τεράστια ποικιλία, τις σούπερ χαμηλές τιμές του και το γεγονός ότι δεν έχει εκνευριστικά κόστη κράτησης (για την ακρίβεια, έχει, αλλά τα μετακυλύει στον ιδιοκτήτη του καταλύματος αντί για τον πελάτη) και καθαρισμού να «φουσκώνουν» την αρχική τιμή του. Εδώ, η τιμή που βλέπεις στην αρχή είναι και η τελική. Σημειώστε ότι κάποιες φορές έχει τύχει σπίτια διαθέσιμα στο Airbnb να τα βρούμε και εδώ, σε χαμηλότερη τιμή. Επίσης σούπερ χρήσιμα είναι και τα σχόλια των χρηστών του, που δύσκολα «χαλκεύονται», καθότι σε αντίθεση ας πούμε με το Tripadvisor, δεν μπορείς να αφήσεις σχόλιο στη σελίδα του ξενοδοχείου αν δεν έχεις κάνει κράτηση μέσω του Booking.com.

Το Hostelworld: Ξεκίνησε, όπως προδίδει το όνομά του, ως πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης κρεβατιών σε hostel, περιλαμβάνει όμως πλέον και ξενοδοχεία και διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Έχει κι αυτό τεράστια ποικιλία επιλογών, πολλές από τις οποίες δεν υπάρχουν αλλού, και ωραίο, «ξεκούραστο» σχεδιασμό, για να βρίσκετε με μια ματιά αυτό που ψάχνετε. Μας αρέσουν τα σημαιάκια στις σελίδες των hostels, κάτω από την επικεφαλίδα “who’s staying” που δείχνουν τις χώρες με τους περισσότερους επισκέπτες, για την περίπτωση που θέλετε να διαλέξετε με γνώμονα τις δυνατότητες για… international γνωριμίες. Έχει κι αυτό προστατευμένα σχόλια, για να μη θαυμάζετε τους ανταγωνιστές του καθενός να λένε πως έχει κατσαρίδες, και δεν επιβάλλει κόστος κράτησης στους πελάτες του.

Το Only-apartments: Είναι αυτό που λέει το όνομά του, έχει δηλαδή μόνο διαμερίσματα, ακριβώς στη λογική του Airbnb, του οποίου είναι προκάτοχος. Ο σχεδιασμός τους μοιάζει αρκετά, με τον χάρτη της πόλης στη μισή οθόνη και τις διαθέσιμες επιλογές στην άλλη μισή. Εδώ ίσως είναι λίγο ευκολότερο να διαλέξετε τα κριτήρια που θέλετε (πόσα υπνοδωμάτια, πόσα μπάνια, απαραιτήτως θέση πάρκινγκ κλπ) με ένα κλικ και μια ματιά. Οι τιμές του περιλαμβάνουν εξ αρχής το κόστος καθαρισμού και κράτησης, κατά την οποία δεσμεύεται ένα ποσοστό της τάξης του 10-20% στην κάρτα σας και τα υπόλοιπα τα πληρώνετε επιτόπου στο διαμέρισμα που θα νοικιάσετε.

Το Hotels.com: Ο σχεδιασμός του μοιάζει πολύ με του Booking.com, η ποικιλία του είναι μικρότερη –ειδικά σε λιγότερο δημοφιλή ή απομακρυσμένα μέρη. Οι προσφορές του είναι εξαιρετικές, και οι τιμές που βλέπετε στην πρώτη οθόνη είναι οι τελικές. Έχει δύο ξεχωριστές λίστες με σχόλια, μία δική του (των πελατών που έκαναν κράτηση για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο που σχολιάζουν μέσω του Hotels.com) και μία του Tripadvisor, όπου μπορεί να γράψει και κάποιος που απλά πέρασε απέξω, ή μένει απέναντι, ή τον κεράτωσε ο ιδιοκτήτης. Περιλαμβάνει, εκτός από ξενοδοχεία, και hostel και διαμερίσματα. Έχει και την σούπερ προσφορά για κάθε δέκα διανυκτερεύσεις που κλείνετε να κερδίζετε μία δωρεάν, η τιμή της οποίας θα αντιστοιχεί στον μέσο όρο των δέκα διανυκτερεύσεών σας, και την οποία θα μπορείτε να εξαργυρώσετε σε συγκεκριμένα συνεργαζόμενα καταλύματα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v