Παραμυθένια weekends στα δασικά χωριά της Ελλάδας

Στο δάσος της Χαϊντούς, στις πλαγιές του Πάρνωνα και ανάμεσα σε καταρράκτες στα Τζουμέρκα, τρία δασικά χωριά μας προσκαλούν για υπέροχα weekends στη φύση.
Παραμυθένια weekends στα δασικά χωριά της Ελλάδας
του Γιώργου Κόκουβα

Πανέμορφα δάση στη Θράκη, καταρράκτες και άγρια φύση στην Ήπειρο, βουκολική γαλήνη στον Πάρνωνα. Τρεις από τις πιο παραμυθένιες, τις πιο παρθένες περιοχές της ελληνικής φύσης γίνονται σκηνικό για ειδυλλιακά σαββατοκύριακα φιλοξενίας σε γραφικά ξύλινα σπιτάκια στο βουνό: Στα δασικά χωριά.

Τι είναι τα δασικά χωριά; Πρόκειται για περιβαλλοντικούς οικισμούς που κατασκευάστηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και τα διαχειρίζονται τοπικές κοινότητες ή ιδιώτες, προσφέροντας φιλοξενία σε ζεστά σαλέ που εναρμονίζονται πλήρως, μέσα στην καρδιά των πιο όμορφων δασών της χώρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δασικά χωριά, παρ’ ότι δεν βρίσκονται μέσα σε οικισμούς, είναι αυτόνομα, αφού πέρα από πλήρως εξοπλισμένα σπιτάκια, διαθέτουν και εστιατόριο ή café και προσφέρουν οργανωμένες δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, μας δίνουν τη δυνατότητα για ένα 100% «φυσικό» σαββατοκύριακο, από μόλις 40€.

Δασικό Χωριό Ερύμανθος

Το δασικό χωριό: Βρίσκεται στην περιοχή της Σταυρούπολης, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, στην καρδιά μιας πευκόφυτης έκτασης στο δάσος της Χαϊντούς (ή του Ερύμανθου) μεταξύ Θράκης και Μακεδονίας. Θεωρείται «φινλανδικό δάσος», αφού όταν έλιωσαν οι παγετώνες συμπαρέσυραν ως αυτό το άκρο της Ευρώπης πάνω από 3.000 σπάνια είδη βόρειων φυτών, ενώ είναι και ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα φυσικά περιβάλλοντα του Κόκκινου Ελαφιού, του μεγαλύτερου φυτοφάγου θηλαστικού που ζει στην Ελλάδα. Στο δάσος ξεχωρίζουν οι πανύψηλες υπεραιωνόβιες οξιές, οι σημύδες και οι κίτρινοι κρίνοι της Ροδόπης.
Η διαμονή: Το δασικό χωριό διαθέτει 12 ξύλινα σπιτάκια με κεραμιδένιες σκεπές που χωρούν από 2 έως και 5 άτομα, καθώς και καφέ-εστιατόριο που λειτουργεί κάθε Σαββατοκύριακο.
Τι άλλο θα κάνετε: Θα επισκεφθείτε τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων, τον Λειβαδίτη, ύψους 35 μέτρων) κοντά στο ομώνυμο χωριό. Θα ανηφορίσετε το μονοπάτι προς την κορυφή του Γυφτόκαστρου, το υψηλότερο σημείο της Χαϊντούς. Θα περπατήσετε στο δάσος της Τσίχλας, που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, θα περάσετε από την τοξωτή γέφυρα του Λεωνίδα και το Κάστρο της Καλύβας για πανοραμική θέα προς τον Νέστο, και θα εξερευνήσετε με το αυτοκίνητο τα βουκολικό Πομακοχώρια.
Τιμές: Η διαμονή για δύο άτομα στοιχίζει 40€ ανά διανυκτέρευση.

Kedros Mountain Resort  

Το δασικό χωριό: Βρίσκεται στα Τζουμέρκα, λίγα λεπτά από το χωριό Καταρράκτης και απλώνεται σε μια καταπράσινη έκταση 45 στρεμμάτων σε υψόμετρο 920 μέτρων. Η βιοποικιλότητα, οι κορυφογραμμές των Αθαμανικών και του Ξηροβουνίου, ο ποταμός Άραχθος και η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου διαμορφώνουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό, σε ένα σημείο ιδανικό για εξερευνήσεις στα χωριά των Τζουμέρκων.
Η διαμονή: Είκοσι ξύλινα σπιτάκια, πλήρως εξοπλισμένα και αυτάρκη, με κεντρική θέρμανση, σαλόνι με τζάκι, άνετους χώρους, μπάνιο και δική τους κουζίνα σας περιμένουν στο δασικό χωριό. Μπορούν να φιλοξενήσουν από ένα ζευγάρι ως μια 4μελή οικογένεια, ενώ υπάρχουν και τρίχωρα σπιτάκια για μεγαλύτερες παρέες. Σημειώστε ότι στο δασικό χωριό παρέχεται πρωινό, αλλά όχι άλλα γεύματα, γι’ αυτό θα πρέπει να μετακινείστε για γεύμα σε ταβέρνες και εστιατόρια στα γύρω χωριά (10-20 λεπτά οδήγησης).
Τι άλλο θα κάνετε: Θα εξερευνήσετε το Συρράκο, τους Καλαρίτες, την Ιερά Μονή Κηπίνας, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, και θα επιδοθείτε σε φυσιολατρικό σπορ, από τρέκινγκ και ράφτινγκ ως τοξοβολία και ιππασία στην ηπειρώτικη φύση.
Τιμές: Η διανυκτέρευση για δύο άτομα στοιχίζει 70€ με πρωινό (και +12€ για κάθε επιπλέον ενήλικα ή +10€ για κάθε παιδί 5-15 ετών).

Άνω Δολιανά

Το δασικό χωριό: Βρίσκεται στον Πάρνωνα, σε έκταση 30 στρεμμάτων, και αγναντεύει τον Χέλμο, τη Ζήρεια, τον Ολίγυρτο, το Μαίναλο, τον Χτενιά και άλλες βουνοκορφές ανάμεσα στον Τεγεατικό και Μαντινειακό κάμπο, στην καρδιά της Πελοποννήσου.
Η διαμονή: Θα μείνετε σε κάποια από τις 20 γραφικές ξύλινες οικίες, που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 ως 8 άτομα. Κάθε σπιτάκι είναι πλήρως εξοπλισμένο, μεγάλο καθιστικό, τραπεζαρία, τζάκι, κεντρική θέρμανση, βεράντες με υπέροχη θέα στους κάμπους της Τεγέας και της Μαντινείας. Δεν θα βρείτε πολυτέλειες όπως σάουνα και τζακούζι, αλλά λιτά αμφιθεατρικά σπιτάκια μέσα σε ένα γαλήνιο σκηνικό. Στο κεντρικό σαλέ θα βρείτε κοινόχρηστες αίθουσες διασκέδασης, βιβλιοθήκη και café-εστιατόριο.
Τι άλλο θα κάνετε: Θα επιχειρήσετε πεζοπορίες στην ανεξερεύνητη φύση της περιοχής, θα επισκεφθείτε αρχαιολογικούς χώρους όπως της Τεγέας, της Αλέας Αθηνάς και της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού, θα ζήσετε αυθεντικές εμπειρίες της ελληνικής φύσης σε επισκέψιμες κτηνοτροφικές μονάδες και οινοποιεία της περιοχής, και θα συμμετάσχετε σε εποχιακές δραστηριότητες, από συγκομιδή κάστανου και παρασκευή γλυκισμάτων μέχρι πανηγύρια ή σπορ βουνού, όπως ποδήλατο και ιππασία.
Τιμές: Η διαμονή σε σπιτάκι για δύο άτομα στοιχίζει 55€ ανά διανυκτέρευση. Κάθε Σάββατο στήνεται γλέντι με πλούσια εδέσματα στο δασικό χωριό – το κόστος είναι στα 25€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v