Αρχοντικόν Ελληνόπυργου: Το κρυφό καταφύγιο των Αγράφων

Στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας, ένα ιστορικό κτίριο στέκει αναπαλαιωμένο και έτοιμο να φιλοξενήσει τις εξορμήσεις σας. Ηρεμία από τα… Άγραφα, η λίμνη Πλαστήρα σε απόσταση αναπνοής και αυθεντική ελληνική φιλοξενία σε πολυτελές φόντο.
Αρχοντικόν Ελληνόπυργου: Το κρυφό καταφύγιο των Αγράφων
Γραφικά τοπία των Αγράφων. Η μαγευτική εικόνα της λίμνης Πλαστήρα. Η σκιά από τα επιβλητικά Μετέωρα. Πολυτέλεια και φιλοξενία σε ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της κεντρικής Ελλάδας. Πώς μπορούν να συνδυαστούν όλα τα παραπάνω; Στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας, ο ξενώνας Αρχοντικόν αποτελεί μία από τις καλύτερες προτάσεις για να απολαύσετε το παραπάνω πακέτο, έχοντάς τον ως «μυστική» βάση.

Εκτός της διαμονής σε ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της περιοχής, το «Αρχοντικόν» υπόσχεται στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας σε ένα πολυτελές περιβάλλον κλασικής αισθητικής. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ο ξενώνας είναι ένα πλήρως αποκατεστημένο παλαιό αρχοντικό των τελών του 19ου αιώνα. Φτιαγμένο με τα πρωταρχικά υλικά του τόπου όπως πέτρα, ξύλο, σίδηρο και γυαλί, αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής της περιοχής.

Το κτίριο διασώθηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως από το Κοινωφελές Πολιτιστικό Ίδρυμα «Αρχοντικόν Συρμού (Ζήγρα) Ελληνοπύργου» για αυτό και τα εννέα ευρύχωρα δωμάτια, φέρουν ονομασίες δωρητών του ιδρύματος, που περιλαμβάνουν τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της νεότερης Ελλάδας, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Σταύρος Νιάρχος και ο Δημήτριος Ζήγρας. Καθένα από τα δωμάτια έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και διακόσμηση. Στα «προσόντα» τους συγκαταλέγονται η αυτόνομη θέρμανση, η διακριτική καθημερινή υπηρεσία δωματίου, τα μαρμάρινα μπάνια, η τηλεόραση LCD, το σεσουάρ, καθώς και η πρόσβαση σε ένα άνετο σαλόνι υποδοχής με τζάκι. Για ακόμη πιο ιδιαίτερες στιγμές θαλπωρής στον προσωπικό σας χώρο, ζητήστε κάποιο από τα δωμάτια με τζάκι.

Μία από τις καλύτερες στιγμές της ημέρας σας θα είναι χωρίς αμφιβολία το πρωινό στην τραπεζαρία, όπου θα σας περιμένουν ολόφρεσκες παραδοσιακές πίτες, ντόπιες μαρμελάδες, αυγά που μαγειρεύονται κατά την προτίμησή σας και φρέσκα φρούτα. Ένα “δυνατό” ξεκίνημα πριν την εξόρμηση σας στη Λίμνη Πλαστήρα, στα Μοναστήρια, αλλά και στα δεκάδες αξιοθέατα των γύρω περιοχών. Όταν επιστρέψετε, ο κ. Γιώργος, η ψυχή του ξενώνα, θα ετοιμάσει για εσάς τον καφέ ή το ποτό σας, που μπορείτε να το απολαύσετε στο καθιστικό ή στο bar του ξενώνα.

Και μιας και αναφερθήκαμε στα αξιοθέατα της περιοχής, επιβάλλεται να ξεκινήσουμε από την λίμνη Πλαστήρα, έναν από τους πιο δημοφιλείς και προσιτούς προορισμούς της κεντρικής Ελλάδας. Τα συναρπαστικά τοπία των κατάφυτων βουνών που αγκαλιάζουν την πανέμορφη λίμνη απέχουν μόλις 10 χιλιόμετρα από τον Ελληνόπυργο και αποτελούν το ιδανικό φόντο για την πεζοπορία, το ψάρεμα, ακόμη και την ορειβασία ή τις υπόλοιπες φυσιολατρικές δραστηριότητες για τις οποίες προσφέρεται η περιοχή.

Τα γύρω μοναστήρια (Κορώνης, Αγ. Γεωργίου – Καραισκάκη, Πελεκητής, Σπηλιάς, Αγ. Τριάδος) καθώς και οι βόλτες προς την Πόρτα Παναγιά, τους Γόμφους, την Πύλη, την Ελάτη και άλλα χωριά των Αγράφων απέχουν ελάχιστα από τον Ελληνόπυργο και πάρα πολύ από το άγχος της πόλης. Οι δρομίσκοι και τα μονοπάτια προς τον Αη-Θανάση -το μέρος με την εξαίσια θέα στον Θεσσαλικό κάμπο, όπου ο Γ. Καραϊσκάκης έδωσε την πρώτη του μάχη με τους Τούρκους-, η Σπηλιά του Καραϊσκάκη και τέλος ο «Ελληνόπυργος», το αρχαίο μνημείο που σώζεται εν μέρει μέχρι σήμερα και στο οποίο το χωριό οφείλει το όνομά του ολοκληρώνουν μια σειρά από ιστορικά αξιοθέατα.

Για τους πιο δραστήριους, το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου βρίσκεται σε απόσταση «βολής», ενώ τα Μετέωρα με την αφοπλιστική θέα και τα υπέροχα μοναστήρια απέχουν 55 χιλιόμετρα από το χωριό. Φυσικά, για τις γαστριμαργικές σας εξορμήσεις, δεν χρειάζεται να πάτε μακριά, καθώς στην πλατεία του Ελληνόπυργου θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες για να δοκιμάσετε την ντόπια κουζίνα.

Για ένα δίκλινο δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένου πρωινού, θα πληρώσετε 70 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Αρχοντικού Ελληνοπύργου

Αρχοντικόν Ελληνοπύργου, Ελληνόπυργος Ν. Καρδίτσας, τηλ: 2441033000

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v