Ελληνικά ξενοδοχεία: Ο οδηγός του no-budget weekender

Εντοπίζουμε φτηνά ξενοδοχεία σε ακριβούς προορισμούς, επιστρατεύουμε online booking engines και καταφεύγουμε σε παλιά, δοκιμασμένα κόλπα για να μη θυσιάσουμε τα πολύτιμα weekends μας στο βωμό της οικονομίας.
Ελληνικά ξενοδοχεία: Ο οδηγός του no-budget weekender
της Ηρώς Κουνάδη

Με την απειλή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης να πλανιέται πάνω από τα κεφάλια μας και τις προειδοποιήσεις περί της έλευσης μιας περιόδου ισχνών αγελάδων να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, η ταξιδιωτική βιομηχανία αρχικά πανικοβλήθηκε. Πανικοβληθήκαμε κι εμείς μαζί της. Οι προβλέψεις μιλούσαν για ακυρώσεις, σημαντική πτώση των ποσοστών πληρότητας, χρεοκοπίες και άλλα τέτοια δυσοίωνα. Μετά το πρώτο σοκ, αποφασίσαμε να τα βάλουμε κάτω και να ηρεμήσουμε.

Με δεδομένο κατ’ αρχάς ότι υπάρχουν παθιασμένοι –κάποιοι το λένε και κολλημένοι– ταξιδιώτες που θα έκαναν περικοπές από τις εβδομαδιαίες εξόδους και τα gourmet γεύματα προκειμένου να διασφαλίσουν τα weekends τους και δεύτερον ότι η αγορά με κάποιον τρόπο πρέπει να επιβιώσει –κι ένας καλός τρόπος θα ήταν να ρίξει τις τιμές της– το μέλλον των εκδρομών μας δεν έδειχνε να απειλείται σημαντικά. Τουλάχιστον όχι τόσο όσο αρχικά φοβηθήκαμε.

Κάπου εκεί λάβαμε και μερικά αγωνιώδη e-mail αναγνωστών που ρωτούσαν αν υπάρχουν τελικά οικονομικά ξενοδοχεία στο Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα, την Αράχωβα και άλλους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, και αποφασίσαμε να το ψάξουμε περαιτέρω. Να βρούμε και να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις, και να συντάξουμε κι έναν οδηγό επιβίωσης «για αμετανόητους weekenders που εδώ ο κόσμος καίγεται κι αυτοί σκέφτονται πώς θα γίνει να μην περάσουν το χειμώνα στο κλεινόν άστυ». Γιατί είναι ωραίο να είμαστε πολλοί.

Κατ’ αρχήν τα βασικά
* Οι ακριβοί ελληνικοί προορισμοί είναι συνήθως τέτοιοι λόγω του ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν έγιναν –και εν συνεχεία παρέμειναν– πολύ δημοφιλείς, ενώ οι γείτονές τους παρέμειναν κρυμμένοι στη σκιά τους. Το καλοκαίρι αυτό είναι πρόβλημα, γιατί αν θες να πας στη Μύκονο πρέπει να πληρώσεις τιμές διαμονής Μυκόνου –δεν μπορείς, ας πούμε, να μείνεις στην Τήνο, να πετάγεσαι το βράδυ για ποτάκι και μετά να επιστρέφεις. Το χειμώνα, όμως, αυτό δεν είναι καθόλου πρόβλημα. Μπορείς μια χαρά να πας Αράχωβα, να φας, να πιεις, να χορέψεις, να δεις και να σε δουν και το βράδυ να κοιμηθείς στο ξενοδοχείο σου στους Δελφούς.

Έντεκα χιλιόμετρα όλα κι όλα, κι όμως ρίχνουν το κόστος διανυκτέρευσης στο 50-70%. Αν δε μας πιστεύετε, εδώ είναι οι τιμές των ξενοδοχείων της Αράχωβας για το πρώτο Παρασκευοσάββατο του Δεκεμβρίου κι εδώ αυτές των Δελφών. Αν δε σας τρομάζει η βραδινή οδήγηση, μπορείτε να απομακρυνθείτε λίγο ακόμα και να μείνετε –πολύ φθηνότερα– στην Αντίκυρα, στα 12 χιλιόμετρα, ή στην Αμφίκλεια, στα 17 περίπου χιλιόμετρα. Εννοείται πως το tip ισχύει αντίστοιχα για όλους τους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς και τα χωριά ή τις πόλεις δορυφόρους τους.

* Προφανώς δεν είναι νέο, αλλά πολλοί από εμάς διαρκώς το ξεχνάμε, οπότε θα το υπενθυμίσουμε: όταν «ξεκολλάμε» από το hype των πέντε – έξι ελληνικών προορισμών που συγκεντρώνουν τα πλήθη ταξιδιωτών και weekenders με αποτέλεσμα να ανεβάζουν κατακόρυφα τις τιμές τους, ανακαλύπτουμε μέρη πανέμορφα, σχεδόν ξεχασμένα, που τυγχάνουν και οικονομικότατα. Η Έδεσσα, τα Τζουμέρκα και τα λιγότερο δημοφιλή, ορεινά χωριά της Πελοποννήσου είναι μερικά παραδείγματα.

* Αν υιοθετήσετε την… αντιδραστική συμπεριφορά να περνάτε τα τριήμερα και τις λοιπές ευκαιρίες μαζικής εξόδου στην πόλη –που το έχουμε ξαναναφέρει, είναι μια κούκλα άδεια– και να φεύγετε σε ανύποπτες χρονικές στιγμές –σκεφτείτε αρχές Δεκεμβρίου, ή ακόμα καλύτερα, μέσα Ιανουαρίου, όταν όλοι οι υπόλοιποι θα χαλαρώνουν από το hype των γιορτών– έχετε αυξημένες πιθανότητες να πληρώσετε το μισό της τιμής, χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε ότι θα γλιτώσετε και τις «εορταστικές» τιμές, που είναι τουλάχιστον 20% παραπάνω από τις κανονικές, χωρίς προφανή λόγο και αιτία.

* Στο ίδιο πνεύμα, αν πάρετε το ρίσκο να φτάσετε στον προορισμό σας χωρίς να έχετε κάνει κράτηση και να αρχίσετε να χτυπάτε πόρτες –ιδιαίτερα ενοικιαζόμενων δωματίων, αλλά και ξενοδοχείων, σε πολλές περιπτώσεις– θα πληρώσετε πολύ λιγότερα από την «τιμή τηλεφώνου». Λογικό, αν σκεφτείτε ότι οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης καταλύματος θα προτιμήσει να ρίξει λίγο την τιμή, από το να έχει τα δωμάτια άδεια. Δοκιμασμένο, τόσο σε «νεκρά» Σαββατοκύριακα όσο και σε τριήμερα Καθαράς Δευτέρας και Πρωτομαγιάς –για τα οποία δεν το συνιστούμε, εκτός αν έχετε μεγάλα αποθέματα υπομονής και φοβερά αισιόδοξο πνεύμα.

* Η τάση που ακμάζει εδώ και κάποια χρόνια στο εξωτερικό, οι κρατήσεις που γίνονται μέσω sites όπως η Expedia να απολαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές των ξενοδοχείων, έφτασε, επιτέλους και στην Ελλάδα. Δοκιμάστε να κλείσετε το ξενοδοχείο σας μέσω του Booking.com, του TravelPlanet24.gr, του Airtickets.gr και του Pamediakopes.gr. Οι προσφορές και οι εκπτώσεις που προκύπτουν από τις συνεργασίες των συγκεκριμένων site με πολλά ξενοδοχεία φτάνουν πολλές φορές και το 50% των τιμών πόρτας.

Και μερικές ενδείξεις…
Ότι υπάρχει ζωή μετά το κραχ. Οικονομικά ξενοδοχεία που εντοπίσαμε σε αγαπημένους –πλην ακριβούς– ελληνικούς προορισμούς.

Καρπενήσι: Δημοφιλέστατη, κυρίως επειδή απέχει μιαν ανάσα από την Αθήνα, αλλά και γιατί είναι πανέμορφη και γιατί ο χειμώνας της πάει πολύ, η weekend πρωτεύουσα της Ευρυτανίας μας δυσκόλεψε περισσότερο απ’ όλους τους προορισμούς όταν κάναμε τη συγκεκριμένη έρευνα. Τελικά, όμως, καταφέραμε να εντοπίσουμε δύο οικονομικές επιλογές.
* Τα ατμοσφαιρικά ενοικιαζόμενα δωμάτια Αγνάντιο (φωτό) 1,5 χιλιόμετρο από το Καρπενήσι, που θα σας κοστίσουν 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και τζάκι.
* Τα πλήρως εξοπλισμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια Αγάλι, μέσα στο Καρπενήσι, στα 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Ναύπλιο: Μία ακόμη αγαπημένη επιλογή, χειμώνα καλοκαίρι, με περισσότερες οικονομικές επιλογές. Δύο από τις καλύτερες:
* Η Πανσιόν Acronafplia διαθέτει πανέμορφα, ατμοσφαιρικά δωμάτια σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου, σε τιμές που ξεκινούν από 33 ευρώ –ναι, κι εμείς εκπλαγήκαμε– και φτάνουν μέχρι τα 115. Το πρωινό είναι προαιρετικό και extra, στα 5 ευρώ.
* Η Πανσιόν Αθέατον (φωτό) επίσης στην Παλιά Πόλη, προσφέρει προσεγμένα δωμάτια σε τιμές που κυμαίνονται από 55 έως 75 ευρώ το δίκλινο και περιλαμβάνουν mini bar με τα απαραίτητα για να φτιάξετε μόνοι το πρωινό σας.

Θεσσαλονίκη: Μπορεί να μην εμπίπτει ακριβώς στην κατηγορία των «χειμερινών προορισμών», με την έννοια του πέτρα-ξύλο-τζάκι κι έξω από το παράθυρο έλατα, η αγαπημένη μας πόλη στη Βόρεια Ελλάδα, όμως, φιλοξενεί πολλά από τα χειμερινά Σαββατοκύριακά μας –απλά επειδή μας λείπει συχνά– και φημίζεται για την ακρίβεια των ξενοδοχείων της. Οπότε, σημειώστε δύο διευθύνσεις:
* Το Pella Hotel, κεντρικότατο, στην Ίωνος Δραγούμη, με μικρά αλλά προσεγμένα δωμάτια, που θα σας κοστίσουν μόλις 52 ευρώ το δίκλινο. Το πρωινό είναι extra, αλλά αξίζει με το παραπάνω τα 6 ευρώ το άτομο, τα οποία στοιχίζει.
* Το Ορεστιάς Καστοριάς, με δωμάτια που βλέπουν τη Ρωμαϊκή Αγορά και τιμή στα 52 ευρώ το δίκλινο.

Πήλιο: Εδώ οι οικονομικές επιλογές δεν είναι λίγες –λογικό, αν αναλογιστεί κανείς την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση, που από κάποιο σημείο και μετά προκάλεσε και ιδιαίτερα αυξημένη προσφορά. Δύο από τις καλύτερες:
* Το πανέμορφο Boutique Hotel Bungalows Kentrikon (φωτό) στον Άγιο Ιωάννη, το standard δίκλινο δωμάτιο του οποίου, αν το κλείσετε μέσω του Booking.com, θα σας κοστίσει 50 ευρώ με πρωινό.
* Ο ξενώνας Ανάσα στη Ζαγορά προσφέρει απλά αλλά προσεγμένα δίκλινα δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ.

Καλάβρυτα: Θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δε δυσκολευτήκαμε κι εδώ. Λίγο ο Χελμός με το χιονοδρομικό του κέντρο, λίγο οι φυσικές ομορφιές και τα αξιοθέατα της περιοχής, έχουν ανεβάσει τη δημοφιλία –και κατά συνέπεια και τις τιμές– των Καλαβρύτων στα ύψη. Η αγαπημένη μας οικονομική, value for money επιλογή ακούει στο όνομα «Οι Σοφίτες της Χαρούλας» και προσφέρει πανέμορφες σοφίτες με τεράστια παράθυρα που βλέπουν στην καταπράσινη φύση των Καλαβρύτων και κοινόχρηστη κουζίνα – σαλονάκι για πρωινό, απεριόριστες ζεστές σοκολάτες και καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η τιμή για το δίκλινο δωμάτιο είναι 60 ευρώ, μαζί με το πρωινό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v