Ξενώνας Άγιος Γερμανός: Επιστροφή στη φύση

600 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας, το πανέμορφο χωριό των Πρεσπών Αγ. Γερμανός, με τον ομώνυμο ξενώνα του, σας περιμένουν για να απολαύσετε την πανέμορφη φύση και μερικές ημέρες πραγματικών διακοπών.
Ξενώνας Άγιος Γερμανός: Επιστροφή στη φύση
Ο αγροτουρισμός είναι μία έννοια που εμφανίστηκε στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια και, παρά το ότι κρατά ακόμα ένα χαμηλό προφίλ, έχει ωστόσο ήδη αποκτήσει το κοινό του. Ο λόγος είναι ότι οι αγροτουριστικές αποδράσεις συνδυάζουν αυτό που πραγματικά αποζητάμε τις μέρες της άδειας: Επιστροφή στη φύση αλλά και ποιοτική, αν όχι πολυτελή, διαμονή. Με τον αγροτουρισμό έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την ελληνική επαρχία, να έρθουμε σε επαφή με αξίες που τείνουμε να ξεχάσουμε: αγροτικές δραστηριότητες, επίσκεψη σε μοναδικά τοπία (υδροβιότοπους και δάση) αλλά και εκμάθηση παραδοσιακών τεχνών και ασχολιών.

Όσο για το πού θα περνάμε τα ανέμελα βράδια μας; Μία καλή πρόταση είναι ο Παραδοσιακός Ξενώνας «Άγιος Γερμανός» στις Πρέσπες της Δυτικής Μακεδονίας (600 χλμ. περίπου από την Αθήνα). Μπορεί να «πέφτει» λίγο μακριά από την πρωτεύουσα, όμως πραγματικά αξίζει. Οι λίμνες Πρέσπες (μικρή και μεγάλη), πνιγμένες από τα γύρω βουνά, αποτελούν το μεγαλύτερο εθνικό δρυμό της Ελλάδας και ένα από τα ελάχιστα καταφύγια αμέτρητων ειδών ζώων και πουλιών, και όλα αυτά προστατευμένα από το Εθνικό Πάρκο των Πρεσπών. Η απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου, οι καταπράσινες διαδρομές, η καθαρότητα και η ηρεμία της περιοχής συναρπάζουν τον επισκέπτη.

Σε απόσταση 7χλμ. από τις λίμνες Πρέσπες και σε υψόμετρο 1.100 μέτρων βρίσκεται και το χωριό Άγιος Γερμανός, το μόνο από τα γύρω χωριά της περιοχής που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική με τα παλιά πέτρινα σπίτια. Εκεί βρίσκεται και ο ομώνυμος ξενώνας, 3 διατηρητέα, αναπαλαιωμένα κτίρια του 1890, ένα εκ των οποίων είναι και το πατρικό σπίτι του ιδιοκτήτη, τα οποία από το 2001 και μετά λειτουργούν ως ξενοδοχείο.

Η μέρα εδώ ξεκινά γεμάτη ελληνικές γεύσεις και αρώματα. Στο παραδοσιακό πρωινό του ξενώνα θα απολαύσετε τοπικά ροφήματα, φρέσκο, ζυμωτό ψωμί και σπιτικές μαρμελάδες. Αν είστε τυχεροί, η οικοδέσποινα του ξενώνα μπορεί να ετοιμάσει για εσάς και χωριάτικες πίτες, ή πεντανόστιμα γεύματα με τραχανά και χυλοπίτες. Μετά από συνεννόηση, άλλωστε, η κουζίνα του ξενώνα ανοίγει για να σας ετοιμάσει μοναδικές λιχουδιές. Καλή καρδιά να υπάρχει και όρεξη!

Τα δωμάτια του ξενώνα Άγιος Γερμανός έχουν ως εξής: Υπάρχουν δίκλινα δωμάτια με ή χωρίς τζάκι, τετράκλινα δωμάτια με ή χωρίς τζάκι αλλά και δίχωρα δωμάτια τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι τέσσερα άτομα (κατά προτίμηση δύο μεγάλους και ένα ή δύο παιδιά) στα οποία υπάρχει κουζίνα και καθιστικό. Μπορείτε να επιλέξετε λοιπόν αυτό που ταιριάζει με τις ανάγκες και την παρέα σας, αν και ο ιδιοκτήτης μας εκμυστηρεύτηκε πως τα καλύτερα δωμάτια είναι τα τετράκλινα με το τζάκι. Αυτά, άλλωστε, γεμίζουν τον επισκέπτη με ένα πραγματικά χωριάτικο αίσθημα.

Η πολυτέλεια του ξενώνα αυτού είναι η αυθεντική ομορφιά του, η πέτρινη κατασκευή του, οι κήποι με τα λουλούδια που το περιτριγυρίζουν. Τα δωμάτια θυμίζουν παραδοσιακό αρχοντικό. Οι πέτρινοι τοίχοι και τα ξύλινα έπιπλα, τα κιλίμια και τα κεντήματα που στολίζουν το χώρο, το καθαρό φως που εισβάλει το πρωί από τα παράθυρα, η κάθε μικρή λεπτομέρεια δημιουργούν ένα αίσθημα χαλάρωσης, ουσιαστικής απόλαυσης και πραγματικών διακοπών, με όλη τη σημασία της λέξης. Η άριστη φιλοξενία, η καθαριότητα και η διάθεση από τους ιδιοκτήτες να εξυπηρετήσουν κάθε σας ανάγκη είναι αξίες που δεν συναντάμε εύκολα σήμερα και που οφείλει κανείς να εκτιμά.

Εξίσου άξια εκτίμησης είναι και η υπόλοιπη περιοχή που περιβάλλει τον ξενώνα. Στην εκδρομή σας εκεί, οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου προτείνουν να επισκεφτείτε το ίδιο το χωριό του Άγιου Γερμανού με την ομώνυμη εκκλησία και τον παλιό νερόμυλο στο ποτάμι. Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη μικρή Πρέσπα, όπου κείτονται τα ερείπια της ομώνυμης βασιλικής εκκλησίας, και το οποίο προσφέρεται για πεζοπορία. Τους Ψαράδες, ένα ακόμα όμορφο χωριό δίπλα στη μεγάλη Πρέσπα, το οποίο φημίζεται για τις ωραίες ταβέρνες του και τις όμορφες βαρκάδες που οργανώνει στις βραχογραφίες και τα ασκητάρια. Αλλά και το χωριό Βροντερό, στο οποίο θα βρείτε ένα μικρό μουσείο απολιθωμάτων. Όπου και να επιλέξετε να πάτε, η εμπειρία αυτή θα σας μείνει αξέχαστη!

Οι τιμές του ξενώνα για τα παρασκευοσαββατοκύριακα έχουν ως εξής: Το δίκλινο δωμάτιο με τζάκι είναι στα 75 ευρώ τη βραδιά, το δίκλινο χωρίς τζάκι στα 60 ευρώ, το τετράκλινο με τζάκι αλλά και το δίχωρο τετράκλινο στα 110 ευρώ, ενώ το τετράκλινο χωρίς τζάκι στα 90 ευρώ. Σε όλες τις τιμές περιλαμβάνεται και πρωινό.

Ξενώνας Άγιος Γερμανός: Άγιος Γερμανός Πρεσπών, Τ.Κ. 53076, τηλ. 23850 51397, fax. 23850 88105, κιν. 6972 076 654.

Ε. Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v