10 λόγοι να πας Αστυπάλαια φέτος το καλοκαίρι

Οι παραλίες, το φαγητό, το ωραιότερο Κάστρο του Αιγαίου, τα πανηγύρια, η ατμόσφαιρα, και όλα όσα κάνουν την Αστυπάλαια τον φετινό σου προορισμό.
10 λόγοι να πας Αστυπάλαια φέτος το καλοκαίρι

Η Χώρα

Astypalea

Μπορεί η Αστυπάλαια να υπάγεται στα Δωδεκάνησα, η καρδιά της όμως ανήκει στις Κυκλάδες, και η πανέμορφη Χώρα της είναι η πρώτη και καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό. Λευκά σπιτάκια με μπλε παράθυρα στολίζονται με μπουκαμβίλιες που σκεπάζουν τα πλακόστρωτα σοκάκια της, τα οποία σκαρφαλώνουν τον άνυδρο λόφο μέχρι να φτάσουν στο κόσμημά της….

…Το Κάστρο

Astypalea

Ένα από τα ομορφότερα νησιώτικα κάστρα, το βενετσιάνικο «κάστρο της Αστροπλιάς» χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, αγναντεύει από ψηλά τα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού, και περιστοιχίζεται από ολόλευκα σπιτάκια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων δημιουργούν κανονικότατο τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Περισσότερα για το κάστρο, εδώ και εδώ

…και τα μπαράκια του

ASTYPALAIA-11

Παρεΐστικα και ολοζώντανα, μακριά από mainstream διαθέσεις και «στημένες» πόζες, τα μπαράκια του Κάστρου έχουν χαρίσει στην Αστυπάλαια μεγάλο μέρος της φήμης της ως hip διακοπονήσι. Σημειώστε, εκτός από το πολυθρύλητο Κάστρο, το Πανόραμα με την σούπερ θέα του και τις «αφτεράδικες» διαθέσεις, καθώς και τον Μύλο και την Άρτεμη.

Οι παραλίες της



Πρώτα και καλύτερα, τα πανέμορφα Καμινάκια, με την αμμουδιά τους στην οποία θα σας φέρει το καΐκι από τον Πέρα Γιαλό –το ίδιο που θα σας πάει και στις επίσης υπέροχες Βάτσες. Ιδανικές επιλογές για οικογένειες είναι η αμμουδιά του Αγίου Κωνσταντίνου και το Λιβάδι, ενώ οι λάτρεις του βότσαλου θα βρουν τον παράδεισό τους στο Τζανάκι, το οποίο αγαπούν και οι γυμνιστές. Για τα απόλυτα εξωτικά νερά, πάντως, θα πάρετε πάλι το καΐκι από τον Πέρα Γιαλό, για…

…Τα ακατοίκητα νησάκια της, Κουνούπα και Κουτσομύτη



Απόλυτα τιρκουάζ νερά, εξωτικό τοπίο και… η υπέροχη παραλία που βλέπετε στη φωτό επάνω (στην Κουνούπα) που είναι στην ουσία δύο παραλίες στη συσκευασία της μίας, συνθέτουν το ονειρικό, «ροβινσωνικό» τοπίο τους.

Το φαγητό



Ρωτήστε όποιον έχει πάει έστω και μία φορά και θα σας το επιβεβαιώσει, στην Αστυπάλαια αποκλείεται να φας άσχημα. Ολόφρεσκα ψαράκια και θαλασσινά σε ταβερνάκια πλάι στο κύμα, όπως η Ακτή (φωτό, επάνω) στον Πέρα Γιαλό, ο Αστακός στη Μαλτεζάνα και η Λίντα στα Καμινάκια, αλλά και θεσπέσια σπιτικά μαγειρευτά σε ταβερνάκια όπως το Γεράνι στο Λιβάδι, το Μαϊστράλι και το Μπαρμπαρόσα στη Χώρα, συνθέτουν ένα μικρό μόνο κομμάτι του γαστρονομικού χάρτη του νησιού.

Η Σπηλιά του Δράκου

Cave of the Dragon Astypalea Greece

Ένα από τα τρία σπήλαια του νησιού (όλα τους επισκέψιμα) η Σπηλιά του Δράκου με τους σταλαγμίτες της αξίζει μια επίσκεψη όσο και η διαδρομή ως εδώ με το καΐκι από το σταματημένο στον χρόνο ψαροχώρι που λέγεται Βαθύ. Οι τυχερότεροι εξ υμών, μπορεί να πετύχετε δελφίνια ή ακόμα και φώκιες να κολυμπούν δίπλα σας στη διαδρομή. Περισσότερα για τα σπήλαια της Αστυπάλαιας, εδώ.  

Το μονοπάτι από την Χώρα στον Πέρα Γιαλό



Το παλιό λιμανάκι της Αστυπάλαιας, ο Πέρα Γιαλός στα πόδια της Χώρας είναι ο προορισμός μιας ωραιότατης διαδρομής, η οποία ξεκινά από το καφενείο της Χώρας και ακολουθεί τα κατηφορικά καλντερίμια που ελίσσονται ανάμεσα σε λουλουδιασμένες αυλές που τα βράδια μοσχοβολούν νυχτολούλουδο, μέχρι να καταλήξει στη θάλασσα. Σημειώστε, επίσης, ότι από τον Πέρα Γιαλό φαίνεται μαγική η ανατολή, με τον ήλιο να ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά του Αιγαίου.

Τα πανηγύρια

Καλοκαίρι στο Αιγαίο χωρίς πανηγύρι, δε γίνεται. Και τα πανηγύρια της Αστυπάλαιας είναι ξακουστά, με πρώτο και καλύτερο αυτό της Πορταΐτισσας, τον Δεκαπενταύγουστο, με βιολιά και λαούτα να δίνουν τον ρυθμό και αρνάκι γεμιστό, το γνωστό λαμπριανό, να εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει νηστικό αρκούδι –που ως γνωστόν δεν χορεύει.

Η διαμονή



Λογικότατες τιμές, πανέμορφα δωμάτια και πολλές επιλογές διαμονής σε διαφορετικά μέρη του νησιού. Ιδού μια ενδεικτική ματιά για τα μέσα Ιουνίου: 28€ κοστίζει ένα κυκλαδίτικο δίκλινο στα στούντιο Μαϊστράλι στον Πέρα Γιαλό, το ίδιο και ένα μεγάλο διαμέρισμα με θέα στη θάλασσα στο Agnadi Studios στη Μαλτεζάνα, 30€ κάνουν τα κουκλίστικα στούντιο του Gerani στο Λιβάδι και 34€ τα παραδοσιακά δωμάτια του Popi Studios στη Χώρα.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v