Κύπρος: Βουτιές στην άκρη της Μεσογείου

Βουτάμε σε κρυστάλλινα νερά, κάνουμε sightseeing στα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα, περπατάμε σε ειδυλλιακά μονοπάτια, για ένα μεγάλο κυπριακό καλοκαίρι.
Κύπρος: Βουτιές στην άκρη της Μεσογείου
του Ιάσονα Τάπα

Μερικές χιλιάδες χρόνια ιστορίας, πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα αμμουδερής ακτογραμμής, άλλες τόσες «δύσκολες» σελίδες στα σύγχρονα ιστορικά βιβλία, και μια χούφτα πόλεις που ακουμπούν στη θάλασσα, σηκώνοντας στις πλάτες τους μύθους και παραδόσεις της Δύσης και της Ανατολής. Η Κύπρος, όμως, δεν χωράει σε τρεισήμισι γραμμές. Γιατί πέρα από τα κλισέ με τα οποία την έχουμε συνδέσει, το ηλιόλουστο «νησί της Αφροδίτης» έχει ανεξερεύνητες γωνιές πλάι σε κοσμαγάπητα τουριστικά θέρετρα, πινελιές ανατολής στη δυτική του προσωπικότητα, και μια από τις νοστιμότερες κουζίνες της Μεσογείου, ικανή να σαμποτάρει τις μέρες μας στις ξακουστές του παραλίες. Αλλά ποιος μπορεί να της αντισταθεί;

Διαλέγοντας την κυπριακή σας βάση: Πόλεις και αξιοθέατα

Τέσσερις πόλεις, τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις για το ταξίδι σας στην Κύπρο. Η Λευκωσία, η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι μια σύγχρονη πόλη που απλώνεται έξω από τα ενετικά τείχη της αριστουργηματικής παλιάς της συνοικίας. Πλακόστρωτα δρομάκια, λουλουδιαστά μπαλκόνια, περίτεχνα τζαμιά και φουντωτές φοινικιές συνθέτουν το σκηνικό της. Η Λεμεσός είναι η αγαπημένη πόλη των party animals, που δεν διαπραγματεύονται τις επιλογές διασκέδασης στις διακοπές τους. Η παλιά της πόλη και το μεσαιωνικό κάστρο, όπου ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Βερεγγάρια της Ναβάρρας, συγκαταλέγονται στα αξιοθέατά της. Τα δε «κρασοχώρια» γύρω της συγκαταλέγονται στους ‘οπωσδήποτε’ προορισμούς για κάθε οινόφιλο (αναλυτικές πληροφορίες για καθένα από αυτά έχει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, εδώ).

Η Λάρνακα, με την υπέροχη παραλιακή περαντζάδα που οι ντόπιοι αποκαλούν χαϊδευτικά Φοινικούδες, από τις φοινικιές που τη στολίζουν, έχει επίσης σημαντικά αξιοθέατα που περιλαμβάνουν εκκλησίες, τεμένη και μυκηναϊκούς ναούς που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα π.Χ. Τέλος, η Πάφος, η αρχαία πρωτεύουσα της Κύπρου, είναι ο αγαπημένος προορισμός των ιστοριοδιφών. Ανακηρυγμένη ολόκληρη Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, περιλαμβάνει αξιοθέατα όπως τα περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα στις ρωμαϊκές της επαύλεις, και οι λαξευμένοι στον βράχο και διακοσμημένοι με δωρικές κολώνες τάφοι των βασιλέων. Η Πάφος είναι επίσης ιδανική βάση για τους λάτρεις του βουνού, που θέλουν να εξερευνήσουν τα ειδυλλιακά χωριουδάκια του όρους Τρόοδος.

Βουτιές στο απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου

Οι βουτιές στην Κύπρο ξεκινούν νωρίς (για την ακρίβεια, από το χρονικό εκείνο σημείο που εμείς θεωρούμε ιδανικό μόνο για ουζάκι δίπλα στη θάλασσα) και διαρκούν πολύ περισσότερο απ’ όσο θα τολμούσαμε να ονειρευτούμε –ενίοτε μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου.

Όσο για το πού θα βουτήξετε; Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα, καθότι πολλές από τις παραλίες της Κύπρου είναι είτε παραδομένες στην επέλαση του πλαστικού που λέγεται ομπρέλα και ξαπλώστρα, είτε με υπερβολικά ρηχά και ζεστά νερά, ή και τα δύο. Οι εξαιρέσεις αυτού του κανόνα βρίσκονται στη Χερσόνησο του Ακάμα, στην επαρχία της Πάφου. Τα δύο highlights εδώ είναι το Blue Lagoon και η Fontana Amorosa –τις προσεγγίζετε μόνο με καραβάκι, ή με ιδιωτικό όχημα που «αντέχει» τον χωματόδρομο. Οι παραλίες της Χερσονήσου που έχουν εύκολη πρόσβαση, όπως το Λατσί και τα Λουτρά της Αφροδίτης είναι αξιοπρεπέστατες. Εκεί κοντά βρίσκεται και το μοναδικό camping της Κύπρου, στην Πόλη Χρυσοχούς, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες επικρατεί το αδιαχώρητο.

Σημειώστε, πάντως, όσοι δεν έχετε ηθικούς ενδοιασμούς να επισκεφθείτε το βόρειο κομμάτι της Κύπρου (επειδή, για παράδειγμα, δεν θέλετε να στηρίξετε οικονομικά ένα καθεστώς κατοχής) ότι οι ωραιότερες παραλίες του νησιού βρίσκονται εκεί, στη Χερσόνησο της Καρπασίας. Είναι οι απέραντες χρυσαφένιες αμμουδιές με τα κρυστάλλινα νερά που δεν έχει αλώσει ακόμα ο τουρισμός. Σε περίπτωση που βρεθείτε στον βορρά, δεν πρέπει να παραλείψετε και μια επίσκεψη στο Bellapais, ένα γραφικότατο χωριουδάκι στους πρόποδες του Πενταδάκτυλου, με υπέροχη θέα στον κόλπο της Κερύνειας.

Περπατώντας στα μονοπάτια της Κύπρου

Ένα άριστα οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών υπόσχεται να ενθουσιάσει τους λάτρεις της πεζοπορίας, που πιστεύουν ότι καλές οι πόλεις και οι παραλίες, αλλά το ταξίδι θέλει και εξερεύνηση και φύση. Στις δημοφιλέστερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε στο νησί… πεζή, περιλαμβάνεται το ανατολικότερο τμήμα του μονοπατιού Ε4, περνά από το Κάβο Γκρέκο, μέσα από μακρινές αποστάσεις επαρχιακών δρόμων, μέχρι την οροσειρά του Τροόδους και κάτω προς την περιοχή του Ακάμα, περνώντας από μέρη εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλου οικολογικού, ιστορικού, πολιτιστικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Εξίσου ενδιαφέρουσες, όσο και εύκολες, περιπατητικές διαδρομές είναι αυτές που διασχίζουν το Ακρωτήριο του Ακάμα, στο νοτιοδυτικότερο άκρο του νησιού. Ένα άριστα σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών, με ονόματα όπως «Αφροδίτη» και «Άδωνις», ξεκινούν πολύ κοντά στο επίπεδο της θάλασσας και ανηφορίζουν μέσα από καταπράσινα πευκοδάση, αγναντεύοντας διαρκώς από ψηλά το απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου, και τις δαντελωτές ακρογιαλιές της δυτικής πλευράς του νησιού. Διαβάστε λεπτομέρειες για τα μονοπάτια της Κύπρου εδώ.

Πού θα μείνετε: Ξενοδοχεία και ξενώνες στην Κύπρο

- Ξενοδοχείο Όπερα, στη Λάρνακα: Πανέμορφα minimal δωμάτια, στην πλατεία του Αγίου Λαζάρου, πολύ κοντά στις Φοινικούδες. Στις παροχές τους περιλαμβάνονται δωρεάν wi-fi, δορυφορική τηλεόραση και προϊόντα περιποίησης. Οι τιμές κυμαίνονται στα 55€ για το δίκλινο δωμάτιο. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

- Nicosia Suites, στη Λευκωσία: Μεγάλα, φωτεινά στούντιο με μπαλκόνια στο κέντρο της πόλης. Στις παροχές τους περιλαμβάνονται δορυφορική τηλεόραση και δωρεάν wi-fi. Οι τιμές κυμαίνονται στα 75€ για το deluxe studio. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

- Marianna Hotel Apartments, στη Λεμεσό: Όμορφα ευρύχωρα στούντιο με μπαλκόνι με θέα στον κήπο, καθιστικό με καναπέ, δορυφορική τηλεόραση και μικρή κουζίνα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 60€ το δίκλινο, ενώ κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking.

- Themis House, στη Λέμυθο: Σε ένα από τα κουκλίστικα χωριά του Τροόδου, προσφέρει λιτά αλλά περιποιημένα στούντιο με μπαλκονάκια που αγναντεύουν το καταπράσινο τοπίο γύρω τους. Στις παροχές τους περιλαμβάνονται εξοπλισμένη κουζίνα και δορυφορική τηλεόραση. Οι τιμές κυμαίνονται στα 50€ το δίκλινο. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking.

- Amore Hotel Apartments, στον Πρωταρά: Ανάμεσα στο Παραλίμνι και την πόλη του Πρωταρά, 20 λεπτά οδήγησης από την Αγία Νάπα (για τα party animals ανάμεσά μας) προσφέρει περιποιημένα στούντιο σε τιμές που κυμαίνονται στα 65€ το δίκλινο. Κρατήσεις μέσω του Booking πραγματοποιούνται από εδώ.

Πού να φάτε

- Παντοπωλείο, στη Λευκωσία: Απλώνει τραπεζάκια έξω, πολύ κοντά στο Μουσείο της Κύπρου, και σερβίρει λαχταριστά μεζεδάκια που περιλαμβάνουν οσπριάδες, μαλιτζανοσαλάτες και κεφτεδάκια με μαστίχα Χίου. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο.
- Σιαντρής, στη Λευκωσία: Οι ντόπιοι το συστήνουν ως «το καλύτερο μαγειρείο της πόλης», κι αυτό από μόνο του λέει πολλά. Έχει και ζωντανή μουσική συχνά τα βράδια, οπότε και μεταμορφώνεται από μαγειρείο σε παραδοσιακή ταβέρνα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.
- Syrian Arab Friendship Club, στη Λευκωσία: Η λιβανέζικη κουζίνα συναγωνίζεται την κυπριακή για τον τίτλο της καλύτερης της Μεσογείου, κι αυτό εδώ το θρυλικό στέκι στη Λευκωσία διεκδικεί επάξια τα σκήπτρα απ’ όλα τα υπόλοιπα λιβανέζικα εστιατόρια της πόλης. Οι τιμές κυμαίνονται κι εδώ στα 15€ το άτομο.
- Τα Πέριξ, στην Πάφο: Ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της πόλης, προσφέρει τοπικές σπεσιαλιτέ τις οποίες «τικάρετε» μόνοι σας στο χαρτί της παραγγελίας, επιλέγοντας απλώς μικρό ή μεγάλο πιατάκι για το καθένα. Οι τιμές στο τέλος κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.
- Νίκος Τυρίμος, στην Πάφο: Θρυλικό ψαροταβερνάκι, που μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες, προσφέρει ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρι με το κιλό σε λογικότατες τιμές –υπολογίστε περί τα 30€ το άτομο, για πλήρες γεύμα με ορεκτικά, κρασί και μεγάλο ψάρι για δύο.
- Η φωλιά του κόκορα, στη Λάρνακα: Παραδοσιακή διακόσμηση, ζωντανή μουσική με ρεμπέτικα και λαϊκά συχνά-πυκνά, και μεζεδάκια που περιλαμβάνουν ωραιότατο χαλούμι, αρωματικές σεφταλιές, χειροποίητα λουκάνικα και φουρνιστές μαύρες ελιές. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.

Πού να πιείτε

- Πολιτεία, στη Λευκωσία: Πιάστε τραπεζάκι στην αυλή κάτω από τη λεμονιά, για ποτάκι υπό το φως του φεγγαριού.
- Υφαντουργείο, στη Λευκωσία: Από τους αγαπημένους μας χώρους για καφεδάκι από το πρωί ως αργά. Ντεκόρ που θυμίζει βιβλιοθήκη, και Intellectuel ατμόσφαιρα που θα ενθουσιάσει τους βιβλιοφίλ ανάμεσά μας.
- Καλά Καθούμενα, στη Λευκωσία: Café-bar μυθικών διαστάσεων στην παλιά πόλη εδώ και δεκαετίες –από τότε που η παλιά πόλη δεν ήταν ‘place to be’ μέχρι σήμερα που στα τραπεζάκια του γίνεται λαϊκό προσκύνημα.
- New Division, στη Λευκωσία: Παλιό ροκάδικο με ιστορία που πηγαίνει χρόνια πίσω, και highlight της δροσερή αυλίτσα του.
- Library και Σουσάμι, στη Λεμεσό: Δύο από τα αγαπημένα μας μπαράκια στην παλιά πόλη της Λεμεσού. Αν μας υποχρεώνατε να διαλέξουμε ένα από τα δύο, το Σουσάμι ίσως κέρδιζε ένα ελαφρύ προβάδισμα στις προτιμήσεις μας λόγω αυλής.

Πώς θα πάτε

Η Aegean και η Cyprus πετούν απευθείας από την Αθήνα για Λάρνακα, ενώ η Ryan Air μας πηγαίνει οικονομικότατα στην Πάφο. Ενδεικτικά, οι τιμές που βρήκαμε για τον Ιούνιο έχουν ως εξής: 131€ με την Aegean, 73€ με την Ryan Air και 187€ με την Cyprus Airways –πάντα με επιστροφές και φόρους.

Προσοχή στις μετακινήσεις!

Οι πρωτάρηδες στο νησί σημειώστε ότι, καθότι οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και τα ταξί σχετικά ακριβά, ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε την Κύπρο είναι να νοικιάσετε δικό σας μέσο. Θα χρειαστείτε ίσως λίγες μέρες για να συνηθίσετε την… ανάποδη οδήγηση (στα αριστερά του δρόμου, και με δεξιοτίμονα αυτοκίνητα) θα ανταμειφθείτε όμως από την χαρά της εξερεύνησης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v