Τα best of της Λευκάδας

Δέκα εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στη Λευκάδα για να απολαύσετε στο έπακρο το μεγαλείο της ομορφιάς του Ιονίου.
Τα best of της Λευκάδας
Βουτιές και ηλιοβασιλέματα. Φρέσκο ψάρι με φόντο το τιρκουάζ του Ιονίου. Εξερευνήσεις σε φαράγγια, καταρράκτες και μεσαιωνικά κάστρα. Κι όλα αυτά, σε ένα νησί που ανοίγει απλόχερα την αγκαλιά του, χωρίς να μας ανησυχεί με… απαγορευτικά απόπλου και έξοδα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Δείτε όσα δεν πρέπει να χάσετε στη Λευκάδα.



Βουτιά στο Πόρτο Κατσίκι
Δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι η πιο τιρκουάζ, η πιο πολυφωτογραφημένη και σίγουρα μία από τις ομορφότερες παραλίες. Στον κόσμο.

Ηλιοβασίλεμα στους Εγκρεμνούς
Μπορεί οι σεισμοί να… μας τρόμαξαν ελαφρώς – ίσως λίγο παραπάνω από τα εκατοντάδες σκαλάκια που πρέπει να κατέβουμε για να φτάσουμε στην παραλία, αλλά οι Εγκρεμνοί εξακολουθούν να είναι ένα συγκλονιστικό κομμάτι απέραντου γαλάζιου, με ένα ακόμη πιο συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα που δεν πρέπει κανείς ρομαντικός – με το άλλο του μισό ή όχι – να χάσει.



Θαλάσσια σπορ στη Βασιλική
Η παραλία της Βασιλικής αποτελεί προορισμό παγκοσμίου φήμης για τους απανταχού windsurfers. Αξίζει την επίσκεψή σας ακόμη κι αν δεν έχετε σκοπό να πιάσετε σανίδα στα χέρια σας – αρκεί και μόνο το χάζι στους δεκάδες surfers να δαμάζουν τα κύματα του Ιονίου.

Εξερευνήσεις στο Φαράγγι του Δημοσάρη
Μια ανάσα από το Νυδρί, στην ενδοχώρα της Λευκάδας, κρύβεται ένα μονοπάτι που οδηγεί σε έναν εντυπωσιακότατο καταρράκτη. Για να γίνει ακόμα πιο ονειρικό το σκηνικό, ο καταρράκτης φροντίζει να έχει για ντεκόρ του μια δροσερή φυσική πισίνα, κατάλληλη για παγωμένες βουτιές στην καρδιά του φαραγγιού.



Παραδοσιακό καφεδάκι σε ορεινά χωριά
Τα χωριουδάκια στην ενδοχώρα του νησιού θα σας εκπλήξουν: Δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «νησιώτικα». Περισσότερο μοιάζουν με γραφικά ορεινά χωριουδάκια της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τα πλατάνια τους, τις πλακόστρωτες πλατείες, τα χαμηλά σπιτάκια με τις κεραμιδοσκεπές και τα καφενεδάκια που σερβίρουν ελληνικό καφέ στη χόβολη και γλυκό του κουταλιού. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η Καρυά, η Εγκλουβή και ο Δρυμώνας.

Πεζοπορία στο Φαράγγι της Μέλισσας
Τα μονοπάτια της Μέλισσας ελίσσονται όμορφα επί δύο χιλιόμετρα, για να μας παρασύρουν σε βόλτες πάνω από πέτρινα γεφύρια, δίπλα σε τρεχούμενα νερά, ανάμεσα σε παλιούς νερόμυλους και πλούσια βλάστηση, από πλατάνια και κουμαριές μέχρι ψηλά κυπαρίσσια. Η πεζοπορία θα σας πάρει περίπου μία ώρα και θα σας χορτάσει πράσινο… για ένα μήνα.



Φρέσκο ψάρι στη Λυγιά
Στο λιμανάκι της Λυγιάς, εκεί που σκάει το κύμα, πιάνουμε τραπεζάκι στα ταβερνάκια του Ξούρα ή του Γιάννη, όπου δοκιμάζουμε πάντα σπιτικές γεύσεις, υπέροχους ψαρομεζέδες, αλλά και… κρεατικά για τους «άπιστους». Σε αυτά τα ταβερνάκια-μύθους του νησιού, θα φάτε αρχοντικά, υπολογίζοντας περί τα 20-25€ το άτομο.

Η πόλη και το κάστρο της Αγίας Μαύρας
Περπατήστε τον κεντρικό πεζόδρομο και το Μποσκέτο, το πάρκο των ποιητών. Εξερευνήστε τα μουσεία, όπως αυτό του Φωνόγραφου ή το Αρχαιολογικό. Περάστε από τα κτίρια της Φιλαρμονικής, τη βιβλιοθήκη του νησιού και τα πολύχρωμα αρχοντικά. Και μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το κάστρο της Αγίας Μαύρας, το μεσαιωνικό οχυρό της Λευκάδας, ακριβώς στην είσοδό της.



Τα νησάκια... γύρω από το νησί
Μη χάσετε την ευκαιρία, με ορμητήριο το Νυδρί, να επισκεφθείτε το Μεγανήσι με τις δαντελωτές ακτές και τους τρεις γραφικούς πέτρινους οικισμούς. Από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας δε, ξεκινούν καραβάκια για τα άλλα δύο νησάκια της Λευκάδας, τον Καστό και τον Κάλαμο, με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, απεριόριστο πράσινο και ιδιαίτερη ανοχή στο ελεύθερο κάμπινγκ.

Περισσότερες βουτιές
Χορτάσατε από Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνούς; Ευτυχώς, το τιρκουάζ της Λευκάδας δεν τελειώνει εκεί: Το Αγιοφύλλι είναι μικρότερο αλλά εξίσου εντυπωσιακό με αυτές, το Κάθισμα διαθέτει υπέροχη λευκή άμμο, οι Μύλοι ενδείκνυνται για γυμνισμό, ο Άι Γιάννης φημίζεται για τα water sports του, τα Πευκούλια για τα σμαραγδένια νερά τους και η Νικιάνα για το οικογενειακό της προφίλ. Όρεξη να έχετε να οδηγείτε και να βουτάτε!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v