Μικρά νησιά – διαμάντια σε Αιγαίο και Ιόνιο

Παρθένες παραλίες, ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, ροβινσωνικές εμπειρίες και φρέσκο ψάρι σε τέσσερα νησιά – διαμαντάκια στο Αιγαίο και το Ιόνιο.
Μικρά νησιά – διαμάντια σε Αιγαίο και Ιόνιο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ουκ εν τω πολλώ το ευ, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και θα συμφωνήσουμε για ακόμη μια φορά μαζί τους. Αυτή τη φορά, στο θέμα της επιλογής νησιών για διακοπές. Για όσους δεν γοητεύονται από τα τεράστια τουριστικά καταλύματα, τις γιγαντιαίες οργανωμένες και αμμουδερές πλαζ και τις τουριστικές ταβέρνες, οι επιλογές σε Αιγαίο και Ιόνιο μοιάζουν λίγες.

Υπάρχουν όμως μικρά νησάκια, αληθινά «διαμάντια» και ήρεμα, τα οποία ενδείκνυνται για καλοκαιρινές αποδράσεις μακριά από τα… φώτα του τουρισμού. Νησάκια παραδοσιακά, νησάκια με ιστορία και παραλίες υπέροχες – κατά κύριο λόγο μη οργανωμένες.
Παρακάτω επιλέξαμε τέσσερα τέτοια και σας προκαλούμε να τα γνωρίσετε.

Σύμη

Πέρα από το γεγονός ότι η διαβίωση εκεί χαρίζει μακροζωία σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η Σύμη είναι ένα αξιοθέατο από μόνη της. Ξεκινώντας από το πανέμορφο λιμανάκι της το οποίο εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του, μέχρι το εντυπωσιακό Κάστρο των Ιπποτών, στο πιο ψηλό σημείο του λιμανιού, τους γραφικούς οικισμούς (Εμπορειό, Πέδι, Πανορμίτης) και τις υπέροχες παραλίες της η Σύμη… πίνεται μονορούφι. Εδώ θα βουτήξετε στη Νος, την δημοφιλέστερη και κοντινότερη στη χώρα, στον Άγιο Γεώργιο Συδάλωνα, στον Άγιο Νικόλαο, στη Μαραθούντα και στο εξωτικό Πέδι. Οι πιο θρήσκοι, θα εκτιμήσουν το θαυματουργό μοναστήρι του Πανορμίτη, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για πιστούς από όλον τον κόσμο.

Πού θα μείνετε: Στα δωμάτια του Hotel Aliki στη Χώρα με τα ωραία μπαλκονάκια και την όμορφη θέα (180€ για ένα δίκλινο με θέα θάλασσα και πρωινό σε μπουφέ) και στο Pedi Beach Hotel στον ομώνυμο οικισμό με θέα θάλασσα ή βουνό και οργανωμένη παραλία με δωρεάν ξαπλώστρες για τους ενοίκους μπροστά ακριβώς από το ξενοδοχείο (από 117€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Στην Ψαροταβέρνα του Μάνου για φρέσκο ψάρι στον Γιαλό, τον Παντελή για υπέροχη ψαρόσουπα, στο Bella Napoli για σούπερ πίτσα και στον Θόλο για οικονομική ντόπια κουζίνα. Σημειώστε ότι οι τιμές για φαγητό και ποτό είναι κάπως "τσιμπημένες" συγκριτικά με άλλα νησιά.

Διαβάστε επίσης: Σύμη, το πολύχρωμο πετράδι.

Φούρνοι

Foto: Thalia Nouarou
Το νησί των Κουρσάρων δίπλα στην Ικαρία είναι στην ουσία σύμπλεγμα 20 νησιών με απίστευτα διαυγή νερά και κολπίσκους που προσφέρουν ιδιωτικότητα για παρθένες βουτιές. Η ομορφιά τους, εμφανής σε κάθε γωνία. Το λευκό αναμειγνύεται με το πράσινο των δέντρων, που ρίχνουν τη σκιά τους στο πετρόκτιστο σοκάκι που ενώνει το λιμάνι με την κεντρική πλατεία του χωριού, στην οποία θα κάτσετε για καφεδάκι και κουβέντα με τους ευγενέστατους ντόπιους. Για τις βουτιές σας, οι επιλογές είναι οι εξής τρεις: είτε το Καμπί στην δυτική πλευρά του νησιού, είτε η Ψιλή Άμμος στα ανατολικά, είτε παίρνοντας το καραβάκι οι νότιες παραλίες και η Χρυσομηλιά. Αξίζει επίσης να πάρετε το καραβάκι από το λιμάνι για τον οικισμό Θύμαινα, τον ορισμό του «κρυμμένου Παραδείσου» και να βουτήξετε στην παραλία του απολαμβάνοντας ποτάκι στο μοναδικό beach bar που υπάρχει εδώ.

Πού θα μείνετε: Στο Bilios Appartmens σε λοφάκι πάνω από τους Φούρνους με όμορφη θέα στο λιμάνι και ευρύχωρα δωμάτια (65€ για ένα δίκλινο), στο Αρχιπέλαγος με δωρεάν Wi-Fi και εξοπλισμένα δωμάτια (90€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στο Mira Mare στην παραλία Καμπί σε στούντιο με θέα θάλασσα (35€ για ένα δίκλινο).

Πού θα φάτε: Στην ταβέρνα/καφενείο/μπαρ Βαγγέλης στο Καμπί για υπέροχη Κακκαβιά από τα χέρια της κυρίας Φραντζέσκας, στον Μίλτο στο λιμάνι για σούπερ αστακομακαρονάδα, στον Νίκο για φρέσκο ψάρι, πίνες και φούσκες και στα Τσιρνικάκια για ακατάσχετη κρεατοφαγία και μαγειρευτά. Το φαγητό στους φούρνους είναι σε γενικές γραμμές οικονομικό. Υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο με ουζάκι.

Διαβάστε επίσης: Φούρνοι - στο Νησί των Κουρσάρων

Άγιος Ευστράτιος

Τόπος εξορίας για τους αντιφρονούντες πριν κάμποσες δεκαετίες, το απόλυτο ησυχαστήριο σήμερα με στοιχειώδεις μόνο τουριστικές υποδομές, έναν μόλις οικισμό και λιγοστούς μόνιμους κατοίκους οι οποίοι δεν τσιγκουνεύονται την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία. Εδώ θα έρθετε με πλοίο από το Λαύριο, τη Λήμνο ή τη Λέσβο για να απολαύσετε τις ιδιαίτερες παραλίες του και να «λουστείτε» στα μαγικά του ηλιοβασιλέματα. Μην περιμένετε χρυσαφένιες αμμουδιές, οι παραλίες εδώ είναι με μαύρη άμμο λόγω του ότι το νησί είναι ηφαιστιογενές. Να περιμένετε όμως μοναδικά τοπία από λαξευμένα βράχια στο background των βουτιών σας, ενώ απολαμβάνετε τα κρυσταλλένια νερά της Γερακοφωλειάς, του Λιδαριού και του Φτελιού. Μία επίσκεψη αξίζει και το Μουσείο Δημοκρατίας, αφιερωμένο στους εξόριστους, ενώ μην αμελήσετε να δοκιμάσετε ντόπια κρέατα και τυριά από το κρεοπωλείο Πανέρα απέναντι από την εκκλησία. Άσφαλτος δεν υπάρχει εδώ και όλες οι παραλίες προσεγγίζονται από βατό χωματόδρομο.

Πού θα μείνετε: Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Μάλαμα (τηλ: 2254093209) και στον Ξενώνα Αη Στράτης (τηλ: 2254093329) σε τιμές που ξεκινούν από 30€ για ένα δίκλινο. Εναλλακτικά, ελεύθερο κάμπινγκ σε κάποια από τις ονειρικές του παραλίες.

Πού θα φάτε: Στο μπαράκι της Βέρας για ουζάκι και σνακ στο λιμάνι, στον Αρτεμώνα για εξαιρετικά κρεατικά και ψαρικά στα κάρβουνα δια χειρός Γιάννη Κουτρούλη και στην Βεράντα δίπλα στη θάλασσα για μαμαδίσια μαγειρευτά, σούπερ αστακομακαρονάδα και φρέσκο ψάρι. Επίσης, για σπιτικά γλυκά θα πάτε στο Ροδοκάλι. Οι τιμές στις ταβέρνες του νησιού ανέρχονται στα 15-20€ το άτομο.

Μεγανήσι

Μικρό στο μάτι, αλλά μεγάλο σε ακτογραμμή και εικόνες το ονειρικό αυτό νησάκι πλησίον της Λευκάδας έχει όλα όσα χρειάζεστε για χαλαρωτικές διακοπές. Θα το προσεγγίσετε από την πόλη της Λευκάδας είτε από το Νυδρί και θα βολτάρετε στα τρία μόλις γραφικά του χωριουδάκια: το Κατωμέρι, το Σπαρτοχώρι και το Βαθύ με τις δαντελωτές ακρογιαλές, την πλούσια βλάστηση και τα κρυστάλλινα νερά των μη οργανωμένων παραλιών. Η Λίμνη του Μπαρμπαρέζου, ο Αϊ Γιάννης (αυτές οι δύο προσεγγίζονται με ενοικιαζόμενο βαρκάκι), το Λιμονάρι, το Φανάρι και η Σπηλιά προσφέρουν γενναίες δόσεις από τιρκουάζ Ιονίου, ενώ ο οικισμός Σπαρτοχώρι μαζί με το Κατωμέρι έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και ενδείκνυνται για χαλαρωτικές βόλτες την στιγμή που ο ήλιος  δύει λούζοντας με τα πιο όμορφα χρώματά του τα πέτρινα σπιτάκια.

Πού θα μείνετε: Στο ξενοδοχείο Μεγανήσι στο Κατωμέρη με κλιματιζόμενα δωμάτια και σουίτες (90€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο Paradise Studios επίσης στο Κατωμέρι, πάνω στην παραλία με θέα θάλασσα (45€ για ένα στούντιο) και στο Stathoula's Studios κοντά στην παραλία Σπήλια με κλιματιζόμενα στούντιο (50€ για ένα δίκλινο).

Πού θα φάτε: Φρέσκο ψάρι, παντού. Στον Πασά, στο Porto Vathi – Errikos στο Βαθύ και στο ουζερί του Μπόιρα. Στον Λάκη θα δοκιμάσετε εξαιρετικά αλανιάρικα κοτόπουλα, ενώ για εκλεκτές ιταλικές γεύσεις θα τραβήξετε προς την τρατορία του σεφ Άρη Βεζενά και στο Artisti della Pasta στο Βαθύ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v