4 μικρά νησάκια για μεγάλο καλοκαίρι

Τιρκουάζ νερά, ραστώνη, ηρεμία και μαγικά ηλιοβασιλέματα σε 4 καλοκαιρινούς προορισμούς… μια σταλιά.
4 μικρά νησάκια για μεγάλο καλοκαίρι
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ουκ εν τω πολλώ το ευ έλεγαν οι αρχαίοι και είχαν δίκιο. Η ρήση τους ταιριάζει ταμάμ σε αρκετές πτυχές της πολύπαθης ζωής μας, αλλά και στις… καλοκαιρινές μας διακοπές. Τι να τις κάνεις τις τεράστιες παραλίες, τους μεγάλους δρόμους, τις δεκάδες επιλογές διασκέδασης και τις ντουζίνες ταβερνών;

Μπορείς να ζήσεις το αυθεντικό, ελληνικό καλοκαίρι σε νησάκια – μινιόν, μικρές κουκίδες γης στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και του Ιονίου τα οποία δεν στερούνται τίποτα και προσφέρουν ό,τι χρειάζεσαι για μια εβδομάδα (ή και παραπάνω) πλήρους γαλήνης και ξεκούρασης.

Τέσσερα τέτοια νησάκια σας καλούμε να ανακαλύψετε μαζί μας.

Κάποιοι Φούρνοι δεν γκρεμίζονται

Το σύμπλεγμα νησιών δίπλα στην sui generis Ικαρία έχει απίστευτα διαυγή νερά και κολπίσκους που προσφέρουν ιδιωτικότητα για 100% παρθένες βουτιές. Το λευκό εδώ αναμειγνύεται με το πράσινο των δέντρων, που ρίχνουν τη σκιά τους στο πετρόκτιστο σοκάκι που ενώνει το λιμάνι με την κεντρική πλατεία του χωριού. Για τις βουτιές σας, οι επιλογές σκορπούν στους αμέτρητους ορμίσκους και φιορδ. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Καμπί στην δυτική πλευρά του νησιού με την ψιλή άμμο και τα αρμυρίκια, την Ψιλή Άμμο στα ανατολικά με τα κρυστάλλινα νερά, και την Χρυσομηλιά, στην οποία κρύβονται υπέροχες παραλίες. Αξίζει επίσης να πάρετε το καραβάκι από το λιμάνι για τον οικισμό Θύμαινα, τον ορισμό του «κρυμμένου Παραδείσου» και να βουτήξετε στις δαντελωτές ακρογιαλιές του, απολαμβάνοντας ποτάκι στο μοναδικό beach bar που υπάρχει εδώ.

Πού θα μείνετε: Στο Bilios Apartments σε λοφάκι με όμορφη θέα στο λιμάνι και το χωριό (από 40€ για ένα δίκλινο), στο Αρχιπέλαγος σε μικρή απόσταση από την παραλία Φούρνοι (από 65€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στο Costareli κοντά στο λιμάνι (από 30€ για ένα δίκλινο).

Πού θα φάτε: Στην ταβέρνα/καφενείο/μπαρ Βαγγέλης στο Καμπί για υπέροχη Κακκαβιά από τα χέρια της κυρίας Φραντζέσκας, στον Μίλτο στο λιμάνι για σούπερ αστακομακαρονάδα, στον Νίκο για φρέσκο ψάρι, πίνες και φούσκες και στα Τσιρνικάκια για… ακατάσχετη κρεατοφαγία και μαγειρευτά.

Περισσότερα για τους Φούρνους εδώ. 

Δεν θα σας Λειψοί τίποτα

Ο απόλυτος… μινιόν προορισμός για ψαγμένους ταξιδιώτες που αναζητούν την ηρεμία, τη γαλήνη και την επαφή με τη φύση, οι Λειψοί έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το δικό τους κοινό που ορκίζεται στα καταγάλανα «πριβέ» νερά τους, την φιλοξενία των κατοίκων και την υπέροχη θέα στα μικρά και μεγάλα νησάκια του αρχιπελάγους. Βουτιές εδώ θα κάνετε στα τιρκουάζ νερά του Πλατύ Γιαλού, στην πολυσύχναση Κατσαδιά, στην Λιεντού – την πιο κοντινή στον οικισμό, στον Κάμπο για πλήρη απομόνωση, και στους μικρούς κολπίσκους Παπανδριά, Λαλαούνι και Τσελεπάκι. Σειρά παίρνει η περαντζάδα στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού με φουλ έξτρα θέα θάλασσα, οι βόλτες στη Δεξαμενή για πανοραμική θέα του χωριού και το άραγμα το βράδυ στο λιμάνι για ουζάκι, φρέσκο ψάρι και… μαθήματα Ιταλικών από τους εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται το νησί σε σταθερή βάση.

Πού θα μείνετε: Στα ευρύχωρα δωμάτια του Νεφέλη Hotel στον Κάμπο (από 94€ για ένα στούντιο με θέα θάλασσα και πρωινό),  και στο ξενοδοχείο Αφροδίτη, πάνω από την παραλία της Λιεντούς (από 60€ για ένα δίκλινο)

Πού θα φάτε: Ιταλική κουζίνα από έναν από τους εκατοντάδες Ιταλούς που εγκαταστάθηκαν εδώ στην Καλυψώ (ριζότο και πάστα με θαλασσινά, σπαγγέτι με ραγού από φρέσκο ψάρι και άλλα τέτοια ωραία), στον Λευτέρη στον Πλατύ Γιαλό για σούπερ ψαρομεζέδες με αποκορύφωμα την τονοσαλάτα και στο Πεύκο στο Λιμάνι για κλέφτικο σε πήλινο και ρολάκια μελιτζάνας με τυρί και σάλτσα.

Παξοί και… ξεροί

Η πρώτη εικόνα που αντικρύζουμε όταν φτάνουμε με το καράβι στο λιμάνι, δεν αφήνει αμφιβολίες για το ότι αυτή η μικρή γωνιά του Ιονίου είναι σίγουρα μοναδική. Ένα πανέμορφο χωριό, ο Γάιος, κτισμένος γύρω από έναν κόλπο τον οποίο κλείνουν σχεδόν εντελώς τα νησάκια της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου, μας καλωσορίζει και μας προϊδεάζει για τη συνέχεια. Οι Παξοί κρύβουν ομορφιά άφθονων Terra Byte σε ένα flash disk… τσέπης: το εξωτικό γαλάζιο του Ιονίου πανταχού παρόν, λόφοι πνιγμένοι στα ελιόδεντρα, αμέτρητα κυπαρίσσια, μοναδικά τοπία κλεισμένα μεταξύ βουνού και θάλασσας. Πέντε χιλιόμετρα από τον Γάιο, ο Λογγός, κτισμένος ανάμεσα σε πευκοδάση και ελαιώνες, είναι το αγαπημένο μέρος όσων αναζητούν τη ρομαντική απομόνωση. Στο βόρειο ακρωτήρι του νησιού, η Λάκκα, ατενίζει το πέλαγος από το βαθύτερο σημείο του κόλπου που την προστατεύει. Το μικρό νησάκι των Αντίπαξων, κλέβει την παράσταση με τους απέραντους αμπελώνες του και δύο από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας: το Βουτούμι και τη Βρίκα. Πανέμορφων παραλιών συνέχεια στον Πλάνο στον Βορρά, στο καταπράσινο Κηπάδι, στο Μογγονήσι, τη Γλυφάδα και το Κηπιάδι.

Πού θα μείνετε: Στο Harry's Studios στον Γάιο σε κλιματιζόμενα στούντιο με μπαλκονάκι (από 63€ για ένα δίκλινο), στα κλιματιζόμενα δωμάτια του Seven Islands, επίσης στον Γάιο (60€ για ένα στούντιο με θέα θάλασσα) και στο Amfitriti Hotel & Studios στη Λάκκα, δίπλα στην ομώνυμη παραλία (από 90€ για ένα superior δίκλινο με θέα θάλασσα και μπαλκόνι).

Πού θα φάτε: Στον Βασίλη στο Γάιο, μια από τις τοπ ταβέρνες του νησιού, για σούπερ θαλασσινά και μεζέδες με δημιουργικές πινελιές όπως ταρτάρ τόνου με καρπούζι και σαγανάκι με σάλτσα σύκου, στον Άκη επίσης στο Γάιο για ωραίες μακαρονάδες και κοκτέιλ με θέα και στον Νάσο στο Λογγό για μύδια αχνιστά και ολόφρεσκο ψάρι.

Περισσότερα για τους Παξούς από τον εξωτερικό μας συνεργάτη Ιάσωνα Τάπα εδώ

Χάλκη για… χρυσό

Ένα από τα δύο «αδερφάκια» της Ρόδου (μαζί με την Τήλο), η Χάλκη διαθέτει ένα κουκλίστικο λιμανάκι - από τα ομορφότερα του Αιγαίου – και έναν μοναδικό οικισμό, το Νημποριό, το οποίο απαρτίζεται από δεκάδες σπιτάκια σε κάθε χρώμα που μπορείτε να φανταστείτε. Στην πολύχρωμη αυτή παλέτα, οι μέρες εδώ περνούν χαλαρά και ήρεμα, με τις βόλτες να επικεντρώνονται στο όμορφο δημαρχείο, τον οικισμό με τα πέτρινα αρχοντόσπιτα και το ακατοίκητο σήμερα Παλιό Χωριό, περί τη μία ώρα περπάτημα, με σούπερ ηλιοβασίλεμα από το φρούριο των ιπποτών. Οι 4 τροχοί είναι περιττοί εδώ, μιας και η κοντινότερη παραλία, η ήρεμη αμμουδιά του Πόνταμου και το γειτονικό Καλό Πηγάδι απέχουν μόλις ένα δεκάλεπτο με τα πόδια, ενώ οι υπόλοιπες, πανέμορφες ακτές προσεγγίζονται με καϊκι: το Γιάλι, η Τραχιά και η Αλιμνιά, προσφέρουν σούπερ καλοκαιρινές εικόνες με χρώματα από όλη την παλέτα του μπλε. Το καρτποσταλικό σκηνικό συμπληρώνει μια βόλτα στο μοναδικό δρόμο που διατρέχει το νησί, όπου το νησί αποκαλύπτει την άγρια, «πέτρινη» ομορφιά του. Must επίσης και το πανηγύρι στις 29 Αυγούστου στη Μονή του Αγίου Ιωάννη.

Πού θα μείνετε: Στο πετρόκτιστο Bright Sun Villas με τα κομψά και πλήρως εξοπλισμένα στούντιο (από 80€ για ένα deluxe studio), στα καταλύματα Anna's House με μπαλκονάκι ή αίθριο με θέα θάλασσα (από 76€ για ένα διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων με θέα θάλασσα) και στο Halkis Muses,  σε διαμερίσματα με μπαλκόνι και θέα θάλασσας πάνω στο λιμάνι (120€ για ένα δίκλινο).

Πού θα φάτε: Μετρημένα στα δάχτυλα τα ταβερνάκια εδώ, με τη Μαύρη Θάλασσα να ξεχωρίζει για το υπέροχο χαλκίτικο γαριδάκι και τους φρέσκους ψαρομεζέδες της και το Remezzo για ωραιότατα μαγειρευτά αλλά και πίτσα και μακαρόνια σε δημιουργικές παραλλαγές. Για πρωινό, οπωσδήποτε μια βόλτα από τον φούρνο του Δημήτρη για σούπερ μπουγάτσα και τυρόπιτα με θυμάρι.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v