Τα καλύτερα στο Βουκουρέστι

Τα αξιοθέατα, το φαγητό, τα κάστρα της Τρανσυλβανίας και όλα όσα αξίζει να δείτε σε έναν ιδιαίτερο προορισμό των Βαλκανίων.
Τα καλύτερα στο Βουκουρέστι
του Γιώργου Κόκουβα

Είναι το Βουκουρέστι το «κρυμμένο διαμάντι» των Βαλκανίων; Ή μήπως το «Μικρό Παρίσι» της Ανατολικής Ευρώπης; Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί και οι τουριστικοί οργανισμοί αρέσκονται να εφευρίσκουν τέτοια φανταχτερά προσωνύμια, αλλά τις περισσότερες φορές καταφέρνουν να κάνουν έναν προορισμό γνωστό για κάτι που δεν είναι, και να παραγνωρίζουν αυτό που πραγματικά είναι.

Όχι, η ρουμανική πρωτεύουσα δεν είναι το Μικρό Παρίσι. Για την ακρίβεια, δεν είναι ούτε «μικρό» (μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης), ούτε «Παρίσι» (τα αρχοντικά κτίρια της Μπελ Επόκ που του χάρισαν αυτό το προσωνύμιο προ αιώνος δεν είναι πια και τόσο... αρχοντικά). Μην περιμένετε γραφικές γειτονιές και κουκλίστικες γωνιές, το Βουκουρέστι δεν φημίζεται για τέτοια σκηνικά. Αντ’ αυτού, θα βρείτε μπροστά σας μια δυναμική, πολύβουη πόλη.



Θα δείτε την αστική αποτύπωση του – μάλλον γνώριμου και στα μέρη μας – διλήμματος ανάμεσα στη δυτική και την ανατολίτικη ταυτότητα. Θα δείτε τον όψιμο καπιταλισμό να παλεύει με την κομουνιστική αισθητική. Την μεγαλομανία του Τσαουσέσκου «σκαλισμένη» στα μάρμαρα του δεύτερου μεγαλύτερου κτιρίου του πλανήτη αλλά και την εγκατάλειψη των γειτονιών του κέντρου. Τα φασαριόζικα mainstream café να παίζουν βαλκανικά beat στη διαπασών, πλάι σε κομψά βουλεβάρτα που οδηγούν σε σκοτεινές συνοικίες, στις οποίες όμως όλο και κάποιο hipster στέκι θα εμφανιστεί για να βάλει λίγο 21ο αιώνα στην ομολογουμένως περίπλοκη εξίσωση της πόλης.

Μπορεί να τη λατρέψετε, μπορεί να τη μισήσετε. Αυτό όμως που θα αναγνωρίσετε στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας είναι πως, μετά τις αντίρροπες διαδρομές στις οποίες την οδήγησε η Ιστορία της, προσπαθεί να ανακάμψει με δυναμικό τρόπο, να βρει τον χαρακτήρα της και να μπει στον χάρτη των ταξιδιωτικών προορισμών. Και το γεγονός ότι ακόμα δεν τα έχει καταφέρει απόλυτα, αλλά βρίσκεται σε αυτή την τροχιά, χαρίζει στην εμπειρία ενός ταξιδιού στο Βουκουρέστι την προστιθέμενη αξία της «ανακάλυψης». Χωρίς να παραβλέπουμε βέβαια ότι είναι ακόμη αρκετά φθηνό σε σχέση με τις… ευρωζωνικές πρωτεύουσες, και ότι, δεν απαιτεί μεν περισσότερο από ένα Σαββατοκύριακο για να το γνωρίσεις, αποτελεί δε εξαιρετική βάση για να εξερευνήσετε τα κάστρα και τις κωμοπόλεις της γύρω περιοχής και να συνεχίσετε τις ανακαλύψεις στην Τρανσυλβανία.

Τι να δείτε στο Βουκουρέστι

Η παλιά πόλη



Ένα δίκτυο πεζοδρόμων, ανέγγιχτο από την κατεδαφιστική μανία του Τσαουσέσκου, αποτελεί την πρώτη βόλτα που δοκιμάζει κάθε επισκέπτης της πόλης. Και εδώ επιστρέφει και για την δεύτερη, τη βραδινή του βόλτα, στα δρομάκια που σφύζουν από ζωή και φασαρία, χάρη στα υπαίθρια café, τις pub και τα εστιατόρια που ότι τους λείπει σε αισθητική το κερδίζουν σε βαλκανική πληθωρικότητα. Ανάμεσά τους, θα βρείτε και μερικές από τις πιο ιστορικές εκκλησίες της πόλης, όπως το ορθόδοξο εκκλησάκι της Σταυρουπόλεως στον ομώνυμο δρόμο, καθώς και τα επιβλητικά κτίρια της Εθνικής Τράπεζας και του Εθνικού Μουσείου Ρουμανικής Ιστορίας.

Το «Παλάτι του Λαού»



Ή τουλάχιστον έτσι ονόμασε ο Τσαουσέσκου αυτό το γιγαντιαίο κτίριο που έχτισε στα ‘80s, κατεδαφίζοντας ολόκληρο το κέντρο της πόλης νότια του ποταμού Ντιμποβίτσα και αφήνοντας τους Ρουμάνους στο σκοτάδι – έκοβε το ρεύμα ανά διαστήματα στην πόλη για να εξοικονομήσει χρήματα και να δημιουργήσει το δεύτερο μεγαλύτερο (μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο) κτίριο του κόσμου. Σήμερα, το σοσιαλιστικής αισθητικής παλάτι στεγάζει την ρουμανική βουλή, και αποτελεί το βασικότερο αξιοθέατο της πόλης. Αν θέλετε να το δείτε εκ των έσω, μπορείτε να διαλέξετε την απλή περιήγηση, την υπόγεια διαδρομή, την θέα από την ταράτσα μέσω ανελκυστήρα, ή όλα αυτά μαζί (τιμές 25-45 λέι, ήτοι 5-10€, ανάλογα τον συνδυασμό των tours).

Οι κήποι του Βουκουρεστίου



Από τα δυνατά χαρτιά της πόλης, είναι τα δημόσια πάρκα της, που ομολογουμένως είναι ιδιαίτερα προσεγμένα και πολυσύχναστα την άνοιξη. Ο κήπος Cismigiu είναι ο πιο κεντρικός, γεμάτος περιποιημένους ανθόκηπους και λιμνούλες με ζευγάρια που κάνουν βαρκάδες. Το μεγαλύτερο πάρκο βρίσκεται στα βόρεια της πόλης, είναι το Herăstrău και στα «πόδια» του βρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου, ακριβές αντίγραφο της παριζιάνικης, καθώς και το Μουσείο – Χωριό, μια υπαίθρια μικρογραφία της παραδοσιακής ρουμανικής ζωής. Λίγα μέτρα από το πάρκο βρίσκεται και το Μουσείο των Ρουμάνων Χωρικών, αφιερωμένο στην παραδοσιακή αγροτική ζωή, με εκθέματα για το παρελθόν της χώρας, πριν τις αλλαγές που επέφερε ο Τσαουσέσκου (οι οποίες γίνονται ακόμη πιο σαφείς στα σοσιαλιστικά εκθέματα του υπογείου).

Στα κάστρα του Κόμη Δράκουλα



Δύο κάστρα μας βάζουν σε πειρασμό να επιχειρήσουμε την μονοήμερη απόδραση έξω από τα «τείχη» του Βουκουρεστίου. Το πρώτο είναι αυτό της Sinaia, μιας κουκλίστικης κωμόπολης μιάμιση ώρα από το Βουκουρέστι, με ξύλινα σπιτάκια στη σκιά του Peleş, του παλατιού με τα κρυφά περάσματα και τους α λα Disneyland πύργους. Το άλλο κάστρο λέγεται Bran, διάσημο ως «Κάστρο του Δράκουλα», μέσα στα δάση της Τρανσυλβανίας, και έχει το δικό του δίκαιο μερτικό σε μυστικά περάσματα και πυργίσκους, αλλά αν αναμένετε μυστηριώδη στοιχειά και αιμοσταγή εκθέματα, θα απογοητευθείτε. Το Κάστρο του Μπραν προσεγγίζεται μέσω της μικρής πόλης Μπράσοβ, μια εξαιρετική στάση για καφέ στα μποέμ στέκια του ή για βόλτα στις γειτονιές του που συνδυάζουν αυτοκρατορικό στιλ, μπαρόκ αρχιτεκτονική και σοβιετικές πινελιές.

Πού να φάτε



Οι παραδοσιακές επιλογές:
Στο Hanul lui Manuc και το Caru’ Cu Bere, δύο ταβέρνες-αξιοθέατα στο ιστορικό κέντρο, που απλώνουν υπαίθρια τραπεζάκια στις αυλές ιστορικών κτιρίων του Βουκουρεστίου, των παλαιότερων πανδοχείων της παλιάς πόλης, και σερβίρουν παραδοσιακή ρουμάνικη κουζίνα (must οι σαρμάδες και όλες οι κρεατοφαγικές επιλογές, υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο).
Οι hip επιλογές:
Στο Energiea, με την ξύλινη σάλα και τα τραπεζάκια στο πλατύ πεζοδρόμιο, που σερβίρει τοπικές μπύρες, πειραγμένα burgers και ωραίο κοτόπουλο με πουρέ και λαχανοσαρμά – υπολογίστε περί τα 10-15€ κατ’ άτομο.
Στο Fabrika, σε ένα κρυμμένο στενό με μικρομάγαζα που πωλούν χειροποίητα καλούδια – στα τραπέζια καταφθάνουν πίτες, ζυμαρικά, burgers και σκορδάτη χοιρινή τηγανιά σε οικονομικές τιμές – υπολογίστε περί τα 10€ το άτομο με βαρελίσια μπύρα.
Στην Shift, μία pub με ωραία, λουλουδιασμένη αυλή που σερβίρει χορταστικό brunch με ομελέτες, σάντουιτς και ιταλικές μακαρονάδες (περί τα 10-12€ με κρασί).
Στο Dianei 4, σε μια παλιά μονοκατοικία με βιομηχανική αισθητική, όπου σερβίρονται πιάτα δημιουργικής κουζίνας, ωραίες ποικιλίες αλλαντικών ή τυριών και ακόμα ωραιότερα, οικονομικά κοκτέιλ (περί τα 10-15€ το άτομο).



Για γλυκό ή καφέ, θα καθίσετε στα vintage σαλονάκια ή την κουκλίστικη πίσω αυλή του Ceainaria Infinitea στα δυτικά του κέντρου, στους πάγκους του Origo, του πιο hip café-κοπτείου του κέντρου, ή στα Μ60 και Camera din Fata, δύο γειτονικά café με άψογη urban αισθητική, φρεσκοαλεσμένο καφέ και φοβερά cheesecake (οι καφέδες κυμαίνονται παντού στα 2-3€).

Πού να μείνετε
Στο πολυτελές Park Inn για δωμάτια με όλες τις ανέσεις στο κέντρο, από 68€ τη βραδιά. Στο value for money Ibis κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, από 39€ για το δίκλινο. Στα άνετα, μοντέρνα διαμερίσματα Uptown Residence στα ανατολικά του κέντρου από 42€ το δίκλινο. Στα οικονομικά αλλά καθαρά και φιλόξενα δίκλινα του Grandville στο κέντρο, από 35€ το δίκλινο. Και στα μοντέρνα δωμάτια του ξενοδοχείου Trianon, στο κέντρο της πόλης από 60€.

Πώς θα πάτε
Με τις καθημερινές απευθείας πτήσεις της Ryanair, από 40€ μετ’ επιστροφής, φόρων και χειραποσκευής τον Μάιο. Με τις καθημερινές πτήσεις της Aegean, από 90€ μετ’ επιστροφής, φόρων και χειραποσκευής επίσης τον Μάιο. Με τις πτήσεις της Tarom από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που ξεκινούν από 120€ μετ’ επιστροφής και συμμετέχουν σε προσφορά "δύο επιβάτες με ένα εισιτήριο" για κρατήσεις ως τις 30 Απριλίου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v