Οι καλύτερες βουτιές στην Ήπειρο

Τα εξωτικά Σύβοτα, τα παγωμένα αλλά φαντασμαγορικά ποτάμια, η Πάργα, το Καραβοστάσι και όλα όσα κάνουν την Ήπειρο τον τέλειο καλοκαιρινό προορισμό.
Οι καλύτερες βουτιές στην Ήπειρο
της Ηρώς Κουνάδη 

Συμβαίνει κάτι μαγικό με την Ήπειρο: Ενώ συγκεντρώνει μερικές από τις καλύτερες ηπειρωτικές (και ηπειρώτικες) παραλίες της Ελλάδας, και έχει και τα υπέροχα νερά του Ιονίου να την κορνιζάρουν, ελάχιστος κόσμος τη λογαριάζει σαν επιλογή για τις καλοκαιρινές του διακοπές –σε αντίθεση με την προφανή επιλογή των Κυκλάδων ή τη λιγότερο προφανή αλλά πολύ βολικότερη Πελοπόννησο.

Αυτό, βέβαια, για τις ούτως ή άλλως καταπληκτικές παραλίες της σημαίνει και σχετική έλλειψη πολυκοσμίας. Όχι πως θα τις βρείτε άδειες, απλά αν ο κόσμος τους ήταν ευθέως ανάλογος με την ομορφιά τους, δεν θα έπρεπε να υπάρχει τετραγωνικό ελεύθερο.

Για τους… αρχάριους στα ηπειρώτικα παράλια και για όσους θέλουν μερικούς λόγους παραπάνω για να το αποφασίσουν, το top-7 που ακολουθεί μιλά από μόνο του.

Καραβοστάσι
Πού; 22 χιλιόμετρα νότια από τα Σύβοτα

Ακόμα και αν δεν έχετε βουτήξει ποτέ στα ανοιχτογάλαζα νερά της, την θυμάστε από τη θρυλική διαφήμιση του Nescafe με τα άλογα. Είναι εκείνη η τεράστια παραλία που συνδυάζει χρυσαφένια άμμο και πολύχρωμα βότσαλα. Τα παγωμένα νερά του ποταμού Παραμυθιώτη καταλήγουν στην θάλασσα, χωρίζοντας την παραλία στα δύο, ενώ αν ακολουθήσετε το μονοπάτι μέσα από το φουντωτό πευκοδάσος που την πλαισιώνει θα βρεθείτε στον αρχαιολογικό χώρο του Δυμόκαστρου, για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στο απέραντο τιρκουάζ του Ιονίου.

Μπέλα Βράκα
Πού; Στα Σύβοτα, 5 λεπτά οδικώς από το χωριό

Δεν είναι μία, αλλά δύο παραλίες που σχεδόν θα ακουμπούσαν μεταξύ τους, αν δεν τις χώριζε μια στενή, απόλυτα τιρκουάζ λωρίδα θάλασσας. Η μία βρίσκεται στο ηπειρωτικό κομμάτι, λίγο έξω από το χωριό Σύβοτα, και η άλλη, που προεξέχει θαρρείς και τεντώνεται για να τη συναντήσει, είναι η παραλία του μικρού νησιού που ακούει στο όνομα Μουρτεμένο. Περπατάτε μέσα στο νερό, που φτάνει μετά βίας μέχρι το γόνατο, και βρίσκεστε σε έναν παράδεισο με ανοιχτόχρωμη άμμο και φουντωτά καταπράσινα δέντρα που φτάνουν ως το κύμα.

Πισίνα
Πού; Στο νησάκι του Αγίου Νικολάου, απέναντι από τα Σύβοτα

Φωτό: TravelAroundGreece.blogspot.gr
Η έτερη παραλία-σταρ στα Σύβοτα δεν βρίσκεται ακριβώς στα Σύβοτα, αλλά στο μικρό ακατοίκητο νησάκι του Αγίου Νικολάου, απέναντί τους. Το όνομά της δεν είναι καθόλου τυχαίο: Τα νερά της είναι τόσο τιρκουάζ και σμαραγδένια, και ταυτόχρονα τόσο διάφανα, που δημιουργούν την αίσθηση ότι κολυμπάς σε κανονικότατη πισίνα. Η παραλία είναι στρωμένη με χοντρή άμμο, και ψιλό βοτσαλάκι σε σημεία, ενώ τα βράχια στο πίσω μέρος της προσφέρουν απλόχερα σκιά τις ώρες που χρειάζεται περισσότερο: από το μεσημεράκι και μετά. Στην Πισίνα θα βρεθείτε με βαρκάκι από τα Σύβοτα (υπολογίστε 5€ το άτομο για το πήγαινε-έλα).

Μονολίθι
Πού; 10 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα

Η χρυσαφένια αμμουδιά του εκτείνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, στο ιλιγγιώδες μήκος των εικοσιπέντε συνεχόμενων χιλιομέτρων. Κορνιζάρεται, δε, από ένα καταπράσινο δάσος από τη μια και τα βαθιά, κρυστάλλινα και παγωμένα νερά του Ιονίου από την άλλη. Είναι η αγαπημένη ηπειρώτικη παραλία των ιστοριοδιφών, λόγω εγγύτητας στην καταπληκτική Νικόπολη του Οκταβιανού Αύγουστου. Και έχει, βέβαια, χώρο τόσο για τους λάτρεις της οργάνωσης όσο και για τους φίλους της απομόνωσης, που θέλουν να απλώσουν μόνο την πετσέτα τους στην άμμο.

Σαρακήνικο
Πού; 19 χιλιόμετρα από την Πάργα

Η φωτογραφία που έχετε στο μυαλό σας οι περισσότεροι για την Πάργα, εκείνος ο κυκλικός ορμίσκος με τα τιρκουάζ νερά που «κλείνει» με ένα καταπράσινο λοφάκι είναι στην πραγματικότητα το Σαρακήνικο. Λιλιπούτεια, λευκά βοτσαλάκια, υπέροχα νερά και ένας ελαιώνας στο πίσω μέρος της συνθέτουν το παζλ μιας παραλίας-όνειρο.

Μέγα Ντράφι
Πού; Ανάμεσα στα Σύβοτα και την Πέρδικα (5 χιλιόμετρα από την Πέρδικα)

Φωτό: Romia News 
Υπέροχα, σμαραγδένια νερά, ολόλευκα βότσαλα και φουντωτή βλάστηση που φτάνει σχεδόν ως το κύμα. Το Μέγα Ντράφι είναι, στην ουσία, τρεις διαφορετικές παραλίες: Η πρώτη με τις ξαπλώστρες και την λαοπλημμύρα της, η δεύτερη στην οποία έρχονται περπατώντας το μονοπάτι ή κολυμπώντας αυτοί που θέλουν λίγη περισσότερη ησυχία, και η τρίτη, η αγαπημένη των ερημιτών, που προσεγγίζεται μόνο κολυμπώντας.

Και οι βουτιές συνεχίζονται…

Όσο υπέροχες και αν είναι οι παραλίες της Ηπείρου, και όσο καταπληκτικά τιρκουάζ και σμαραγδένια τα νερά τους, τις πιο δροσερές βουτιές σε αυτά εδώ τα μέρη τις κάνουμε στα ποτάμια: Στον συγκλονιστικό Αχέροντα, που ενδείκνυται για την πρώτη σας παγωμένη πεζοπορία-σε-ποτάμι (εδώ όλα τα πώς και πότε) και στον λιγότερο εντυπωσιακό, αλλά πάντα όμορφο, Αώο (τα σχετικά, εδώ). Φαντασμαγορικοί σε ομορφιά, αλλά φτωχοί σε νερά τον Αύγουστο, είναι επίσης ο δικαίως σούπερ σταρ Βοϊδομάτης και ο λιγότερο δημοφιλής αλλά πανέμορφος Άραχθος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v