Καβάλα: Ο χαλαρός προορισμός της Μακεδονίας

Προορισμός όχι και τόσο συνηθισμένος, η Καβάλα ενδείκνυται για όσους επιθυμούν λίγες μέρες αληθινής ξεκούρασης μακριά από το άγχος.
Καβάλα: Ο χαλαρός προορισμός της Μακεδονίας
του Θοδωρή Διάκου

Μικρή πόλη με μεγάλη Ιστορία, το… μικρό Μόντε Κάρλο όπως την λένε πολλοί, αναδύεται μέσα από την θάλασσα και υψώνεται αμφιθεατρικά γύρω της. Η Καβάλα είναι ιδανικός προορισμός για ένα χαλαρό σαββατοκύριακο, όπου μπορείς να απολαύσεις βόλτα και καφέ στο γραφικό ιστορικό της κέντρο, φαγητό σ’ ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκι και, πιο αργά, τσίπουρο με μεζεδάκι σ’ ένα από τα διάσπαρτα μαγαζάκια μέσα στα φωτισμένα στενά της.

Η Παλιά Πόλη

Ξεκινάμε – προφανώς – ανηφορικά, και κατευθυνόμαστε προς την παλιά πόλη· στο κατώφλι της βλέπουμε τις εντυπωσιακές Καμάρες, το μεσαιωνικό υδραγωγείο της πόλης, που εκτείνεται 280 μέτρα και αποτελείται από 60 αψίδες. Στην κορυφή της παλιάς πόλης δεσπόζει το οθωμανικό Φρούριο, στο οποίο μπορούμε να μπούμε για να το θαυμάσουμε από κοντά, και που στο μικρό του ανοιχτό θέατρο διοργανώνονται συχνά θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Τα νεοκλασικά σπίτια και οι πέτρινοι δρόμοι φέρνουν αέρα άλλης εποχής καθώς περπατάμε προς το τέλος του δρόμου και την εκκλησία της Παναγίας. Εκεί είναι μια καλή ευκαιρία να απολαύσουμε ολόκληρη την πόλη στο… πιάτο από τις επάλξεις του κάστρου, και ακόμα καλύτερα αν την συνοδεύσουμε με ένα καφεδάκι στο μπαλκόνι του καφέ Μπρίκι.

Δεν παραλείπουμε μια επίσκεψη στο κονάκι του Μεχμέτ Αλή, του σουλτάνου της Αιγύπτου που γεννήθηκε στην Καβάλα. Το διώροφο οίκημα λειτουργεί σαν μουσείο και στην μικρή πλατεία δίπλα του δεσπόζει το εντυπωσιακό μπρούντζινο άγαλμα που τον απεικονίζει έφιππο. Αν νιώθουμε αρκετά περιπετειώδεις, κατεβαίνουμε τα σκαλάκια για να αράξουμε στα βράχια δίπλα στη θάλασσα με μια μπύρα στο χέρι.

Ένα θέατρο με μεγάλη Ιστορία

Πρέπει όμως να περάσουμε και από το πιο σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο της ανατολικής Μακεδονίας, το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Ούτε μισή ώρα με το αυτοκίνητο έξω από την πόλη (15 περίπου χιλιόμετρα), θα φτάσουμε στο χωριό Κρηνίδες, που στεγάζεται, αναστηλωμένο στο παλιό του μεγαλείο, το σπίτι ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ θεάτρου και μουσικής. Οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, για να αποκαλυφθούν ακόμα μεγαλύτεροι θησαυροί της αρχαίας μας Ιστορίας. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο είναι 4 ευρώ, ενώ για τους μαθητές και φοιτητές εντελώς δωρεάν.

Το μαγευτικό μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας

55 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στο Παγγαίο Όρος, δεσπόζει η επιβλητική Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, που στέκεται εκεί επί αιώνες. Ασχέτως του πόσο σας ενδιαφέρει το θρησκευτικό δέος, σίγουρα δεν θα μείνετε ασυγκίνητοι μπροστά στην εκθαμβωτική θέα από την πλαγιά του βουνού στο υψόμετρο σχεδόν του ενός χιλιομέτρου.

Και από θάλασσα;
Τώρα που φτιάχνει και ο καιρός, δεν χρειάζεται πολλή σκέψη. Παίρνουμε το αυτοκίνητο και φεύγουμε για Αμμολόφους, την πανέμορφη, ατελείωτη παραλία πίσω από το χωριό της Νέας Περάμου.

Την καλοκαιρινή σεζόν, καθόμαστε με την άνεσή μας σε ένα από τα δεκάδες beach bars, ή βρίσκουμε κάποια πιο… απόμερη γωνιά και στήνουμε την ομπρέλα μας.

Πού θα φάμε;

Δίπλα στο λιμάνι, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης, η ταβέρνα Πάνος - Ζαφείρα μας περιμένει για ολόφρεσκο, ντόπιο ψαράκι και θαλασσινά, αλλά και κρεατικά της ώρας, με τις τιμές να φτάνουν τα 15-20€ το άτομο. Για κάτι πιο ελαφρύ και παρεΐστικο, λίγο πιο κάτω το ταβερνάκι Παραλιακόν με τους νόστιμους μεζέδες, και τις τιμές να μην ξεπερνούν τα 10€ το άτομο. Για ακόμα πιο παραδοσιακές καταστάσεις, το ταβερνάκι Η Δραχμούλα έχει νόστιμο κρέας και καλό κρασί, και όλα αυτά σε τιμές… δραχμής!

Για τσιπουράκι και μεζέ θα κατευθυνθούμε προς την γειτονιά του Άγιου Νικόλα, και θα κάτσουμε είτε στο Σούσουρο, είτε στο γραφικό και άκρως φοιτητικό Γοργόνες και Μάγκες, με συχνό live ρεμπέτικο και λαϊκό. Και στα δύο μαγαζιά δεν θα δώσετε πάνω από 12€ το άτομο.

Πάμε για ποτό;

Ίσως η Καβάλα δεν είναι ξακουστή για την νυχτερινή ζωή της, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχουμε να προτείνουμε όμορφα μαγαζιά για κάθε γούστο.

Στο πιο κεντρικό σημείο της Καβάλας μας περιμένει η Μυροβόλος Άνοιξις, ένα από τα παλιότερα στέκια της πόλης, με έντεχνο πρόγραμμα και μίνι συναυλίες αρκετές φορές τον μήνα, και το ποτό να κυμαίνεται στα 4-7€. Λίγο πιο δίπλα, στο σχετικά καινούριο Nouvelle Vague θα χαλαρώσουμε με funk, και θα απολαύσουμε πεντανόστιμη σπιτική λεμονάδα ή ένα τεράστιο ποτήρι σανγκρία για 4 μόνο ευρώ.

Με πιο χορευτική διάθεση, δίπλα στις Καμάρες, το Dèrelicte έχει τα καλύτερα κοκτέιλ της πόλης, μόνο με 5€, ενώ τα πιο… ροκ παιδιά θα κατευθυνθούν αμέσως στην Brickwall Pub, που μπορούν να διαλέξουν μέσα απ’ την μεγάλη γκάμα από μπύρες, σε τιμές από 3-8€.


Διαμονή
-Στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, το ξενοδοχείο Εσπέρια βρίσκεται κυριολεκτικά πέντε λεπτά με τα πόδια από τα περισσότερα μέρη που θα θελήσετε να επισκεφθείτε, και το δίκλινο δωμάτιο με δωρεάν wi-fi και πρωινό ξεκινάει από τα 42€.

-Λίγο παρακάτω, αλλά στον ίδιο δρόμο, βρίσκεται και το ξενοδοχείο Ωκεανίς, που παρέχει wi-fi και πρωινό, και οι τιμές του δίκλινου δωματίου κυμαίνονται στα 40€.

-Το τετράστερο Ξενοδοχείο Εγνατία, πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης, είναι από τα παλιότερα και πιο δημοφιλή ξενοδοχεία της Καβάλας. Ο μπουφές του πρωινού, καθώς και τα δύο εστιατόριά του σερβίρουν προσεγμένα γεύματα. Η τιμή για το δίκλινο δωμάτιο με θέα στο βουνό είναι 70€, ενώ με θέα στην θάλασσα ανεβαίνει στα 80€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v