Norilsk: Φωτο-βόλτα στη βορειότερη πόλη του κόσμου

Μια παγωμένη βόλτα, μέσα από 23 φωτογραφίες, στην βορειότερη πόλη της Σιβηρίας, ένα πρώην γκουλάγκ όπου ο ήλιος δύει… σε έξι εβδομάδες.
Norilsk: Φωτο-βόλτα στη βορειότερη πόλη του κόσμου
της Ηρώς Κουνάδη

Λέγεται Norilsk, βρίσκεται στη Σιβηρία, στην επαρχία του Krasnoyarsk για την ακρίβεια, και είναι η βορειότερη πόλη του κόσμου. Είναι, επίσης, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη εντός του αρκτικού κύκλου, μετά το Murmansk, με 175.365 κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν… 270 άσπρες μέρες τον χρόνο. Οι χιονοθύελλες διαρκούν περί τις 130 μέρες τον χρόνο, ενώ η μέση θερμοκρασία κινείται στους -13 βαθμούς Κελσίου, με το ιστορικό χαμηλό να αγγίζει τους -53! Δροσιστήκατε, ή ακόμα;

Αν βρισκόσασταν αυτές τις μέρες στο Norilsk, δεν θα βλέπατε ούτε ένα ηλιοβασίλεμα. Ο ήλιος του μεσονυχτίου λάμπει (ή τέλος πάντων μεσουρανεί) για έξι συνεχόμενες εβδομάδες κάθε καλοκαίρι. Αυτό, βέβαια, σημαίνει αντίστοιχα ότι για έξι συνεχόμενες εβδομάδες τον χειμώνα –μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου– δεν ανατέλλει ποτέ.

Οι λάτρεις των πολικών θερμοκρασιών, πάντως, μην βιαστείτε να μετακομίσετε εκεί: Το Norilsk μπορεί να έχει… δροσιά, έχει όμως και βαριά ατμόσφαιρα –κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η πόλη ιδρύθηκε το 1935, ως κέντρο του Στρατοπέδου Διορθωτικής Εργασίας Norillag, ενός από τα γκουλάγκ της Σιβηρίας, για να στεγάσει στις χαρακτηριστικές σοβιετικές πολυκατοικίες που επιβιώνουν μέχρι σήμερα 1.200 κρατούμενους, οι οποίοι έχτισαν ένα συγκρότημα εξόρυξης και μεταλλουργίας, και άρχισαν να δουλεύουν στην εξόρυξη νικελίου και χαλκού. Το 1951, ο πληθυσμός του στρατοπέδου άγγιζε τους 72.500 πολιτικούς κρατούμενους που δούλευαν στα ορυχεία και τα μεταλλεία. Όταν το στρατόπεδο έκλεισε, στις 22 Αυγούστου του 1956, κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να μείνουν στο Norilsk.

Σήμερα, στο Norilsk βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα νικελίου, χαλκού και παλλάδιου στον κόσμο, τα οποία υπολογίζονται σε 1,8 δισεκατομμύρια τόνους. Υπάρχουν, επίσης, σημαντικά αποθέματα άνθρακα, κοβαλτίου και λευκόχρυσου. Η εξόρυξη και επεξεργασία των μεταλλευμάτων που γίνεται επιτόπου κάνει το Norilsk μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου: Η όξινη βροχή και το νέφος είναι καθημερινότητα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 1% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του θείου προέρχεται από το Norilsk.

Κάντε κλικ στο Photo Gallery, επάνω, και ακολουθήστε μας σε μια παγωμένη βόλτα σε μια από τις πιο γοητευτικά παράξενες πόλεις του πλανήτη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v