Νάξος: Τα best of αξιοθέατα και παραλίες

Επιστρέφουμε στην όμορφη Κυκλάδα και απολαμβάνουμε βόλτες, επισκέψεις και βουτιές στα… καλύτερα του νησιού.
Νάξος: Τα best of αξιοθέατα και παραλίες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Θέλετε ήσυχες παραλίες; Έχει. Θέλετε βαβούρα και κοσμικότητα; Έχει. Θέλετε βόλτες με ιστορία αιώνων; Έχει και από αυτό. Η Νάξος έχει κάτι για όλους και αυτό την κατατάσσει στα πιο δημοφιλή και αγαπημένα νησιά των Κυκλάδων.

Αν λοιπόν έχετε σκοπό να την επισκεφτείτε αυτό το καλοκαίρι, τότε… οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τα καλύτερά της.

Best of αξιοθέατα


Το χαρακτηριστικότερο ορόσημο – σήμα κατατεθέν του νησιού, δεν είναι άλλο από την Πορτάρα.
Πρόκειται για τη μεγάλη μαρμάρινη πύλη, τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα, και -όπως κάθε πόρτα- βρίσκεται στο κατώφλι του νησιού, για να υποδέχεται τους επισκέπτες της. Για τους ρομαντικούς, η Πορτάρα μοιάζει με τεράστια κορνίζα στον ορίζοντα και δεν είναι λίγοι αυτοί που μαζεύονται εκεί το ηλιοβασίλεμα για να θαυμάσουν τον ήλιο μέσα από αυτό το αιώνιο πλάνο.

Άξια μνείας… αρχαιολογικής είναι επίσης το ιερό της Δήμητρας, ένας καλά διατηρημένος ναός, κοντά στο χωριό Σαγκρί, καθώς και οι Κούροι, τα γιγαντιαία αγάλματα που κείτονται μισοτελειωμένα στα νταμάρια της Νάξου. Τους δύο από αυτούς θα τους βρείτε στο χωριό Μέλανες και τον τρίτο (ύψους 10,10 μέτρων) στο χωριό Απόλλωνας.

Φωτό: hannansontour-Flickr

Άρωμα μεσαίωνα αποπνέει η βόλτα στο Ενετικό Κάστρο της Χώρας, το οποίο κατοικείται ανελλιπώς από την εποχή που χτίστηκε. Οι στενοί ανηφορικοί του δρόμοι οδηγούν στο ψηλότερο σημείο του, όπου βρίσκονται η Εμπορική Σχολή, η Καπέλα Καζάτζα, ένα παρεκκλήσι του 13ου αιώνα και η Σχολή των Ουρσουλινών. Η Εμπορική Σχολή, στην οποία φοίτησε και ο Νίκος Καζαντζάκης, έχει μετατραπεί σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, όπου ξεχωρίζει η συλλογή των πρωτοκυκλαδικών μαρμάρινων ειδωλίων, καθώς και οι πλούσιες σε αγγεία συλλογές της μυκηναϊκής και της γεωμετρικής περιόδου.

Φωτό: p_evripiotis-Flickr

Στο Ενετικό Μουσείο Domus della Rocca Barozzi, πέρα από μια ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή της ομώνυμης οικογένειας, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τους ήχους του καθιερωμένου Domus Festival.

Στην καρδιά της ορεινής Νάξου τώρα, ξεχωρίζει το ”Μαρμάρινο Χωριό”, η Απείρανθος, για την εξαίσια αρχιτεκτονική της μορφή που διατηρείται ανέπαφη από τα ενετικά χρόνια, αλλά και για το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων, τα ήθη και τα έθιμά τους. Ένα αυθεντικό χωριουδάκι με γραφικά καλντερίμια, εντυπωσιακά σπίτια, τα περισσότερα φτιαγμένα από μάρμαρο και μπόλικους πολιτισμικούς χώρους προς επίσκεψη όπως το Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Γεωλογικό Μουσείο, η Βιβλιοθήκη και ο Υφαντουρικός Συνεταιρισμός Γυναικών.

Εξίσου όμορφο είναι και το Γαλανάδο, ένα μικρό χωριουδάκι με θέα στην πεδιάδα του Λιβαδιού και την Χώρα. Στην νότιά του πλευρά, δεσπόζει ο ιδιωτικός ενετικός Πύργος του Μπελώνια. Επίσης, μην παραμελήσετε να επισκεφτείτε και το Φιλώτι, με την έντονη ζωή και την πανέμορφη Παναγία τη Φιλώτισσα, την Κόρωνο, χτισμένη στην κοιλάδα του ομώνυμου βουνού και τη Δαμαριώνα, με τα παλιά αρχοντικά. Όταν βρεθείτε εκεί, κάντε μία στάση σε κάποια πλατεία, καθίστε σε ένα από τα καφενεδάκια και δοκιμάστε το διάσημο κρασί της ορεινής Νάξου.

Αν έχετε όρεξη για εξερεύνηση, τότε ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία τις ναξιώτικης υπαίθρου δεν είναι άλλο από το Σπήλαιο του Ζα,  στις πλαγιές του Ζα κοντά στο χωριό Φιλότι. Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες και ιστορία αιώνων χαρακτηρίζουν το εν λόγω σπήλαιο, το οποίο σύμφωνα με την μυθολογία αποτέλεσε τόπο γέννησης του Δία.

Παραλίες για… όλα τα γούστα

Ωραία τα αξιοθέατα του νησιού, όμως από παραλίες τι… παίζει; Παραπονεμένοι δεν θα μείνετε, αφού η Νάξος έχει μια πραγματικά τεράστια ακτογραμμή γεμάτη παραλίες για κάθε γούστο: απομονωμένες, κοσμικές, ήσυχες, κοσμοπολίτικες, οργανωμένες και… ανεμοδαρμένες.
Μόλις τρία λεπτά από την πόλη της Νάξου, βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος, με τη μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά, τα beach bars και τα θαλάσσια σπορ που προσελκύουν κυρίως του νεώτερους. Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα βρίσκεται η παραλία Άγιος Προκόπιος, με φυσική συνέχεια του την διάσημη παραλία της Αγίας Άννας. Και οι δύο χαρακτηρίζονται από τα πεντακάθαρα νερά τους, την χοντροκομμένη άμμο τους και τους καταπράσινους κέδρους, που μοιάζουν να έχουν φυτρώσει μέσα της, δημιουργώντας ένα σκηνικό εξωτικό.

Φωτό: Robert Hill-Flickr
Κάποιοι, ωστόσο, υποστηρίζουν πως ακόμα καλύτερη από τον Άγιο Προκόπη και την Αγία Άννα, είναι η τρίτη στη σειρά παραλία της Πλάκας, με τα καταγάλανα νερά και την εντυπωσιακή αμμουδιά των τεσσάρων (!) χιλιομέτρων, ενώ άλλοι προτιμούν το πολυσύχναστο Αλυκό (14 χιλιόμετρα από την Χώρα), με τους εξωτικούς αμμόλοφους και τους υπεραιωνόβιους κέδρους.

Οι λάτρεις του surfing πάντως, οφείλουν να γνωρίζουν πως ιδανικές συνθήκες αέρα και κύματος θα βρουν στην αμμουδερή παραλία της Παρθένου (16 χιλιόμετρα από την χώρα), αλλά και στη Μικρή Βίγλα στην δυτική ακτή του νησιού. Όσοι αναζητούν ηρεμία θα πρέπει να προτιμήσουν το γραφικό Πυργάκι (18 χιλιόμετρα από τον χώρα), ενώ ο Απόλλωνας (35 χιλιόμετρα από την Χώρα), που βρίσκεται μπροστά από το ομώνυμο ψαροχώρι, προσφέρεται για κολύμπι μόνο στους πολύ τολμηρούς, που δε θα διστάσουν να δώσουν μάχη με τα κύματα.

Για πιο μοναχικές βουτιές, στην ανατολική πλευρά με κατεύθυνση προς τα βόρεια θα βρείτε τον Καλαντό σε έναν όμορφο κολπίσκο (42 χιλιόμετρα), τον Πάνορμο (η πιο απομακρυσμένη ακτή του νησιού, 54 χιλιόμετρα από την Χώρα), τον Κλειδό με τους μαγευτικούς του κολπίσκους και την Ψιλή Άμμο (45 χιλιόμετρα από την Χώρα), ενώ στα βορειοδυτικά εξίσου ήσυχος είναι ο Όρμος Αμπραάμ, μια μικρή αμμουδιά μεταξύ της Χώρας και του Απόλλωνα.

Φωτό: Emily1989-Flickr
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την διαμονή, τις εξόδους και τις βόλτες σας στη Νάξο σε παλαιότερο αφιέρωμα του In2life.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v