Τορίνο: Ο ιταλικός βορράς είναι… molto bene

Μια συναυλία των Black Keys υπήρξε η αφορμή για ένα ταξίδι - αστραπή στη βιομηχανική αυτή πόλη του ιταλικού βορρά, έναν παρεξηγημένο και άκρως ελκυστικό προορισμό, όπου σίγουρα κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε.
Τορίνο: Ο ιταλικός βορράς είναι… molto bene
του Νικόλα Γεωργιακώδη

- Ρε, κάνουν περιοδεία οι Black Keys στην Ευρώπη!
- Σοβαρά;
- Έρχονται και Ιταλία, στο Τορίνο!
- Ωραία είναι εκεί;
- Δεν έχω ιδέα.
- Οκ, φύγαμε!

Κάπως έτσι προγραμματίστηκε η ολιγοήμερη εκδρομή μας στο Τορίνο. Mια βιομηχανική πόλη στην «γκουρμέ» επαρχία του Piedmont, η οποία μπορεί να μην έχει την αίγλη της Ρώμης ή το εμπορικό γόητρο του Μιλάνου, όμως με την εντυπωσιακή της αρχιτεκτονική, τα εξαιρετικά μουσεία, τις τεράστιες πλατείες και την… σινεφίλ της ατμόσφαιρα κατάφερε να μας κερδίσει και να μας κάνει να μετανιώσουμε που δεν την είχαμε ανακαλύψει νωρίτερα. Ένα όμως είναι σίγουρο: στην επόμενη ευκαιρία (ή συναυλία στο στάδιο Palaolimpico) θα την επισκεφτούμε ξανά, μιας και πρόκειται για έναν αρκετά οικονομικό και άκρως ελκυστικό προορισμό.

Dove vanno per la città? (Από πού πάνε για την πόλη;)

Εντυπωσιακά κτίσματα με μεσαιωνικά χαρακτηριστικά, παλάτια, μεγαλοπρεπέστατες πλατείες και λεωφόροι περικυκλωμένοι από νέο-μπαρόκ κτίρια, πεζοδρόμια σκεπασμένα σαν στοές και πλακόστρωτοι δρόμοι στον «πυρήνα» του, κάνουν το κέντρο της πόλης ξεχωριστό. Μην αφήσετε την μουντάδα του καιρού αυτή την εποχή να σας πάρει από κάτω. Αν έχετε τουλάχιστον τρεις ημέρες να αφιερώσετε στην πόλη, εκείνη θα σας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο. Πώς;

Mole Antonelliana- Musei (Μουσεία)
Κατ’ αρχήν, με τα μουσεία της. Ποιος θα το περίμενε πως ένας μη τουριστικός προορισμός, θα είχε τόσα σημεία καλλιτεχνικού, πολιτισμικού, θρησκευτικού αλλά και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη; Πρώτο και καλύτερο, το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου (Museo Nazionale del Cinema), το οποίο στεγάζεται μέσα στην Mole Antonelliana, το κτίριο – σύμβολο της πόλης.

Στο εσωτερικό του ύψους 170 μέτρων κτίσματος το οποίο εντυπωσιάζει ακόμα και αν το κοιτάς από έξω (δεν το λένε άδικα «Πύργο του Άιφελ του Τορίνο»), ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία του Ιταλικού σινεμά, και όχι μόνο. Πέντε όροφοι γεμάτοι έβδομη τέχνη: θεματικά δωμάτια επηρεασμένα από είδη ταινιών (σπαγγέτι western, τρόμου, επιστημονικής φαντασίας, καρτούν), άνετες πολυθρόνες με ενσωματωμένα ηχεία για να αράξεις και να χαζέψεις τις δεκάδες οθόνες που παίζουν αποσπάσματα ταινιών, κάδρα με φωτογραφίες κινηματογραφικών αστέρων, πρωτότυπες σελίδες σεναρίων και αφίσες. Αν είστε σινεφίλ, θα το λατρέψετε. Πιθανώς να θελήσετε να… μείνετε και μέσα σε αυτό.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα επίσης, διοργανώνονται θεματικές εκθέσεις, όπως για παράδειγμα αυτή που «τρέχει» τώρα και η οποία είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη στο φουτουριστικό αριστούργημα του Fritz Lang «Metropolis». Πριν φύγετε, μην παραλείψετε να πάρετε το lift, το οποίο θα σας ανεβάσει στην κορυφή του κτιρίου και θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης. Το εισιτήριο για το μουσείο και το lift μαζί, κοστίζει 12€.

Δεύτερο must της πόλης, το Αιγυπτιακό Μουσείο (Museo delle Antichità Egizie). Ναι, καλά διαβάσατε, Αιγυπτιακό και μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Η εξαιρετική συλλογή του με αντικείμενα από τον αρχαίο πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις όχθες του Νείλου υστερεί μόνο αν συγκριθεί με εκείνη του Καΐρου ή του Βρετανικού Μουσείου. Από τα κοινά αντικείμενα καθημερινής χρήσης έως τις τοιχογραφίες του "τάφου του Ίτι" , από το σύμπλεγμα του "Τουταγχαμών" και του "Άμμωνος" έως τη σαρκοφάγο του "Πεταμένωφι" , οι συλλογές του καλύπτουν πάνω από τέσσερις χιλιάδες χρόνια ιστορίας του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, μέσα από ένα γοητευτικό ταξίδι στη θρησκεία, την τέχνη και την καθημερινή ζωή της εποχής του Φαραώ.

Η είσοδος κοστίζει 7,5€. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και η πινακοθήκη Sabauda, με σημαντική μεσαιωνική και αναγεννησιακή συλλογή (ξεχωριστή είσοδος 4€).

Το Τορίνο διαθέτει επίσης παλάτια – μνημεία, τα οποία σήμερα στεγάζουν μουσεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το εντυπωσιακό Palazzo Reale στην τεράστια Piazza Castello με τα υπέροχα εκθέματα από την περίοδο του μπαρόκ και του ροκοκό (είσοδος 6,50€), το Palazzo Madama -επίσης στην Piazza Castello - με τα μεσαιωνικά και μπαρόκ δωμάτιά του (είσοδος 7,50€), το Palazzo Cavour, το Palazzina Di Caccia Di Stupinigi και το μεγαλειώδες Museo Nazionale Del Risorgimento Italiano, το μέρος όπου γεννήθηκε το σημερινό Ιταλικό κράτος και έδρα της πρώτης Ιταλικής Βουλής.
To Palazzo Madama

Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά αλλά και ταυτόχρονα από τα πλέον αμφισβητούμενα κειμήλια της καθολικής πίστης, η Ιερά Σινδόνη, το ύφασμα με το οποίο υποτίθεται ότι τυλίχτηκε το σώμα του Ιησού όταν τον κατέβασαν από τον σταυρό, βρίσκεται στο Καθεδρικό Ναό (Duomo) στο κέντρο του Τορίνο. Είναι μάλιστα κλειδωμένο μέσα σε μια αεροστεγή, αλεξίσφαιρη γυάλινη θήκη γεμάτη με αδρανές αέριο. Πάντως, το 1988 ο μύθος γύρω από τη Σινδόνη εξανεμίστηκε, αφού μια εξέταση με τη μέθοδο της χρονολόγησης μέσω ραδιοάνθρακα, έδειξε ότι δεν είναι παλαιότερη από τον 12ο αιώνα.

- Parchi (Πάρκα)
Ακολουθούν τα πάρκα. Το Τορίνο διαθέτει συνολικά 51 πάρκα, το μεγαλύτερο των οποίων είναι το Parco Pellerina, με έκταση άνω των 800 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όμως το γνωστότερο και πιο ειδυλλιακό είναι το Parco Valentino, το οποίο διατρέχει αρκετά χιλιόμετρα από το ανατολικό άκρο της πόλης μέχρι το κέντρο της κατά μήκος του ποταμού Πάδου. Ιδανικό για χαλαρωτικές βόλτες (καιρού επιτρέποντος), το πάρκο περιλαμβάνει στην έκτασή του ένα πιστό αντίγραφο μεσαιωνικού κάστρου ανοιχτό στο κοινό, το περίφημο εστιατόριο San Giorgio και την Κεντρική Σχολή Αρχιτεκτονικής.



Κατά μήκος της όχθης του ποταμού, υπάρχουν επίσης και τα, ιδιαίτερα δημοφιλή στους φοιτητές και την νεολαία της πόλης, μπαράκια της περιοχής Murazzi, το κέντρο της νυχτερινής ζωής της πόλης. Είναι προσβάσιμα από την Piazza Vittorio και δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα με ζωντανή μουσική, φαγητό σε τραπεζάκια έξω, ποτά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το σκηνικό θυμίζει έντονα ελληνικό νησί.

- Piazze (Πλατείες)
Τεράστιες και εντυπωσιακές. Δύο λέξεις αρκούν για να περιγράψεις τις πλατείες της πόλης. Σφύζουν από ζωή καθημερινές και Σαββατοκύριακα, ενώ μετά τον Απρίλιο γίνεται κυριολεκτικά το… έλα να (τις) δεις. Οι αγαπημένες μας ήταν η νεανική Piazza Vittorio – σημείο συνάντησης για τους φοιτητές, η Piazza Castello με το Palazzo Madama και η Piazza San Carlo στο κέντρο της εμπορικής οδού Via Roma (φανταστείτε την Ερμού, στο τριπλάσιο).  Σημειώστε επίσης την τεράστια υπαίθρια αγορά στην πλατεία Porta Palazzo, όπου κάθε Σάββατο περισσότεροι από επτακόσιοι μικροπωλητές στήνουν τους πάγκους τους με κάθε λογής αντικείμενα και τρόφιμα. Εδώ θα βρείτε από φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά τυριά και αλλαντικά, μέχρι οικιακά είδη (είδαμε ακόμα και… ψυγεία) ρούχα και αξεσουάρ.

H εντυπωσιακή Piazza san Carlo

Ηo una Fiat ,facciamo un giro? (Έχω και FIAT, πάμε μια βόλτα;)

Το μεγάλο… καμάρι της τοπικής βιομηχανίας, όπως αντιλαμβάνεται κανείς με μια σύντομη ματιά στην μάρκα των αυτοκινήτων της πόλης, δεν είναι άλλο από την FIAT (Fabbrica Italiana Automobili Torino). Ο ιδρυτής της Gianni Agnelli, γεννήθηκε και πέθανε εδώ, ενώ στον όμιλο Agnelli ανήκει και η ποδοσφαιρική ομάδα της Juventus. Tο παλιό εργοστάσιο της FIAT στο Lingotto ανακαινίστηκε από τον σπουδαίο Renzo Piano, αναγεννήθηκε και σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο, λίγο έξω από την πόλη (στάση Lingotto με το μετρό). Τι βρίσκουμε εδώ;

Δεκάδες μαγαζιά για να ικανοποιήσετε την καταναλωτική σας μανία, μια πίστα δοκιμών στην οροφή όπου γυρίστηκε μία εκ των σκηνών καταδίωξης του “The Italian Job” , ένα σούπερ μάρκετ- εστιατόριο ειδικά για το κίνημα του slow food (περισσότερα εδώ) εν ονόματι Eataly και την Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli. Εδώ θα βρείτε περιοδικές εκθέσεις μοντέρνας τέχνης και 25 μόνιμα έργα, μεταξύ των οποίων πίνακες των Bellotto, Canaletto, Canova, Manet, Matisse, Picasso και Renoir. H είσοδος κοστίζει 7€. Πέντε λεπτά με τα πόδια από το εμπορικό, βρίσκεται το Museo Nationale dell’ Automobile di Torino. Το κτίριο είναι σχέδιο του Gino Zucchi και οι εσωτερικοί χώροι έχουν διαρρυθμιστεί από τον Francois Confino. Τα εκθέματα αποτελούνται από διακόσια αυτοκίνητα που αντιπροσωπεύουν ογδόντα διαφορετικές εταιρείες από το 1769 έως το 1996. Είσοδος 8€.



Cosa mangiare? (Τι θα φάμε;)

Ιερόσυλη ερώτηση αν βρίσκεστε στην Ιταλία, αλλά ας είναι. Η απάντηση λοιπόν είναι απλή: Pizza e Pasta. Για το κάνουμε λιανά, πίτσα και μακαρόνια. Η πόλη είναι γεμάτη πιτσαρίες και τρατορίες με εκπληκτική πίτσα και ζυμαρικά σε τεράστια ποικιλία. Όσον αφορά την πίτσα, μην περιμένετε τις υπερβολές των ελληνικών πιτσαριών. Η ζύμη εδώ είναι λεπτή, πολύ λεπτή και τα υλικά σε κανονικές ποσότητες, χωρίς υπερβολές. Όσον αφορά τα μακαρόνια, ένα είναι σίγουρο: εδώ θα φάτε αληθινή καρμπονάρα, με πανσέτα και μπόλικο αυγό. Όπως θα έπρεπε να είναι δηλαδή. Εξίσου νόστιμο είναι και η Bisteca, η μπριζόλα τους δηλαδή. Είτε παραγγείλετε μοσχάρι είτε χοιρινό θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από την πληθωρικότητα της γεύσης του, έστω και αν δεν είναι αυτό που λέμε “well done”.

Από τις κορυφαίες διευθύνσεις για πίτσα στην πόλη (παραπάνω από εβδομήντα είδη) είναι η Spacca Napoli στο κέντρο της πόλης (υπολογίστε περί τα 12€ ανά άτομο με μπύρα και γλυκό), ενώ εξαιρετική καρμπονάρα, bisteca και πίτσα φάγαμε στο Seven Up (περί τα 20€ ανά άτομο για μια μακαρονάδα, μια πίτσα, δύο μπύρες και μια bisteca).

O «δικός» μας γύρος, εδώ ονομάζεται «κεμπάπ», ψήνεται όπως ο γύρος όμως αποτελείται κατά κύριο λόγο από αρνί και μοσχάρι, σερβίρεται σε σάντουιτς με μπόλικα έξτρα και κοστίζει περί τα 3,5€. Πεντανόστιμο κεμπάπ θα βρείτε στα διάσπαρτα μαγαζάκια Τούρκων μεταναστών στο κέντρο της πόλης. Ξεχωρίσαμε το Belle Epoque και το Horas. Τα περισσότερα κεμπαπτζίδικα της πόλης, έχουν και πίτσα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές (περίπου 2,80€ το μεγάλο κομμάτι).

Μεγαλειώδες κεμπάπ από το Horas

Che cosa berremo? (Τι θα πιούμε;)

Αρχικά, εκπληκτικό espresso παντού. Όπου σταθείς και όπου βρεθείς σίγουρα θα υπάρχει κάποιο καφέ το οποίο θα σερβίρει το δημοφιλές ρόφημα των Ιταλών. Σημειώστε πως φράσεις τύπου «Espresso Freddo» ή «Freddo Capuccino» ναι μεν ακούγονται ιταλικές, όμως θα σας βάλουν σε μεγάλο μπελά αν προσπαθήσετε να παραγγείλετε τους εν λόγω καφέδες. Πολύ απλά, δεν υπάρχουν στην Ιταλία.

Σούπερ mojitos στην La Drogheria στην Piazza Vittorio υπό τους ήχους της electro και της minimal house, πρωτότυπα cocktails (45 παρακαλώ!) με βάση το Αψέντι στο Café 21 στην ίδια πλατεία και τεράστια ποικιλία από ρούμια στο πιο χαλαρό La Rhumerie στην περιοχή San Salvario. Δοκιμάστε οπωσδήποτε σε σφηνάκι το Spiced Rum από την Τζαμάικα (1€) και εμπιστευτείτε τον μπάρμαν για να σας φτιάξει κάποιο cocktail με βάση – τι άλλο;- το ρούμι (5€-6€). Στην ίδια περιοχή, η Via Berthollet θυμίζει αρκετά την πλατεία Καρύτση και έχει μπόλικα μπαράκια στην σειρά (Astoria, DDR) με αρκετά φτηνά ποτά. Πιο ήσυχα μπαράκια θα βρείτε στην περιοχή Quadrilatero romano, κοντά στην Piazza Castello, όπως για παράδειγμα το Tre Galli, το οποίο προσφέρει μεταξύ άλλων και μεγάλη ποικιλία από ιταλικά κρασιά (3€-8€ το ποτήρι). 

Τέλος, μην ξεχάσετε να τιμήσετε το ξακουστό Aperitivo. Τι εστί Aperitivo; Είναι της ίδιας οικογένειας με το αμερικάνικο και λαϊκότερο “happy hour” που υπόσχεται cocktail με έκπτωση, και σημαίνει απεριόριστη κατανάλωση μπουφέ (μπρουσκέτες, αλλαντικά, τυριά, πίτσα, μακαρόνια, σαλάτες και ό,τι άλλο βάλει η φαντασία του σεφ) για να συνοδεύετε το ποτό ή το κρασί σας τις απογευματινές ώρες. Εν ολίγοις, πληρώνετε μόνο το ποτό σας και ό,τι φάτε από τον μπουφέ είναι free. Που θα το βρείτε; Παντού. Από τα κλασσικά μπαρ, μέχρι τα bar restaurant και τα café, κατά προσέγγιση από τις 19.00 μέχρι τις 21.00 κάθε μέρα. Το κόστος κυμαίνεται από 5€ μέχρι 10€, ανάλογα με το μαγαζί. Σύμφωνα με έμπιστες πηγές μας στην πόλη, κατά καιρούς διοργανώνονται και Aperitivo Greco με ελληνική κουζίνα (μουσακάδες κτλ.), τα οποία καταλήγουν σε ελληνικό γλέντι με… Παντελή Παντελίδη (epic win).

E un po 'di storia (Και λίγη ιστορία)

Πρόκειται για αρχαιότατη πόλη, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ. η περιοχή κατοικούνταν από κελτικές φυλές. Η πόλη ιδρύθηκε επισήμως το 29 μ.Χ. από τον Ιούλιο Καίσαρα, με το όνομα Αουγούστα Τζούλια Ταουρινόρουμ, από όπου προέρχεται και το σημερινό της όνομα. Τον 16ο αιώνα, ο Δούκας της Σαβόϊα έγινε κύριος της πόλης, ενώ τον 17ο αιώνα οι απόγονοί του απέκτησαν τον τίτλο του Βασιλιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας και η πόλη έγινε πρωτεύουσα του βασιλείου.

Το 19ο αιώνα η πόλη αποτέλεσε το πνευματικό και πολιτικό κέντρο του κινήματος για την απελευθέρωση της Ιταλίας. Από το 1860 μέχρι το 1864 υπήρξε πρωτεύουσα του βασιλείου της Ιταλίας και για τον λόγο αυτό δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αρχιτεκτονική της, τη ρυμοτομία της, τη διακόσμησή της με αδριάντες, προτομές και ένα σωρό ακόμα λεπτομέρειες.


Perdono, parli inglese? (Συγνώμη, μιλάτε αγγλικά;)

Όπως πιθανώς να γνωρίζετε, οι Ιταλοί όχι μόνο δεν ξέρουν γρι Αγγλικά (άγνωστο γιατί), αλλά αν προσπαθήσετε να τους ρωτήσετε κάτι στην αγγλική γλώσσα στο 90% των περιπτώσεων θα σας απαντήσουν σε άπταιστα… ιταλικά και στο 10% θα σας αγνοήσουν πλήρως. Το περίεργο είναι ότι ακόμα και στα κατ’ εξοχήν τουριστικά μέρη, όπως το Μουσείο του Κινηματογράφου, οι υπάλληλοι είναι τσακωμένοι με την αγγλική γλώσσα. Για να μην χάσετε την ψυχραιμία σας λοιπόν και αρχίζετε να τους βρίζετε στα Ελληνικά ή την γλώσσα τους, ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές «επιβίωσης» στην πόλη:

* Μακριά από τα ταξί. Το ταξίμετρο τρέχει σαν χρονόμετρο και πριν το πάρετε χαμπάρι για μια διαδρομή μισής ώρας θα έχετε πληρώσει 20 ευρώ.

* Η πόλη καλύπτεται επαρκώς από δίκτυο λεωφορείων (και μεταμεσονύκτιων), μετρό και τραμ με συχνά δρομολόγια. Εισιτήρια βγάζετε είτε μέσα στα λεωφορεία, είτε σε σημεία πώλησης καπνού και κοστίζουν 2,50€, ενώ έχουν διάρκεια 90 λεπτά. Σε κάθε στάση υπάρχει κατατοπιστικός χάρτης της πόλης με όλες τις γραμμές. Το μετρό τους έχει λίγες στάσεις και θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε περισσότερο… διακοσμητικό, μιας και δεν εξυπηρετεί όλη την πόλη. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει πρόβλεψη επέκτασής του μέσα στο 2013.

* Τα μουσεία είναι κλειστά τις Δευτέρες.

* Αν έχετε smartphone, εκμεταλλευτείτε στο έπακρον τους χάρτες γιατί δεν θα βγάλετε άκρη με τις κατευθύνσεις που θα σας δώσουν οι Ιταλοί εκτός και αν πετύχετε κάποιον με έφεση στην γλώσσα του σώματος. Επίσης, μερικές εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν πολύ στην περιήγησή σας στην πόλη:

- Bus Torino. Σας εμφανίζει τις κοντινότερες στάσεις από το σημείο που βρίσκετε, όλα τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ και την ακριβή ώρα που θα περάσουν από τη στάση.
- Torino da Gustare. Εμφανίζει τα κοντινότερα εστιατόρια, πιτσαρίες, μπυραρίες και ζαχαροπλαστεία σε χάρτη ανάλογα με την θέση σας.
- Torino Guida Verde Touring.Το ίδιο σχεδόν με το Torino da Gustare, μόνο που σας εμφανίζει επίσης τα κοντινότερα αξιοθέατα και ξενοδοχεία στον χάρτη ή στην οθόνη της κάμερας ανάλογα με την κατεύθυνση που θα την στρέψετε.
- GT T Mobile. Η εφαρμογή του τοπικού… ΟΑΣΑ, με αναλυτικές λεπτομέρειες για το ποιο μέσο θα πάρετε, πότε και από πού ανάλογα με το πού θέλετε να πάτε. Στο πεδίο «start» βάζετε την οδό που βρίσκεστε και στο πεδίο «end» την οδό που θέλετε να πάτε. Επίσης, σας δείχνει σε χάρτη τις κοντινότερες στάσεις λεωφορείων, μετρό και τραμ.

Un doppio per favore (Ένα δίκλινο παρακαλώ)

Οικονομικές επιλογές στο κέντρο της πόλης είναι το NH Ambasciatori (79€ με πρωινό), το Hotel Bologna (70€ με πρωινό) και το San Carlo στην ομώνυμη πλατεία (60€). Πολύ πιο οικονομικό είναι το B&B Hotel έξω από την πόλη (49€), αν και θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα σε συγκοινωνίες για να επισκεφτείτε το κέντρο. Πιο lux επιλογές είναι το Golden Palace αρκετά κοντά στο Αιγυπτιακό Μουσείο (159€) και το Principi di Piemonte στην Piazza Castello (187€ για ένα δίκλινο με πρωινό). Οι τιμές είναι για κρατήσεις μέσω Booking.

Αbbiamo lasciato; (Φύγαμε;)

Δεν υπάρχει απευθείας πτήση από Αθήνα για Τορίνο και οι πτήσεις με ανταπόκριση είναι αρκετά ακριβές. Προτείνουμε λοιπόν, να κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα για Μιλάνο (αεροδρόμιο Malpensa Terminal 1 ή 2) και από εκεί να πάρετε λεωφορείο για το κέντρο της πόλης. Πάμφθηνες πτήσεις για Malpensa έχει η Easyjet αρκεί να κλείσετε εγκαίρως (εμείς βρήκαμε με 100€ ανά άτομο μετ’ επιστροφής), ενώ από το αεροδρόμιο (και από τα δύο terminals) τα λεωφορεία της Sadem (δρομολόγια εδώ) σας πηγαίνουν μέσα σε δύο ώρες στον σταθμό του μετρό Porta Susa στο κέντρο του Τορίνο. Τα εισιτήρια κοστίζουν 20€ για απλή διαδρομή και καλό θα ήταν να βγάλετε και της επιστροφής σας από το πρακτορείο της εταιρείας στο αεροδρόμιο. Αν παρ’ όλα αυτά το ξεχάσετε, μπορείτε να βγάλετε εισιτήρια online με πιστωτική ή στο κεμπαπτζίδικο (!) απέναντι από το κτίριο Palazzo giustizia, πολύ κοντά στον σταθμό Porta Susa.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v