Λεωνίδιο: Πρόβα… Ανάστασης στις παρυφές του Πάρνωνα

Κάνε Πάσχα στο χωριό, προστάζει η γνωστή παροιμία και η Άνοιξη ντύνει με τον πιο γοητευτικό τρόπο το Λεωνίδιο και τα αρκαδικά πέριξ, ώστε να μας πείσει πως η πιο ανέγγιχτη πλευρά της Πελοποννήσου είναι το ιδανικό μέρος για να την τιμήσουμε.
Λεωνίδιο: Πρόβα… Ανάστασης στις παρυφές του Πάρνωνα
του Γιώργου Κόκουβα

Από την μία πλευρά, κόκκινοι βράχοι ξεπροβάλλουν από τις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα. Από την άλλη, η μυρωδιά της θάλασσας καταφθάνει από το λιμανάκι της Πλάκας. Όπου και να κοιτάξεις όσο είσαι στο Λεωνίδιο, το τοπίο δεν σε απογοητεύει: Όσα μπορεί να χαρίσει η Άνοιξη σε ένα μέρος, μπορεί κανείς εδώ να τα συναντήσει συμπυκνωμένα.

Δεν είναι μόνο το φυσικό τοπίο του Λεωνιδίου που αξίζει την ανοιξιάτικη απόδραση. Δεν είναι ούτε τα παραδοσιακά αρχοντικά, οι σμιλεμένες μονές και η Ιστορία που στολίζουν την διαμονή. Είναι και οι ευκαιρίες να ανακαλύψετε άλλους τόσους κρυμμένους παραδείσους στην γύρω περιοχή, ανάμεσα στις καστανιές του Πάρνωνα και στα αντι-σταρ χωριά της Αρκαδίας. Λίγες εβδομάδες πριν το Πάσχα, περίοδος ιδανική για αρκαδική «κατάβαση», τριγυρίζουμε στο Λεωνίδιο και τα γύρω χωριά, για να σας συστήσουμε τα καλύτερά τους.

Λεωνίδιο, όπως Λαμπρή

Υπάρχει λόγος που το Λεωνίδιο έχει αποκτήσει την φήμη πασχαλινού προορισμού, και μάλιστα… θεαματικός. Το βράδυ της Ανάστασης, εδώ και έναν αιώνα, ο ουρανός του γεμίζει με πολύχρωμα φωτεινά αερόστατα που εκτοξεύονται από τις ενορίες, σε μια εθιμοτυπική μάχη εντυπωσιασμού, επικροτούμενη από βεγγαλικά και βαρελότα.

Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο όμορφα πασχαλινά έθιμα της χώρας μας, αλλά φυσικά, οι χάρες του Λεωνιδίου δεν εξαντλούνται εκεί. Επεκτείνονται στην απόλαυση που χαρίζει ένα τοπίο, το οποίο συνδυάζει βουνό –από τις παρυφές του Πάρνωνα, το βουνό φαίνεται μεγαλειώδες- και θάλασσα –το επίνειο του Λεωνιδίου, η Πλάκα αποτελεί μία από εκείνες τις γραφικές καρτποσταλικές εικόνες, με τα ταβερνάκια της παρατεταγμένα και τις βάρκες δεμένες στο λιμάνι.

Τα στενά σοκάκια του Λεωνιδίου θα σας αποπλανήσουν σε περιπάτους ανάμεσα σε παλιά αρχοντικά, χαγιάτια και πύργους –ο Πύργος Τσικαλιώτη αποτελεί το παλιότερο σωζόμενο κτίριο της Πελοποννήσου. Πιο ψηλά, οι κόκκινοι βράχοι αποτελούν ιδανικό «γήπεδο» για τους λάτρεις της αναρρίχησης, ενώ οι υπόλοιποι, αυτοί που απλώς ονειρεύονται την απόλυτη χαλάρωση μακριά από κάθε άγχος και αδρεναλίνη, θα βρουν την αγαπημένη τους γωνιά κάπου δίπλα στις βοτσαλωτές παραλίες στην Πλάκα.

Παραδοσιακές… εκστρατείες

Με βάση το Λεωνίδιο, δεκάδες μικρά ή μεγαλύτερα χωριά σας περιμένουν στις παρυφές ή και πάνω στις πλαγιές του Πάρνωνα – όρεξη να έχετε για καταπράσινες διαδρομές με το αυτοκίνητο.

*Κοσμάς
Πολύ κοντά στο Λεωνίδιο, το πιο όμορφο ίσως χωριό του Πάρνωνα που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα 1.150 μέτρα θα σας κερδίσει με την θέα των κεραμιδιών που ξεχωρίζουν μέσα από τις φυλλωσιές των ελάτων, των καρυδιών και των καστανιών. Τα πέτρινα σπιτάκια και η λιθόστρωτη πλατεία του κρύβουν πολλές ιστορίες της τοπικής παράδοσης, όπως ο δρόμος των 100 ημερών, που οι ίδιοι οι κάτοικοι άνοιξαν με τα χέρια τους, αφού παρά τις κρατικές υποσχέσεις, κανένας δρόμος δεν οδηγούσε στον Κοσμά.

Πιάστε θέση στα τραπεζάκια κάτω από τα πλατάνια της πλατείας και ακούστε τις ιστορίες από πρώτο χέρι, όπως θα σας τις διηγηθούν οι ντόπιοι, χωρίς να παραλείψουν να σας μάθουν τα… SOS της τσακώνικης διαλέκτου. Λίγο πριν μπείτε στο χωριό, ανάμεσα στο Λεωνίδιο και τον Κοσμά, μπορείτε να επισκεφθείτε την κατάλευκη μονή της Παναγιάς της Ελώνας, χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στα κόκκινα βράχια του βουνού.

*Άγιος Βασίλειος
Συνεχίζοντας με το αυτοκίνητο να ανηφορίζετε τους φιδίσιους δρόμους που προχωρούν μέσα από πυκνά ελατοδάση, άγρια κυκλάμινα, παμπάλαιες κρήνες και απομεινάρια πύργων, θα φτάσετε στο χωριό του Αγίου Βασιλείου. Κάντε στάση στην πλατεία του, για να νιώσετε τους ήρεμους ρυθμούς ενός τόπου που αριθμεί μόλις 20 μόνιμους κατοίκους. Πιείτε ελληνικό καφέ κάτω από τα πλατάνια και κρυστάλλινο νερό από τις εντυπωσιακές βρύσες της πλατείας, ενώ αν σας ελκύει η αρχιτεκτονική παράδοση, οι πύργοι που διασώζονται στο χωριό δεν θα αφήσουν την φωτογραφική μηχανή σας παραπονεμένη.

*Πούλιθρα

Στην (απίθανη) περίπτωση που βαρεθήκατε τον Πάρνωνα ή στην περίπτωση που σας συγκινεί περισσότερο το γαλάζιο της θάλασσας, παρά το πράσινο του βουνού, ιδιαίτερα τώρα που τα παραθαλάσσια μέρη γίνονται πιο φιλόξενα, λίγα χιλιόμετρα νότια του Λεωνιδίου, το μικρό ακατέργαστο διαμαντάκι που ακούει στο όνομα Πούλιθρα είναι η απάντηση στις θαλασσινές σας προσευχές.

Με φόντο και πάλι τις κατάφυτες πλαγιές, οι παραλίες με το λεπτό βότσαλο και τα πεντακάθαρα νερά, τα λευκά σπιτάκια με τις ανθισμένες αυλές τους και η αρχιτεκτονική παράδοση της Κυνουρίας θα σας δώσουν την πρώτη «νησιώτικη» πρόγευση για το 2012. Μην παραλείψετε να κάνετε την διαδρομή με το βαρκάκι προς το εκκλησάκι του Άη Γιώργη, που βρίσκεται στην άκρη του χωριού, αγναντεύοντάς το.

Πού να φάτε

Στην ταβέρνα «Τάλλαλος» στο Λεωνίδιο για ποικιλίες και μεζέδες στα κάρβουνα και κρασί παραγωγής του «Τάλλαλου» ή ουζάκι, καθισμένοι στο αεράκι δίπλα από τον ποταμό Δαφνώνα.
Στα «Δελφίνια» ή στον «Θρασύβουλο» στην Πλάκα για φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες δίπλα στις βοτσαλωτές παραλίες και το λιμάνι.
Στον «Μαλεάτη Απόλλωνα» και στον «Ναύαρχο», στο χωριό Κοσμάς, για εξαιρετικά μαγειρευτά, ρεβιθάδες και ζουμερά κρεατικά, κοκκινιστά ή λεμονάτα.
Στον «Μερακλή» για φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες στα Πούλιθρα.
*Σε όλες τις παραπάνω ταβέρνες τα 15€ κατ’ άτομο είναι υπεραρκετά για ένα πλήρες χορταστικό γεύμα. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα θα έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που είδατε μπριζόλα στα 4,50€.

Πού να μείνετε
Στους πέτρινους ξενώνες του «Αγροκτήματος» (27570 23244), τρία χιλιόμετρα από το κέντρο του Λεωνιδίου, που διαθέτουν διαμερίσματα με τζάκι, χειροποίητα έπιπλα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, από 80€ ανά διανυκτέρευση για το duplex διαμέρισμα. 

Στο τεσσάρων αστέρων Smyros Resort στα Πούλιθρα, την μοναδική νεόκτιστη πολυτελή επιλογή διαμονής στην περιοχή, με παραδοσιακές και αρχοντικές νότες διακόσμησης. Το δίκλινο δωμάτιο ξεκινά από τα 90€ ανά διανυκτέρευση – για την περίοδο του Πάσχα επικοινωνήστε με το ξενοδοχείο (πληροφορίες εδώ). 

Στα δωμάτια του Kosmas Studios στο χωριό Κοσμάς, με όμορφα, λιτά δωμάτια και μπαλκόνια με όμορφη θέα (από 40€ ανά διανυκτέρευση).

Στον ξενώνα «Ουρανογείτων» στον Κοσμά, που διαθέτει όμορφα, ρομαντικά δωμάτια με αναπαυτικά κρεβάτιακαι υπέροχη θέα (από 60€ ανά διανυκτέρευση).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v