Το... σκι του λαού: 4 low budget προτάσεις

Θέλουμε χιόνι και το θέλουμε τώρα. Κι αφού δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, παίρνουμε χάρτες, παγοπέδιλα κι ό,τι απέμεινε από τον δέκατο τρίτο μισθό και φεύγουμε για τέσσερις ευρωπαϊκούς, χιονισμένους προρισμούς που τα έχουν όλα... σε τιμή ευκαιρίας.
Το... σκι του λαού: 4 low budget προτάσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Το πήραμε απόφαση. Δε θα χειμωνιάσει φέτος. Όλη η Ευρώπη θα βλέπει τον υδράργυρο να χτυπά το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο, κι εδώ θα ερχόμαστε στο γραφείο με γυαλιά ηλίου και θα πηγαίνουμε για μπάνιο τα Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου. Κι εμείς που θέλουμε να δούμε χιόνι; Να κάνουμε σκι; Να μπούμε έστω και για λίγο σε αυτό το cozy χειμωνιάτικο mood που μας έχει λείψει; Θα πρέπει είτε να το ξεχάσουμε είτε να καταθέσουμε ένα μισθό στο βωμό των ελβετικών Άλπεων;

Κι έστω ότι δεν είναι οι ελβετικές τιμές το πρόβλημά μας –που εν μέσω κρίσης δε θα μπορούσαν να μην είναι, αλλά έστω. Έχουν και μια χαρακτηριστική επιτήδευση τα αλπικά resorts, που δεν αρέσει σε όλους –ή που εν πάση περιπτώσει δεν μας εμπνέει τόσο ώστε να την αποζητούμε κάθε χρόνο. Θέλουμε χιονοδρομικά κέντρα και χιονισμένα χωριουδάκια, ζεστούς ξενώνες και σαλέ με αναμμένα τζάκια, αλλά με λίγο πιο laid back ατμόσφαιρα, λίγο πιο «χαλαρή» καθημερινότητα, λίγο πιο freestyle κόσμο. Ζητάμε πολλά;

Ναι, αλλά τα βρίσκουμε. Σε δύο βαλκανικούς, έναν κεντροευρωπαϊκό κι έναν ισπανικό προορισμό, που… τα έχουν όλα –εκτός ίσως από το ευρωπαϊκό jet set να στολίζει τα σαλέ τους– και τα προσφέρουν σε τιμή ευκαιρίας. Φορέστε παγοπέδιλα, εφοδιαστείτε με χάρτες και ακολουθήστε μας.

Kopaonik, Σερβία
Μία από τις μεγαλύτερες οροσειρές της Σερβίας, το Kopaonik είναι ένας πανέμορφος εθνικός δρυμός κι ένα δημοφιλέστατο χειμερινό resort. Η υψηλότερη κορυφή του ξεπερνά σε υψόμετρο τα δύο χιλιάδες μέτρα, ενώ οι πίστες του είναι κυρίως αρχαρίων –πράσινες–και μέτριας δυσκολίας. Νυχτερινό σκι, snowboard και cross-country σκι είναι επίσης μερικές από τις δραστηριότητες που θα σας κρατήσουν εδώ για μέρες.

Εικοσιδύο συνολικά αναβατήρες, σαράντα τέσσερα χιλιόμετρα στρωμένα με αφράτο χιόνι και άριστες εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν chalet, ξενοδοχεία και καταφύγια, συνθέτουν ένα χιονοδρομικό κέντρο αντάξιο των δυτικοευρωπαϊκών –χωρίς το πλεονάζον glam και τις υπερβολικές τιμές. Η σαιζόν διαρκεί από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τα τέλη Μαρτίου –κάποιες φορές μέχρι και τις αρχές Απριλίου.

Η πλησιέστερη πόλη είναι η Brus, μία ήσυχη ορεινή κωμόπολη με ένα και μοναδικό ξενοδοχείο, και λίγες επιλογές βραδινής διασκέδασης στον κεντρικό δρόμο μπροστά του, που κλείνει το βράδυ για τα τροχοφόρα, και πλημμυρίζει από παρέες παιδιών που πηγαινοέρχονται, κλείνουν ραντεβού, κάθονται σε café, τρώνε αυτά που μοιάζουν με τα αντίστοιχα «βρώμικα» στο δρόμο, χορεύουν στα μπαράκια.

Τιμές: Το ολοήμερο ski pass θα σας κοστίσει περί τα 19 ευρώ, ενώ για μισή μέρα θα πληρώσετε 14 ευρώ. Το νυχτερινό σκι, από τις 19.00 έως τις 22.00 κοστίζει 9 ευρώ.
Διαμονή: Στο κτισμένο σε υψόμετρο 1650 μέτρων Hotel Putnik, που θυμίζει έντονα καταφύγιο, ή στο Putnik Club A, στα 1750 μέτρα υψόμετρο και απόσταση μιας ανάσας –ή 100 μέτρων– από τις πίστες, σε τιμές που ξεκινούν από 60 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.
Πώς να πάτε: Οδικώς, σε περίπου επτά ώρες από τη Θεσσαλονίκη. Εναλλακτικά, πετάτε με JAT για Βελιγράδι –από 250 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων– και συνεχίζετε οδικώς για 279 χιλιόμετρα. Όσο διαρκεί η σαιζόν, το Kopaonik συνδέεται με τη σερβική πρωτεύουσα με τρία δρομολόγια λεωφορείων την ημέρα.

Tatras, Σλοβακία
Οι υψηλότερες κορυφές των Καρπαθίων, που ορίζουν τα σύνορα μεταξύ Σλοβακίας και Πολωνίας, είναι ένα από τα πλέον παραγνωρισμένα χειμερινά resorts της Ευρώπης. Προσεκτικά φυλαγμένο μυστικό των low budget εκδρομέων της κεντρικής Ευρώπης, τα Tatras αγγίζουν σε ορισμένα σημεία τα δυόμισι χιλιάδες μέτρα υψόμετρο, απολαμβάνουν εκτενέστατη σαιζόν –η οποία διαρκεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου, ορισμένες χρονιές και μέχρι τον Μάιο– και φημίζονται για το ειδυλλιακό, αλπικό τοπίο τους.

Στην ουσία πρόκειται για αρκετά διαφορετικά χιονοδρομικά κέντρα και resorts, καθότι το όνομα αντιστοιχεί τόσο στα High Tatras, την οροσειρά στα πολωνικά σύνορα, όσο και στα Low Tatras, νοτιότερα, κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας, το Kosice. Τα High Tatras είναι ευκολότερα προσβάσιμα από το Poprad, ή από την ομώνυμη κωμόπολη Vysoke Tatry.

Από τα καλύτερα σημεία για να ξεκινήσετε τα… σλάλομ σας –ή και για τη διαμονή σας, αν θέλετε να μείνετε όσο πιο κοντά στις πίστες γίνεται– είναι το χωριό Tatranská Lomnica, ένα από τα τρία μεγαλύτερα χωριά στα High Tatras. Άριστα οργανωμένες πίστες καθώς και cross-country διαδρομές, αναβατήρες, σχολές και apres-ski δραστηριότητες –chalet και εστιατόρια που σερβίρουν εξαίσια τοπική κουζίνα και επιλογές για τη βραδινή σας διασκέδαση– θα ικανοποιήσουν και τους πλέον… εθισμένους στο Kitzbuhel σκιέρ.

Τιμές: Το ολοήμερο ski pass θα σας κοστίσει 28 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες και τιμές για τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα των Tatras μπορείτε να δείτε στο επίσημο site του Οργανισμού Τουρισμού της Σλοβακίας.
Διαμονή: Στο hip Best Western Hotel Tulipan, σε τιμές που ξεκινούν από 115 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, ή στα low budget πλην ατμοσφαιρικότατα Penzion K+K –από 40 ευρώ το δίκλινο– και Villa Dr. Szontagh –από 55 ευρώ το δίκλινο– όλα σε απόσταση αναπνοής από την Tatranská Lomnica.
Πώς να πάτε: Απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Σλοβακία, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Η καλύτερη επιλογή είναι να πετάξετε με τη LOT στην Κρακοβία –από 173 ευρώ με επιστροφή και φόρους– και από εκεί να συνεχίσετε οδικώς για περίπου 166 χιλιόμετρα, μέχρι το Poprad, με λεωφορείο ή τραίνο.

Bansko, Βουλγαρία
Το χιονοδρομικό κέντρο που ο Lonely Planet περιγράφει ως «ηλιόλουστο αν και χιονισμένο» είναι με διαφορά ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων, και το μοναδικό που διαθέτει Snowboard Fun Park, για τους λάτρεις του αθλήματος. Οι συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων πίστες του –που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πίστες slalom, giant slalom και cross-country σκι συνολικού μήκους 5 χιλιομέτρων– θα ικανοποιήσουν εξίσου αρχάριους και έμπειρους σκιέρ, ενώ οι τελευταίας τεχνολογίας αναβατήρες αναλαμβάνουν να σας μεταφέρουν απευθείας στις δύο κορυφές, Chalin Valog (στα 1100-1600 μέτρα) και Shiligarnika (στα 1700-2500 μέτρα) από την πόλη του Bansko, σε 25 λεπτά.

Η σαιζόν είναι η μεγαλύτερη της χώρας: διαρκεί από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Μαΐου, χάρη στα μηχανήματα τεχνητής χιονόπτωσης που διατηρούν το χιόνι αφράτο ακόμα κι όταν ο ήλιος καίει. Η χαρά του σκιέρ είναι, αναμφισβήτητα, η νυχτερινή διαδρομή μήκους 7 χιλιομέτρων που ξεκινά από την κορυφή Banderishka polyana και καταλήγει στην πόλη του Bansko. Νυχτερινό σκι μπορείτε να κάνετε και σε αρκετές από τις πίστες, από τις 18.30 έως τις 21.30.

Η πόλη του Bansko ακροβατεί ανάμεσα στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, που αντικατοπτρίζεται στο πανέμορφο ιστορικό κέντρο με τα λιθόκτιστα δρομάκια, και την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, που της χάρισε μεγαλύτερο αριθμό κλινών από εκείνο των κατοίκων, προσφέροντας άπειρες επιλογές après ski, όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις σας: από μουσεία και βραδιές με παραδοσιακούς χορούς μέχρι διεθνή γαστρονομία και spa, εδώ θα βρείτε τα πάντα.

Τιμές: Το ολοήμερο lift pass θα σας κοστίσει περί τα 25 ευρώ, ενώ για μισή μέρα θα πληρώσετε 19 ευρώ. Δείτε εδώ πακέτα και τιμές ενοικίασης εξοπλισμού, μαθημάτων κλπ.
Διαμονή: Στο πολυτελές Vihren Palace Ski & Spa Resort, σε απόσταση αναπνοής από τον αναβατήρα και την παλιά πόλη του Bansko, και τιμές που ξεκινούν από 75 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, ή στο ατμοσφαιρικό Premier Luxury Mountain Resort, σε τιμές που ξεκινούν από 80 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Αν αναζητάτε κάτι οικονομικότερο, δύο από τις καλύτερες επιλογές είναι τα Winslow Atrium (από 42 ευρώ το διαμέρισμα 2 ατόμων) και Four Leaf Clover (από 28 ευρώ το studio).
Πώς να πάτε: Προφανέστατα οδικώς, σε τρεις το πολύ ώρες –ή 250 χιλιόμετρα– από τη Θεσσαλονίκη. Αν επιμένετε στη λύση του αεροπλάνου, πετάτε με την Ολυμπιακή ή την Aegean στην Καβάλα (από 108 ευρώ με επιστροφή και φόρους) ή τη Σόφια (από 157 ευρώ, με επιστροφή και φόρους) και μετά συνεχίζετε οδικώς για 160 χιλιόμετρα –ναι, η απόσταση είναι ακριβώς η ίδια και από τις δύο πόλεις.

Asturias, Ισπανία
Το Πριγκιπάτο της Αστούριας, στον ισπανικό βορρά, είναι μία από τις ελάχιστες –αν όχι η μοναδική– επιλογές για low budget σκι στη Δυτική Ευρώπη. Τα δύο χειμερινά resorts του, Valgrande-Pajares και Fuentes de Invierno, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε τοπία και οργάνωση από τους Γάλλους γείτονές τους.

Το Valgrande-Pajares είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο από τα δύο χιονοδρομικά. Με ιστορία που ξεπερνά τον μισό αιώνα, και υψόμετρο που αγγίζει τα 1.890 μέτρα, διαθέτει τριάντα έξι συνολικά πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας, καθώς και επτά χιλιόμετρα cross-country σκι. Δεκατρείς αναβατήρες, μία από τις πλέον φημισμένες σχολές σκι της χώρας, και δυνατότητα για snowboard και νυχτερινό σκι, από τις 19.00 μέχρι τις 22.00 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες συμπληρώνουν τα… τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Όταν χορτάσετε χιόνι, θα πάρετε τον κατηφορικό δρόμο για το Oviedo, την πρωτεύουσα της Αστούριας, με το πανέμορφο ιστορικό κέντρο, την πλούσια αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά, και την εξαιρετική κουζίνα. Θα περάσετε και μία βόλτα από το γραφικότατο, παραθαλάσσιο Gijon, για να δοκιμάσετε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ και δυνατό μηλίτη, πριν πάρετε και πάλι… τα βουνά.

Τιμές: Η ημερήσια κάρτα εισόδου κοστίζει 22 ευρώ. Οι αρχάριοι πληρώνουν μόνο 14 ευρώ για τις πράσινες πίστες, ενώ το νυχτερινό σκι κοστίζει 7,50 ευρώ.
Διαμονή: Στο ατμοσφαιρικό, τύπου σαλέ Traslacruz La Cortina, σε τιμές που ξεκινούν από 54 ευρώ, ή στην cozy Pensión Casa del Abad σε τιμές που κυμαίνονται από 25 έως 60 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.
Πώς να πάτε: Αεροπορικώς, με την Aegean ή τη Vueling μέχρι τη Βαρκελώνη, από 100 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων. Από εκεί, θα συνεχίσετε αεροπορικώς, εκτός εάν έχετε πολλές μέρες στη διάθεσή σας, καθότι η απόσταση είναι 694 χιλιόμετρα. Η τοπική πτήση με την Iberia ξεκινά από 73 ευρώ με επιστροφή και φόρους, ενώ με την Vueling από μόλις 55 ευρώ –πάντα με επιστροφή και φόρους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v