Φθινοπωρινή σονάτα για ταξιδιώτες

Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις ντυμένες με τα χρώματα του φθινοπώρου. Πέντε πόλεις ρομαντικές, αγαπημένες, ιδανικές για low budget αποδράσεις αστραπή. Ετοιμάζουμε βαλίτσες και... αφήνουμε τα σχέδια για αργότερα.
Φθινοπωρινή σονάτα για ταξιδιώτες
της Ηρώς Κουνάδη

Αν κάθε καλοκαίρι πάμε παραλία και κάθε χειμώνα παίρνουμε τα βουνά, σε αναζήτηση cozy ξενώνων με φωτιά να καίει στο τζάκι και θέα στο απέραντο λευκό του παρακείμενου χιονοδρομικού, το φθινόπωρο είναι, στο μυαλό των περισσότερων από εμάς, η λιγότερο συνδεδεμένη με ταξίδια εποχή. Λίγο ένεκα ανασυγκρότησης, λίγο καθότι μόλις γυρίσαμε από τις καλοκαιρινές διακοπές και το ταμείο είναι μείον, οι αποδράσεις μας περιορίζονται σε φυσιολατρικά weekends εντός συνόρων και τα μακρινά ταξίδια μπαίνουν στη λίστα με τα σχέδια «για αργότερα». Σωστά;

Λάθος. Πρώτον, διότι δεν υπάρχει καλύτερο αντίδοτο για τη μελαγχολία της επιστροφής από ένα ταξιδάκι αστραπή που θα μας φτιάξει το κέφι σε χρόνο μηδέν. Δεύτερον, διότι το υπόλοιπο αδείας που έχει περισσέψει θα αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα τώρα, παρά εκεί γύρω στα Χριστούγεννα, όταν όλη η Ευρώπη θα βουλιάζει από γκρουπ τουριστών σε καταναλωτικό όργιο.

Τρίτον, διότι τα φθινοπωρινά χρώματα κάνουν κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις τόσο ατμοσφαιρικές –feeling που λείπει, στο μεγαλύτερο μέρος του, από την Αθήνα, η οποία δεν έχει δέντρα από τα οποία να μπορούν να πέσουν κιτρινισμένα φύλλα– που αξίζουν τώρα μία επίσκεψη, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Και τέταρτον, γιατί με το σωστό προγραμματισμό, τα ταξίδια αυτά μπορούν να «βγουν» πραγματικά low budget –οπότε οι φορτωμένες κάρτες σας δε συνιστούν αποδεκτή δικαιολογία.

Κι αφού εξαντλήσαμε τα επιχειρήματα – αφορμές, πακετάρουμε στα γρήγορα βαλίτσες και φεύγουμε βιαστικά για πέντε ευρωπαϊκές πόλεις που το φθινόπωρο τους πάει πολύ. Ακολουθείτε;

Πράγα
Γιατί τώρα: Γιατί οι ορδές των τουριστών που καθιστούν το περπάτημα στην παλιά πόλη extreme sport και κρύβουν τη θέα του κάστρου από τη Γέφυρα του Καρόλου έχουν εξαφανιστεί –το επόμενο κύμα αναμένεται περί τα μέσα Δεκεμβρίου–, οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδα low season και οι επτά λόφοι της πόλης ντύνονται στις αποχρώσεις του καφέ και του πορτοκαλί, προσκαλώντας μας σε ατελείωτες βόλτες εν μέσω σκηνικών που θυμίζουν παιδικό παραμύθι.
Τι θα δείτε: Κυρίως και πρωτίστως, τους ειδυλλιακούς λόφους, για να περπατήσετε επάνω σε χαλιά από πορτοκαλοκίτρινα φύλλα θαυμάζοντας τη θέα της πόλης και του ποταμιού από ψηλά –ιδιαίτερα το λόφο του κάστρου, και τους δύο παρακείμενους, Letna και Petrin. Επίσης, την παραμυθένια Παλιά Πόλη, την ατμοσφαιρική –και ολίγον σκοτεινή– εβραϊκή συνοικία και το αριστοκρατικό, παραποτάμιο Mala Strana.
Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήσεις της CSA (από 280 ευρώ μετ’ επιστροφής, φόρων περιλαμβανομένων) ή της Sky Europe (από 210 ευρώ μετ’ επιστροφής, φόρων περιλαμβανομένων)
Πού θα μείνετε: Στο κουκλίστικο, 4 αστέρων Caesar Palace στη νέα πόλη, σε απόσταση αναπνοής από το Εθνικό Μουσείο και την Πλατεία Wenceslas (από 119 ευρώ το δίκλινο) ή στο Antik City, με όλες τις απαραίτητες παροχές και ανέσεις (από 82 ευρώ το δίκλινο) . Αν αναζητάτε οικονομικότερη λύση, η Πράγα διαθέτει πληθώρα εξαιρετικών hostels που διαθέτουν και δίκλινα δωμάτια, όπως τα δοκιμασμένα Elf  και Tyn, σε τιμές που ξεκινούν από 45 ευρώ.
Πού θα φάτε: Για την πρώτη σας επαφή με την τσέχικη κουζίνα –η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι εξαιρετική– κατευθυνθείτε προς τα εστιατόρια Rustika (Vaclavske Namesti 36), U Stare Posty (Opletalova 17) και Starometska Jama (Dlouha 10). Από τα αγαπημένα μας, το Klub Architektu (Betlemske Namesti 169/5A) προσφέρει εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα, σε ένα stylish περιβάλλον, σε τιμές αρκετά πάνω του μέσου όρου των υπόλοιπων εστιατορίων. Αν, πάλι, έχετε όρεξη για διεθνή κουζίνα με κάποιες έθνικ πινελιές –και ζουμερά burgers για τους αμετανόητους– το Jama (V jame 7) αποτελεί την κορυφαία επιλογή.

Παρίσι
Γιατί τώρα: Γιατί η πόλη του φωτός διαθλά τα χρώματα του φθινοπώρου που την κάνουν ακόμα ρομαντικότερη. Για να περπατήσετε στις όχθες του Σηκουάνα, με τα φύλλα των δέντρων να πέφτουν στα πόδια σας, να ανεβείτε στη Μονμάρτρη και να θαυμάσετε την πόλη να απλώνεται κάτω από έναν γκρίζο ουρανό που μοιάζει να έχει χαμηλώσει επικίνδυνα.
Τι θα δείτε: Κατά κύριο λόγο, τις όχθες του ποταμού και το λόφο της Μονμάρτρης –γι’ αυτό, άλλωστε, ήρθατε τέτοια εποχή. Οι αμετανόητοι οπαδοί του sightseeing θα περάσουν για το απαραίτητο προσκύνημα και από τον Πύργο του Άιφελ, την Παναγία των Παρισίων, την Αψίδα του Θριάμβου, το Λούβρο και τα υπόλοιπα γνωστά και μη εξαιρετέα αξιοθέατα της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι υπόλοιποι απλά θα περπατήσουν, ώρες ατελείωτες, απορροφώντας εικόνες μοναδικής φυσικής, αρχιτεκτονικής ή απλά… sui generis ομορφιάς. Από τις ειδυλλιακότερες διαδρομές, αυτή που ξεκινά από το Saint Michel και οδηγεί, κατά μήκος του Σηκουάνα, στα Ηλύσια Πεδία, περνώντας πλάι από τις τρεις περίφημες γέφυρες: Pont Neuf, Pont des Arts και Pont d’ Alexandre III.
Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήσεις της Air France (από 311 ευρώ μετ’ επιστροφής), της Ολυμπιακής (από 303 ευρώ) ή της EasyJet (από 150 ευρώ μετ’ επιστροφής).
Πού θα μείνετε: Στο συμπαθέστατο Hotel de la Faculte, στην καρδιά του Quartier Latin (από 82 ευρώ το δίκλινο) ή στο Hotel Sevigne στο ιστορικό Marais (από 80 ευρώ το δίκλινο).
Πού θα φάτε: Αυθεντική γαλλική κουζίνα σε λογικές τιμές, στα Petit Baigneur (10 rue de de la Sablière, μετρό Mouton Duvernet), Plomb du Cantal (3 rue de la Gaîté, μετρό Gaîté) και La grande Ourse (9 rue Georges Saché, μετρό Pernety).

Φλωρεντία
της Δάφνης Λάππα

Γιατί τώρα: Άνοιξη και φθινόπωρο είναι οι καλύτερες εποχές να επισκεφθεί κανείς την Τοσκάνη γενικά και τη Φλωρεντία ειδικότερα. Τα χρώματα της εξοχής του ιταλικού βορά αναδεικνύονται καλύτερα μακριά από τον καλοκαιρινό ήλιο και σίγουρα όχι το χειμώνα με θερμοκρασίες που μπορεί να είναι απαγορευτικές.
Τι θα δείτε: Τα πιο «ψαγμένα» highlights της πόλης περιλαμβάνουν δύο μικρά παρεκκλήσια την Cappela Brancacci στην εκκλησία της Santa Maria del Carmine και την Capella dei Magi μέσα στο Palazzo Medici-Ricardi, ενώ εντυπωσιακή είναι και η Capelle Medicee πίσω από την εκκλησία του San Lorenzo, με τα διάσημα γλυπτά του Μικελάντζελο. Σταθερή αξία τα Uffizi, το ναό της αναγεννησιακής ζωγραφικής, ενώ καλή επιλογή είναι ακόμη το Museo Del Opera del Duomo. Ανεβείτε στον τρούλο του καθεδρικού (Duomo) και χαζέψτε τις τοιχογραφίες. Αξίζει μια βόλτα στο Oltrano, την περιοχή στην αέναντι όχθη του Άρνου- του ποταμού που διασχίζει την πόλη.
Πώς θα πάτε: Με τη Swiss και ενδιάμεσο σταθμό τη Ζυρίχη θα προσγειωθείτε απευθείας στο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας (από 320 ευρώ μετ' επιστροφής). Διαφορετικά, μέχρι το Μιλάνο με πτήσεις της easyJet (από 87 ευρώ μετ' επιστροφής), της Ολυμπιακής (από 220 ευρώ) ή της Aegean (από 150 ευρώ) και από εκεί με τραίνο σε τρεις περίπου ώρες φτάνετε στη Φλωρεντία (36 ευρώ το άτομο one way).
Πού θα μείνετε: Στο ατμοσφαιρικό, κεντρικότατο Globus (από 70 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο) ή στο πανέμορφο Capitol VivaHotel στη Santa Croce (από 90 ευρώ το δίκλινο). Αναλυτικό κατάλογο όλων των καταλυμάτων της πόλης ανά κατηγορία και ανά περιοχή θα βρείτε εδώ.
Πού θα φάτε: Το φαγητό στη Φλωρεντία και γενικά στην Τοσκάνη είναι καλό, όπως και τα ντόπια κρασιά. Ξεχωρίζουμε τα Pizzaiuolo, για ναπολιτάμνικη πίτσα, De'Fagioli για τυπική (αλλά εξαιρετική) τοσκανική κουζίνα, Semolina για ιταλική ατμόσφαιρα και πίτσα ή μακαρονάδα. Tip: Κάνουν φοβερό σπαγγέτι «αλά μαρινάρα» με θαλασσινά. Αν τυγχάνετε οπαδοί του κρέατος θα πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε την Bistecca Fiorentina- το μοσχαρίσιο φιλέτο όχι από συνηθισμένη αγελάδα αλλά από την φημισμένη ράτσα Chianina.

Κωνσταντινούπολη
Γιατί τώρα: Γιατί τα χρώματα του φθινοπωρινού ουρανού που αντανακλώνται στα νερά του Βοσπόρου προσδίδουν στο τοπίο ένα μελαγχολικό ρομαντισμό που σε ελάχιστες πόλεις ταιριάζει τόσο όσο σε αυτήν την κοσμοπολίτικη ανατολίτισσα.
Τι θα δείτε: Σαφέστατα τις όχθες του Βοσπόρου –είτε πεζοί είτε μέσα από τα βαρκάκια που κάνουν κρουαζιέρες στα νερά του– και τα πανέμορφα Πριγκιποννήσια. Τα διάσημα αξιοθέατα, Αγία Σοφία, Top Kapi, Dolmabahce, Μπλε Τζαμί και, βέβαια, τις δύο αγορές της πόλης για… παζάρια μέχρι τελικής πτώσης. Για το απαραίτητο περπάτημα, θα ξεκινήσετε από τη Γέφυρα του Κερατίου, κατευθυνόμενοι προς το Ταξίμ, θα διασχίσετε τον πεζόδρομο Ιστικλάλ και τα γραφικά δρομάκια που τον περιστοιχίζουν και θα καταλήξετε στο Γαλατά.
Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήσεις της Turkish Airlines ή της Ολυμπιακής (υπολογίστε περίπου 300 ευρώ μετ’ επιστροφής, φόρων περιλαμβανομένων).
Πού θα μείνετε: Στο καλαίσθητο Hotel Antea (από 90 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο) σε απόσταση αναπνοής από την Αγία Σοφία, ή στο πολυτελέστατο Eresin Taxim Premier στην καρδιά του Ταξίμ (από 150 ευρώ).
Πού θα φάτε: Παραδοσιακή τουρκική κουζίνα στα Alem (Evizade Sok. No:8-10 Beyoðlu) και Safran Restaurant Taksim του Ceylan Intercontinental (Asker Ocağı Ave. No:1 Taksim) και στο εξαιρετικά stylish 360 bar restaurant (Istiklal Caddesi / Misir Apt. K:8 Ν: 311, Beyoglu).

Λισσαβόνα
Γιατί τώρα: Γιατί οι επτά λόφοι της αυτή την εποχή σκεπάζονται με ένα πορτοκαλοκίτρινο πέπλο που κάνει τα… ανεβοκατεβάσματα ακόμη ειδυλλιακότερα, αλλά και γιατί δεν υπάρχει πιο ρομαντικά μελαγχολική εικόνα από τον Ατλαντικό που καθρεφτίζει τον γκρίζο φθινοπωρινό ουρανό.
Τι θα δείτε: Οπωσδήποτε τους –υπέροχους στις φθινοπωρινές τους αποχρώσεις– επτά λόφους της, τα δαιδαλώδη, λιθόστρωτα σοκάκια του Bairro Alto, την πανοραμική θέα της πόλης από την κορυφή του Πύργου της Santa Justa, δημιούργημα του αρχιτέκτονα του Πύργου του Άιφελ, την παραθαλάσσια περιοχή του Belem και την ισλαμική συνοικία στην όχθη του ποταμού Ταγού –στον οποίο, επίσης, το φθινόπωρο πηγαίνει πολύ.
Πώς θα πάτε: Απευθείας πτήσεις δεν υπάρχουν. Θα πετάξετε είτε με την Alitalia και ενδιάμεσο σταθμό τη Ρώμη (από 249 ευρώ μετ’ επιστροφής) είτε με τη Lufthansa και ενδιάμεσο σταθμό το Μόναχο (από 321 ευρώ ευρώ μετ’ επιστροφής) είτε με την πορτογαλική TAP με στάση στη Ζυρίχη (από 350 ευρώ μετ’ επιστροφής).
Πού θα μείνετε: Στο κεντρικότατο VIP Inn Veneza (από 60 ευρώ το δίκλινο) ή στο 4 αστέρων SANA Lisboa (από 94 ευρώ το δίκλινο)
Πού θα φάτε: Παραδοσιακή πορτογαλική κουζίνα στα Casa de Comida (Traversa de Amoreiras 1), Conventual (Praca des Flores) και Par’ Acorda (Rua de Atalaia, Baixa). Για μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα θα κατευθυνθείτε στο ακριβότερο, αλλά εξαιρετικό Eleven (Rua Marques de Fronteira).

(*) Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν υπολογιστεί με βάση αναζήτηση που πραγματοποιείται στα μέσα Σεπτεμβρίου για πτήσεις στις αρχές Νοεμβρίου. Ισχύει πάντα η αρχή όσο νωρίτερα (η κράτηση) τόσο φθηνότερα (τα εισιτήρια).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v