Οι ρομαντικότερες παραλίες της Μεσογείου

Πού αλλού, αν όχι στις παραλίες της Μεσογείου, θα μπορούσε να γεννηθεί ο έρωτας; Στους απόκρημνους κόλπους της νότιας Γαλλίας, στα γραφικά λιμανάκια της νότιας Ιταλίας, στο μεσαιωνικό Μαυροβούνιο και στα γαλαζοπράσινα ελληνικά νησιά, οι ρομαντικότερες παραλίες της Μεσογείου απλώνουν τα κάλλη τους.
Οι ρομαντικότερες παραλίες της Μεσογείου
της Έλενας Μπούλια

Εκεί που θα μας πιάσει απαλά το χέρι. Εκεί που θα μας ψιθυρίσει τρυφερά λόγια αγάπης. Εκεί που θα κοιτάξουμε αμίλητοι το ηλιοβασίλεμα, καθώς θα περπατάμε ξυπόλητοι πάνω στις γλώσσες των κυμάτων. Εκεί είναι η πιο ρομαντική παραλία, και αυτό το «εκεί» δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται γεωγραφικά κάπου στη Μεσόγειο.

Λένε πως για τους ερωτευμένους ακόμα και το πιο πεζό τοπίο μπορεί να μετατραπεί σε έναν μικρό παράδεισο, πόσο μάλλον όταν το τοπίο αυτό αποτελείται από μία καταγάλανη θάλασσα και ένα μυθικό φόντο. Ο έρωτας τότε εκτινάσσεται και εκτυλίσσεται σε ένα μαγικό παραμύθι. Κάπως έτσι νιώθει ο επισκέπτης σε κάθε μία από τις παρακάτω παραλίες που δείχνουν να πλάστηκαν από τη φύση για να γεννούν έρωτα.

Παραλία της Κλεοπάτρας, Τουρκία

Βρίσκεται στην περιοχή Alanya, στα νότια των μεσογειακών παραλίων της Τουρκίας. Λέγεται πως όταν η Κλεοπάτρα πρωτοαντίκρυσε τη συγκεκριμένη παραλία μαγεύτηκε τόσο που για να την «εμπλουτίσει» ζήτησε από τον Μάρκο Αντώνιο να της στείλει άμμο από την Αίγυπτο. Εκείνος φυσικά για να την καλοπιάσει το έκανε, στέλνοντας την καλύτερη άμμο που λαμπυρίζει αποχρώσεις του ροζ. Εκεί οι δυο τους περνούσαν πολύ χρόνο ερωτοτροπώντας και παίζοντας. Σήμερα το φυσικό τοπίο της παραλίας φυλάγεται από φρουρούς, ενώ είναι υποχρεωτικό ο επισκέπτης φεύγοντας να κάνει ντους στην παραλία για να φύγει η άμμος από πάνω του και να παραμείνει εκεί όπου ανήκει.

Σβέτι Στεφάν, Μαυροβούνιο

Θυμίζοντας σκηνικό από άλλη εποχή, το Σβέτι Στεφάν περιμένει τους ερωτευμένους να πλέξουν εκεί το δικό τους παραμύθι. Τοποθετημένο στην Αδριατική, ενώνεται ωστόσο με την ηπειρωτική χώρα μέσω ενός στενού ισθμού, φιλοξενεί πάνω του ένα μεσαιωνικό χωριό με τις αυλές και τα μπαλκόνια του στραμμένα προς τα ζαφειρένια νερά της θάλασσας. Εκεί λέγεται πως ερωτεύτηκαν η Σοφία Λόρεν και ο Κάρλο Πόντι τη δεκαετία του ’60 και εκεί ερωτεύονται σήμερα οι λίγοι, προς το παρόν, και καλοί επισκέπτες του που έχουν ακόμα την συνείδηση να αφήνουν φεύγοντας την περιοχή καθαρή, σχεδόν ανέγγιχτη.

Σίνκε Τέρε, Ιταλία

Τα πέντε παστέλ χωριά, που μοιάζουν να κατρακυλούν από τους γύρω λόφους και να περικυκλώνονται από τους αμπελώνες της Λιγκούρια, πλάι στην Ιταλική Ριβιέρα, δεν αποτελούν πια μυστικό προορισμό για τους ταξιδιώτες. Αποτελούν, όμως, ένα απόκοσμο, μαγευτικό τοπίο που, για να δώσει έμφαση στο ρομαντικό του πράγματος, ενώνεται από χωριό σε χωριό με την Via dell’Amore, το Μονοπάτι της Αγάπης. Το Μονοπάτι αυτό επιλέγουν πολλοί εραστές για να κάνουν τη μεγάλη πρόταση με φόντο τη μοναδική θέα, που μόνο θετικές αποκρίσεις μπορεί να εκμαιεύσει. Αν βρεθείτε εκεί, μην λησμονήσετε να επισκεφθείτε και την ονειρεμένη -ιδιωτική- παραλία στο Γκουνάβο.

Ταορμίνα, Σικελία, Ιταλία

Ένα ακόμα εντυπωσιακά ρομαντικό τοπίο στα νότια της Ιταλίας βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα της Αίτνας. Υπάρχει κάτι το πρωτόγονο στην παραλία Ταορμίνα και ίσως αυτό να είναι που προσκαλεί κάθε καλοκαίρι την αφρόκρεμα της ιταλικής, και όχι μόνο, κοινωνίας, που απολαμβάνει το ηλιόλουστο τοπίο. Το δε εξέχον δίδυμο της ιταλικής μόδας, Dolce & Gabbana, έχει πολλές φορές εκφράσει την λατρεία του για τη συγκεκριμένη παραλία. Δροσιστείτε με μία παγωμένη γρανίτα από το Lido Mazzaro, σκαρφαλώστε στα βράχια που οδηγούν στο μεσαιωνικό κομμάτι του χωριού και ερωτευθείτε… παράφορα!

Κασί, Γαλλία

Οδηγώντας ανατολικά από τη Μαρσέϊγ, σύντομα φτάνει κανείς σε ένα άπλετο καταπράσινο τοπίο που σχηματίζει την Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας και μένει άναυδος αντικρίζοντας τους αμπελώνες και τις βυθισμένες στα βράχια παραλίες γύρω από το ψαρολίμανο του Κασί. Ιδιαίτερα κατά το ηλιοβασίλεμα, τα ιριδίζοντα φώτα του λιμανιού προσκαλούν δελεαστικά τον επισκέπτη, ενώ οι απολαυστικοί ψαρομεζέδες και τα τοπικά κρασιά χαρίζουν την απόλυτη ηδονή. Ένα ακόμα πιο ρομαντικό τοπίο περιμένει υπομονετικά λίγο πιο δίπλα, στoυς πλούσιους σε ασβέστιο λόφους του Calanque που κόβουν ορμητικά την ακτογραμμή, αφήνοντας μόνο ένα μικρό κομμάτι θέας από τις απόκρημνες παραλίες τους να αποκαλυφθούν στους περαστικούς.

Ίλε ντε Πορκερόλε, Γαλλία

Παραμένουμε στη Γαλλία και ταξιδεύουμε με καράβι από το Λε Λαβαντού, ανατολικά, προς τις αμμουδερές παραλίες του δασικού νησιού στο Αρχιπέλαγο Χιέρες. Φτάνουμε εκεί μέσα σε είκοσι λεπτά και μένουμε άναυδοι από αυτό το εξωτικό τοπίο που μοιάζει εντελώς αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Περπατώντας στα κρυφά μονοπάτια του νησιού, νιώθει κανείς σαν τους πρωτόπλαστους στον Παράδεισο: Μόνος και έκθαμβος. Η παραλία της Νοτρ Νταμ, στο νοτιοανατολικό κομμάτι του νησιού είναι αναμφισβήτητα η πιο ρομαντική της Νότιας Γαλλίας και περιμένει τους τολμηρούς ερωτευμένους να την επισκεφθούν.

Κουκουναριές, Σκιάθος, Ελλάδα

Και ερχόμαστε στα δικά μας. Όταν οι κουκουναριές σκύβουν να φιλήσουν το νερό και αυτό με τη σειρά του χαϊδεύει απαλά την κατάλευκη άμμο, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό τρίγωνο αγάπης, δε μπορεί παρά η παραλία αυτή να είναι ρομαντική. Αν είστε πολύ ερωτευμένοι, προσπεράστε τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες με τους αμέτρητους λουόμενους και σπεύστε στο τέρμα της παραλίας, κάτω από τη δροσιά των δέντρων. Κατά το ηλιοβασίλεμα, περπατήστε γύρω από τη λιμνοθάλασσας Στροφυλιά, με τον σπάνιο υδροβιότοπο που μαγεύει.

Παραλία Σίμου, Ελαφόνησος, Ελλάδα 

Αλλά προσέξτε, όχι στον Όρμο Σαρακίνικου, όπου η παραλία είναι βέβαια μοναδική αλλά πνίγεται από τον κόσμο, στον Όρμο Φράγκου, που είναι μικρότερη, με λίγο πιο βαθιά νερά και αγκαλιάζεται από το μικρό αλλά πράσινο ακρωτήρι Έλενα. Πιστέψτε μας, ακόμα κι αν δεν είστε ερωτευμένοι εκεί θα ερωτευθείτε. Κι αν δεν ερωτευθείτε κάποιο πρόσωπο, θα ερωτευθείτε σίγουρα την παραλία. Και θα σας το ανταποδώσει με τον καλύτερο τρόπο!


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v