Ελαφόνησος: Παράδεισος χωρίς πολυτέλεια

Μαγευτικές παραλίες με λευκή άμμο, μοναδικής ομορφιάς φυσικά τοπία και ένα γραφικό λιμανάκι συνθέτουν το γαλήνιο σκηνικό της Ελαφόνησου, που μεν δεν είναι για όλους, αποδεικνύει δε πως η πολυτέλεια δεν είναι ο μόνος τρόπος για να περάσουμε καλά στις διακοπές μας.
Ελαφόνησος: Παράδεισος χωρίς πολυτέλεια

της Μίνας Ανωγιάτη

Όταν πριν 10 χρόνια περίπου θέλησα να επισκεφτώ την Ελαφόνησο, το μόνο που ήξερα είναι ότι για να φτάσω πρέπει να ακολουθήσω τις ταμπέλες για Σπάρτη και μετά για Νεάπολη Λακωνίας. Μετά από 4.30 ώρες περίπου η ολιγόλεπτη αναμονή στην Πούντα μου φάνηκε αιώνας.

Δεν άργησα να... μετανοήσω για τη δυσθυμία μου.

Το τιρκουάζ χρώμα της θαλάσσιας λωρίδας που ενώνει την Πελοπόννησο με την Ελαφόνησο -ένα τσιγάρο δρόμος- είναι πραγματικά μοναδικό.Ο δρόμος για την παραλία του Σίμου τότε ήταν χωματόδρομος και η πρόσβαση σε αυτή δύσκολη. Όταν το αυτοκίνητο δεν πήγαινε άλλο, έπρεπε να αναλάβουν τα πόδια.

Μέσα από μικρά κέδρα και αμμόλοφους, με τη δυσπιστία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων (”μα που ήρθαμε εδώ κάτω;”) και περίεργα βλέμματα σε αυτόν που είχε την ιδέα, ξεπροβάλει η ωραιότερη παραλία που είχα επισκεφτεί μέχρι τότε και που έμελλε να γίνει ο αγαπημένος μου προορισμός για τα επόμενα χρόνια.

Η Κοινότητα της Ελαφονήσου έχει έκταση 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο μόνιμος πληθυσμός είναι 800 κάτοικοι. Το νησί κατοικήθηκε από την προϊστορική περίοδο. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ο Δημοσθένης το επισκέφθηκε το 413 π.Χ. Κατά τον Παυσανία η περιοχή ονομαζόταν ”Όνου Γνάθος”, γιατί είχε σχήμα γαϊδουρομασέλας και ήταν ενωμένο με την απέναντι περιοχή της Πούντας.

Μετά το 370 μ.Χ. η περιοχή καταποντίστηκε και σχηματίστηκε το νησί. Στη διαδρομή με το φεριμπότ, αν κοιτάξει κανείς μέσα στο νερό, διακρίνονται ερείπια και αρχαίοι αμαξωτοί δρόμοι, με διάφορες κατευθύνσεις.

Η Ελαφόνησος δεν είναι για όλους. Οι δυο υπέροχες παραλίες του νησιού με τιρκουάζ νερά, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους, σε προκαλούν να κυλιστείς πάνω τους, να παίξεις με την άμμο, να χαλαρώσεις, αλλά βασικά να νιώσεις ότι δε χρειάζεσαι πολυτέλειες για να περάσεις καλά. Αρκεί αυτή η θάλασσα, αυτή η αμμουδιά.

Στην Ελαφόνησο δε θα βρεις πολυτελή ξενοδοχεία, ούτε κατασκευασμένα σκηνικά. Στην Ελαφόνησο θα χαρείς για ό,τι δημιούργησε η φύση και ο ανεμοστρόβιλος που μετέφερε μεγάλη μάζα άμμου από την Αφρική όπως μνημονεύουν οι παλιότεροι.

Σχετικά πρόσφατα -δεν έχω καταλήξει αν ήταν για καλό- σε μια μεγάλη έκταση στην άκρη της μεγάλης παραλίας, κατασκευάστηκε οργανωμένο κάμπινγκ, ενώ ο δρόμος εδώ και αρκετά χρόνια έχει ασφαλτοστρωθεί, και η πρόσβαση είναι πλέον πολύ εύκολη.

Η σταθερή αξία για την παραλία, το μπαράκι του Παντελή, απο ό,τι μάθαμε μετά από... ανοιγοκλεισίματα, δεν υπάρχει πια. Έκλεισε λόγω... ”παραβίασης ωραρίου”, όπως μας είπαν οι ανταγωνιστές του. Κρίμα...

Οι υπηρεσίες που προσέφερε μπορούν να αναζητηθούν πλέον στο κάμπινγκ, αλλά και στην ταβέρνα που λειτουργεί εδώ και δύο περίπου χρόνια πάνω από την παραλία του Σίμου.

Στη ανατολική πλευρά του νησιού αξίζει πραγματικά να επισκεφτεί κανείς και την Παραλία της Παναγιάς, η οποία δεν υστερεί σε τίποτα. Διαθέτει υπέροχη αμμουδιά και περισσότερη ηρεμία. Είναι ιδανική για οικογένειες αλλά και για απογευματινό περίπατο. Αν βρεθείτε εκεί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα εδέσματα της ”Λιμνίτσας”, της παρακείμενης πολύ συμπαθητικής ταβέρνας.

Στο φιλόξενο λιμάνι το οποίο αποτελεί αφετηρία για κάθε ταξιδιώτη, μπορεί κανείς να βρει τα απολύτως απαραίτητα. Μόνο αν έχετε φροντίσει για μετρητά δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα μιας και δεν υπάρχει τράπεζα ή μηχάνημα ανάληψης στο νησί.

Διαμονή

Επειδή τα τελευταία χρόνια το νησί γνωρίζει μεγάλες δόξες, πολλά καινούργια διαμερίσματα ξεφυτρώνουν κάθε χρόνο. Ενδεικτικά σας προτείνουμε τα εξής:

- Elafonisos mare, διαθέτει δωμάτια και μεζονέτες. Τηλ: 27340-61349

- Estella. Τηλ: 27340-61031

- Studios [Δωμάτια με Θέα] κοντά στην παραλία του Σίμου. Τηλ: 6946-175517

- Capari Studios Τηλ: 27340-61200

- Μανιάτης, Ενοικιαζόμενα δωμάτια, Τηλ: 27340- 61190

- Simos Camping, Τηλ: 27340-22672

Για την ώρα του φαγητού, έχετε αρκετές επιλογές. Με λίγα λόγια, κατεβείτε στο λιμάνι, κάντε μια βόλτα μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα και επιλέξτε ό,τι σας κάνει κέφι.

Εμείς ξεχωρίσαμε:

- Μπαμπίνος: Ουζερί- μεζεδοπωλείο. Καταπληκτική ποιότητα, όμορφο περιβάλλον, πολύ καλό σέρβις.

- Νταγιαντάς: Ψαροταβέρνα – ψησταριά δίπλα στο κύμα, από το μεσημέρι.

- Τράκαινα: Παραδοσιακό σουβλατζίδικο με χειροποίητες τηγανιτές πατάτες.

- Ψαροταβέρνα Αδερφών Μέντη: Συγκεντρώνει πολύ κόσμο όλες τις ώρες.

Ωστόσο, από τη φετινή μας επίσκεψη στο νησί, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι, αν και υπάρχει πληθώρα φρέσκου ψαριού, αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις χρεώνεται σαν... είδος πολυτελείας.

Για γλυκό έχετε μια και καλή επιλογή να κατευθυνθείτε ”Στην Άκρη” και να τα δοκιμάσετε όλα. Συνεχίστε με ποτό στο Αγνάντι και στο διπλανό Remezzo. Η επομένη θα είναι μια άλλη μέρα, η παραλία σας περιμένει... όσο και εσείς εκείνη!

Κλείνοντας, ελπίζουμε ότι φεύγοντας από την Ελαφόνησο, θα εύχεστε, όπως και εμείς, να επιστρέψετε σύντομα!!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v