Κ. Δευτέρα: 10+1 τρόποι να ντυθείτε... ταξιδιώτες

Ξέφρενο γλέντι σε δρόμους και πλατείες ή απερίσπαστες βόλτες στην εξοχή; Παραδοσιακά έθιμα στη Σκύρο ή rafting στο Βοϊδομάτη; Latin χοροί στην Ξάνθη ή πεζοπορία στο Πήλιο; Δύσκολη επιλογή; Ιδού ένας μίνι οδηγός αποδράσεων, που θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε.
Κ. Δευτέρα: 10+1 τρόποι να ντυθείτε... ταξιδιώτες

των Έλενας Μπούλια, Ηρώς Κουνάδη

Ξέφρενα γλέντια, πολύχρωμες παρελάσεις, πάρτι στους δρόμους της πόλης, clubbing εντός… τειχών, παραδοσιακά κούλουμα, χαρταετοί σε γαλάζιο φόντο, βόλτες στην εξοχή, οικογενειακές συναθροίσεις, βλάχικοι γάμοι, ευφάνταστα κοστούμια, μίνι και μάξι αποδράσεις…

Ό,τι κι αν σας φέρνει στο μυαλό το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, όσο κι αν λατρεύετε –ή βαριέστε– τα παραδοσιακά έθιμα, το βέβαιο είναι πως το πρώτο τριήμερο του χρόνου είναι, επισήμως, γεγονός –πράγμα που δε φαίνεται να περνά απαρατήρητο από κανέναν.

Είτε, λοιπόν, σκέφτεστε να τιμήσετε τις παραδόσεις, συμμετέχοντας σε κάποιο από τα δημοφιλή καρναβάλια της χώρας, είτε αναζητάτε εναλλακτικές ιδέες προορισμών απαλλαγμένων από μαζικούς εορτασμούς, αυτό το τριήμερο έχει κάτι για όλους. Εμείς βάζουμε τις ιδέες. Εσείς, απλά, ετοιμάστε βαλίτσες.

Ξανθιώτικο Καρναβάλι: Παράδοση σε ρυθμούς... latin

Η Θράκη φέτος μας έβαλε τα γυαλιά με τις εξαιρετικές λαογραφικές εκδηλώσεις της. Το δε καρναβάλι της Ξάνθης, ένα από τα πιο παλιά και παραδοσιακά της Ελλάδας, οργανώθηκε όσο ποτέ, με συναυλίες, latin party, και θεατρικές παραστάσεις, με αποτέλεσμα όλη η πόλη, από τις αρχές του χρόνου, να ζει μία ατέλειωτη γιορτή της παράδοσης και του πολιτισμού.

Το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες παρελάσεις, με άρματα και μουσικές που θα ξεπροβοδίσουν και φέτος τις απόκριες με κάψιμο του ”Τζάρου”, την Κυριακή το απόγευμα στη γέφυρα του ποταμού Κοσύνθου, μέσα σε φαντασμαγορική ατμόσφαιρα από πυροτεχνήματα. Τέλος, τη Δευτέρα, θα ξεκινήσει η Σαρακοστή με κούλουμα, παραδοσιακούς χορούς και άλλα τοπικά έθιμα.

Για τη διαμονή σας προτείνουμε το 4 αστέρων ξενοδοχείο Z Palace (τηλ.: 25410 64411) και το ξενοδοχείο Έλενα (τηλ.: 25410 63901).

Πατρινό Καρναβάλι: Κλασικό και αγαπημένο

Στην Πάτρα, από την άλλη, πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πλέον πολυπληθές καρναβάλι. Λίγο ο πολύς φοιτητόκοσμος, λίγο η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, το Πατρινό καρναβάλι συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου που πλημμυρίζουν τους δρόμους και τις πλατείες.

Από την Παρασκευή το πρωί θα ξεκινήσουν εκδηλώσεις, όπως το ζωντανό σκάκι, πάρτυ και συναυλίες, που θα πραγματοποιηθούν στις δύο μεγάλες πλατείες, των Τριών Συμμάχων και του Γεωργίου Α’. Κατά τις 22:00 όλοι θα κατευθυνθούν στη δημοτικό θέατρο Απόλλων, όπου θα πραγματοποιηθεί ο χορός του δημάρχου Πατρών με θέμα ”Μια βραδιά στην όπερα” (Un ballo in maschera).

Το Σάββατο γύρω στις 18:00 θα ξεκινήσει από την Παπαφλέσσα η Νυχτερινή Ποδαράτη Παρέλαση, που θα καταλήξει στο Δημοτικό Θέατρο για το 3ο φετινό Μπουρμπούλι. Μεγάλη μέρα όμως είναι η Κυριακή, αφού από το πρωί οι καρναβαλιστές θα σπεύσουν για τον Διαδικτυακό Κρυμμένο Θησαυρό, μετά για την παραδοσιακή Μεγάλη Παρέλαση, μετά στο μόλο Αγ. Νικολάου για το κάψιμο του Καρνάβαλου και τέλος για το 4ο Μπουρμπούλι. Ουφ! Τι μέρα κι αυτή!

Τα ξενοδοχεία που προτείνουμε είναι τα 5 αστέρων Primarolia Art Hotel (τηλ. 2610 624900) και Poseidon Palace (τηλ. 2610 241313).

Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι: Αποκριά με νησιώτικο άρωμα

Ένα από τα σημαντικότερα Καρναβάλια της Ελλάδας, και ακόμα περισσότερο της Κρήτης, είναι αυτό του Ρεθύμνου, που και φέτος οργανώθηκε με περισσό μεράκι και κέφι. 5.000 καρναβαλιστές υπολογίζονται πως θα οδηγήσουν φέτος τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής με τα πληρώματα και τις Άμαξες, ενώ κάθε βράδυ θα γίνεται και ένα διαφορετικό, ξέφρενο πάρτυ από τις συμμετέχουσες ομάδες. Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς γιατί μέσα από το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, προβάλλεται η ιδιαίτερη ταυτότητα του ανθρώπινου δυναμικού του και αναδεικνύεται η μακραίωνη ιστορία η πλούσια παράδοση του Ρεθύμνου.

Μία ιδιαίτερη πρόταση για τη διαμονή σας εκεί είναι το ξενοδοχείο Veneto (τηλ. 28310 56 634), στο κέντρο του Ρεθύμνου.

Καρναβάλι στα Ιόνια νησιά: Όταν η τρέλα δεν πάει στα βουνά

Μεγάλα και εντυπωσιακά καρναβάλια πραγματοποιούνται και στα Ιόνια νησιά. Πιο συγκεκριμένα, στην Κεφαλονιά θα γίνει και φέτος το Ληξουριώτικο Καρναβάλι, σε μία γιορτή με άρματα, χορευτικά και φιλαρμονικές, που θα ολοκληρωθεί και εδώ με το κάψιμο του καρνάβαλου. Η παράδοση συναντάει τα τρελοκεφαλονίτικα καλαμπούρια και το κέφι απογειώνεται.

Για τη διαμονή σας στην Κεφαλονιά σας προτείνουμε το 3 αστέρων Ionian Plaza (τηλ.: 26710 25581) και το Tourist (τηλ.: 26710 22510) και τα δύο στο Αργοστόλι.

Εξίσου διασκεδαστικό πρόκειται να είναι και το καρναβάλι στη Ζάκυνθο. Αυτοσχέδιοι χοροί και θεατρικά παίζονται στις πλατείες από μασκαρεμένους άνδρες, ενώ την Κυριακή, μαζί με την περιφορά του Καρνάβαλου γίνεται και η πολύ αστεία ”Κηδεία της Μάσκας”, με τους ”θλιμμένους” συγγενείς να την οδηγούν σε απρόοπτες εξελίξεις!

Στη Ζάκυνθο μπορείτε να μείνετε στο 4 αστέρων Palatino (τηλ.: 26950 27780) ή στο, επίσης 4 αστέρων, Zante Maris (τηλ. 26950 49405). Και τα δύο βρίσκονται πολύ κοντά στην πόλη.

Καρναβάλι στη Νάουσα: ”Μπούλες” και ”Γενίτσαροι” σέρνουν το χορό

Στη Νάουσα, το Καρναβάλι είναι ξεχωριστό. Η πόλη γιορτάζει την Αποκριά με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, ένα έθιμο ριζωμένο στην ιστορία, την παράδοση και τους ηρωικούς αγώνες. Σε αντίθεση με τα άλλα μέρη της Ελλάδας, το Καρναβάλι εδώ δεν χαρακτηρίζεται από ”αταξία”, αλλά από μία τυπικά οργανωμένη διαδικασία ετοιμασίας των χειροποίητων στολών και της διαδρομής που οι καρναβαλιστές θα ακολουθήσουν. Ταυτόχρονα, την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα οι δρόμοι γεμίζουν με παραδοσιακά εδέσματα, γλυκά και τοπικό κρασί και η γιορτή μετατρέπεται σε ένα μεγάλο φαγοπότι.

Για τη διαμονή σας εκεί σας προτείνουμε τη Βίλα Ανθέμια (τηλ.: 23320 43480) και το Εσπερίδες Spa Hotel (τηλ.: 23320 20250).

Σκυριανό Καρναβάλι: Αποκριάτικα έθιμα με παρελθόν και... μέλλον

Άλλο ένα νησί που αξίζει κανείς να επισκεφτεί αυτό το τριήμερο είναι η Σκύρος. Οι Σκυριανές Απόκριες ξεχωρίζουν κυρίως για την τριάδα μεταμφιέσεων του ”γέρου”, της ”κορέλας” και του ”φράγκου”. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο, με παραδοσιακές χειροποίητες στολές, που περιλαμβάνει αποκλειστικά άνδρες.

Οι τρεις ομάδες μετέχουν σε ένα μυστηριακό χορό, που θυμίζει Διονυσιακό μυστήριο, υπό τους ήχους των κουδουνιών, που κρέμονται από τους ”γέρους” και τα σφυρίγματα των κοχυλιών, που κρατούν οι ”φράγκοι”. Το γλέντι κρατά όλο το βράδυ, όπου πλέον μετέχουν και κοπέλες, ντυμένες με παραδοσιακές ανοιξιάτικες στολές, και ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα με τα κούλουμα.

Στη Σκύρο μπορείτε να μείνετε στο ξενοδοχείο Νεφέλη (τηλ.: 22220 91964) που βρίσκεται στην πόλη του νησιού.

Άμφισσα: Μια νύχτα με τα φαντάσματα

Το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς είναι, για την Άμφισσα, η νύχτα των φαντασμάτων. Τα πνεύματα που ταλαιπωρούσαν, κατά την παράδοση, τους βυρσοδέψες της περιοχής, ξεχύνονται στους δρόμους κρατώντας αναμμένες δάδες, ενώ οι ”κουδουνάδες” προσπαθούν να τα ξορκίσουν. Εν τω μεταξύ, το στοιχειό της Χάρμαινας με τη συνοδεία του κατεβαίνει από της ”Κολοκυθούς το Ρέμα” και φθάνει στην πάνω πλατεία της Άμφισσας. Γυρίζει στους δρόμους μουγκρίζοντας και σέρνοντας αλυσίδες.

Την Κυριακή το πρωί διοργανώνεται γλέντι στην πλατεία της Ιτέας, ενώ το απόγευμα θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την παρέλαση των αρμάτων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Την Καθαρά Δευτέρα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το γειτονικό Γαλαξίδι, για έναν… αλευροπόλεμο μέχρι τελικής πτώσης.

Για τη διαμονή σας, μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το 5 αστέρων Villa Olympia (τηλ.: 22650 41810) και το παραδοσιακό Galaxa (τηλ.: 22650 41620) –και τα δύο στο Γαλαξίδι.

Καλάβρυτα: Ζωγραφίζοντας με τα χρώματα της φύσης

Διασχίστε μερικά από τα ομορφότερα φυσικά τοπία της Πελοποννήσου με τον οδοντωτό, απολαύστε σπιτική κουζίνα στις ταβέρνες της περιοχής, μυηθείτε στα μυστικά του δημοφιλέστερου χειμερινού αθλήματος στο χιονοδρομικό κέντρο, εξερευνήστε τα λιθόκτιστα σοκάκια και θαυμάστε τα ιστορικά μνημεία της πόλης.

Τα Καλάβρυτα προσφέρονται για χειμερινές εξορμήσεις, καθώς απέχουν μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα και αποτελούν τον ιδανικό προορισμό τόσο για περιπετειώδης όσο και για… χαλαρές αποδράσεις –ανάλογα με τις δραστηριότητες που θα επιλέξετε.

Εξαιρετικές σπιτικές σπεσιαλιτέ τοπικής κουζίνας θα δοκιμάσετε στο ”Οινομαγειρείον το Σπιτικό” (τηλ.: 26920 24260), ενώ για τη διαμονή σας μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο Χελμός (τηλ.: 26920 29222).

Πήλιο: Ανάβαση στο βουνό των Κενταύρων

Η θερινή κατοικία των Ολύμπιων θεών μάλλον δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι καταπράσινες πλαγιές του, τα τρεχούμενα νερά, τα λιθόκτιστα σοκάκια που διασχίζουν τα ανέγγιχτα από το χρόνο χωριά, οι παραδοσιακοί ξενώνες, τα παλιά αρχοντικά, η φιλοξενία των κατοίκων του έχουν προσδώσει –και όχι άδικα– στο Πήλιο το χαρακτηρισμό του προορισμού παντός καιρού.

Επιλέξτε για ορμητήριο κάποιο από τα μεγαλύτερα χωριά, όπως την Πορταριά ή την Τσαγκαράδα, και εξερευνήστε τη γύρω περιοχή χωρίς πρόγραμμα –είναι άλλωστε τόσο πολλά τα σημεία που θα σας κάνουν να σταματήσετε για να θαυμάσετε το τοπίο, να πιείτε έναν καφέ στη χόβολη μαζί με τους ντόπιους ή να απολαύσετε εκλεκτά εδέσματα της τοπικής κουζίνας που, ούτως ή άλλως, θα βγείτε εκτός προγράμματος.

Αν και η εύρεση καταλύματος στο Πήλιο είναι μάλλον απίθανο να σας δυσκολέψει, εμείς προτείνουμε για τη διαμονή σας τον Ξενώνα Αθανασάκη στην Πορταριά (τηλ.: 24280 99235, από 70 ευρώ το δίκλινο) και τον Χαμένο Μονόκερο στην Τσαγκαράδα (τηλ.: 24260 49930, από 80 ευρώ το δίκλινο).

Ναύπλιο: Ρομαντικές βόλτες στα σοκάκια

Κάτι λιγότερο από δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους γοητεύει τους επισκέπτες της με την ατμόσφαιρα εποχής που τη χαρακτηρίζει, τις γραφικές γειτονιές της, τα ιστορικά της αξιοθέατα και, βέβαια, την έντονη νυχτερινή ζωή της.

Μακράν του να αποτελεί μία ακόμη βαρετή κωμόπολη, το Ναύπλιο διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα μιας πόλης με έντονη ζωή, πολλά αξιοθέατα, ενδιαφέρουσα αγορά και πληθώρα επιλογών διασκέδασης, όντας απαλλαγμένο από τα ελαττώματά της –βλέπε αφόρητο συνωστισμό, έλλειψη πρασίνου και φρενήρεις ρυθμούς ζωής.

Αν και ένα τριήμερο στο Ναύπλιο δεν είναι αρκετό για να νιώσετε ότι ”χορτάσατε” αυτήν την πανέμορφη πόλη, κατά τη διάρκειά του θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε την πρώτη σας επαφή ή να θυμηθείτε –και να ξαναανακαλύψετε– όλα όσα σας γοήτευσαν τις προηγούμενες φορές. Ανεβείτε τα 299 σκαλοπάτια μέχρι το Κάστρο του Ναυπλίου, εξερευνήστε το δαιδαλώδες, ιστορικό εσωτερικό του, περιπλανηθείτε στα σοκάκια της πόλης, περάστε –καιρού επιτρέποντος– με βαρκάκι απέναντι, στο Μπούρτζι και χορέψτε μέχρι πρωίας σε κάποιο από τα πολυάριθμα μπαρ του κέντρου.

Για τη διαμονή σας, προτείνουμε τα πολυτελέστατα Nafplia Palace (τηλ.: 27520 28981, από 170 ευρώ το δίκλινο) και Αμφιτρύων (τηλ.: 27520 70700, από 155 ευρώ το δίκλινο).

Ζαγοροχώρια: ”Φυσική” αίσθηση για... περιπέτεια

Σαράντα έξι πανέμορφα χωριά, πλαισιωμένα από καταπράσινες βουνοπλαγιές, τρεχούμενα νερά, επιβλητικά φαράγγια και παραδοσιακά, λιθόκτιστα γεφύρια, τα Ζαγοροχώρια αποτελούν μία από τις ομορφότερες, και λιγότερο επηρεασμένες από το μαζικό τουρισμό, γωνιές της χώρας.

Αν δεν αποφασίσετε να… επεκτείνετε κατά τι το τριήμερο, και να μείνετε περισσότερο, εμείς θα σας προτείναμε να μείνετε στο δυτικό Ζαγόρι, που συγκεντρώνει ορισμένα από τα δημοφιλέστερα, και ίσως γοητευτικότερα, χωριά της περιοχής, όπως το Πάπιγκο, την Αρίστη και το Βίκο, τα οποία πλαισιώνουν την κοιλάδα του Βοϊδομάτη.

Ο ίδιος ο ποταμός αποτελεί μία από τις μαγευτικότερες εικόνες της περιοχής, αλλά και το ιδανικό σκηνικό όχι μόνο για πεζοπορικές διαδρομές και εξορμήσεις αλλά και για extreme sports. Άλλα αξιοθέατα στην περιοχή είναι η Δρακόλιμνη και οι οβίρες, μικρές λιμνούλες που σχηματίζονται από το ρέμα Ρογκοβό, ανάμεσα στους δύο οικισμούς του Πάπιγκου.

Μία από τις καλύτερες επιλογές διαμονής στην περιοχή είναι το Aristi Mountain Resort, ένα συγκρότημα πέτρινων κτισμάτων με εκπληκτική θέα στη χαράδρα του Βοϊδομάτη (τηλ.: 26530 41330, από 100 ευρώ το δίκλινο).

Χαλκίδα: Για τη θάλασσα μέσα στο χειμώνα

Ένας εκ των δημοφιλέστερων προορισμών του Σαββατοκύριακου, λόγω της εγγύτητάς της στην Αθήνα –αλλά όχι μόνο– η Χαλκίδα έχει να προσφέρει στους επισκέπτες της πολλά περισσότερα από όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Κάντε την πρώτη βόλτα σας στο πλακόστρωτο δίπλα στην παραλία το πρωί –θα επιστρέψετε ούτως ή άλλως το βράδυ, όταν η περιοχή σφύζει από ζωή–, απολαύστε έναν καφέ με θέα στη θάλασσα στο Mostar και στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς το Κάστρο της Κανήθου, που αγναντεύει την πόλη από ψηλά ή στον ιππικό όμιλο που βρίσκεται στο δρόμο προς το Λιλάντιο πεδίο.

Το μεσημέρι, θαλασσινά και φρέσκα ψάρια δίπλα στο κύμα στα ”Δελφίνια”, στο ”Μαϊστράλι” αλλά και στο ”Τσαφ”. Σε καμία περίπτωση μην παραλείψετε μια βόλτα στην παλιά γέφυρα, για να θαυμάσετε το ανεξήγητο, μέχρι στιγμής, φαινόμενο των νερών που φουσκώνουν για έξι συνεχείς ώρες και στη συνέχεια υποχωρούν, αλλά και μια επίσκεψη στο φημισμένο ”κόκκινο σπίτι”.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ερέτριας απέχει κάτι λιγότερο από μισή ώρα από το κέντρο της πόλης, και αξίζει οπωσδήποτε μία επίσκεψη, ενώ από εδώ μπορείτε να περάσετε με ferry στον Ωρωπό, για μια διαφορετική διαδρομή επιστροφής. Για τη διαμονή σας στη Χαλκίδα προτείνουμε το 4 αστέρων ξενοδοχείο Best Western Lucy (τηλ.: 22210 23831-4).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v