Παγγαίο Όρος: Η ομορφιά μένει... ψηλά

Ενα από τα ωραιότερα ορεινά τοπία της Ελλάδας και μια εκδρομή γεμάτη περιπέτεια περιμένουν τον επισκέπτη του Παγγαίου Όρους, λίγο έξω από την Καβάλα. Δάση από οξιές, έλατα, καστανιές και πλατάνια διασχίζονται από μοναδικά ορειβατικά και περιπατητικά μονοπάτια.
Παγγαίο Όρος: Η ομορφιά μένει... ψηλά

του Χρήστου Γαδ

Τελευταία ενημέρωση: 23 Νοεμβρίου 2009
Τις περισσότερες φορές ταυτίζουμε τις αποδράσεις με τη χλιδή και την πολυτέλεια, ”χάνοντας” ίσως κάποια μέρη απίστευτης ομορφιάς που όμως απαιτούν από εμάς τη θυσία ορισμένων ανέσεων και την επίδειξη περιπετειώδους διάθεσης.

Στη Βόρεια Ελλάδα από τα πιο όμορφα βουνά της χώρας, το Παγγαίο, αιώνιο κι ακατάλυτο από τον χρόνο, προκαλεί τους επισκέπτες του αν μη τι άλλο να υποκλιθούν στο μεγαλείο της φύσης.

Από τις επιβλητικές και μυστηριώδεις κορυφές του ξεχύνονται δάση από οξιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια και δρυς, που σκεπάζουν πλαγιές και ρεματιές.

Δεν είναι τυχαίο πως εδώ ακριβώς στα πολύ παλιά χρόνια συγκροτήθηκαν οι πρώτοι Διονυσιακοί Θίασοι με τις έξαλλες μαινάδες και τους γεμάτους ζωώδη δύναμη σατύρους, που στο χορό και στην έκσταση ζήτησαν τη λύτρωση και την επικοινωνία με το Θεό. Κι ακόμη, ότι στο βουνό αυτό πλάστηκαν οι πιο παλιές δοξασίες για την αθανασία της ψυχής.

Το Παγγαίο, αγαπημένος προορισμός φυσιολατρών και ορειβατών, δεσπόζει ΒΔ του Νομού Καβάλας. Έχει μήκος 40 χλμ. και πλάτος 20 χλμ., με μια περιοχή κορυφών εκτεταμένη η οποία δεν έχει δημιουργήσει γεωλογικά φαινόμενα τέτοια ώστε να διακρίνουμε ορθοπλαγιές με μεγάλες υψομετρικές διαφορές.

Ωστόσο, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η ύπαρξη στην βόρεια και βορειοανατολική πλευρά των κορυφών του Τρίκορφου, μιας σειράς από κάθετους βράχους, μυτίκια και πύργους, με υψομετρικές διαφορές 150-250 μέτρα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο. Στη βορινή πλευρά του Τρίκορφου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αναρριχητών το χειμώνα.

Τα λούκια που σχηματίζονται κρατούν πάντα χιόνι και τις περισσότερες φορές αρκετά παγωμένο. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, οι Θεσσαλονικείς κυρίως αναρριχητές έδωσαν τις πρώτες καλοκαιρινές και χειμερινές γραμμές. Για τους... ειδικούς να πούμε ότι από τις πρώτες διαδρομές είναι η ”Κλασική” (26-12-63) και η ”Ανώνυμη” (25-10-1965).

Με το πέρασμα του χρόνου πολλοί αναρριχητές προσέθεσαν στο πεδίο αξιόλογες γραμμές δίνοντάς τους ονόματα που εξάπτουν τη φαντασία και δημιουργούν προσδοκίες για αξέχαστες υψηλής αδρεναλίνης στιγμές, οι οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν κλασικές και δέχονται κάθε χρόνο αρκετές επαναλήψεις.

Από τις καλοκαιρινές, στη βορινή πλαγιά σημαντικότερες είναι οι ”Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας”, ο ”Άσωτος” και η ”Πρώτη Άνοιξη”. Στην Βορειοανατολική πλευρά, ο ”Πύργος” και η ”Τζώνυ” είναι κάποιες από τις σημαντικότερες. Από τις πιο σύγχρονες χειμερινές στη Βόρεια και Βορειοανατολική πλευρά διακρίνουμε το ”Κρυφό Λούκι”, τον ”Παπατρέχα”, το ”Εγκεφαλικό” και την ”Αλπίσια” στη Βόρεια όψη ενώ δεν είναι λίγες οι χειμερινές της Βορειοανατολικής πλευράς, μικρά λούκια με ανάπτυγμα μέχρι και 80 μέτρα που ανοίχθηκαν για να εξυπηρετήσουν κυρίως σχολές χειμερινής αναρρίχησης οι οποίες πολύ συχνά γίνονται στο Παγγαίο. Οι πιο γνωστές το ”Λούκι του Πράσινη” και το ”Λούκι του Κασίν”.

Τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία ανάπτυξη της αθλητικής αναρρίχησης και των υψηλών βαθμολογιών, δημιουργήθηκαν στο Παγγαίο αρκετές γραμμές με υψηλό βαθμό δυσκολίας και έντονο ενδιαφέρον. Αυτές που ξεχωρίζουν είναι ο ”Πίτερ Παν” και τα ”Δίεδρα του Άσπρου Βράχου”.

Ο επισκέπτης του Παγγαίου πρέπει να προετοιμαστεί για διαδρομές μαγευτικές υπό τη σκέπη πυκνών δασών. Τα πλέον γνωστά μονοπάτια είναι: της Αυλής, της Εικοσιφοίνισσας, της Νικήσιανης, της Πρώτης, της Μεσορόπης, το μονοπάτι ”Μαύρα νερά” και η διαδρομή του Ροδολείβους.

Και οι θησαυροί του Παγγαίου δεν σταματούν εδώ. Διάσπαρτο και από υπέροχες μονές με σπουδαία ιστορία, πολλές από τις οποίες έχουν θέα στο Άγιο Όρος, όπως η Μονή Εικοσιφοίνισσας που θεωρείται λίκνο της Ορθοδοξίας και εθνικό κεφάλαιο για τον Ελληνισμό της περιοχής, η Μονή του Αγίου Δημητρίου στην Νικήσιανη κτισμένη δίπλα σε μια πηγή, η Μονή της Υπαπαντής ένα παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι που κτίστηκε από την ηγουμένη Φαιδρωνία, η Μονή της Παναγίας της Παγγαιώτισας, δίνει επιπλέον κίνητρα για να το επισκεφθείς.

Τέλος, από την εκδρομική παρέα δεν αποκλείονται οι λάτρεις της αρχαιολογίας και του πολιτισμού. Σ’ ένα βαθύ πέπλο μυστηρίου εξακολουθούν να βρίσκονται τα ”ακιδογραφήματα” ή ”βραχογραφίες” του Παγγαίου, δηλαδή κάποια σχεδιάσματα ζωγραφισμένα επάνω στον σκληρό γρανίτη ή τον σκληρό ασβεστόλιθο, συνηθέστατα στο ύπαιθρο, αλλά σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις και μέσα σε σπήλαια.

Πρόκειται για πανάρχαιες απεικονίσεις, κυρίως ειδών της πανίδας που υπήρχε στην περιοχή, αλλά και ανθρώπινων μορφών. Για την χρονολόγηση των χαραγμάτων αυτών -αν και δύσκολη αφού ακόμη δεν έχει υπάρξει ενδελεχής μελέτη- όσοι ασχολήθηκαν υποστηρίζουν ότι οι παλιότερες ανάγονται στην όψιμη εποχή του χαλκού (γύρω δηλαδή στην 3η χιλιετία π.Χ.), ενώ οι νεότερες φθάνουν μέχρι και τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους.

Μια πολύ καλή επιλογή ορμητηρίου για τις περιπέτειές σας αποτελεί η κωμόπολη της Ελευθερούπολης, το κέντρο στην ουσία της επαρχίας Παγγαίου. Σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την Καβάλα η Ελευθερούπολη είναι γνωστή για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και τις ρίζες της που κρατούν από την τουρκοκρατία.

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής- ένα από τα μικρότερα κέντρα σκι στην Ελλάδα. Σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την Καβάλα (με τα τελευταία 3 από αυτά να αποτελούν κατάλληλο έδαφος για… τζιπ). Προς το παρόν το χιονοδρομικό κέντρο είναι κλειστό. Αναζητείστε σχετικές πληροφορίες στο 2510 – 231067.

Που θα μείνετε

Αν σκέφτεστε να μείνετε στην περιοχή… ξεχάστε τις πολυτέλειες. Στην Ελευθερούπολη θα βρείτε το ξενοδοχείο ”Ποσειδών” (τηλ. 25920 21121) και Δασικό Χωριό (τηλ. 25920 23533). Αν και περιτριγυρίζονται από την άγρια βουνίσια φύση- πράγμα που μάλλον αποτελεί το βασικό θέλγητρο για την επίσκεψή σας στο Παγγαίο, τα ”αστέρια” τους δεν υπόσχονται κανενός είδους άνεση.

Πέντε ορειβατικά καταφύγια υπάρχουν σήμερα στο Παγγαίο, τα οποία αν και επίσης κάθε άλλο παρά πολυτέλειες προσφέρουν, σας δίνουν την ευκαιρία να μην απομακρυνθείτε πολύ από την περιπέτεια: ”Στέργιος Χατζηγεωργίου” στην κοιλάδα του Ορφέα (στα 1.750 μέτρα, με χωρητικότητα 60 ατόμων), ”Αργύρης Πεταλούδας”, στην τοποθεσία Βλάχικα Καλύβια (στα 1.550 μέτρα για 25 άτομα, αλλά προσοχή δεν διαθέτει νερό και κουζίνα), το καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ.) Καβάλας (στα 1.650 μέτρα για 25 άτομα), το καταφύγιο της Πρώτης Σερρών στην θέση Μπουγατίνα (στα 1200 μέτρα) και το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ροδολίβους στην τοποθεσία Χατζηκώστα Σουλνιάρι (σε υψόμετρο 1.000 μέτρων για 35 άτομα).

Για όσους δεν μπορούν να αποχωριστούν τις upper class συνήθειές τους προτείνουμε το καταπληκτικό και luxury ”Imaret” στην πόλη της Καβάλας. Κτισμένο ως δωρεά του Μοχάμετ Αλί, αντιβασιλέα της Αιγύπτου υπό την Οθωμανική κυριαρχία, και ιδρυτή του σύγχρονου Αιγυπτιακού Κράτους, στην γενέθλια πόλη του, το κτίριο αποτελείται από τέσσερις ενότητες που αναπτύσσονται κατά μήκος της νοτιοδυτικής χερσονήσου της ”Παναγίας”.

Η κάθε μία από τις τρεις πρώτες ενότητες αποτελείται από ένα κήπο που περιστοιχίζεται από τα δωμάτια του ξενοδοχείου. Από τα 67 ”κελιά” του Imaret δημιουργήθηκαν 27 ξεχωριστά καταλύμματα (9 σουίτες και 18 Dome & Treasure Room), όλα διαφορετικά μεταξύ τους από άποψη αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης.

Οι τιμές ξεκινούν από 360 και φτάνουν ως τα 1.500 ευρώ για κάθε ημέρα παραμονής, ενώ το τηλέφωνο για επικοινωνία και κρατήσεις είναι το 2510 620151.

Που να φάτε

Πριν ανηφορίσετε στο Παγγαίο καλό θα ήταν να τσιμπήσετε κάτι για να πάρετε δυνάμεις. Μπορείτε να κάνετε μία στάση στο εστιατόριο της ξενοδοχειακής μονάδας Δασικό Χωριό, που βρίσκεται στις ανατολική πλαγιά του βουνού. Εναλλακτικά, μπορείτε να απολαύσετε μοναδικές νοστιμιές της ντόπιας κουζίνας καθώς και πολίτικα πιάτα στις γραφικές ταβέρνες της Νικήσιανης και του Παλαιοχωρίου, καθώς και της Γεωργιανής, όπου μπορείτε να βρείτε και γεύσεις της ποντιακής κουζίνας.

Θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τις ποικιλίες κρεατικών και τις διάφορες τύπου σαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τυροσαλάτες, κλπ. Τέλος, θα ήταν μεγάλη παράλειψη, για να μη πούμε αμαρτία, να μην δοκιμάσετε το Καβαλιώτικο τσίπουρο, που θεωρείται από τα καλύτερα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τους πεντανόστιμους μακεδονίτικους τσιπουρο-μεζέδες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v