Ταξίδια στο... σκηνικό των Χριστουγέννων

Χιονισμένα τοπία, παραμυθένια σκηνικά, πολύχρωμα φώτα και εορταστική ατμόσφαιρα είναι τα βασικά στοιχεία του ιδανικού χριστουγεννιάτικου προορισμού. Αναζητήσαμε πέντε μέρη που στολίζονται, εν όψει των γιορτών, με τη χρυσόσκονη των ονείρων. Αυτήν που θα μας κάνει να ξεχάσουμε πως δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης.
Ταξίδια στο... σκηνικό των Χριστουγέννων

της Ηρώς Κουνάδη

Ίσως η γιορτή που ξυπνά τις εντονότερες παιδικές αναμνήσεις, τα Χριστούγεννα έχουν ταυτιστεί, στη συνείδηση των περισσότερων από εμάς, με τη μαγεία εκείνης της περιόδου. Εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από παραμύθι, χιονισμένα χωριά, χριστουγεννιάτικα δέντρα με πολύχρωμα φωτάκια, εορταστική ατμόσφαιρα ζωντανεύουν στη μνήμη τουλάχιστον των λιγότερο κυνικών –αυτών που, ακόμη και αν όλο τον υπόλοιπο χρόνο γκρινιάζουν για την εμπορευματοποίηση των γιορτών, την περίοδο αυτή αφήνουν το πνεύμα των Χριστουγέννων να τους παρασύρει, ξεχνώντας, έστω και για λίγο, τις όποιες ενστάσεις τους.

Αν ανήκετε, όπως κι εμείς, στην παραπάνω κατηγορία, στις προτάσεις που ακολουθούν ίσως να ανακαλύψετε τον ιδανικό χριστουγεννιάτικο προορισμό σας. Ένα από τα μέρη εκείνα που, μεγιστοποιώντας τη μαγεία που τα χαρακτηρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ντύνονται, εν όψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με τη χρυσόσκονη των παραμυθιών και συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό που θα μας μεταφέρει αρκετά χρόνια πίσω, στην εποχή που ξέραμε ακριβώς τι χρώμα παίρνει το χιόνι όταν αντανακλώνται πάνω του χιλιάδες πυροτεχνήματα και πόσοι τάρανδοι σέρνουν το έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη.

Εξοπλιστείτε, λοιπόν, με την καλύτερη διάθεση, πακετάρετε ζεστά ρούχα, αφήστε στο σπίτι το ειρωνικό χαμόγελο και το υπεροπτικό ύφος που συνοδεύει τη δήλωση ”δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης” και ελάτε να ταξιδέψουμε στα μέρη εκείνα που, αν δε σας κάνουν να πιστέψετε, σίγουρα θα σας πείσουν ότι δεν υπάρχει λόγος να επιμένετε. Εντάξει, δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης. Και λοιπόν;

Disneyland Paris

Το απόλυτο σκηνικό των παραμυθιών, ο αγαπημένος προορισμός των ”παιδιών” κάθε ηλικίας, τις ημέρες αυτές στολίζεται με τα χρώματα των παιδικών ονείρων, γεμίζει χρυσόσκονη και φωτίζεται από αμέτρητα λαμπιόνια και πυροτεχνήματα. Ειδικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά, το ωράριο λειτουργίας διευρύνεται –μέχρι τις 22.00 και τις δύο εβδομάδες των γιορτών και μέχρι τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς– για να ζήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη γιορτή και το όλο σκηνικό μοιάζει περισσότερο ονειρικό από κάθε άλλη φορά.

Πρίγκιπες και πριγκίπισσες των παραμυθιών του Disney χορεύουν μπροστά από το φωτισμένο κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης, εξωτικές γεύσεις και μουσικές από όλον τον κόσμο πλημμυρίζουν το dinner show της Tinkerbell, γλυκές μυρωδιές αναδύονται από τη χριστουγεννιάτικη αγορά, η χριστουγεννιάτικη παρέλαση μαγεύει μικρούς και μεγάλους, ενώ ο Άγιος Βασίλης μοιράζει δώρα τη στιγμή που η μικρή νεράιδα του Πήτερ Παν ανάβει το αστέρι του μεγαλύτερου χριστουγεννιάτικου δέντρου της Ευρώπης.

Για να ζήσετε από κοντά τη μαγεία των παραμυθιών, στο σκηνικό που ενέπνευσε και εμπνεύστηκε από την παιδική φαντασία επισκεφθείτε το επίσημο site της Disneyland για να κλείσετε το εορταστικό σας πακέτο online ή εκμεταλλευτείτε τη μοναδική εορταστική προσφορά της TUI για πενθήμερες εκδρομές στη Disneyland (24-28 Δεκεμβρίου και 30 Δεκεμβρίου-3 Ιανουαρίου) στην τιμή των 660 και 750 ευρώ αντίστοιχα.

Ice Hotel

Φανταστείτε ένα χωριό εξολοκλήρου σκεπασμένο από χιόνι, όπου τα πολύχρωμα φώτα των χριστουγεννιάτικων στολισμών λάμπουν όλη μέρα –γιατί ποτέ δεν ξημερώνει– και στη μέση του οποίου βρίσκεται ένα από τα πλέον ευφάνταστα δημιουργήματα της τουριστικής βιομηχανίας: ένα ξενοδοχείο φτιαγμένο εξολοκλήρου από πάγο.

Το Ice Hotel προ(σ)καλεί τους τολμηρούς επισκέπτες του Αρκτικού Κύκλου να περάσουν μία βραδιά σε ένα δωμάτιο όπου τα πάντα, από το κρεβάτι μέχρι τα έργα τέχνης που τα διακοσμούν είναι λαξευμένα στον πάγο. Η θερμοκρασία εντός του ξενοδοχείου βρίσκεται σταθερά στους -8 βαθμούς Κελσίου (η εξωτερική είναι πολύ χαμηλότερη), τα κρεβάτια είναι καλυμμένα από δέρμα τάρανδου και θερμαινόμενα sleeping bag και το πρωινό σερβίρεται στο επίσης… παγωμένο, πλην ατμοσφαιρικό, Ice Restaurant.

Όσοι (πιστεύετε ότι) διαθέτετε μεγάλες αντοχές στο κρύο σίγουρα θα αποκομίσετε μία αξέχαστη εμπειρία. Οι υπόλοιποι, μπορείτε απλά να επισκεφθείτε το ξενοδοχείο και τα μοναδικά έργα τέχνης – γλυπτά από πάγο που φιλοξενεί, συμμετέχοντας σε μία από τις τρεις ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά έως τις 6 το απόγευμα.

Οι τιμές για τα δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από 297 ευρώ, ενώ για τις σουίτες από 400 ευρώ. Για κρατήσεις και πληροφορίες επισκεφθείτε το site του Ice Hotel.

Rovaniemi, Χωριό του Αϊ-Βασίλη

Η Disneyland του Βορρά, όπως είναι αλλιώς γνωστό το χωριό του Αϊ-Βασίλη, βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου ο Αρκτικός Κύκλος τέμνει τη Φιλανδία, οκτώ χιλιόμετρα από τη μεγαλύτερη πόλη της, το Rovaniemi. Εδώ, κάθε χρόνο πεντακόσιες χιλιάδες μικρά και μεγάλα παιδιά περνούν τη σκεπασμένη με χιόνι είσοδο του Santa Park, διασκεδάζουν με τα ξωτικά που βοηθούν τον Αϊ-Βασίλη στην ετοιμασία των δώρων, συμμετέχουν σε ελκηθοδρομίες και εκδρομές με snowmobile, ταράνδους και husky, επισκέπτονται το πάρκο των ταράνδων, έναν ανοικτό ζωολογικό κήπο, και, βέβαια, εκμυστηρεύονται τις επιθυμίες τους στον απόλυτο πρωταγωνιστή των Χριστουγέννων.

Ίσως κανένα άλλο σκηνικό να μην ανταποκρίνεται τόσο πιστά στην παραμυθένια εικόνα των Χριστουγέννων, αυτήν που μοιάζει κατευθείαν βγαλμένη από την παιδική φαντασία, όσο αυτό εδώ το χωριό. Τα παραδοσιακά κτίσματα που φιλοξενούν το ταχυδρομείο του χωριού, το σπίτι του Αϊ-Βασίλη, όπου στεγάζεται το εστιατόριο και η χριστουγεννιάτικη έκθεση του χωριού, το γραφείο του, στο οποίο δέχεται τις καθημερινές του επισκέψεις, και τα μαγαζάκια με τα είδη λαϊκής τέχνης και τα σουβενίρ, όλα σκεπασμένα από χιόνι και πλαισιωμένα από μία ατμόσφαιρα εορταστική όσο λίγες, συνθέτουν τον απόλυτο χριστουγεννιάτικο προορισμό: το χωριό που υπάρχει για να τιμά την πλέον ατμοσφαιρική γιορτή του χρόνου και τα παιδικά όνειρα που την πλαισιώνουν.

Για να τα θυμηθείτε, και να τα ζήσετε από κοντά, αναζητήστε τα πακέτα εκδρομών που προσφέρουν σχεδόν όλα τα μεγάλα πρακτορεία ταξιδιών. Εμείς ξεχωρίσαμε την προσφορά του Travel Plan, από 1.095 ευρώ για έξι ημέρες και αυτήν του Signature Travel, από 1.690 ευρώ για έξι ημέρες.

Μαγεμένα κάστρα

Ποιος θα φανταζόταν ότι οι πάλαι ποτέ βασιλικές αυλές των ευγενών της Γηραιάς Ηπείρου θα αποτελούσαν, λίγους αιώνες αργότερα, μία από τις οικονομικότερες επιλογές των εορταστικών μας αποδράσεων;

Κτισμένα έως και 7 αιώνες πριν σε ειδυλλιακές τοποθεσίες, εν μέσω καταπράσινων κοιλάδων και χιονισμένων βουνοπλαγιών, και ανακαινισμένα ώστε να διατηρούν την αρχική διακόσμηση και την ατμόσφαιρα της εποχής, προσφέροντας παράλληλα όλες τις σύγχρονες ανέσεις τα κάστρα των ιπποτών υπόσχονται να σας προσφέρουν τα πλέον ρομαντικά Χριστούγεννα που ζήσατε ποτέ, στα δωμάτια όπου εκτυλίχθηκαν ιστορίες και γεγονότα που ενέπνευσαν θρύλους οι οποίοι παραμένουν ζωντανοί μέχρι σήμερα.

Από το επιβλητικό Schoenburg Castle, καταμεσής της κοιλάδας του Ρήνου, στο ατμοσφαιρικό Chateau des Comtes de Challes, περικυκλωμένο από τα αιωνόβια δάση των γαλλικών Άλπεων και από εκεί στο πολυτελές Glin Castle της Ιρλανδίας, οι διακοπές σας θα είναι ”βασιλικές” –σε αντίθεση με τις τιμές, που ξεκινούν από 84 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Χιονισμένες Άλπεις

Οι ανησυχητικά υψηλές θερμοκρασίες του φετινού φθινοπώρου έκαναν τους απανταχού φανατικούς σκιέρ και φίλους των κοσμοπολίτικων ευρωπαϊκών χιονοδρομικών να χάσουν τον ύπνο τους, καθώς ορισμένοι από τους κλασσικότερους χριστουγεννιάτικους προορισμούς απειλήθηκαν με αναστολή λειτουργιών μέχρι την –καθυστερημένη– πρώτη χιονόπτωση.

Καθώς τα πράγματα στις Άλπεις φαίνονται να επανέρχονται στους καθιερωμένους ρυθμούς τους, και τα αγαπημένα κοσμοπολίτικα θέρετρα Courchevel, Chamonix, Zell am See, Kitzbuhel και Badgastein αρχίζουν και πάλι να γεμίζουν με επισκέπτες –σκιέρ και μη– δεν έχουμε αρά να σας προτείνουμε να πακετάρετε τον εξοπλισμό σας και να… ανηφορίσετε, για τη δική σας εκδοχή των πλέον ”White Christmas”.

Ακόμη και αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με το σκι, οι επιλογές στα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων είναι τόσο πολλές, που το μόνο βέβαιο είναι πως αποκλείεται να βαρεθείτε. Μαθήματα σκι για αρχάριους, ατμοσφαιρικά σαλέ, gourmet εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία συνθέτουν το λευκό σκηνικό μιας μικρής πόλης που αυτήν την εποχή του χρόνου ζει τις καλύτερες στιγμές της.

Μία από τις ιδανικότερες λύσεις για να εξερευνήσετε τα χιονοδρομικά των Άλπεων τα φετινά Χριστούγεννα είναι να φορτώσετε τον εξοπλισμό του σκι στο αυτοκίνητό σας και να δηλώσετε συμμετοχή σε κάποια από τις εκδρομές ”Ευρώπη με το ΙΧ σας” που διοργανώνει η Superfast Ferries. Οι τιμές ξεκινούν από 609 ευρώ και περιλαμβάνουν τα εισιτήρια Πάτρα/Ηγουμενίτσα-Ανκόνα, τη μεταφορά του αυτοκινήτου και τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 3 ή 4 αστέρων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v