Ο Σεπτέμβρης στη Θάσο είναι ονειρεμένος

Βουνό και θάλασσα, πράσινο και τιρκουάζ σμίγουν μοναδικά σε ένα νησί σκέτο σεπτεμβριάτικο όνειρο.
Ο Σεπτέμβρης στη Θάσο είναι ονειρεμένος

Δεν χρειάζεται να είσαι από τη βόρεια Ελλάδα, όπου σαφώς η Θάσος χαίρει περισσότερης αναγνώρισης. Η Θάσος είναι ένα νησί ονειρεμένο, που οφείλεις να ανακαλύψεις σε όποιο μέρος αυτού του τόπου και αν εδρεύεις.

Είναι για οικογένειες, είναι και για ζευγάρια. Είναι χύμα, αλλά και προσεγμένο, έχει τζέρτζελο, έχει και μέρη για να ησυχάσεις και να πάρεις χρόνο με τον εαυτό σου. Έχει καταπράσινο βουνό και χωριουδάκια για βόλτες, έχει και κρυστάλλινα νερά για να βουτήξεις και να παρατείνεις το καλοκαίρι σου.

Τι λες; Πάμε Θάσο τον Σεπτέμβρη;

Γνωριμία με τον Λιμένα



Κύριο λιμάνι και πρωτεύουσα, ο Λιμένας είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις φτάνοντας στο νησί - αν έρθεις από Κεραμωτή. Μπορείς φυσικά να το προσεγγίσεις και μέσω Καβάλας, ό,τι σε βολεύει τελοσπάντων. Από τη μια του πλευρά «βλέπει» θάλασσα, από την άλλη πευκόδασος ενώ αποτελεί ένα ολοζώντανο αρχαιολογικό μνημείο: εδώ θα βρεις τα ερείπια της αρχαίας Θάσου, το Αρχαίο Θέατρο, τα Προπύλαια, το μνήμα του Γλαύκου και το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πιο γραφικό και μικρούλι, το Παλιό Λιμάνι προσφέρει εξίσου όμορφες εικόνες, όμως αν θες να βρίσκεσαι στο επίκεντρο του νησιού, με τις περισσότερες επιλογές διαμονής και εξόδου, ο Λιμένας είναι το κατάλληλο μέρος για να μείνεις. Ίσως και το ομορφότερο στο νησί.

Σκάλες και βουνά

Όλο το εσωτερικό της είναι ορεινό με πυκνά δάση, κοιλάδες, και ρεματιές, αλλά και χωριουδάκια που θα σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιον ορεινό προορισμό, σίγουρα όχι πάντως σε νησί. Εδώ κάθε χωριό έχει και τη Σκάλα του. Τι εστί Σκάλα; Πρόκειται για επίνεια των χωριών, τα οποία χτίστηκαν στο ορεινό και ασφαλές μέρος του νησιού ελέω πειρατών. Χωριά και Σκάλες, κατά περίπτωση, παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ομορφιά, δίνοντας άφθονες επιλογές για παραθαλάσσιες ή ορεινές εξορμήσεις, ανάλογα τα κέφια.

Σημείωσε στα οπωσδήποτε το Καζαβίτι, ένα χωριό – κόσμημα με παραδοσιακά και μια κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τεράστιους πλατάνους και άφθονο ίσκιο. Η Παναγία με τη Σκάλα της είναι ακόμα ένα κουκλίστικο χωριουδάκι, αγκαλιασμένο από πράσινο, με όμορφη πλατειούλα και εξίσου όμορφη Σκάλα, με τρεχούμενα νερά να διατρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και τα χωριά Ποταμιά, Μαριές και Θεολόγο, το οποίο υπήρξε μάλιστα και παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Ένα ελληνικό καφεδάκι στις πλατείες τους θα κάνει την ψυχή σου να αγαλλιάσει.

Παραλίες, παραλίες παντού!



Οι παραλίες στη Θάσο είναι ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς το νησί λίγο-πολύ είναι ολόκληρο μια παραλία. Από πού ξεκινάς και που τελειώνεις λοιπόν; Αρχικά, το νησί διαθέτει έναν κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί σε όλους τους παραθαλάσσιους οικισμούς, επομένως το παραλιακό road trip είναι μια καλή ιδέα για να ανακαλύψεις και να βουτήξεις σε όμορφα νερά.

Από τις πιο τουριστικές η Χρυσή Αμμουδιά ή Χρυσή Ακτή είναι ιδανική για οικογένειες, ενώ η Σαλιάρα με τα τιρκουάζ νερά και την άμμο από τριμμένο μάρμαρο θα σε σαγηνεύσει.  Τα Μεταλλεία, ο Παράδεισος με αρκετό κύμα συνήθως και το Δασύλλιο Πρίνου, ένας μεγάλος όρμος με τα πεύκα να σταματούν μόλις μερικά μέτρα πριν από τη θάλασσα είναι μερικές ακόμα επιλογές για βουτιές.

Στον οικισμό της Αλυκής, θα βρεις μια παραλία με μεγάλη συγκέντρωση σε αλάτι, που σηκώνει το σώμα σου (και τσιμπάει, λίγο) η οποία βρίσκεται μέσα σε έναν πανέμορφο κολπίσκο, ενώ στα Κοίνυρα θα βρεις την όμορφη μεγάλη παραλία Παράδεισος, να αγκαλιάζεται από ένα δροσερό πευκόδασος.

Αν και δεν πρόκειται παραλία, απίστευτης φυσικής ομορφιάς σημείο που οφείλεις να δεις είναι η «πισίνα» στη Γκιόλα, γνωστή και ως Δάκρυ της Αφροδίτης.  Η κατάβαση εδώ είναι δύσκολη, η ανάβαση πιο ζόρικη, οπότε φρόντισε να φοράς καλά παπούτσια. Το θετικό είναι πως λόγω Σεπτέμβρη ο κόσμος που την κατακλύζει είναι αισθητά λιγότερος.



Πού θα φας

Ψαροταβερνάκια πάνω στο κύμα, ορεινές ταβέρνες με κρεατικά που θα σε κάνουν να γλείφεσαι. Η Θάσος έχει εξαιρετικό φαγητό και σε πολύ καλές τιμές. Στην πλειοψηφία των επιλογών του νησιού, δεν θα πληρώσεις περισσότερα από 15€ το άτομο, για να φας και να πιείς καλά.

Στην Πευκοσπηλιά στον Παχύ που είναι και beach bar o κατάλογος περιλαμβάνει εξαιρετικά κρεατικά και ψαρικά, όπως χταποδοκροκέτες, σαρδέλα, γαύρο και άλλα τέτοια που απολαμβάνεις κάτω από τη σκιά ενός μεγάλου πεύκου με θέα θάλασσα, ενώ η Κραμπούσα στη Σκάλα Ποταμιάς βγάζει τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα και σερβίρει ντόπια κουζίνα με δικές τους πρώτες ύλες – δοκίμασε ζυμαρικά με φρέσκο ψάρι ή σταμνάτο αρνάκι με λαχανικά.

Στην είσοδο του χωριού Μεγάλος Καζαβίτης, ο Βασίλης είναι η απόλυτη χωριάτικη ταβέρνα, και σερβίρει εκλεκτά πιάτα όπως σουτζουκάκια χειροποίητα, αρνί γεμιστό στο φούρνο, συκωταριά, κοψίδια πάσης φύσεως και γεμιστό μπιφτέκι. Σε υπέροχο σημείο, δίπλα στην μικρή παραλία Γλυφονέρι, η ομώνυμη ταβέρνα σερβίρει υπέροχα θαλασσινά, με αποκορύφωμα τις γαρίδες με σως σκόρδου.

Αρχοντικά θα φας στην Αρχόντισσα στην Αλυκή, με σούπερ θέα και πιάτα όπως κολοκυθοκεφτέδες, ψητή σαρδέλα, καλαμαράκια, μύδια αχνιστά και άλλα συναφή σε χορταστικές μερίδες, ενώ στη Σύμη με θέα το λιμάνι, τα πιάτα με ψαρομεζέδες έχουν την τιμητική τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v