Στην Ανάφη θα έρχεσαι κάθε καλοκαίρι

Κρυστάλλινα νερά, άγρια τοπία, μια κουκλίστικη Χώρα, ένα νησί που δεν κοιμάται ποτέ. Η Ανάφη θα γίνει ο νέος σου εθισμός.
Στην Ανάφη θα έρχεσαι κάθε καλοκαίρι

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Φωτογραφίες: Γιάννης Σωφρονάς, Νικόλας Γεωργιακώδης

Μα καλά πάτε κάθε χρόνο Ανάφη;

Ναι.

Η απάντηση της παρέας ήταν εμφατική, η αμφισβήτηση των άπιστων Θωμάδων αναμενόμενη, όμως με το που το πλοίο πιάνει επιτέλους λιμάνι χαράματα μετά από ένα ζόρικο 12ωρο ταξίδι, καταλαβαίνεις πως το νησί αυτό κάτι ιδιαίτερο έχει.

Στο ημίφως του πρώτου ξημερώματος διακρίνεις τον επιβλητικό του Μονόλιθο, τον δεύτερο πιο ψηλό βράχο της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ. Μετά, μιας και δεν σε πιάνει ύπνος, περνάς από τις Μάντρες, το αφτεράδικο του νησιού και στέκεσαι να σε χτυπά ο άνεμος καθώς βλέπεις τον ήλιο να ανατέλλει σε αποχρώσεις του πορτοκαλί.

Η Ανάφη σε έχει κερδίσει από την πρώτη κιόλας γνωριμία. Νησί μποέμ και πανέμορφο μέσα στην αγριάδα του. Ένα ησυχαστήριο στην ανατολικότερη άκρη των Κυκλάδων, που μοιάζει περισσότερο να βρίσκεται στην άκρη του κόσμου.

Χωρίς γκράντε τουριστικές υποδομές, χωρίς καν φαρμακείο, με low budget χαρακτήρα και άφθονες επιλογές για ελεύθερο κάμπινγκ, η Ανάφη δεν έχει γίνει άδικα ο Παράδεισος των εναλλακτικών διακοπών. Ένα νησί πλήρους απελευθέρωσης σωματικής και ψυχικής, ένα νησί ιδανικό για παρέες που σμίγουν ξανά και ξανά, κάθε βράδυ με φόντο τα ηλιοβασιλέματα και τις ανατολές.

Οι χρόνοι εδώ αλλάζουν. Θα κοιμηθείς νωρίς το πρωί από ξενύχτι, θα ξυπνήσεις μεσημέρι για πρωινό, θα πας για μπάνιο μεσημεροαπόγευμα, θα φας βραδάκι, θα την πέσεις λίγες ωρίτσες και ξανά πάλι από την αρχή. Μην ανησυχείς αν είσαι πρωινός τύπος. Μετά από δυο ξενύχτια θα το συνηθίσεις.

Από τη Χώρα μέχρι τον Μονόλιθο

Η συνέχεια της γνωριμίας δεν θα μπορούσε να μην ξεκινά από τη Χώρα. Εδώ, θα ανεβείς στο Καστέλλι, την αρχαία ακρόπολη της Χώρας και από το λεγόμενο Κάστρο, στην κορυφή της θα ατενίσεις την υπέροχη θέα στην εσχατιά του Αιγαίου, που διακόπτεται μόνο από τα τρία μικρά «αδελφάκια» της Ανάφης: Τα νησάκια της Μακριάς, της Παχιάς και των Φθενών που βρίσκονται απέναντι. Πάρε ζακετούλα πριν ανέβεις, η Τραμουντάνα και ο Μαΐστρος δε χαρίζονται.



Οι βόλτες στα σοκάκια της προσφέρουν σε κάθε βήμα και από ένα κάδρο απίστευτης ομορφιάς με θέα το γαλάζιο, ενώ τα σπιτάκια της είναι άριστα διατηρημένα με τις χαρακτηριστικές τους καμπυλωτές οροφές, που προσομοιάζουν τις εκκλησίες του νησιού.



Έπειτα είναι ο επιβλητικός Κάλαμος, ο βράχος που γνώρισες με το που έπιασες λιμάνι. Δεν έχεις ζήσει Ανάφη αν δεν τον ανέβεις. Αμαρτία. Κι αν δεν τα καταφέρεις, θα δώσεις ραντεβού να τα πείτε όταν ξανάρθεις. Το απαιτητικό αλλά καλοσχηματισμένο μονοπάτι που ξεκινά από το Μοναστήρι, απαιτεί μια ώρα περίπου ανάβαση με φόντο το πέλαγος από τη μία και το βουνό από την άλλη, και οδηγεί στην παλαιά μονή της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας.



Φτάνοντας στην κορυφή, θα νιώσεις λίγο πιο κοντά στον Θεό ή σε όποια οντότητα πιστεύεις. Από εδώ πάνω, το λαχάνιασμα της ανάβασης μετατρέπεται σε επιφωνήματα δέους, χαράς και απίστευτης ενέργειας.



Αξίζει να διανυκτερεύσεις εδώ με υπνόσακο για να απολαύσεις την ανατολή του ήλιου το πρωί, αλλά και αν θες να το ανέβεις αυθημερόν μπορείς, αρκεί να ξεκινήσεις ώρα απογευματινή ή πολύ πρωινή. Τα βράδια εδώ στήνονται αυτοσχέδια γλέντια, από κόσμο που το επισκέπτεται και στρώνεται στην αυλή της Μονής.

Ο Ρούκουνας και οι άλλες

Οι χρυσές αμμουδιές της Ανάφης απλώνονται κυρίως στις νότιες ακτές της, έχουν κρυστάλλινα, κρύα νερά και η καθεμία έχει την δική της γοητεία. Προφανώς και δεν έχουν ίχνος οργάνωσης, ενώ ο γυμνισμός αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στην πλειονότητά τους.

Πρώτος και δημοφιλέστερος ο Ρούκουνας, μια μεγάλη παραλία δημοφιλής στους ελεύθερους κατασκηνωτές, με άμμο μέσα έξω και κατά τόπους βραχάκια, διαθέτει τουαλέτες και ντουζ μετά αντιτίμου. Σε κοντινή απόσταση από την παραλία υπάρχει η ταβέρνα Παπαδιά για καλούτσικα μαγειρευτά, και το Πού Πας Καραβάκι, ένα όμορφο beach bar με όμορφη θέα για καφέδες, καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και πληθωρικό πρωινό.



Το Κλεισίδι, είναι η πιο κοντινή στην Χώρα παραλία και διαθέτει αφράτη χρυσή άμμο και δέντρα στην άκρη της για φυσική σκιά, ενώ αν θες κάτι πιο μοναχικό παίρνοντας το μικρό μονοπατάκι των βράχων στο τέρμα της παραλίας περνάς στον διπλανό απομονωμένο ορμίσκο, το Κατσούνι, έναν πραγματικό Παράδεισο με υπέροχα, δροσερά νερά.

Πάνω από το Κλεισίδι, άνοιξε πρόσφατα το αδερφάκι του εξαρχειώτικου The Mule & The Pig, για τσιμπολόγημα, ρακές και καφεδάκια, ενώ δίπλα η ταβέρνα της Μαργαρίτας σερβίρει προσεγμένα πιάτα με πρώτες ύλες του νησιού. 



Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι μια μικρή και σχετικά δύσβατη αμμουδιά, που ωστόσο αξίζει κάθε «μετέωρο» βήμα στην κατηφόρα που πρέπει να διανύσεις για να την προσεγγίσεις, ενώ το ομώνυμο ξωκλήσι στην κορυφή της προσφέρεται για όμορφα «κλικ».



Το ίδιο απομονωμένη είναι και η διπλανή βοτσαλωτή παραλία του Μέγα Ποταμού, αρκετά πιο άνετη, ενώ στον τελευταίο παράκτιο σταθμό πριν τον επιβλητικό Κάλαμο, θα συναντήσεις τον μικρό όρμο Πρασιές και την παραλία Μοναστήρι, για βουτιές υπό την σκιά των ασβεστολιθικών ορθοπλαγιών που υψώνονται στην άκρη τους.

Στην βόρεια πλευρά του νησιού, ο Λιβόσκοπος είναι μια παραλία πλήρως απομονωμένη, με φόντο το άγριο τοπίο των απόκρημνων βράχων που την περιβάλλουν. Μικρή, αλλά πανέμορφη, θα την προσεγγίσεις με το αυτοκίνητο, μέσω ενός πλατιού χωματόδρομου με κάποια ζόρικα σημεία με πέτρες, και ύστερα θα κατέβεις ένα μονοπάτι δεκαλέπτου.



Βραδινή Ανάφλεξη

Τα βράδια όλο το νησί γίνεται μια παρέα και μαζεύεται στα ελάχιστα μπαρ και ταβερνάκια με ζωντανή μουσική της Χώρας, ακολουθώντας κάθε βράδυ σαν ιεροτελεστία, μια συγκεκριμένη νυχτερινή διαδρομή.

Οι μερακλήδες που αγαπούν τις κομπανίες πιάνουν τραπεζάκι στο Αρμενάκι και στο Στέκι για πενιές και καλομαγειρεμένα μεζεδάκια, ενώ άλλοι προσπαθούν να βρουν μια θέση να σταθούν στον Μονόλιθο, ένα μοντέρνο, κυκλαδίτικο μπαρ όπου οι DJs εναλλάσσονται και παίζουν από ελληνικό punk μέχρι techno και οι Αναφλέξεις, το signature cocktail του με τζίντζερ, τζιν, αγγούρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, γίνονται ανάρπαστες (10€). 


Άλλοι, με μπίρες… μίνι μάρκετ στο χέρι, πιάνουν πεζουλάκια και παγκάκια στην πλατεία λίγο πιο πάνω, μέχρι η ώρα να πάει αργάμιση για να ανηφορίσουν μαζί με τους υπόλοιπους στον Μύλο, ένα κλαμπ που θα μπορούσε να αποτελεί την καλοκαιρινή εκδοχή της θρυλικής Rebound. Darkwave, new wave, minimal synth και post punk ήχοι γεμίζουν το εσωτερικό του, με την μικρή πίστα να φέρνει στο νου εποχές του αγαπημένου αθηναϊκού γκοθάδικου. Ενίοτε θα παίζει και άλλες μουσικές, στον ίδιο dark τόνο όμως.

Όσο το ξημέρωμα σιμώνει, ο κόσμος αδειάζει και τον Μύλο για να μεταφερθεί στον τελικό προορισμό, το απόλυτο νησιωτικό αφτεράδικο, τις Μάντρες. Εδώ το πάρτι ξεκινά μετά τις 3-4 τα ξημερώματα και κρατά μέχρι ο ήλιος να αναδυθεί από το πέλαγος. Στον μικρό εσωτερικό του χώρο, αλλά και έξω, με απίστευτη θέα από ψηλά, ο κόσμος χορεύει, τραγουδά, κοιμάται, κουβεντιάζει και δίνει ραντεβού για το επόμενο βράδυ, στο ίδιο σημείο. Οι μουσικές εναλλάσσονται ανάλογα τον εκάστοτε DJ, με κατά κύριο λόγο beat-άτο και φουλ ανεβαστικό χαρακτήρα. Σε γενικές γραμμές τα απλά ποτά θα τα βρεις στα 6-7€ και τα κοκτέιλ στα 8€.



Αναφιώτικες γεύσεις

Το φαγητό δεν είναι το δυνατό σημείο του νησιού, όμως δεν θα σε απογοητεύσει. Σημείωσε στα οπωσδήποτε τον Θόλο με ωραία μαγειρευτά ημέρας (κατσικάκι, κολοκυθάκια, κοκκινιστό κ.α.) και κάποια ψητά, την Ενδοχώρα με πληθωρικό κατάλογο και ωραίο γιουβετσάκι, μπριζόλα καπνιστή και κοτόπουλο με κάρυ και το Αρμενάκι για εξαιρετικό φιλέτο τόνου και μουσακά με τόνο, αλλά και αρκετά μεζεδάκια.



Στο Λιοτρίβι, το φρέσκο ψάρι έχει την τιμητική του σε πολύ καλές τιμές (από 35€ το κιλό), ενώ αν το στομάχι σου λαχταρά παραδοσιακό σουβλάκι, θα το απολαύσεις στο Πέτρινο. Για χειροποίητα γλυκά, αλλά και ωραίες ομελέτες θα πιάσεις τραπεζάκι στην Οδό Ειρήνης, ενώ για τις δύσκολες ώρες μετά το ξενύχτι, η μανιταρόπιτα και οι λοιπές σφολιάτες του Καταφυγίου θα σε ισιώσουν.

Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί στο νησί, υπολόγισε περίπου 15€ το άτομο ή και λίγο παραπάνω αν επιλέξεις ψαρικά.

Πού μένουμε;

Η Χώρα έχει αρκετές επιλογές δωματίων τα οποία όμως γίνονται ανάρπαστα ακόμα και δυο μήνες προ καλοκαιριού, οπότε φρόντισε να κάνεις κράτηση εγκαίρως – καλύτερα τηλεφωνικά. Σημείωσε ενδεικτικά τα άνετα δωμάτια της Βίλλα Γαλήνη, με όμορφη θέα από 65€ για ένα δίκλινο, τo Sunset Rooms με 80€ για ένα δίκλινο και την Βίλλα Αίγλη με όμορφα δωμάτια από 55€. Δες περισσότερες επιλογές εδώ.

Χρηστικά

Όπως είπαμε φαρμακείο στο νησί δεν υπάρχει, οπότε φρόντισε να εξοπλιστείς με τα απαραίτητα για να μην τρέχεις. Για μετρητά, το νησί έχει ένα ΑΤΜ στη Χώρα (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Σήμα καμπάνα θα βρεις μόνο στη Χώρα, στις παραλίες ξέχνα το, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Το wi-fi στα δωμάτια πάει με τις μέρες του, το ίδιο και οι επικοινωνίες με τα POS, γι’ αυτό καλού κακού έχε μαζί σου μετρητά για τις συναλλαγές με τα μαγαζιά σε περίπτωση που πέσει η σύνδεση.

Οι παραλίες απέχουν μερικά λεπτά από τη χώρα, γι’ αυτό συστήνεται να έχεις μαζί σου αυτοκίνητο/μηχανάκι ή να νοικιάσεις εκεί από το Giannis Moto Rent (από 20€ τη μέρα τη χαμηλή περίοδο). Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ένα και μοναδικό λεωφορείο του νησιού, τα δρομολόγια του οποίου θα βρεις εδώ

Πώς θα πας

Από Πειραιά με το Blue Star Patmos ή το Prevelis με το ταξίδι να διαρκεί 11-12 ώρες. Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις αεροπλάνο για Σαντορίνη, κι από εκεί καράβι για Ανάφη που κάνει περίπου μία ώρα και να στείλεις το όχημά σου (αν έχεις) ασυνόδευτο με κάποιο από τα παραπάνω πλοία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v