Άσε την Κάλυμνο να σε μαγέψει

Όσα πρέπει να ξέρεις για να βάλεις το συντομότερο την «άγρια» και low profile Κάλυμνο στην λίστα των εναλλακτικών διακοπών σου.
Άσε την Κάλυμνο να σε μαγέψει

Νησί μεγάλο, με απόκοσμη γοητεία, εναλλακτικό, άκρως οικονομικό, γοητευτικά «παλιακό» και ελαχίστως τουριστικό, η Κάλυμνος είναι ένα βουνό άγριο μέσα στη θάλασσα, που αξίζει να ανακαλύψεις.

Από τις βόλτες στην πρωτεύουσα και τα χωριουδάκια του, μέχρι τα τσιμπολογήματα στις ντόπιες ταβέρνες και τις βουτιές σε παρθένες παραλίες, ιδού όσα πρέπει να γνωρίσεις για να προγραμματίσεις τις εξορμήσεις σου στο υπέροχο αυτό νησάκι. 

Από τα σοκάκια της Πόθιας σε πανέμορφα χωριουδάκια

Χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το Λιμάνι η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού Πόθια προσφέρει εξαιρετική θέα από τις βεράντες των σπιτιών που βρίσκονται στα δρομάκια της. Εδώ θα βολτάρεις στα σοκάκια της για να φτάσεις στο Χωριό, την παλιά πρωτεύουσα, και θα ανέβεις στο Κάστρο της ή στον Πύργο της Χρυσοχεριάς, για να απολαύσεις το απέραντο γαλάζιο από ψηλά.

Pothia . Kalymnos. Greece .

Χωμένο σε μια εύφορη κοιλάδα στη μέση μιας άγονης περιοχής, το χωριό Βαθύς προσφέρει μια πραγματική όαση για τα μάτια σου, δεδομένης της αγριάδας του υπόλοιπου νησιού. Είναι η μοναδική επίπεδη περιοχή, με περιβόλια με κηπευτικά και μανταρινιές, αλλά και παλιά αρχοντικά. Διάσπαρτα σπιτάκια καταλήγουν σε έναν κλειστό όρμο, ο οποίος στο τελευταίο κομμάτι του, στο επίνειο του χωριού, τη Ρίνα, θυμίζει κάτι από φιόρδ. Εδώ μπορείς να κάτσεις να φας, να πιεις, να βολτάρεις και να βουτήξεις με φόντο τα ιστιοπλοϊκά.

Rina

Στα παραθαλάσσια Λινάρια, λίγο έξω από την Πόθια (περί τα 20 λεπτά), θα καταλήξεις μαζί με – σχεδόν – όλους του επισκέπτες του νησιού το βραδάκι λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα για φαγητό και χαλαρό ποτάκι σε κάποιο από τα δύο «κλαμπ» που υπάρχουν εδώ.

Βουτιές σε πανέμορφες παραλίες

Η Παλιόνησος είναι η πιο μακρινή (περί τα 40 λεπτά από την Πόθια), αλλά και από τις πιο ωραίες του νησιού. Μικρή, αρκετά πολυσύχναστη τα τελευταία χρόνια, με μπητς μπαρ και ταβερνάκια, και ψιλό βοτσαλάκι μέσα κι έξω. Η παραλία στο Μασούρι είναι μεγάλη-, η πιο τουριστική του νησιού,- πολυσύχναστη και αμμουδερή μέσα κι έξω, με μπητσόμπαρο και αρκετά ξενοδοχεία τριγύρω της, ενώ ο Πλατύς Γυαλός είναι μια μεγάλη και φαρδιά αμμουδιά, με μαύρη άμμο και βότσαλα, ανοιχτή στο πέλαγος. Διαθέτει λίγες ξαπλώστρες στην άκρη της και ένα αναψυκτήριο.

The Beach

Πιο μικρούλα παραλία είναι τα Βλυχάδια, η οποία επίσης αρχίζει και αποκτά φανατικό κοινό όσο περνούν τα χρόνια. Πρόκειται για δύο μικρούς κολπίσκους, με αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά, ταβερνάκια και καφέ. Στο Καντούνι θα βρεις ρηχή άμμο, συνήθως με κύματα, χωρίς ξαπλώστρες, αλλά με ωραίο all day café restaurant, το Domus. Από την Πόθια με σκάφος, τέλος, μπορείς αν θες να επισκεφτείς τις ερημικές παραλίες Κεφάλα, Βαθύ και Νερά για πιο πριβέ βουτιές.

Δυο νησάκια για μίνι αποδράσεις

Τα κοντινά νησάκια Τέλενδος και Ψέριμος είναι σούπερ για μια αυθημερόν εξόρμηση, αλλά μπορείς να μείνεις κιόλας.

Η Τέλενδος, απέχει πέντε λεπτά από το χωριό Μυρτιές με καραβάκι και δρομολόγια ανά μισή ώρα όλο το 24ωρο. Είναι ένα κουκλίστικο νησάκι, με μίνι δάσος όπου μπορείς να στήσεις σκηνή, και μια αμμώδη παραλία δεξιά από τον οικισμό, και μια βοτσαλωτή, τον Χοχλακά, με ψιλό βοτσαλάκι και διάφανα νερά. Έχει δωμάτια για να μείνεις, καφέ και ωραία ταβερνάκια όπως το Καψούλι, με φρέσκα ψάρια, και πάσης φύσεως όστρακα και θαλασσινά. Μην περιμένεις να δεις οχήματα εδώ – λάμπουν δια της απουσίας τους.

Hiking in Telendos [3]

Η Ψέριμος επίσης δεν δέχεται οχήματα και την προσεγγίζεις με τοπικό καραβάκι που κάνει ημερήσια δρομολόγια. Έχει μια πανέμορφη αμμουδερή παραλία με ξανθή άμμο και γαλαζοπράζινα νερά, αλλά και άλλες κρυμμένες γύρω γύρω που οφείλεις να ανακαλύψεις. Επίσης μπορείς να μείνεις σε δωμάτια εδώ αν θες.

a place you can call heaven on Earth

Σαν την κοιτάς από ψηλά

Η Κάλυμνος έχει επάξια καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς διεθνώς. Όλο το νησί σχεδόν, αλλά και η Τέλενδος είναι ένα απέραντο αναρριχητικό πεδίο. Αν είσαι φαν ή αν θες να γίνεις τελοσπάντων, σημείωσε πως από το Μασούρι μέχρι τον Εμπορειό, τα αναρριχητικά πεδία είναι παντού. Οι βαθμοί δυσκολίας ξεκινούν από 4c για τις εκπαιδευτικές διαδρομές και φτάνουν έως και 9c για τους έμπειρους αναρριχητές. Περισσότερα για την αναρρίχηση στο νησί θα βρεις εδώ

Kalymnos Climbing

Το νησί των σφουγγαράδων

Η Κάλυμνος έγινε διάσημη σε όλον τον κόσμο λόγω της σπογγαλιείας. Παρά την επέλαση των πλαστικών σφουγγαριων, ακόμη υπάρχουν δύτες που βγάζουν σφουγγαρια από τη Μεσόγειο και βιοτεχνίες που τα επεξεργαζονται, όπως αυτή του Πάνου Χαραμή στη συνοικία του Αγίου Στεφάνου στο λιμάνι, μετα την Ιχθυόσκαλα. Εκεί μπορείς όχι μόνο να αγοράσεις σφουγγάρια, αλλά και να δεις live την επεξεργασία τους, καθώς και πώς μοιάζει ένα αυθεντικό σκάφανδρο.

Natural sea sponges of Kalymnos

Φάτε μάτια ψάρια!

Στην Κάλυμνο θα φας ψάρι. Πολύ ψάρι. Και πίστεψέ μας δεν θα το πληρώσεις πολύ ακριβά. Για την ακρίβεια, στην πλειοψηφία των ταβερνών, ο λογαριασμός δε θα ξεφύγει από τα 20€ κατ’ άτομο με κρασάκι, και αυτά με τιμιότατες μερίδες θαλασσινών, σχεδόν διπλάσιες από αυτές που χρυσοπληρώνεις στην πόλη. Εξίσου νόστιμα είναι και τα ντόπια κατσικάκια.

Φύλλα, ήτοι ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο γεμισμένα με κιμά, χταποδοκεφτέδες, μούρι, (γεμιστό αρνί ή κατσίκι, το οποίο ψήνεται για 12 ώρες κλεισμένο ολόκληρος σε μεγάλο πήλινο σκεύος που το κάνει σκέτο λουκούμι), και σαλάτα μιρμιζέλι με ντομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι, κριθαροκουλούρα, κρίταμο, θρούμπι, καλύμνικο τυρί τρουλί και λίγες παστές σαρδέλες που τιης πάνε υπέροχα, είναι μερικά μόνο από τα καλούδια που θα δοκιμάσεις στα ταβερνάκια.

Ο Μαμουζέλος στην Πόθια και το Αιγαιοπελαγίτικο στο Μασούρι είναι δύο must επιλογές για θαλασσινά παραδοσιακά αλλά και πιο «πειραγμένα», ενώ ο Μανιάς στο κέντρο της πόλης είναι ένας ωραιότατος μεζεδοκαφενές, για να φας ψαράκια και να πιείις του ουζάκι/τσιπουράκι/κρασάκι σου. Κλασική ψαροταβέρνα με ποιοτικά πιάτα είναι ο Παντελής στην Πόθια, ενώ στον Μαρίνο στις Ελιές θα φας ωραιότατα μαγειρευτά. Πιο μοντέρνο μεζεδοπωλείο, ο Μπακαλόγατος, στον πεζόδρομο πίσω από το Επαρχείο στο λιμάνι, θα σε εντυπωσιάσει με τις ιδιαίτερες γεύσεις του.



Ο Καπετάν Κώστας και το… πλήρωμά του θα σε φιλέψουν νοστιμότατους θαλασσομεζέδες στον Εμπορείο, ενώ το ίδιο θα κάνει και το Κύμα επίσης στον Εμπορειό, αμφότερα πάνω στο κύμα. Στην παραλία Βλυχάδια, δυο μέτρα από εκεί που σκάει το κυματάκι, το Paradisio σερβίρει γεύσεις θάλασσας, αλλά και ποτάκι σε ειδυλλιακή τοποθεσία, ενώ το Καφές κι Αλάτι στα Λινάρια είναι ένα all day café restaurant με πολύ καλό φαγητό και ψαγμένες μπίρες.

Τα καλύτερα ντόπια παγωτά, θα τα δοκιμάσεις στη βιοτεχνία «Φλωρέτζης» στο Βαθύ, ενώ το γαλακτομπούρεκο του ζαχαροπλαστείου Μιχαλαράς και του ζαχαροπλαστείου Βούρος (της οικογένειας του Παντελή Βούρου από το Masterchef) θα το θυμάσαι για καιρό.

Κεράσει ποτάκι;

Αμέ. Το νησί έχει ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή. Σημείωσε το Albus, ένα μοδάτο υπαίθριο μπαρ με ωραία κοκτέιλ πάνω στη θάλασσα στα Λινάρια, το Azul wine bar στο Μασούρι, με κάποια ωραία πιάτα και τέλεια θέα στην Τέλενδο και το ηλιοβασίλεμα.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Azul Kalymnos (@azulkalymnos)



Στην Πόθια θα βρεις πολλές καφετέριες στην πλατεία, αλλά και μπαράκια στα πίσω στενά, για να πιειςπιείς το ποτάκι σου, ενώ στο Μασούρι συγκεντρώνονται τα πιο τουριστικά μπαράκια, κατά κύριο λόγο, με υπέροχη θέα στην Τέλενδο.

Κι αν είσαι ροκ μην σε πειράζει καθόλου, μόνο βάλε πλώρη προς στο Ναδίρ στις Μυρτιές για να ακούσεις μουσικές που θα σου αρέσουν και στην επίσης ροκ «Καντίνα» στο Καντούνι.

Στάσου μη φεύγεις!

Έχουμε κι άλλα ωραία να δοκιμάσεις από εδώ. Στην Ιχθυόσκαλα, θα βρεις το πρατήριο του γυναικείου συνεταιρισμού «η Υπαπαντή» που φτιάχνουν διάφορα παρασκευάσματα με θαλασσινά, τα συσκευάζουν και τα στέλνουν σε όλη την Ελλάδα: σαρδέλες, τόνο καπνιστό και παστό, ξιφία, λακέρδα, σπινιάλο, αυγά ξιφία και άλλα τέτοια ωραία και αλμυρά.

Επίσης, βότανα, αιθέρια έλαια από την άγρια φύση της Καλύμνου (τα βράχια που λέγαμε), θα βρεις  στο κατάστημα Naturally Kalymnos, κοντά στον σταθμό των ΤΑΧΙ, ενώ νοστιμότατα ντόπια τυριά, θα πάρεις από το Τυροκομείο Κουκουβά στο Άργος.

Και ένα τελευταίο τιπ για ψαγμένους: Αξίζει να έρθεις στην Κάλυμνο το Πάσχα. Μπορείς εύκολα να κολυμπήσεις, να φας τα παραδοσιακά πασχαλινά και να ζήσεις το show με τους δυναμίτες. Την Μεγάλη εβδομάδα, αλλά κυρίως την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα, οι κάτοικοι ρίχνουν δυναμίτες στα βουνά πάνω από την Πόθια και δύο αντίπαλες ομάδες συναγωνίζονται για το ποια θα κάνει τον μεγαλύτερο σαματά, ενώ όλοι οι κάτοικοι παρακολουθούν από την πλατεία και τα μπαλκόνια τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v