Διακοπές στη Μεσσηνία… γιατί έτσι μας αρέσει

Οι ωραιότερες παραλίες, οι πιο φαντασμαγορικοί καταρράκτες, τα τέλεια κάστρα και όλα όσα κάνουν τη Μεσσηνία ιδανική για καλοκαιρινές διακοπές.
Διακοπές στη Μεσσηνία… γιατί έτσι μας αρέσει
της Ηρώς Κουνάδη

Το νοτιοδυτικό κομμάτι της Πελοποννήσου συγκεντρώνει μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας. Αλλά αυτό είναι κοινή γνώση. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις, είναι πως εδώ έχεις τόσα πολλά χωριά, αρχαία, μονοπάτια, δάση και καταρράκτες που φτάνουν για να γεμίσουν όσες μέρες άδειας έχεις για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Διαλέγοντας βάση: Πού θα (πρωτο)μείνεις

Η Καλαμάτα είναι ιδανική επιλογή για τα παιδιά της πόλης που βαριούνται στα χωριά, και θέλουν νυχτερινή ζωή αντάξια αυτής της Αθήνας όταν γυρνούν από τις βουτιές τους. 

Η Κορώνη είναι η τέλεια βάση για να εξερευνήσεις παραλίες ονειρικές όπως η Φοινικούντα και τα Περούλια, κάστρα σαν το δικό της και της Μεθώνης, και για να πεταχτείς μια μονοήμερη στο ονειρικό νησάκι της Σαπιέντζας.

Η Πύλος είναι μια από τις πιο νησιωτικές γωνιές της Πελοποννήσου, βρίσκεται δίπλα στην παραλία-σταρ της Βοϊδοκοιλιάς, και έχει κι αυτή το δικό της κάστρο, και ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον: κοντά της βρίσκεται το υπέροχο Ανάκτορο του Νέστορα, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες προϊστορικούς αρχαιολογικούς χώρους που έχεις δει ποτέ. 



Η Κυπαρισσία είναι κι αυτή μια κούκλα, βρίσκεται δίπλα σε απέραντες αμμουδιές σαν την ξακουστή και κοσμαγάπητη Ελαία, και είναι βάση ιδανική για να εξερευνήσεις τους καταρράκτες της Νέδας και τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς.

Η Καρδαμύλη είναι η πύλη εισόδου στην καταπράσινη μεσσηνιακή Μάνη, από μόνη της ένα γλυκύτατο, πέτρινο χωριό, κοντά στην έτερη παραλία-σταρ της Μεσσηνίας, τον Φονέα.

Τοπ-5 παραλίες της Μεσσηνίας

Η Βοϊδοκοιλιά, που καθόλου τυχαία δεν την έχεις δει σε 45.679 φωτογραφίες: Έχει ονειρική, σχεδόν λευκή αμμουδιά, τέλεια γαλαζοπράσινα νερά, μικρά αμμολοφάκια και ξαπλωστρομπρέλες που θα λάμπουν αιώνια διά της απουσίας τους, γιατί η παραλία είναι τμήμα αρχαιολογικού χώρου.



Η Ελαία, που εκτείνεται σε ολόκληρα χιλιόμετρα αμμουδερής τελειότητας, ακουμπώντας από τη μία στο απέραντο τιρκουάζ του Ιονίου και από την άλλη στο βαθύ πράσινο του δάσους του Αγιαννάκη.

Τα Περούλια, κοντά στην Κορώνη, που είναι από εκείνες τις εξωτικές αμμουδιές που δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα βοτσαλάκι πουθενά. Πάνε, ως συνήθως, σετάκι με ρηχά γαλαζοπράσινα νερά και οργάνωση που όμως δεν καταλαμβάνει ολόκληρη την παραλία.

Η Καλογριά στη Στούπα, λίγο έξω από την Καρδαμύλη, αμμουδερή κι αυτή και οργανωμένη, με φανταστικά, ρηχά νερά και δύο σπιτάκια στην άκρη της, στο ένα εκ των οποίων έμενε ο Καζαντζάκης όταν έγραφε τον Αλέξη Ζορμπά –στο άλλο, ο άνθρωπος που του ενέπνευσε τον ομώνυμο χαρακτήρα.

Ο Φονέας στη μεσσηνιακή Μάνη, μια από τις ωραιότερες παραλίες της Πελοποννήσου, με τα μεγάλα λευκά βότσαλά του, τα σμαραγδένια, βαθυπράσινα νερά, και τα βράχια που ξεπροβάλλουν από μέσα τους και προκαλούν τους τολμηρότερους εξ ημών για βουτιές. Δεν είναι οργανωμένη, έχει όμως μια γλυκύτατη καντίνα για τις απαραίτητες προμήθειες.



Διαβάστε περισσότερα - 7 μαγευτικές παραλίες στη Μεσσηνία 

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Όρεξη και μέρες άδειας να έχεις, και η περιοχή είναι πραγματικά ανεξάντλητη: Κάστρα, καταρράκτες, αρχαία, μονοπάτια είναι μερικά μόνο απ’ όσα έχεις να κάνεις και να δεις. Αν έπρεπε να σου φτιάξουμε μια λίστα μόνο με τα απολύτως απαραίτητα, αυτή θα ήταν κάπως έτσι:

Οι καταρράκτες της Νέδας και του Πολυλίμνιου: Στη σκιά των πλατανιών τους θα απλώσεις ψάθες και πετσέτες, για να κάνεις μια παγωμένη βουτιά στις λιμνούλες που σχηματίζουν οι καταρράκτες τους, κάποιο μεσημέρι που το θερμόμετρο στην θάλασσα θα δείχνει 40 βαθμούς υπό σκιάν.



Η Αρχαία Μεσσήνη: Ίσως η ωραιότερη –και μια από τις μεγαλύτερες– αρχαίες πόλεις που θα δεις ποτέ, σύμβολο της Ελεύθερης Μεσσηνίας μετά τη νίκη του Επαμεινώνδα επί των Σπαρτιατών, έχει κυκλώπεια τείχη, θέατρο, στάδιο, ναούς και ένα συγκλονιστικό τοπίο να απλώνεται γύρω της.

Τα κάστρα: Σχεδόν κάθε πόλη κι άλλο κάστρο είναι αυτή η μικρή γεωγραφική γειτονιά, με το παραθαλάσσιο κάστρο της Μεθώνης να κλέβει την παράσταση, και αυτά της Πύλου, της Κυπαρισσίας, της Κορώνης και της Καλαμάτας να ακολουθούν από κοντά.

Το παλάτι του Νέστορα: Το μοναδικό μυκηναϊκό ανάκτορο που μας σώζεται σε καλή κατάσταση, ανήκε σε εκείνον τον σοφό γέροντα που όλοι συμβουλεύονταν στην Τροία, κι εκείνος κάθε φορά πριν απαντήσει κερνούσε και μια ιστορία από τα νιάτα του, αν θυμάσαι από την Ιλιάδα.

Το φαράγγι της Στενωσιάς και ο καταρράκτης Καλάμαρης: Λάτρεις της πεζοπορίας, εδώ είστε. Από το χωριουδάκι της Στενωσιάς (που έχει τον δικό του καταρράκτη) ξεκινά αυτό εδώ το φαντασμαγορικό μονοπάτι, που διασχίζει το ομώνυμο φαράγγι της Στενωσιάς, για να καταλήξει μετά από περίπου δύο ώρες στην αναζωογονητική δροσιά του καταρράκτη Καλάμαρη, ο οποίος είναι ό,τι πρέπει για βουτιές. Αν πάλι βαριέσαι να περπατάς, ένα 10λεπτο από τον καταρράκτη του Καλάμαρη φτάνεις και με το αυτοκίνητο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v