Η Καλαμάτα και το φεστιβάλ της είναι το τέλειο καλοκαιρινό ΣΚ

Οι παραλίες, οι παραστάσεις, το κάστρο, οι καταρράκτες, και όλα όσα κάνουν την Καλαμάτα το τέλειο καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο.
Η Καλαμάτα και το φεστιβάλ της είναι το τέλειο καλοκαιρινό ΣΚ
της Ηρώς Κουνάδη

Σε λίγες πόλεις το καλοκαίρι ταιριάζει τόσο πολύ όσο στην Καλαμάτα. Το ιστορικό της κέντρο μοιάζει φτιαγμένο για απογευματινές βόλτες λουσμένες στο πορτοκαλί του ηλιοβασιλέματος, με παγωτό χωνάκι στο χέρι, οι παραλίες της απέχουν ένα 10λεπτο από το κέντρο κι είναι μάλλον ό,τι αξιοπρεπέστερο έχουμε σε αστική παραλία στην Ελλάδα, και το Φεστιβάλ Χορού η τέλεια αφορμή για ένα city break μέσα στον Ιούλιο.

Θα ξεκινήσουμε από το Φεστιβάλ…

…το οποίο ανοίγει φέτος την αυλαία του στις 15 και διαρκεί ως τις 24 Ιουλίου, με ένα πρόγραμμα που έχει κάτι για όλους: Και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, και πολλούς αγαπημένους έλληνες καλλιτέχνες, και την πρώτη του διεθνή συμπαραγωγή, και παραστάσεις που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο και κλασικό χορό μέχρι ακροβατικά, breaking και krump, και πολλές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο στην κεντρική πλατεία της πόλης κάθε μέρα. Οι παραστάσεις φιλοξενούνται στις δύο σκηνές του εντυπωσιακού Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, και τα εισιτήρια κυμαίνονται από 12€ έως 15€.



Αναλυτικά όλες οι παραστάσεις εδώ - Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα είναι φέτος καλύτερο από ποτέ 

…και θα συνεχίσουμε με βόλτες στην πόλη

Η κάθε μέρα στην Καλαμάτα ξεκινά με καφεδάκι στο πλακόστρωτο της παραλιακής Ναυαρίνου, απαρεγκλίτως με θέα θάλασσα απ’ όπου και αν καθίσεις, και συνεχίζεται με βουτιές λίγο πιο πέρα, στις βοτσαλωτές παραλίες της πόλης που έχουν και κρυστάλλινα νερά, και οργάνωση με ξαπλώστρες και ομπρέλες από τα παρακείμενο beach bar αλλά και άφθονο ελεύθερο χώρο αν προτιμάς να απλώσεις την ψάθα σου.

Το απόγευμα, λίγο πριν τις παραστάσεις, θα κάνεις οπωσδήποτε μια βόλτα στο κουκλίστικο ιστορικό κέντρο, που είναι γεμάτο γραφικά σοκάκια, νεοκλασικά με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, και αρχιτεκτονικές επιρροές που ξεκινούν από την ιταλική αναγέννηση και φτάνουν στην art nouveau, τον γερμανικό κλασικισμό και την λαϊκή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα. Ανάμεσά τους, πετρόχτιστα εκκλησάκια και ενδιαφέροντα μουσεία (Ιστορικό και Λαογραφικό, Μπενάκειο Αρχαιολογικό και Στρατιωτικό με εκθέματα από την Ελληνική Επανάσταση) προσφέρουν τις απαραίτητες στάσεις για τους λάτρεις της Ιστορίας.



Πάνω απ’ όλα αυτά, στον πευκόφυτο λόφο που επιβλέπει από ψηλά την πόλη, το Κάστρο της Καλαμάτας μπορεί φέτος να μην φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ, αξίζει όμως από μόνο του λίγες ώρες από κάποιο απόγευμά σου. Χτισμένο από τους Φράγκους το 1208, απολαμβάνει τέλεια θέα στην πόλη ειδικά την ώρα που ο ήλιος δύει και τη βάφει ροζ-ο-χρυσαφιά. Άλλο αξιοθέατο, ειδικά αν έχεις έρθει με πιτσιρίκια, είναι το Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο τέρμα της οδού Αριστομένους προς την παραλία, που φιλοξενεί παλιά βαγόνια και μηχανές τραίνων ανάμεσα σε λιμνούλες, παιδικές χαρές και σιντριβάνια. Η είσοδος στο πάρκο είναι ελεύθερη, ενώ για το κάστρο το εισιτήριο κοστίζει 3€.

Και εκδρομές έχουμε, αν δεν βαριέσαι να οδηγείς…

Παραλίες βγαλμένες από τα καλοκαιρινά σου όνειρα, καταρράκτες τύφλα να ‘χει η Γαλάζια Λίμνη και ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους που έχεις δει ποτέ σου (όχι, δεν υπερβάλλουμε) βρίσκονται όλα σε απόσταση μονοήμερης εκδρομής από την Καλαμάτα.

Εν αρχή ην η Βοϊδοκοιλιά, με την απαλή σαν πούδρα άμμο της, τα γαλαζοπράσινα νερά και το τέλειο ημικυκλικό της σχήμα, που βρίσκεται ακριβώς μία ώρα έξω από την Καλαμάτα –έλα, μην γκρινιάζεις, στην Αθήνα οδηγείς μία ώρα για να βουτήξεις στην απόλυτη μετριότητα.

Κάτι λιγότερο, 45 λεπτά για την ακρίβεια, απέχει το θρυλικό Πολυλίμνιο, με τις φαντασμαγορικές λίμνες του και τους καταρράκτες στα παγωμένα νερά των οποίων μπορείς να βουτήξεις, απλώνοντας την πετσέτα σου στα βραχάκια και τα πλατώματα που σχηματίζονται γύρω τους. Η πρόσβαση μέχρι τον δεύτερο, μεγάλο καταρράκτη, αυτόν της λίμνης Κάδη στην οποία βουτά και ο περισσότερος κόσμος, είναι εύκολη ακόμα και για πιτσιρίκια –από εκεί και πέρα χρειάζεται λίγο σκαρφάλωμα, μην φανταστείς όμως κάτι εξωπραγματικά δύσκολο.



Διαβάστε περισσότερα - Πολυλίμνιο: Πολυ…μυστικές βουτιές στους καταρράκτες

Επίσης 45λεπτο θα χρειαστείς για να βρεθείς σε μια από τις εντυπωσιακότερες αρχαίες πόλεις που έχεις επισκεφθεί ως τώρα. Την Αρχαία Μεσσήνη, που λες, την έχτισε ένας θηβαίος στρατηγός, ο Επαμεινώνδας το 370 π.Χ., μετά τη νίκη του ενάντια στους Σπαρτιάτες, για να συμβολίζει την ελεύθερη Μεσσηνία. Στην πόλη θα μπεις από τα γιγάντια κυκλώπεια τείχη της, και θα περιηγηθείς στο θέατρο, στο εντυπωσιακό Εκκλησιαστήριο με τα χαρακτηριστικά χρωματιστά μωσαϊκά, στο Ασκληπιείο, και το υποβλητικό Στάδιο, το μέγεθος και η θέα του οποίου κόβουν την ανάσα.

Διαβάστε περισσότερα - Αρχαία Μεσσήνη: Φωτο-βόλτα στην Ιστορία

Πού τρώμε και πού πίνουμε

Φανταστικά μαγειρευτά (μοσχαράκι σοφρίτο, βετούλι κοκκινιστό, μελιτζάνες στον φούρνο, γεμιστά, καγιανά με καλαματιανό παστό) στην σκιερή αυλίτσα του Κώστα Βασιλειάδη και στα Ρολλά (στα «οπωσδήποτε» εδώ το κατσικάκι με πατάτες στον φούρνο και ο μουσακάς τους).

Μεζεδάκια συνοδεία τσίπουρου, και ενίοτε ζωντανής μουσικής, στο φαρδύ πλακόστρωτου του Θίασου και παραδοσιακή γουρουνοπούλα στον Πλάτανο ή εναλλακτική (σε burger με μαριναρισμένο κρεμμύδι και σάλτσα γιαουρτιού) στο Κάρδαμο.

Για ποτό με θέα θα ανέβεις οπωσδήποτε στη Βέργα, για να πιάσεις… κερκίδα στο Καστράκι Μετέωρο (κατά προτίμηση εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα). Άλλες μπαρ-ο-διευθύνσεις που αξίζει να σημειώσεις είναι το Κύτταρο για τις αμέτρητες ετικέτες ουίσκι και τις ροκ μουσικές του, ο επίσης ροκ Ροδανθός με τις ψαγμένες του μπύρες και το Λεμόνι για τα κοκτέιλ του. 

Πού να μείνουμε;

Τις ημέρες του φεστιβάλ τα δωμάτια εξαντλούνται γρήγορα, οπότε φρόντισε τις κρατήσεις σου εγκαίρως. Ωραιότατες προτάσεις σε καλές τιμές και με διαθεσιμότητα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι τα Candy House (από 56€ για δύο άτομα), Kalypso Apartments (70€ το superior διαμέρισμα) και Verga Apartments & Suites (από 100€ το διαμέρισμα με θέα θάλασσα).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v