Μαγικοί καταρράκτες για βουτιές στην Πελοπόννησο

Στρώνουμε τις ψάθες μας κάτω από σκιερά πλατάνια, και βουτάμε σε παγωμένα, κρυστάλλινα νερά τύφλα να ‘χουν οι παραλίες.
Μαγικοί καταρράκτες για βουτιές στην Πελοπόννησο
της Ηρώς Κουνάδη

Γεγονός: Η Πελοπόννησος είναι γεμάτη καταρράκτες. Κι άλλο γεγονός: Δεν είναι όλοι οι καταρράκτες κατάλληλοι για βουτιές. Κάποιοι είναι μόνο αξιοθέατα, δεν έχουν αρκετό νερό, δεν σχηματίζουν λίμνες μπροστά τους, ή οι λίμνες που σχηματίζουν δεν έχουν εύκολη πρόσβαση από τις όχθες τους. Εδώ θα πούμε για τους άλλους. Αυτούς που μοιάζουν φτιαγμένοι για να βουτάς στα απολύτως παγωμένα νερά τους, ξεχνώντας –εκτός από το όνομά σου− και το γεγονός ότι το θερμόμετρο στην υπόλοιπη χώρα γράφει 40 βαθμούς υπό σκιάν.

Καταρράκτης Καλάμαρης
Στον χάρτη εδώ 



Θα τον βρεις στη Μεσσηνία, ένα τέταρτο έξω από τη Γιάλοβα, και θα βουτήξεις στα παγωμένα του νερά μετά από ένα 10λεπτο περπάτημα σε εύκολο μονοπάτι από εκεί που αφήνεις το αυτοκίνητο. Είναι ένας φαντασμαγορικός καταρράκτης που πέφτει από ύψος 20 μέτρων, με μεγάλη λίμνη μπροστά του ιδανική για βουτιές. Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας, υπάρχει επίσης μονοπάτι που θα σε φέρει εδώ από το χωριό Στενωσιά, διασχίζοντας το ομώνυμο φαράγγι. Η διαδρομή είναι εύκολη (βαθμός δυσκολίας 1) και η διάρκειά της περίπου δύο ώρες. Χάρτης του μονοπατιού εδώ

Καταρράκτες Στενωσιάς
Στον χάρτη εδώ 



Τρεις διαδοχικοί καταρράκτες, ο τρίτος με περισσότερο χώρο για κολύμπι και βουτιές, λίγο έξω από το χωριό Στενωσιά της Μεσσηνίας. Το μονοπάτι από το σημείο που θα αφήσεις το αυτοκίνητο είναι σύντομο, αλλά κομμάτι απότομο, θέλει δηλαδή αθλητικά αντί για σαγιονάρες. Το τοπίο βέβαια αποζημιώνει για την όποια κούραση, και σκιά –όπως και δροσιά– υπάρχει άφθονη. Φέρε μαζί πικνίκ, θα βρεις ξύλινα τραπεζάκια για να το στρώσεις.

Πολυλίμνιο
Στον χάρτη εδώ 

Μάλλον ο σούπερ σταρ όλων των πελοποννησιακών καταρρακτών, το Πολυλίμνιο άδειο δεν θα το βρεις: Το έκαναν διάσημο τα social media, και δικαίως, γιατί είναι ένας παράδεισος επί γης, και η πρόσβαση στους γήινους παραδείσους θα έπρεπε να είναι αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα. Το Πολυλίμνιο, που λες, βρίσκεται στη Μεσσηνία και όπως μαρτυρά και το όνομά του, αποτελείται από διαδοχικές λίμνες στις οποίες πέφτουν από ψηλά παραμυθένιοι καταρράκτες. Η πρόσβαση είναι εύκολη, τουλάχιστον μέχρι τον δεύτερο καταρράκτη, αυτόν της Λίμνης Κάδη, που είναι και αυτός στον οποίο βουτά ο περισσότερος κόσμος. Από εκεί και μετά το μονοπάτι δυσκολεύει κάπως, και χρειάζεται και λίγο σκαρφάλωμα, αλλά έχουμε δει κόσμο να το κάνει και με σαγιονάρες, οπότε δεν μιλάμε για κάτι εξωπραγματικό.



Αν πάντως αποφασίσεις να μείνεις στην Κάδη, θα έχεις άφθονα βραχάκια να απλώσεις τις πετσέτες σου, μεγάλη έκταση για να κολυμπήσεις όσο κοντά ή όσο μακριά από τον καταρράκτη θέλεις, και βράχους με σχοινιά για βουτιές από ψηλά αν είσαι περιπετειώδης τύπος και δεν θέλεις να μπεις σταδιακά τσιρίζοντας για την θερμοκρασία των νερών όπως κάνουμε οι κανονικοί άνθρωποι.

Καταρράκτες Νέδας
Στον χάρτη εδώ 



Εξίσου ψηλά στη λίστα με τους δημοφιλέστερους καταρράκτες της Πελοποννήσου, η Νέδα βρίσκεται στα σύνορα της Μεσσηνίας με την Ηλεία, προσεγγίζεται εύκολα από μονοπάτι βατό ακόμα και για αρχάριους πεζοπόρους −γύρω στα 20 λεπτά υπολόγισε από το σημείο που θα αφήσεις το αυτοκίνητο μέχρι τον δεύτερο καταρράκτη. Σε αυτόν, τον δεύτερο δηλαδή, είναι που βουτάμε, απλώνοντας πετσέτες (και γιατί όχι πικνίκ) στις φυσικές «παραλιούλες» που σχηματίζονται γύρω του, κάτω από αιωνόβια πλατάνια. Ο πρώτος καταρράκτης που θα συναντήσεις είναι επίσης όμορφος, απλά δεν έχει χώρο για βουτιές.

Και ειδική μνεία…

Στον πανέμορφο καταρράκτη της Βάλτας, ο οποίος όμως είναι κομμάτι του ρέματος του Λαγκούβαρδου, πράγμα που σημαίνει πως δεν έχει σχεδόν ποτέ νερό τα καλοκαίρια. Σημείωσε τον για του χρόνου την άνοιξη, και θυμήσου ότι η πρόσβαση είναι κομμάτι δύσκολη, με αρκετό περπάτημα από εκεί που θα αφήσεις το αυτοκίνητο (εκτός αν έχεις 4x4, και φτάσεις πιο κοντά, εκεί που τελειώνει ο χωματόδρομος και ξεκινά το μονοπάτι).

Στον μικρό αλλά θαυματουργό καταρράκτη στις πηγές Κνακίωνα, στο χωριό Τρύπη της Λακωνίας, το οποίο βρίσκεται και πάνω στη μαγική διαδρομή Σπάρτης-Καλαμάτας που περνά μέσα από τον Ταΰγετο. Ο καταρράκτης μπορεί να μην είναι γιγάντιος, οι φυσικές πισίνες που σχηματίζει όμως είναι ό,τι πρέπει για δροσερές βουτιές όλο το καλοκαίρι. Αναλυτικές οδηγίες για να τον βρεις έχει το αγαπημένο μας blog Καρυδότσουφλο, εδώ.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 💫 Eleni Vlachou (@karidotsouflo_)



Στον Καταρράκτη του Αγίου Ταξιάρχη, κοντά στην Άνω Βλασία της Αχαΐας, που δεν έχει «παραλία» στην όχθη του σαν τους άλλους, ούτε άφθονο χώρο να απλώσεις τις πετσέτες σου, αλλά αν δεν σε πειράζει αυτό μια βουτιά στη λιμνούλα μπροστά του μπορείς να την κάνεις. Εννοείται πως το τοπίο είναι κι εδώ μαγικό, η δε πρόσβαση όχι ιδιαίτερα δύσκολη –θα οδηγήσεις για λίγο σε χωματόδρομο, ο οποίος είναι όμως προσπελάσιμος και από μη 4x4 οχήματα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v