Βουτιές σε καταρράκτες και λίμνες στην Πελοπόννησο

Πέντε φαντασμαγορικά ποτάμια σχηματίζουν λίμνες και καταρράκτες στην Πελοπόννησο, ιδανικά για βουτιές. Τη δροσιά τους να ‘χετε.
Βουτιές σε καταρράκτες και λίμνες στην Πελοπόννησο
της Ηρώς Κουνάδη

Όποιος έχει επιχειρήσει έστω και μία φορά τη βουτιά στα παγωμένα νερά ενός καταρράκτη, στην γαλάζια ακινησία μιας λίμνης, ή στην κάπως τρομακτική στην αρχή ροή ενός ποταμού, μπορεί να σας εγγυηθεί ότι οι «στεριανές» βουτιές δεν συγκρίνονται με τίποτα με εκείνες της θάλασσας. Θέλετε το ασυνήθιστο, σχεδόν πάντα φαντασμαγορικό, τοπίο γύρω τους; Θέλετε η πρωτόγνωρη αίσθηση που συνεπάγεται μια βουτιά την οποία δεν κάνεις κάθε μέρα; Όποιος και αν είναι ο λόγος, μάλλον δεν είναι τυχαίο το ότι η μυθολογία είναι γεμάτη διηγήσεις για θεούς και ήρωες που κάναν’ μπάνιο σε λίμνες και ποτάμια, αλλά ποτέ σε θάλασσες.

Στους καταρράκτες του Πολυλίμνιου

Χωρίς να θέλουμε να ακουστούμε απόλυτοι, το Πολυλίμνιο είναι μάλλον το πιο μαγικό μέρος της Πελοποννήσου: Δεκαπέντε διαδοχικές λίμνες, βγαλμένες από την φαντασία των ζωγράφων της Αναγέννησης –άλλες πλαισιωμένες από μεγάλους καταρράκτες, άλλες μικρές πισίνες στις οποίες καταλήγουν κελαρυστά τα νερά των ποταμιών που ακολουθούν το χωμάτινο μονοπάτι.

Οι καλύτερες βουτιές γίνονται στη λίμνη Κάδη (που είναι και μια από τις πιο εύκολα προσβάσιμες λίμνες) με τον 20 μέτρων καταρράκτη, τα βαθιά, βαθυπράσινα και σούπερ παγωμένα νερά της, και τα βραχάκια που ενδείκνυνται για βουτιές από ψηλά. Το Πολυλίμνιο θα το βρείτε κοντά στο χωριό Χαραυγή της Μεσσηνίας, στα μισά περίπου του δρόμου που ενώνει την Καλαμάτα με την Πύλο.

Διαβάστε περισσότερα - Πολυλίμνιο: Πολυ…μυστικές βουτιές στους καταρράκτες

Στους καταρράκτες της Νέδας


Περισσότερο ξακουστοί από εκείνους του Πολυλίμνιου, οι καταρράκτες της Νέδας αποτελούν κομμάτι του ούτως ή άλλως φαντασμαγορικού φαραγγιού της. Ο μεγάλος καταρράκτης της Νέδας, αυτός που θαυμάζετε στην φωτογραφία παραπάνω, είναι το ιδανικότερο ίσως σημείο για να βουτήξετε: Η «πισίνα» του είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει όλο τον κόσμο που συρρέει τα Σαββατοκύριακα, και γύρω της σχηματίζονται μικρές παραλιούλες και βραχάκια για να αράξετε στη σκιά των πλατανιών και να χαζεύετε το τοπίο με τις ώρες.

Το φαράγγι προσεγγίζεται εύκολα –ακόμα και αν δεν είστε εξοικειωμένοι ή λάτρεις της πεζοπορίας– από το χωριό Πλατάνια, ακολουθώντας αρχικά με αυτοκίνητο τον (βατό για μη 4x4 οχήματα) χωματόδρομο, και εν συνεχεία με τα πόδια το μονοπάτι. Αναλυτικές οδηγίες, και φωτογραφίες από την διαδρομή για να εμπνευστείτε, έχουμε εδώ

Αν, τώρα, βαριέστε να ψάχνετε, η Trekking Hellas διοργανώνει river trekking στη Νέδα κάθε Σαββατοκύριακο, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η τιμή είναι 35€ το άτομο για μια διαδρομή τεσσάρων ωρών.

Στη λίμνη του Ηραίου

Σας τα είπαμε και πρόσφατα: Το Ηραίο, 18 χιλιόμετρα έξω από το Λουτράκι, είναι ίσως ο ωραιότερος από τους κοντινούς προορισμούς της Πελοποννήσου –τόσο κοντινός, που προσφέρεται μια χαρά και για μονοήμερη εκδρομή. Τα νερά της λίμνης του, που είναι στην πραγματικότητα λιμνοθάλασσα, είναι ζεστά όλο τον χρόνο, ενώ στη μικρή της παραλιούλα στήνονται πικνίκ και τσιμπούσια στα τραπεζάκια που απλώνουν τα δύο παρακείμενα ταβερνάκια.

Πολύ κοντά στη λίμνη, θα βρείτε και τον αρχαίο ναό της Ήρας, σχεδόν να ακουμπά στη θάλασσα, και βέβαια την παραλία δίπλα του για να συνεχίσετε αν θέλετε τις βουτιές σας σε θαλασσινή εκδοχή.

Στον Λούσιο

Διασχίζει ένα συγκλονιστικά καταπράσινο φυσικό τοπίο, έχει αρκετό νερό για βουτιές και rafting όλο τον χρόνο (ακόμα και τώρα που μιλάμε) και είναι σαφώς το κοντινότερο ποτάμι στην Αθήνα –μόνο δύο και κάτι ώρες μακριά της. Όλα αυτά κάνουν τον Λούσιο ένα από τα δημοφιλέστερα ποτάμια για βουτιές στην Πελοπόννησο, αν όχι σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Όσο για το πού ακριβώς θα βουτήξετε; Ξεκινώντας από το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοχώρας (το βρίσκετε πανεύκολα, ακολουθώντας τις πινακίδες που γράφουν «Λούσιος Ποταμός» μετά την Καρύταινα, και το εντοπίζετε στο αριστερό σας χέρι) ακολουθείτε με τα πόδια τον δασικό δρόμο μέχρι τη Μονή Φιλοσόφου. Εν συνεχεία, το κατηφορικό μονοπάτι σας οδηγεί στις όχθες του Λούσιου, όπου εντοπίζετε σημείο με καλή ποσότητα νερού και βουτάτε (αφού πρώτα διαβάσετε προσεκτικά τι λέει εδώ σχετικά με τις βουτιές σε ποτάμια και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν).

Αν προτιμάτε να το κάνετε… οργανωμένα, η Trekking Hellas προσφέρει δύο διαφορετικές διαδρομές rafting, εννιά χιλιόμετρα η πρώτη και δεκαπέντε χιλιόμετρα η δεύτερη, που περιλαμβάνουν και ένα κομμάτι του Αλφειού –extra bonus, το ότι βουτάτε σε δύο ποτάμια. Οι τιμές είναι 40€ το άτομο για την πρώτη (μικρή) διαδρομή και 55€ για την δεύτερη.

Στον Λάδωνα ή στη λίμνη του

Εκεί που η Αχαΐα συναντά την Αρκαδία βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα –και λιγότερο διάσημα– ποτάμια της Πελοποννήσου. Ο Λάδωνας διασχίζει ειδυλλιακά τοπία, περνώντας ανάμεσα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές και σχηματίζοντας μικρές παραλιούλες κάθε τόσο στις όχθες του. Καταλήγει, δε, σε μια πρασινογάλαζη λίμνη, τα ακίνητα νερά της οποίας καθρεφτίζουν τα βουνά που βουτούν απαλά μέχρι τις όχθες της. Η στάθμη της λίμνης μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή του χρόνου τόσο που στο μέγιστο πλάτος της –γεμάτη δηλαδή– μπορεί να φτάσει το 1,5 χιλιόμετρο, ενώ στο ελάχιστο δεν ξεπερνά τα 75 μέτρα.

Για τις δραστηριότητές σας, τώρα, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε «σπιντάτο» rafting στο ποτάμι, ή χαλαρωτικό κανό στα νερά της λίμνης. Η Eco Action αναλαμβάνει και τις δύο δραστηριότητες, όλο τον χρόνο. Το μεν rafting κοστίζει 45€ το άτομο για μιάμιση ώρα κατάβασης, και το δε canoe kayak 35€ το άτομο για μιάμιση έως δυόμιση ώρες (αναλόγως πόσο μεγάλη ομάδα είστε, και τι διαδρομή θέλετε να διανύσετε).

Διαβάστε περισσότερα - Λάδωνας: Παραμύθι στο νερό



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v