Γιατί πάνε όλοι Ικαρία;

Εξωτικές παραλίες, χωριά με το… πάσο τους, σαγηνευτικά μονοπάτια, μεθυστικά πανηγύρια. Η Ικαρία είναι εμπειρία.
Γιατί πάνε όλοι Ικαρία;

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Χαλάρωσε, πάρε μια βαθιά ανάσα σε τέσσερις χρόνους, άσε τον αέρα να βγει αργά. Κλείσε τα μάτια. Ονειρέψου ένα νησί που το ζεν είναι συνθήκη, όπου όλα κυλούν αργά και ηδονικά.

Βρίσκεσαι στην Ικαρία. Το νησί που όλοι πάνε, και όλοι αγαπάνε. Το νησί που όσοι επιστρέφουν, ονειρεύονται να το ανταμώσουν ξανά.

Γιατί όμως;  

Γιατί ο Χριστός Ραχών είναι χωριό – ορόσημο

Η «πρωτεύουσα» του νησιού. Ένα πανέμορφο χωριουδάκι που ξυπνάει… αργά με μπαράκια για κάθε γούστο όπου γίνεται το έλα να δεις. Η φάση εδώ ξεκινά μετά τις 21.00, με το ωράριο όλων των καταστημάτων να είναι after. Σημείωσε το RocknRolla για ωραία κοκτέιλ και μουσικές, και το Δεντρόσπιτο για χαλαρά σκηνικά στην όμορφη αυλή του.

Και η Ακαμάτρα μια γοητευτική αουτσάιντερ

Λιγότερο celebrity από τον Χριστό, αλλά ό,τι πρέπει για καφεδάκι, βόλτα και ποτάκι. Η εναλλακτική Ακαμάτρα με την υπεραιωνόβια βελανιδιά, χτισμένη στην κατάφυτη κοιλάδα της Μεσαριάς φιλοξενεί και μια από τις ωραιότερες ταβέρνες του νησιού, το Στα Πέριξ, με φοιτητικές τιμές και απίθανα μεζεδάκια.

Για τις νύχτες με πανσέληνο



Το παραθαλάσσιο χωριό Μαγγανίτης είναι ό,τι πρέπει για full moon party στο φοβερό μαγαζάκι με το ιδιαίτερο όνομα «Στο Γιαλό Κάνει.. Φουρτούνα». Σερβίρει ούζο και μεζέ (φοβερά κεφτεδάκια και λουκάνικο) και άφθονη ρομαντζάδα. Και πανσέληνο να μην έχει, είναι τέλειο για ποτάκι μια ανάσα από το κύμα, είναι επίσης πολύ κοντά στις Σεϋχέλλες.

Για τα πανηγύρια

Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη. Τα ξέρεις, τα έχεις δει, τα έχεις ακούσει και πρέπει να τα ζήσεις. Τα πανηγύρια στην Ικαρία είναι εμπειρία, οπότε καλά θα κάνεις να προβάρεις τα βήματα του Ικαριώτικου και να σημειώσεις τα must: στην Αρεθούσα (17/7), στο Καραβόσταμο (26/7), στον Φείδο (27 Ιουλίου), στον Στάβλο (6/8), στα Μανδριά (8/8), στις Καρές (12/8), στους Βρακάδες (20/8) και στο Μαυράτο (29/8). Για τον Δεκαπενταύγουστο σημείωσε τα εξής: Λαγκαδά, Κοσσοίκια, Γυαλισκάρι και Κουνιάδους.



Και το υπέροχο φυσικό της τοπίο

Μπορεί να αγαπήθηκε για τα πανηγύρια και τις παραλίες της, όμως η Ικαρία «κρύβει» σε κάθε σπιθαμή της πράσινες οάσεις, δάση από βελανιδιές, πλαγιές και χαράδρες, φαράγγια και ποτάμια και φυσικά μπόλικα μονοπάτια, καλά σηματοδοτημένα, που θα σε ενθουσιάσουν αν αγαπάς το trekking. Δες εδώ το δίκτυο των μονοπατιών σε αναλυτικό χάρτη και μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ικαρίας για περαιτέρω πληροφορίες. 



Για τις βουτιές σε κρυστάλλινα νερά

Οι παραλίες της Ικαρίας είναι στην πλειοψηφία τους τους πανέμορφες, με πράσινα ή τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά. Η Μεσακτή προσελκύει τους φαν του surf, μια τεράστια οργανωμένη αμμουδιά με ωραία νερά, αρκετό κύμα και το Ikaria Surf School για να μάθεις το σανίδι , το Λιβάδι ακριβώς δίπλα στο ίδιο ύφος, πιο ήρεμη και με ωραίο beach bar, η παραλία του Να στην εκβολή του ομώνυμου ποταμού και κοντά στον Ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, ιδανική και για γυμνιστές και φυσικά οι Σεϋχέλλες, με τα τιρκουάζ νερά και τα λευκά βότσαλα.



Στη νότια πλευρά, τις βουτιές σου φιλοξενούν ο Φάρος, το Γλυφάδι, ο Ανεφαντής, το Νίφι, τα Κεραμέ με τα πλατάνια του και τα Νεάλια με τον πελώριο όγκο της Δαιμονόπετρας, τόπος λατρείας κατά την αρχαιότητα και ο όρμος του Ιερού, μια παραλία με άμμο και πλούσια βλάστηση και τη σπηλιά όπου πιστεύεται ότι ανατράφηκε ο θεός Διόνυσος.

Και – το σημαντικότερο - γιατί όλα εδώ κυλούν χαλαρά

Αν είσαι παιδί της πόλης και έχεις μάθει να είσαι όλη την ώρα στο… τρέχα, ετοιμάσου για κάτι τελείως διαφορετικό και εντελώς ζεν. Στην αρχή θα παραξενευτείς, αλλά με λίγη καλή διάθεση θα εγκλιματιστείς πλήρως. Η Ικαρία σε αντάλλαγμα θα σου δώσει ποιοτικό χρόνο ζωής που τόσο έχεις ανάγκη.

Εκμεταλλεύσου τον.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v