Οι ωραιότερες παραλίες και το καλύτερο φαγητό της Μήλου

Πέντε συγκλονιστικές παραλίες και πέντε εξαιρετικά ταβερνάκια δίπλα τους, συνθέτουν το απόλυτο top-10 μιας από τις ωραιότερες Κυκλάδες.
Οι ωραιότερες παραλίες και το καλύτερο φαγητό της Μήλου
Το ακούς πριν καν πατήσεις το πόδι σου στο νησί, ότι η Μήλος έχει τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων, το επιβεβαιώνεις ήδη από τη δεύτερη-τρίτη μέρα σου εκεί. Αυτό που δεν συζητιέται παντού και από τους πάντες, παραδόξως, είναι ότι η Μήλος έχει εκτός από συγκλονιστικές παραλίες και πεντανόστιμη κουζίνα. Γι’ αυτό κι εμείς σου συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες βουτιές που θα κάνεις στην παραλιοβασίλισσα των Κυκλάδων, κομπλέ με τα ταβερνάκια δίπλα τους –ή έστω λίγο παραπέρα, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί.

Το Σαρακήνικο



Είναι ό,τι πιο κοντινό μπορείς να κάνεις σε μια βόλτα στο φεγγάρι. Η παραλία καθαυτή είναι εξαιρετικά μικρή, εξ ου και πολύς κόσμος βουτάει απευθείας από τα βράχια –που, κακά τα ψέματα, είναι όλη η γοητεία του Σαρακήνικου, έτσι όπως αντανακλούν ολόλευκα το κυκλαδίτικο φως. Μην παραλείψεις να έρθεις και βράδυ όσο είσαι στο νησί, ειδικά αν έχει Πανσέληνο το φως του φεγγαριού να λαμπυρίζει πάνω στα βράχια θα το θυμάσαι μια ζωή.

…και η Αγκάλη

Παραδοσιακό ταβερνάκι κρεμασμένο πάνω από το Σαρακήνικο, με φαντασμαγορική θέα στη θάλασσα και ένα μενού κλασικό αλλά θαυματουργό. Εδώ θα βρεις φρέσκο ψάρι και όλα τα κλασικά θαλασσινά μαστόρικα τηγανισμένα ή ψητά, αλλά και σπιτικά μαγειρευτά από τα οποία ξεχωρίζουν ο μουσακάς και το κοκκινιστό μοσχαράκι. Συνοδεύεις με τα κλασικά ορεκτικά (χωριάτικη, πατατούλες, φέτα ψητή με μέλι και σουσάμι) και κρασιά ή παγωμένες μπύρες, και πληρώνεις περί τα 20€ το άτομο αν δεν κινηθείς κατά το φρέσκο ψάρι.

Η Φυριπλάκα



Τα θεόρατα, ηφαιστειογενή βράχια που την κορνιζάρουν κάνουν τέλεια αντίθεση με τα γαλαζοπράσινα νερά της. Ανάμεσά τους απλώνεται αφράτη, ανοιχτόχρωμη άμμος που ολοκληρώνει το παζλ μιας από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού. Οι ερημίτες μας θα χαρούν να μάθουν πως περπατώντας λίγο μέσα στο νερό φτάνεις σε μια μικρότερη, μυστική παραλιούλα πίσω από τα βράχια στην άκρη της.

…και η Ψαραβολάδα

Ταβερνάκι κοντά της η Φυριπλάκα δεν έχει, όμως ένα εικοσάλεπτο οδήγησης θα σε φέρει στην ονειρική βεράντα της Ψαραβολάδας, που σερβίρει δημιουργική κουζίνα εμπνευσμένη από την θάλασσα. Στα χάιλαητ του μενού, ξεχωρίζουν το μιλφέιγ γαύρου με κρέμα παντζαριού, το κριθαρώτο με γαρίδες, αρωματικά βότανα και μαριναρισμένο φινόκιο και το ταρτάρ τσιπούρας με φιλέτα εσπεριδοειδών και ταρτάρ χελιδωνόψαρου. Με ποτήρι κρασί, θα υπολογίσεις περί τα 25-30€ το άτομο.

Ο Παπάφραγκας



Η καταπληκτική αμμουδιά του πλαισιώνεται από απόκοσμες σπηλιές και βραχώδεις σχηματισμούς, και όλα μαζί συνθέτουν ένα τοπίο που πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα νερά είναι διάφανα και κρυσταλλένια. Πάρε οπωσδήποτε μάσκα μαζί, για να κάνεις τις βουτιές σου εδώ ακόμα πιο συναρπαστικές.

…και το Ενάλιον

Ούτε πεντάλεπτο με το αυτοκίνητο από την παραλία, το Ενάλιον απλώνει τα πολύχρωμα τραπέζια του πλάι στην θάλασσα στα Πολλώνια και σερβίρει πιάτα θαλασσινών με φαντασία: Σκέψου καλαμάρι ψητό, μαριναρισμένο με τζίντζερ και σάλτσα μουστάρδας, γαρίδες ψητές στη σχάρα με σάλτσα επσεριδοειδών και κρόκο Κοζάνης, και χταπόδι στιφάδο με μέλι Μήλου, μαγειρεμένο με καραμελωμένα κρεμμύδια και σαντορινιό Vinstanto. Έχει, φυσικά και φρέσκο ψάρι, σε τιμές που ξεκινούν από 45€ το κιλό, αναλόγως ημέρας και ψαριάς. Χωρίς φρέσκο ψάρι, θα υπολογίσεις περί τα 20-25€ το άτομο, με ουζάκι.

Η Αχιβαδόλιμνη



Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού έχει ανοιχτόχρωμη, χρυσαφένια άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και απίστευτα πολλά κοχύλια στα οποία οφείλει το όνομά της. Είναι, στην πραγματικότητα, δύο παραλίες: μια οργανωμένη και μια πιο ήρεμη ακριβώς δίπλα, για να μη μένει παραπονεμένος κανείς. Οι ντόπιοι τη λένε Χιβαδόλιμνη, σημείωσε αν θέλεις να φαίνεσαι ότι ήρθες στο νησί διαβασμένος/η.

…και ο Χαμός

Μόλις 5-6 λεπτά οδήγησης από την παραλία, ο Χαμός στον Αδάμαντα είναι ένα από τα πιο ξακουστά και κοσμαγάπητα ταβερνάκια του νησιού. Εδώ, στη σκιερή του αυλίτσα με τις καλαμωτές, θα δοκιμάσεις μεζεδάκια εμπνευσμένα από την τοπική κουζίνα, που πατάνε… στεριά αντί για θάλασσα. Σκέψου γουρουνόπουλο σιγοψημένο στη λαδόκολλα με πετιμέζι και άγριο θυμάρι, αγριοκάτσικο στη χόβολη με μουστάρδα και μαντζουράνα και μαυρομάτικα φασόλια γιαχνί με κριθαράκι. Οι τιμές στα 15-17€ το άτομο, με κρασί.

Ο Φυροπόταμος



Μια σταλιά παραλιούλα, ιδανική για όσους προτιμούν τους μικρούς, κλειστούς κολπίσκους από τα χιλιόμετρα αμμουδιάς. Απλώνεται ακριβώς δίπλα στα σύρματα, αυτά τα χρωματιστά σπιτάκια σχεδόν πάνω στο νερό όπου φυλάνε τις βάρκες οι ψαράδες (και πρωταγωνιστούν σε πολλές από τις φωτογραφίες της Μήλου που κυκλοφορούν στα social media) κι έχει πολύ κοντά της ένα από τα αγαπημένα ταβερνάκια των ντόπιων, την…

…Μέδουσα στα Μαντράκια

Απλώνει τα τραπεζάκια της σε μια υπερυψωμένη αυλή στρωμένη με old school χαλικάκι ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα, και σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά μαστόρικα τηγανισμένα (μην χάσεις σε καμία περίπτωση το γαριδάκι και τα καλαμαράκια). Στα ορεκτικά, ξεχωρίζουν το τοπικό ριγανάτο, που είναι ψητό ψωμί με τριμμένη ντομάτα και φέτα, και η πιπεριά Φλωρίνης γεμιστή με τυροκαυτερή. Τιμές αν δεν πάρεις μεγάλο φρέσκο ψάρι, στα 20€ περίπου το άτομο με ουζάκι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v