Θα κάνουμε «τον γύρο των νησιών» σε Σύμη, Χάλκη, Τήλο;

Στην εσχατιά των Δωδεκανήσων, τρία νησάκια-«διαμάντια» διεκδικούν μερικές ημέρες από τις διακοπές μας. Θα τους τις δώσουμε ευχαρίστως.
Θα κάνουμε «τον γύρο των νησιών» σε Σύμη, Χάλκη, Τήλο;

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Παίρνεις αεροπλάνο για τη Ρόδο και ξεκινάς την… περιοδεία: Χάλκη-Τήλος – Σύμη ή μήπως Σύμη – Τήλος – Χάλκη;

Λίγη σημασία έχει η σειρά, μιας και η τριάδα αυτή της άγονης γραμμής του Αιγαίου θα σου προσφέρει εικόνες καλοκαιριού που θα έχεις να θυμάσαι για καιρό.

Τι λες; Είσαι για ένα island hopping;

Χάλκη: Γνήσια ομορφιά

Διαθέτει ένα κουκλίστικο λιμανάκι - από τα ομορφότερα του Αιγαίου – και έναν μοναδικό οικισμό, το Νημποριό, το οποίο απαρτίζεται από δεκάδες σπιτάκια σε ό,τι χρώμα μπορείς να φανταστείς. Οι μέρες στη Χάλκη περνούν χαλαρά και ήρεμα, με τις βόλτες να επικεντρώνονται στο όμορφο δημαρχείο, τον οικισμό με τα πέτρινα αρχοντόσπιτα και το ακατοίκητο σήμερα Παλιό Χωριό, περί τη μία ώρα περπάτημα, με σούπερ ηλιοβασίλεμα από το φρούριο των ιπποτών.



Τα οχήματα απαγορεύονται εδώ, αλλά δε χρειάζονται κιόλας μιας και η κοντινότερη παραλία, η ήρεμη αμμουδιά του Πόνταμου και το γειτονικό Καλό Πηγάδι απέχουν μόλις ένα δεκάλεπτο με τα πόδια, ενώ οι υπόλοιπες, πανέμορφες ακτές προσεγγίζονται με καΐκι. Σημείωσε το Γιάλι, την Τραχιά και την Αλιμνιά για τις βουτιές σου.

Το καρτποσταλικό σκηνικό συμπληρώνει μια βόλτα στο μοναδικό δρόμο που διατρέχει το νησί, όπου αποκαλύπτεται  η άγρια, «πέτρινη» ομορφιά του. Must επίσης και το πανηγύρι στις 29 Αυγούστου στη Μονή του Αγίου Ιωάννη.

Και από φαγί; Μετρημένα στα δάχτυλα τα ταβερνάκια εδώ, με τη Μαύρη Θάλασσα να ξεχωρίζει για το υπέροχο χαλκίτικο γαριδάκι και τους φρέσκους ψαρομεζέδες της, και το Remezzo για ωραιότατα μαγειρευτά. Για πρωινό, οπωσδήποτε μια βόλτα από τον φούρνο του Δημήτρη για σούπερ μπουγάτσα και τυρόπιτα με θυμάρι.

Που θα μείνεις: Στα δωμάτια του Kiki & Nina με 59€ για ένα απλό στούντιο, και στο Kleanthe με 65€ για ένα δίκλινο.

Σύμη: Κοσμοπολίτικη και αυθεντική

Αρχαιολογικός χώρος απ’ άκρη σ’ άκρη της, η Σύμη από την πρώτη όψη της όταν καταφθάνεις στο λιμάνι σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα παραμύθι, με πολύχρωμα αρχοντικά σπιτάκια το ένα πάνω στο άλλο να στριμώχνονται και να δημιουργούν μεταξύ τους στενάκια για να περπατήσεις και να χαθείς και να ανακαλύψεις ακόμα πιο όμορφες γωνιές στις γειτονιές της.



Κοσμοπολίτικη, με το επιβλητικό της Κάστρο να προσφέρει πανοραμική θέα, διαθέτει εξίσου γραφικούς με τη Χώρα της οικισμούς, όπως ο Εμπορειός, το δεύτερο λιμάνι του νησιού, το Πέδι και τον Πανορμίτη, με το μοναστήρι εδώ θα συγκεντρώνει πλήθος θρησκευτικών τουριστών κάθε χρόνο.

Και από βουτιές; Το νησί περιβάλλεται από πανέμορφες παραλίες, με καταγάλανα νερά, τις οποίες προσεγγίζεις με καραβάκι, ενώ έχει και αρκετά νησάκια τριγύρω, με αμμουδερές παραλίες, στις οποίες σε πηγαίνουν καϊκάκια από τον Γιαλό, το κεντρικό λιμάνι. Στις must επιλογές ο αμμουδερός Άγιος Νικόλαος, και οι Μαραθούντα, με το λευκό της βοτσαλάκι. Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες είναι και η Νος, η οποία έχει και μπόλικη σκιά, καθώς σκεπάζεται από πεύκα.

Για φαγητό, θα πιάσεις τραπεζάκι στην Μυστική Αυλή για πεντανόστιμους μεζέδες φτιαγμένους με μεράκι και ωραίες μουσικές με όργανα κάθε Παρασκευή και στην ταβέρνα της Ζωής για μαμαδίσια ντόπια κουζίνα και ωραίο φρέσκο ψάρι.

Που θα μείνεις: Στο Symi Center στο κέντρο, όπως λέει και το όνομά του, με 50€ για ένα δίκλινο, και στα άνετα δωμάτια του Ξενοδοχείου Νιρέας με 100€ για ένα δίκλινο με ωραίο πρωινό.

Τήλος: Εναλλακτική δύναμη

Μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια, η Τήλος της άγονης γραμμής έχει το φανατικό της κοινό που αγαπά τη ραστώνη των ήσυχων διακοπών και του ελεύθερου κάμπινγκ. Στο νησί θα βρεις τρεις οικισμούς που είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί: το εγκαταλειμμένο Μικρό Χωριό που θυμίζει κάτι από νεολιθική περίοδο, όταν και πρωτοκατοικήθηκε το νησί, το Μεγάλο Χωριό, η γραφική πρωτεύουσα του νησιού και τα Λιβάδια, το πρώτο μέρος που θα δεις φτάνοντας εδώ με το πλοίο.



Περισσότερες από 30 παραλίες σε όλο το νησί, σε προκαλούν να βουτήξεις στα νερά τους, με εκείνες της Ερύστου (αγαπημένη των ελεύθερων κατασκηνωτών), του Λιβαδιού και την μικρότερη της Πλάκας να αποτελούν την πιο δημοφιλή και πιο εύκολα προσβάσιμη τριάδα, μιας και φτάνει ως εκεί  αυτοκίνητο. Στην απέραντη Έρυστο μάλιστα, έχουν τοποθετηθεί ντουζιέρες και τουαλέτες προς διευκόλυνσή των κάμπερ. Οι υπόλοιπες παραλίες, είναι σαν να σε προσκαλούν να τις περπατήσεις σε διαδρομές όπου κυριαρχούν τα βότανα και το μεθυστικό άρωμα της φασκομηλιάς – δες εδώ

Για φαγητό, θα πιάσεις θέση στα όμορφα τραπεζάκια της Ομόνοιας, ενός παραδοσιακού καφενείου με ωραίο πρωινό και μαγειρευτά τα μεσημέρια, στο Άρμενον στα Λιβάδια, για παραδοσιακές τοπικές γεύσεις όπως το κατσικάκι Τήλου με μακαρούνες, και στο Δελφίνι στην παραλία του Άγιου Αντωνίου για μεζεδάκια στο ηλιοβασίλεμα.

Που θα μείνεις: Αν δεν είσαι φαν του ελεύθερου, τότε ωραία δωμάτια έχει το Boutique Hotel Tilos Mare με 60€ για ένα ωραιότατο δίκλινο με πρωινό, και το Irinoula Apartments, επίσης στα Λιβάδια με 65€ για ένα δίκλινο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v