Σύμη: Αρχαιολογικός χώρος ολόκληρο το νησί

Το νησί της Σύμης, αλλά και τα νησάκια που βρίσκονται γύρω από αυτό κηρύχτηκαν αρχαιολογικοί χώροι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ πραγματοποιούνται προσπάθειες για να γίνει το ίδιο και με την θαλάσσια περιοχή γύρω τους.
Σύμη: Αρχαιολογικός χώρος ολόκληρο το νησί
Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η Σύμη και τα νησάκια γύρω της περιλαμβάνουν συνολικά 159 θέσεις -χώρους και μνημεία- τα οποία καταγράφουν την ιστορία της περιοχής από την προϊστορική εποχή ως τα νεώτερα χρόνια.

Το νησί στις αρχαίες πηγές αναφέρεται μεταξύ άλλων ως Καρίκη, Μεταποντίς και Αίγλη, ενώ η ονομασία «Σύμη» που το συνοδεύει μέχρι σήμερα, προέρχεται από τη σύζυγο του Γλαύκου που θεωρούνταν ο πρώτος κάτοικός της.

Οι οικισμοί του νησιού έχουν χαρακτηριστεί εδώ και χρόνια διατηρητέοι λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τους, αλλά στην νέα κήρυξη συμπεριλαμβάνεται πλέον όλο το νησί, καθώς κατάλοιπα διαφορετικών εποχών εντοπίζονται σχεδόν σε όλο το μήκος και το πλάτος του.

Επιπλέον, αρχαιολογικοί χώροι κηρύχθηκαν και οι νησίδες Νίμος, Αγία Μαρίνα, Σεσκλί, Κουλουντρός, Αρτικονήσι, Τρούμπετο, Πήδημα και Μαρμαράς.

Πάντως αν και υπήρξε σχετικό αίτημα, δεν κηρύχθηκε αρχαιολογική και η θαλάσσια περιοχή γύρω τους, αφού θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί έρευνα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Πηγή: Eco News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v