Η Αράχωβα και ο Παρνασσός… όσο πιο οικονομικά γίνεται

Ναι, είναι η δημοφιλέστερη χειμωνιάτικη εκδρομή, και ναι, γι’ αυτό είναι ακριβή. Εκτός αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μας και την κάνεις έξυπνα.
Η Αράχωβα και ο Παρνασσός… όσο πιο οικονομικά γίνεται
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν τη λένε άδικα «Μύκονο του χειμώνα». Η Αράχωβα είναι πανέμορφη, αλλά έχει δύο ας τα πούμε προβλήματα, που αμφότερα σπρώχνουν τις τιμές προς τα πάνω: Πρώτον, είναι κοντά στην Αθήνα και δεύτερον είναι φίσκα στους celebrities, εντός κι εκτός εισαγωγικών. Σημαίνει αυτό πως θα την αποκλείσουμε από τα χειμωνιάτικα πλάνα μας, εμείς που δεν διαθέτουμε τετραψήφιο μπάτζετ για ένα Σαββατοκύριακο; Όχι βέβαια. Λίγη παραπάνω οργάνωση χρειάζεται μόνο, και μερικές έξυπνες επιλογές, όπως αυτές που ακολουθούν.

Κατ’ αρχήν, Παρνασσός δεν είναι μόνο η Αράχωβα

Πολλά χωριά στις πλαγιές του Παρνασσού είναι εξίσου, αν όχι και ακόμα ωραιότερα από την σούπερ σταρ του. Η Αγόριανη, ας πούμε, με τον καταρράκτη της δυο βήματα από την κεντρική, λιθόστρωτη πλατεία της, η Αμφίκλεια με τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τα μεσαιωνικά εκκλησάκια της, ή η Βελίτσα αλλιώς γνωστή και ως Άνω Τιθορέα με το φαντασμαγορικό δάσος που απλώνεται στα πόδια της.

Μετά, αν επιμένεις να βολτάρεις ολημερίς κι οληνυχτίς στην Αράχωβα, αξίζει να έχεις υπόψιν σου ότι οι Δελφοί απέχουν μόλις 11 χιλιόμετρα, κι έχουν απείρως φθηνότερες επιλογές διαμονής. Το χωριό μπορεί να μην έχει τη γραφικότητα του λαμπερού γείτονά του, έχει όμως στα πόδια του έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ελλάδας, συν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο, το οποίο φιλοξενεί αριστουργήματα σαν τον περίφημο Ηνίοχο.

Οι βόλτες στην Αράχωβα δεν κοστίζουν τίποτα

Αφού λύσεις το θέμα της διαμονής, μπορείς ανενόχλητος/η να βολτάρεις στα πετρόχτιστα σοκάκια της, να ανέβεις λαχανιάζοντας τα 264 σκαλοπάτια μέχρι την εκκλησία του Άη Γιώργη, στην κορυφή του χωριού, για να χαζέψεις από εκεί πάνω την καταπληκτική θέα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Παρνασσού, και να σκαρφαλώσεις στον Βράχο της Ώρας, εκεί που βρίσκεται από τον 18ο αιώνα το ρολόι-σήμα κατατεθέν της Αράχωβας.

Διαβάστε περισσότερα - 10 τρόποι να αγαπήσεις την Αράχωβα



Οι πεζοπορίες είναι το νέο σλάλομ

Κοίτα. Θα είμαστε ειλικρινείς. Το χιονοδρομικό του Παρνασσού είναι το ακριβότερο της Ελλάδας: Κοστίζει 35€ εκτός αν έρθεις Τρίτη, Τετάρτη ή Πέμπτη, οπότε η τιμή πέφτει στα 20€. Μπορείς ωστόσο να μπεις σαν επισκέπτης, μόνο για να βολτάρεις δηλαδή και να πιείς τις σοκολάτες σου στο σαλέ, πληρώνοντας 15€ οποιαδήποτε μέρα, ακόμα και ΣΚ, και να αφήσεις τα μαθήματα σκι για κάποιο από τα οικονομικότερα χιονοδρομικά της χώρας

Στο κάτω κάτω, η επαφή με την φύση είναι το ίδιο απολαυστική –ίσως και ακόμα καλύτερη– στις πεζοπορίες στα μονοπάτια του Παρνασσού, που διασχίζουν φαντασμαγορικά δάση προσπελάσιμα ακόμα και τον χειμώνα. Οι διαδρομές είναι πολλές και διαφορετικές, για να διαλέξεις ανάλογα με το επίπεδο, τις αντοχές σου και τον χρόνο που έχεις διαθέσιμο (δες τις όλες συγκεντρωμένες εδώ). Μία από τις πιο σύντομες, ιδανική για αρχαρίους, είναι αυτή που συνδέει τον Έλατο με το Βαρκό, μέσα από τρία χιλιόμετρα ελατοσκέπαστου δάσους. 


Φωτό: On Parnassos

Άμφισσα έχεις πάει;

Μισή ώρα μακριά από την Αράχωβα, η Άμφισσα είναι η απόλυτη έκπληξη του Παρνασσού, μια μικρή πόλη που ενθουσιάζει όσους αποζητούν στα ταξίδια τους πρωτίστως την χαρά της ανακάλυψης. Στάσεις που αξίζει οπωσδήποτε να κάνεις εξερευνώντας τα δρομάκια της είναι το υπέροχα αναστηλωμένο Μεγάλο Καφενείο 1929, όπου γυρίστηκε ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας, η πετρόχτιστη γειτονιά της Χάρμαινας με τα παλιά ταμπάκικα, και το Κάστρο των Σαλώνων, στην κορυφή του δεντρόφυτου λόφου που αγναντεύει όλη την πόλη από ψηλά.

Το φαγητό δεν είναι απαραίτητα ακριβό

Μέσα στην Αράχωβα, περί τα 17-20€ το άτομο θα χρειαστείς για να δοκιμάσεις τοπική κουζίνα και εξαιρετικά μαγειρευτά στον Καρμάλη ή στην Παναγιώτα, ντόπια κρέατα (στα «οπωσδήποτε» το κοκορέτσι) στον Δασαργύρη, σούπερ μαγειρευτά και ασυναγώνιστη σούβλα στον Ζάχο. Εκτός Αράχωβας, σημείωσε στα οπωσδήποτε την Γκρίζα Αρκούδα στην Αγόριανη για μαγειρευτά, από παραδοσιακά (φασολάδα, πίτες κλπ), μέχρι συνταγές με κυνήγι και παϊδάκια αρνίσια ή πρόβεια, και τον Ζέρβα στη Βάργιανη για νοστιμότατα ψητά και φοβερή χορτόπιτα. Για αμφότερα θα υπολογίσεις περί τα 15-17€ το άτομο.

Ωραία, να πούμε και για διαμονή τώρα;

Το Μπαλκόνι της Αγόριανης στο ομώνυμο χωριό έχει κουκλίστικα δωμάτια με 67€ το δίκλινο με πρωινό. Το Χάνι του Ζεμενού, λίγο έξω από την Αράχωβα, διαθέτει ωραιότατα δωμάτια στα 62€ το δίκλινο. Στους Δελφούς, το Alexandros Pension έχει πανέμορφα δωμάτια στα 60€ το δίκλινο. Στην ίδια την Αράχωβα, τα δωμάτια του Ξενώνα Αριάδνη ξεκινούν από 56€ τις καθημερινές και από 91€ τα Παρασκευοσάββατα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v