Ρομαντικά χωριά για Χριστούγεννα μακριά απ’ όλα

Στο Πήλιο, την Πελοπόννησο και τα Γρεβενά, τέσσερα πανέμορφα χωριά ό,τι πρέπει για γιορτές με τον έρωτά σου.
Ρομαντικά χωριά για Χριστούγεννα μακριά απ’ όλα
της Ηρώς Κουνάδη

Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό λέει ο σοφός λαός… αλλά δεν αναφέρεται σε χρονιές πανδημίας. Αν δεν θέλεις να παρτάρεις αγκαλιά με τον κορωνοϊό, ή αν απλά θέλεις να βρεις την ησυχία σου μετά από άλλη μια παρανοϊκή χρονιά, η εξοχή είναι μονόδρομος –ένας απολαυστικός μονόδρομος, που σε περιμένει να πάρεις το έτερό σου ήμισυ και να ζήσετε τον έρωτά σας μακριά απ’ όλους και απ’ όλα. Το πού θα πάτε, άφησε το πάνω μας.

Στην Καστάνιτσα του Πάρνωνα

Κρυμμένη από τα βλέμματα, στο βάθος των φαραγγιών του Πάρνωνα, σκαρφαλωμένη σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές του, η Καστάνιτσα είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά αυτού του υπέροχου βουνού. Τα πέτρινα αρχοντικά της, πολλά από τα οποία μετρούν έσως και τρεις αιώνες ζωής, σκεπάζονται από καφεγκρί πλάκες φτιαγμένες από τον περίφημο σχιστόλιθο Μαλεβού και στολίζονται με ξύλινα χρωματιστά μπαλκόνια. Εν ολίγοις, το χωριό είναι ένα χάρμα οφθαλμών, αλλά και βάση ιδανική για να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή: Την ξακουστή και κοσμαγάπητη Βαμβακού, τα γλυκύτατα, σταματημένα στον χρόνο Τσακωνοχώρια σαν τον Πραστό, τον πανέμορφο Κοσμά, γνωστό και ως Μπαλκόνι της Κυνουρίας…



Διαβάστε περισσότερα - Τα υπέροχα χωριά του Πάρνωνα

Εδώ να μείνεις: Στα γλυκύτατα δωμάτια του Ξενώνα Αντωνίου, που δεν θα σου κοστίσουν περισσότερα από 65€ το δίκλινο. 

Στην Άρνα του Ταΰγετου

Ξεκινήσαμε με Πάρνωνα, συνεχίζουμε… απέναντι, με το ωραιότερο ίσως βουνό της Πελοποννήσου, τον χιλιοτραγουδισμένο Ταΰγετο. Σε μια από τις καταπράσινες πλαγιές του, η Άρνα είναι ένα χωριουδάκι μια σταλιά, φωλιασμένο μέσα στα πλατάνια, τις μηλιές, τις καρυδιές και τις καστανιές, με τα λιθόκτιστα καλντερίμια της, τα πέτρινα διώροφα σπιτάκια με τις καμινάδες που αχνίζουν, και τις πηγές της που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό. Ξακουστή για τον υπερχιλιετή πλάτανο που στολίζει την πλατεία της, ο οποίος με τα 30 θεόρατα μέτρα του ύψους του και άλλα 13 στην περίμετρό του, θεωρείται δικαίως μνημείο της φύσης. Στη σκιά του, η Ταβέρνα της Άννας φτιάχνει και σερβίρει μια από τις καλύτερες κουζίνες της περιοχής, με γουρουνοπούλα στον φούρνο και ομελέτες με ντόπιο σύγκλινο που θα σου μείνουν αξέχαστες.



Διαβάστε περισσότερα - 8 υπέροχα χωριά στον Ταΰγετο

Εδώ να μείνεις: Στην υπέροχη Villa Ioanna Arna Lakonias που θα την έχεις ολόκληρη για τα μάτια σου μόνο, με μόλις 57€ ανά διανυκτέρευση.

Στη Σαμαρίνα των Γρεβενών

Στο ιλιγγιώδες υψόμετρο των 1.450 μέτρων, η Σαμαρίνα είναι ένα από τα πιο ξακουστά Γρεβενοχώρια –και ένα από τα ομορφότερα επίσης. Σκαρφαλωμένη σε μια από τις πλαγιές του Σμόλικα, βάφει κατακόκκινες τις στέγες των σπιτιών της, να κάνουν ωραία αντίθεση με το βαθυπράσινο του ελατοδάσους που την αγκαλιάζει. Στα αξιοθέατά της συγκαταλέγεται η περίφημη εκκλησία της Παναγίας, η μεγαλύτερη της Πίνδου, με ένα πεύκο εκατό χρονών να… μεγαλώνει στο ιερό της. Το χωριό είναι επίσης ιδανική βάση για να βολτάρετε στο φαντασμαγορικό φαράγγι της Πορτίτσας, με τα τοξωτά γεφύρια, να ανηφορίσετε στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας που έχει πάντα χιόνι, και βέβαια να δοκιμάσετε μανιτάρια σε κάθε πιθανή και απίθανη εκδοχή τους στα Γρεβενά.



Διαβάστε περισσότερα - Στα Βλαχοχώρια Γρεβενών η ζωή κυλά ωραία

Εδώ να μείνεις: Στα λιτά αλλά ζεστά και περιποιημένα δωμάτια του Ξενώνα Χώτος, που δεν θα σου κοστίσουν περισσότερα από 48€ το δίκλινο, ακόμα και τις ημέρες των Χριστουγέννων. 

Στον Άγιο Λαυρέντιο στο Πήλιο

Όσο δύσκολο και αν είναι να διαλέξεις τα ομορφότερα από τα πολλά υπέροχα χωριά του Πηλίου, ο Άγιος Λαυρέντιος θέτει σίγουρα δυνατή υποψηφιότητα για μια από τις πρώτες θέσεις. Μισοκρυμμένα πίσω από αγριοκερασιές και καστανιές, φαντασμαγορικά αρχοντικά στολίζουν τα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού, σε ένα σκηνικό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ολόκληρο το Πήλιο σε μικρογραφία. Για ένα μίνι μάθημα αρχιτεκτονικής, αναζητήστε τα τρία διασημότερα αρχοντικά του χωριού: του Γκλαβάνη, με τα εμφανή ανατολίτικα στοιχεία, του Παπαθανασίου, με τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά, και του Κανταρτζή, με τα τοξωτά παράθυρα. Μετά τις εξερευνήσεις, αναπλήρωση δυνάμεων με τοπική κουζίνα στο Δρυάδων Γεύσεις, που είναι καθόλου τυχαία μια από τις δημοφιλέστερες γαστρο-διευθύνσεις του Πηλίου. Περιττό βέβαια να αναφέρουμε ότι με βάση το χωριό θα εξερευνήσετε τις φαντασμαγορικές διαδρομές και τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου –ο Άγιος Βλάσης, οι Μηλιές, οι Πινακάτες και η Βυζίτσα είναι μερικά από τα κοντινότερα.



Διαβάστε περισσότερα - Τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου

Εδώ να μείνεις: Στα ωραιότατα δωμάτια του Village House, οι τιμές των οποίων δεν ξεπερνούν τα 60€ το δίκλινο με πρωινό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v