Πάμε το Σαββατοκύριακο για μπάνιο στην Ηλεία;

Μερικές από τις τελειότερες αμμουδιές της Ελλάδας βρίσκονται στην Ηλεία, σετάκι με πρασινογάλαζα νερά και ηλιοβασιλέματα εξωπραγματικά.
Πάμε το Σαββατοκύριακο για μπάνιο στην Ηλεία;
της Ηρώς Κουνάδη

Οι παραλίες της Ηλείας δεν έχουν την προβολή που τους αρμόζει. Ίσως επειδή την αμμουδερή απεραντοσύνη τους την πιάνει δύσκολα ο φωτογραφικός φακός. Γεγονός πάντως παραμένει ότι αμμουδιές τόσο εξωτικές όσο αυτές που υπάρχουν εδώ δύσκολα θα βρεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Και μετά τις καταστροφικές φωτιές που την έφεραν να πρωταγωνιστεί τον Αύγουστο στις ειδήσεις για όλους τους λάθος λόγους, η Ηλεία χρειάζεται την στήριξή μας. Τι λες, οργανωνόμαστε για ένα Σαββατοκύριακο στις φαντασμαγορικές της παραλίες;

Για τα Λουτρά της Κυλλήνης σου τα έχουμε πει τόσες φορές, που πια ξέρεις πως είναι μια από τις αγαπημένες μας παραλίες στην Ελλάδα ολόκληρη: Σχεδόν λευκή και απαλή σαν πούδρα άμμος, που εκτείνεται σε χιλιόμετρα ολόκληρα και καταλήγει από τη μια σε πρασινογάλαζα νερά και από την άλλη σε φορτωμένους κρινάκια αμμόλοφους. Ελάχιστες ξαπλώστρες και ομπρέλες θα βρεις εδώ, το 90% της παραλίας είναι ελεύθερο, και μια πολύ διακριτική καντίνα στο πίσω μέρος για τις απαραίτητες προμήθειες που θα χρειαστείς για να μείνεις ως το ονειρικό ηλιοβασίλεμα, και να χαζέψεις τον ήλιο να βουτά στη θάλασσα.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Iro Kounadi (@irokounadi)


Η Σπιάντζα, στην οποία οι ντόπιοι αναφέρονται συχνά και ως «Παραλία του Πύργου» είναι μια απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά με ρηχά, πεντακάθαρα νερά ό,τι πρέπει για τα πιτσιρίκια. Είναι οργανωμένη σε κάποια σημεία, αλλά τόσο τεράστια που θα βρεις αναμφίβολα χώρο και για να απλώσεις τις πετσέτες σου αν προτιμάς. Στα συν ότι οι ξαπλώστρες δεν χρεώνονται, πληρώνεις μόνο τον καφέ σου, ή ό,τι πάρεις από τις καντίνες που τις διαχειρίζονται.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη J... (@manifesto.ysl)


Αν είσαι από αυτούς που προτιμούν τους μικρούς, γραφικούς κολπίσκους από τα χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων αμμουδιάς, θα βάλεις οπωσδήποτε την Μπούκα στο πρόγραμμά σου. Λιλιπούτεια και αμμουδερή, οργανωμένη με ξαπλώστρες και καλαμένιες ομπρέλες από το παρακείμενο beach bar, αλλά και με λίγο ελεύθερο χώρο, έχει ωραία, καθαρά νερά και νησιώτικα vibes.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zacharias Katsampos (@navzachos)


Στο Κάτω Σαμικό υπάρχει μια τέλεια αμμουδερή παραλία που ο χάρτης την αναφέρει ως Παράλιο Δάσος Στροφιλιάς Τα πεύκα της φτάνουν σχεδόν στο κύμα, η οργάνωση λάμπει διά της απουσίας της, το ίδιο και η πολυκοσμία, και τα νερά είναι κρυστάλλινα. Βλέπει κι αυτή ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα.


Μια από τις σούπερ σταρ του νομού, η παραλία της Κουρούτας έχει καταπληκτική αμμουδιά, beach bar με καλαμένιες ομπρέλες που δεν ασχημαίνουν το τοπίο όσο οι υφασμάτινες (ή θου κύριε οι πλαστικές) και ξαπλώστρες σε κάμποσα σημεία. Έχει, όμως, και ελεύθερο χώρο αν προτιμάς, και κρυστάλλινα νερά, και πρόσβαση για τα ΑμΕΑ που είναι πάντα ένα μεγάλο συν. 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Urska H (@uh_traveljournal)


Εξίσου αμμουδερή, και αρκετά πιο ήσυχη, η παραλία του Μαραθιά –που είναι στην ουσία η φυσική συνέχεια της Κουρούτας– έχει κι αυτή καλαμένιες ομπρέλες, περισσότερο ελεύθερο χώρο για να στρωθείς στην ανοιχτόχρωμη άμμο, και ένα σκιερό ταβερνάκι στο πίσω μέρος της ό,τι πρέπει για μεσημεριανούς μεζέδες με ουζάκια και θέα θάλασσα.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elena Danila (@elenadanila72)


Οι Θίνες, μαζί με την φυσική τους συνέχεια τη Γλύφα, είναι δυο παραλίες στο τέρμα μιας φανταστικής διαδρομής που διασχίζει το πευκοδάσος. Είναι αμφότερες οργανωμένες, με πιο οικογενειακό προσανατολισμό απ’ ό,τι η Κουρούτα –πράγμα που σημαίνει μουσικές από beach bar εδώ δεν θα βρεις, αλλά ξαπλώστρες και ομπρέλες υπάρχουν, πλάι σε αρκετό ελεύθερο χώρο. Κατά τα λοιπά, τα γνωστά: Ανοιχτόχρωμη άμμος, με ελάχιστο ψιλό βοτσαλάκι εκεί που σκάει το κύμα, και πεντακάθαρα νερά –σούπερ ρηχά στη Γλύφα, ιδανικά για μικρά παιδιά, πιο βαθιά στις Θίνες.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Claire&Giu (@claire_giu_pics)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v