Τα πιο «μυστικά» μέρη για διακοπές

Ονειρεύεσαι διακοπές μακριά απ’ όλους και απ’ όλα; Σου βρήκαμε τα ωραιότερα «κρυφά» μέρη και νησάκια της Ελλάδας.
Τα πιο «μυστικά» μέρη για διακοπές
της Ηρώς Κουνάδη

Θέλεις να πάρεις το αμόρε σου, ή έναν-δυο καλούς φίλους, και να το ζήσετε… σαν ναυαγοί σαν Ροβινσώνες, δίχως νόμους και κανόνες; «Σ’ ένα νησί μαζί μου να ‘ρθεις, που δεν το ‘χει ούτε ο χάρτης» φάση; Δύσκολη χρονιά διάλεξες, δεν θα σου το κρύψουμε. Ωστόσο, κάτι έχουμε για εσάς τους ερημίτες.

Η Ερεικούσα

Θυμάσαι στο σχολείο που λέγαμε ότι το βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδας είναι ένα νησάκι που λέγεται Οθωνοί; Οι Οθωνοί ανήκουν σε ένα υπο-γκρουπ των Επτανήσων, τα Διαπόντια νησιά, που είναι σκορπισμένα στο Ιόνιο, βόρεια της Κέρκυρας. Από τα Διαπόντια, κατοικούνται τρία: Το Μαθράκι, οι Οθωνοί και η μικρούλα Ερεικούσα.

Μικρή στο μάτι, με διάμετρο δύο χιλιόμετρα όλα κι όλα, η Ερεικούσα είναι μεγάλη σε ομορφιά, και οργανωμένη έτσι ώστε να ακροβατεί ανάμεσα στην τέλεια απομόνωση και την στοιχειώδη υποδομή –να έχεις, βρε αδερφέ, κάπου να μείνεις το βράδυ.



Μοναδικός οικισμός και λιμάνι της Ερεικούσας είναι το Πόρτο, που έχει και μια ωραιότατη αμμουδερή παραλία με ρηχά κρυστάλλινα νερά. Η παραλία-σταρ του νησιού, όμως, είναι το Μπραγκίνι, στον βορρά, μια συγκλονιστική αμμουδιά κορνιζαρισμένη από δάσος που φτάνει ως το κύμα.



Περισσότερες πληροφορίες για την Ερεικούσα εδώ και πολλά ωραιότατα Airbnb για τη διαμονή σου εδώ.

Πώς θα πας εκεί: Με καραβάκια από την πόλη της Κέρκυρας, το Σιδάρι ή τον Άγιο Στέφανο (όλα αυτά είναι στην Κέρκυρα, για όσους δεν τα πάνε καλά με τη γεωγραφία). Δρομολόγια εδώ

Το Αγαθονήσι

Γνωστό και ως Γαϊδουρονήσι, από το σχήμα του χάρτη του που είναι ένα… ξεκάθαρο γαϊδουράκι, το πιο βόρειο από τα Δωδεκάνησα βρίσκεται μιαν ανάσα μακριά από τη Σάμο (η οποία όμως δεν ανήκει στα Δωδεκάνησα, δε θέλουμε να μπερδεύεσαι) και έχει κάτι από Κυκλάδες.

Τα λευκά σπιτάκια των δύο οικισμών του, που λέγονται όχι πολύ πρωτότυπα Μικρό και Μεγάλο Χωριό, αντανακλούν το φως του ήλιου σε ένα τοπίο ανεμοδαρμένο, που κάνει τέλεια αντίθεση με τα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου.



Κάτι παραπάνω από 150 κάτοικοι ζουν σε αυτή την αιγαιοπελαγίτικη γωνιά, και απολαμβάνουν… την ησυχία τους και τις φανταστικές παραλίες σαν τη Σπηλιά, τον Πάλο, τον Γαϊδουρόλακκο, τον Πόρο και το Βαθύ Πηγάδι. Ωραιότατη είναι και η παραλία που θα κάνεις παραδοσιακά την πρώτη σου βουτιά, αυτή στον Άγιο Γεώργιο, το λιμάνι του νησιού.

Για τη διαμονή σου, εξαιρετική επιλογή είναι τα Studios Ageri (από 55€ το δίκλινο με θέα θάλασσα). Περισσότερα για το Αγαθονήσι, εδώ.

Πώς θα πας εκεί: Με πλοίο από τη Σάμο, τη Λέρο, την Πάτμο ή τους Λειψούς. Δρομολόγια και κρατήσεις εισιτηρίων, στο FerryHopper

Η Γλυκή

Τα παράλια της Ηπείρου δεν είναι πια αυτό που λέμε μυστικός προορισμός. Τα δρομάκια της Πάργας είναι όλα τα βράδια του καλοκαιριού πλημμυρισμένα κόσμο, και στις παραλίες στα Σύβοτα μετά βίας θα βρεις λίγα τετραγωνικά ελεύθερα να απλώσεις την πετσέτα σου. Η Γλυκή, ωστόσο, είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ένα χωριουδάκι… γλυκύτατο –το λέει και το όνομά του– χτισμένο στις όχθες του Αχέροντα, εγγυάται απόλυτη δροσιά και απόλυτη γαλήνη στην καρδιά του καλοκαιριού.



Με βάση σου τη Γλυκή, θα περπατήσεις το εκπληκτικό Φαράγγι του Αχέροντα, θα τσαλαβουτήξεις στα σούπερ παγωμένα νερά του, θα οδηγήσεις ως την αμμουδερή παραλία που λέγεται… Αμμουδιά (κάτι παίζει με τα ονόματα σε αυτό το αφιέρωμα, ναι το προσέξαμε κι εμείς), θα κάνεις βαρκάδα στις εκβολές του Αχέροντα, θα εξερευνήσεις κάστρα και μονοπάτια μέσα σε φύση που οργιάζει.



Ε, κι όταν νοσταλγήσεις λίγο παραπάνω τζέρτζελο (το παθαίνουν κι αυτό καμιά φορά οι ερημίτες) θα οδηγήσεις ένα μισάωρο ως την Πάργα, και θα πας να στρωθείς στις φανταστικές παραλίες γύρω της –τον Λύχνο, το Σαρακήνικο, την Πέρδικα και το Καραβοστάσι.

Για τη διαμονή σου, εξαιρετικές επιλογές είναι το Hotel Eirini (από 80€ το δίκλινο) και το Acheron Springs (από 90€ το δωμάτιο με θέα στο ποτάμι που φιλοξενεί έως τρία άτομα).

Η Λήμνος

Κοίτα τώρα να δεις τι γίνεται εδώ: Παρ’ όλο που δεν είναι η τυπική περίπτωση νησιού που το όνομα του το ‘χεις και δεν το ‘χεις ακουστά, όπως είναι η Ερεικούσα και το Αγαθονήσι παραπάνω, η Λήμνος είναι –σύμφωνα και με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς του εξωτερικού– το μόνο ελληνικό νησί που έχει παραμείνει ανέγγιχτο από τον τουρισμό.



Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλήθη να λάμπουν διά της παρουσίας τους εδώ δεν θα βρεις, ούτε ξαπλωστρομπρέλες να κάνουν κατάληψη στις παραλίες. Θα βρεις, όμως, παραλίες αμμουδερές σαν το Γομάτι, τον Ζεματά και τη Νεφτίνα. Θα βρεις την μοναδική… έρημο που έχουμε στην Ελλάδα, 70 στρέμματα καλυμμένα από φαντασμαγορικούς αμμόλοφους που φέρνουν στον νου εικόνες από τον Αλαντίν. Και θα βρεις, επίσης, ειδυλλιακούς υδροβιότοπους, λίμνες και λιμνοθάλασσα, και ένα φαντασμαγορικό κάστρο μέσα στο οποίο κυκλοφορούν ελεύθερα ελαφάκια, λες και αυτό το νησί μπορούσε να γίνει ακόμα πιο αλλόκοτα ενδιαφέρον.



Και όλα αυτά συνδυάζονται αφενός με σούπερ φαγητό, και αφετέρου με ωραιότατες τιμές στη διαμονή. Δες ας πούμε Το Κύμα στον Μούδρο που ξεκινά από μόλις 36€ το δίκλινο και το Sevdali Hotel στη Μύρινα, εκεί που είναι και το Κάστρο, με 42€ το δίκλινο.

Πώς θα πας εκεί: Από το Λαύριο σε 13 ώρες και 28,50€ one way, ή αν δεν αντέχεις με τίποτα τα πολύωρα ταξίδια της άγονης γραμμής με την Aegean σε κάτι λιγότερο από μία ώρα, και τιμές που ξεκινούν από τα 100€ πήγαινε-έλα για τον Ιούλιο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v