Τα καλύτερα κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι

Όσο το αρνί γυρνάει και τα μεζεδάκια βγαίνουν, οκτώ μοναδικά κρασιά παίρνουν τη θέση τους στο πασχαλιάτικο τραπέζι και συνοδεύουν άψογα το γεύμα μας.
Τα καλύτερα κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι

γράφει ο Στάθης Τσώκος*

Υπάρχουν δύο βασικά παραδοσιακά γεύματα που συνοδεύουν το Πάσχα. Το πρώτο είναι το τραπέζι της Aνάστασης και το δεύτερο το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.

Το βράδυ της Aνάστασης τα φαγητά που συναντάμε στο τραπέζι είναι η αγαπημένη μας μαγειρίτσα και τα γαρδουμπάκια, τα οποία μπορούμε να τα ταιριάξουμε εύκολα με ένα λευκό πλούσιο σε σώμα και όγκο κρασί, όπως ένα Ασύρτικο από την Σαντορίνη από το οινοποιείο Vassaltis (18€) περασμένο από βαρέλι ή με ένα Chardonnay από το Κτήμα Κατσαρού (16,90€) το οποίο συνδυάζει κομψότητα και πολυπλοκότητα.



Την Κυριακή του Πάσχα το φαγητό ξεκινά από πολύ νωρίς με διάφορους μεζέδες, μέχρι να τελειώσει το ψήσιμο του οβελία. 

Εκτός από τα πατροπαράδοτα ούζα και τσίπουρα, όλα αυτά τα εδέσματα μπορούν να συνδυαστούν εξαιρετικά και με κρασί. Ιδανική επιλογή για να μπούμε στο κλίμα, θα ήταν οι Ακακίες sparkling του Κυρ-Γιάννη (12,60€) από την ποικιλία ξινόμαυρο, ένα αφρώδες ροζέ από το Αμύνταιο της Φλώρινας.



Έφτασε λοιπόν η ώρα, και το πασχαλινό τραπέζι είναι έτοιμο με το σουβλιστό αρνί σε περίοπτη θέση- και ως γνωστόν το αρνί αγαπάει το ξινόμαυρο.

Μια κλασική και σίγουρη επιλογή είναι η Νάουσα Boutaris (από 6, 40€). Όσο πιο παλιά καταφέρετε και βρείτε… τόσο το καλύτερο. Ένα κρασί- εισαγωγή στην ποικιλία και παράλληλα μια πολύ value for money επιλογή. Στον ίδιο, σίγουρο δρόμο, θα επιλέγαμε μια Ράμνιστα Κυρ-Γιάννη (12,60€), από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος, στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας. 



Για τους λίγο πιο «περπατημένους» οινικά, θα προτείναμε άφοβα την Γουμένισσα του Χατζηβαρύτη (13,60€), με 70% ξινόμαυρο και 30%  Νεγκόσκα, από τον αμπελώνα στην Φιλυριά αλλά και την ΠΟΠ Ραψάνη του Ντούγκου (14,50€), με ποικιλιακή σύνθεση: ξινόμαυρο, κρασάτο, σταυρωτό.



Μια εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η Λημνιώνα του κτήματος Ζαφειράκη. (15,98€)  

Κλείνοντας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κρασί είναι θέμα προσωπικής επιλογής και μπορούμε να πειραματιστουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

* Ο Στάθης Τσώκος είναι Restaurant Manager και Head Sommelier στο εστιατόριο Aleria. Είναι κάτοχος του International Sommelier Diploma και πρόσφατα του απονεμήθηκε η χρυσή καρφίτσα από την Association de la Sommellerie Internationale.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v