Μια νέα γερμανική μέθοδος αποκαλύπτει αν το ουίσκι είναι νοθευμένο, την ηλικία του, ακόμα και τη χώρα προέλευσης.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το κατά πόσο ένα ουίσκι είναι «μπόμπα» ή όχι κατάφερε να ανιχνεύσει μια ομάδα επιστημόνων από τη Γερμανία, χρησιμοποιώντας την φασματοσκοπία μάζας για τον προσδιορισμό της χημικής του σύνθεσης.
Η νέα τεχνική που ανακάλυψαν, είναι ταχύτερη και πιο φτηνή από τις ήδη υπάρχουσες, και βασίζεται σε έναν αισθητήρα-συνθετική «γλώσσα», που χρησιμοποιεί 22 διαφορετικές φθορίζουσες βαφές, οι οποίες ανακατεύονται με το ποτό.
Οι βαφές αυτές μπορούν να «δείξουν» αν το ποτό έχει μπλεχτεί με ναρκωτικά, κρασί, χυμούς και άλλες ουσίες.
Οι ερευνητές τσέκαραν 33 ουίσκι από Αμερική, Σκωτία και Ιρλανδία και κάθε τεστ χρησιμοποίησε έξι διαφορετικές «βαφές» έχοντας 99% ποσοστό επιτυχίας, ενώ «θυσιάστηκε» μόλις ένα ml από το κάθε ουίσκι.
Οι Γερμανοί ερευνητές σκοπεύουν να δοκιμάσουν τη μέθοδό τους στα κόκκινα κρασιά, σε άλλα αλκοολούχα ποτά, σε τρόφιμα και αρώματα.