Τα κρασιά για το τραπέζι του Πάσχα

Προτάσεις για το Πασχαλινό τραπέζι που δεν μοιάζουν με αυτές που σας κάναμε ως τώρα. Είστε έτοιμοι για ένα διαφορετικό οινικό Πάσχα;
Τα κρασιά για το τραπέζι του Πάσχα
του Θόδωρου Λέλεκα

Από όλες τις Γιορτές που γιορτάζουμε κατά παράδοση στην Ελλάδα, το Πάσχα είναι η πλέον συνυφασμένη με το φαγητό. Αυτό, μάλιστα, ισχύει όχι μόνο για την παραδοσιακή «Λαμπρή», αλλά για μια μεγάλη περίοδο πιο πριν που… περιχαρακώνεται από ήθη και έθιμα σχετικά με το φαγητό, όπως η Καθαρά Δευτέρα, η Τσικνοπέμπτη, η Σαρακοστή και πάει λέγοντας.

Το τραπέζι του Πάσχα, βεβαίως, αποτελεί την κορύφωση όλης αυτής της διαδικασίας – ειδικά για όσους νηστεύουν. Στρώνεται από νωρίς και περιλαμβάνει «του κόσμου τις λιχουδιές», οι οποίες έρχονται σε «κύματα», για να ξεστρωθεί πλέον στο τέλος της ημέρας. Σε ένα τόσο πολύπλοκο – και σημαντικό – τραπέζι, η επιλογή του κρασιού δεν είναι απλή δουλειά. Επιπλέον, ακριβώς λόγω… ποικιλίας και υπερπληθώρας γεύσεων, ιδανικά απαιτεί περισσότερα από ένα κρασιά, τα οποία θα καλύψουν όλες τις γεύσεις της… ροής αυτού του τόσο ιδιαίτερου γεύματος.
Για το φετινό Πάσχα, λοιπόν, αποφάσισα να σας κάνω κάποιες λίγο… διαφορετικές προτάσεις. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «αιρετικές» και σίγουρα «αντισυμβατικές». Δεν ανησυχώ όμως: αν έχετε ακολουθήσει τις Πασχαλινές μου προτάσεις τα προηγούμενα χρόνια, ίσως ήρθε η ώρα για κάτι διαφορετικό. Ελάτε λοιπόν να δούμε μαζί το λευκό, το ροζέ και το κόκκινο κρασί που σας διάλεξα για το φετινό Πάσχα:

ΤΟ ΛΕΥΚΟ: Novita 2015, Κτήμα Γράμψα, Ζάκυνθος
Ένα πραγματικά απολαυστικό λευκό κρασί από το Κτήμα Γράμψα στη Ζάκυνθο, που κάνει απίστευτη δουλειά διασώζοντας και αναδεικνύοντας τις σπάνιες ποικιλίες του νησιού. Εδώ έχουμε ένα κρασί από την γηγενή ποικιλία Γουστολίδι, με υπέροχα αρώματα από λουλούδια και καλοκαιρινά φρούτα στη μύτη, ενώ στο στόμα είναι δροσιστικό και ανάλαφρο. Θα το έχετε στο ψυγείο «από βραδίς», οπότε θα το ανοίξετε πρώτο, για να συνοδεύσετε τα πρώτα μεζεδάκια: τις σαλάτες, τις «αλοιφές», τα κόκκινα αυγά, την σπανακόπιττα και τα τυριά. Ε, κι αν έχει περισσέψει και μαγειρίτσα από την Ανάσταση και θέλετε να την αποτελειώσετε, το συγκεκριμένο, με τα όμορφα αρώματα, αλλά και την ευχάριστη οξύτητά του, μια χαρά θα τα καταφέρει, να είστε σίγουροι.
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Ζάκυνθος, αλκοολικός τίτλος: 13%, ενδεικτική τιμή: €10

ΤΟ ΡΟΖΕ: Chloe 2015, Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα
Όταν ένας οινοποιός δίνει σε ένα κρασί του το όνομα της κόρης του, μπορούμε με ασφάλεια να προβλέψουμε ότι το έχει «προσέξει» ιδιαιτέρως. Πράγματι, η ροζέ Χλόη είναι η πιο τελευταία άφιξη στην αγορά από το Κτήμα Χατζηβαρύτη και έχει ήδη αποκτήσει πολύ φανατικό κοινό, ιδιαίτερα ανάμεσα στους φίλους των ροζέ κρασιών. Πρόκειται για ένα χαρμάνι των ποικιλιών Ξινόμαυρο & Cabernet Sauvignon που διακρίνεται από το ζωηρό ροδί χρώμα του, τα αρώματα από ολόφρεσκα ανοιξιάτικα φρούτα στη μύτη, καθώς και την ευχάριστη, δροσιστική αίσθηση στο στόμα. Δεν σας εμποδίζει κανείς να το ανοίξετε από την αρχή του γεύματος, θα σας χρειαστεί σίγουρα, ωστόσο, όταν θα αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα… «προ-οβελιακά» κοψίδια, όπως το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι. Μην διστάσετε δε να βασιστείτε στην δροσιστική του οξύτητα για να «κόψετε» τη λιπαρή αίσθηση της πετσούλας που… αναπόφευκτα (και επιβεβλημένα) θα τσιμπήσετε από το αρνί, ενώ αυτό σουβλίζεται - είτε φανερά, είτε κρυφά από τον ψήστη!
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πλαγιές Πάικου, αλκοολικός τίτλος: 13%, ενδεικτική τιμή: €7,50

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ: KlimaKlima 2013, Tsantali, Άγιος Παύλος Χαλκιδικής
Σε μια εποχή που οι απαιτητικοί οινόφιλοι διεθνώς αναζητούν τις νέες και… εξωτικές γηγενείς ποικιλίες κάθε χώρας, το συγκεκριμένο κρασί, που προέρχεται από 100% σταφύλι της Γαλλικής ποικιλίας Cabernet Sauvignon, είναι η best-selling Ελληνική ετικέτα στην Αγγλική αγορά! Πρόκειται για ένα πολύ εκφραστικό κόκκινο κρασί, το οποίο στη μύτη αναδύει αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών, ενώ στο στόμα είναι γεμάτο, πλούσιο, με χαρακτηριστική θέρμη και μεγάλη διάρκεια. Μπορεί το Cabernet Sauvignon να μην είναι η πρώτη ποικιλία που μας έρχεται στο μυαλό για να ταιριάξει με αρνί (και μάλιστα με τον οβελία του Πάσχα), το συγκεκριμένο όμως τα καταφέρνει τέλεια – τσεκάρισμένο! Χώρια που, για την ανησυχητικά αυξανόμενη μερίδα Ελλήνων που δεν τρώει αρνί (ούτε το Πάσχα) θα έρθει «κουτί», γιατί θα ταιριάξει τέλεια με το μοσχαράκι που θα φάνε εναλλακτικά…
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Χαλκιδική, αλκοολικός τίτλος: 14%, ενδεικτική τιμή: €14

Εις υγείαν και Καλό Πάσχα!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v